Nerede Dalmayı Öğrenebilirim?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan özlem Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,274

özlem

Kamp III
Nerede dalmayı öğrenebilirim?:

Nasıl öğrenilir?

Dalışın öncelikli kuralı, doğru ve yeterli bir eğitim almaktır. Scuba dalış eğitimi, size güvenli, kolay, daha az masraflı bir başlangıç verecek ve sonsuz serüven zincirine bağlanmanızı sağlayacaktır. Kendi ken­dine bu aktiviteyi öğrenmek, diğer insanlara öğret­meye çalışmak hem yüksek risk taşıyan hem de sa­nıldığının tersine daha maliyetli bir seçenektir. Bu­gün artık dünyada ve ülkemizde rekreasyonel ve sportif scuba dalıcılığı eğitimi veren birçok kurum ve kişiler vardır. Rekreasyonel dalış ve sportif da­lış temel eğitim aşamasında birbirinden çok farklı eğitim biçimlerini içermez. Ancak, uygulamada iki ayrı disiplin hâline gelebilir. Scuba dalışı, sadece bir tatil aktivitesi olarak sürdürürseniz yaptığınız aktivitenin ismi "rekreasyonel dalış" olacaktır. Eğer her ay en az bir hafta sonunuzu bu etkinliğe ayırıp, yılda en az 30 dalış gerçekleştirecekseniz ve bu etkinliği süreli olarak kesintisiz yapmayı düşünüyorsanız, siz bir "sportif dalıcı" adayısınız demektir.

Doğru adres neresidir?

Dünyada bu eğitimi profesyonel kalıplar içinde veren kendine göre standartları, kuralları olan birçok eğitim sistemi vardır. Bunların bazıları, tüm dünyada yaygınlaşmış evrensel standartlar ve sürekli bir devinim için­de hızlı bir güncelleşme ile programlarını tüketiciye, dalıcı adaylarına sunar. Temelde aşağı yukarı benzer kuralları benimsemiş gözükseler bile dikkatlice ince­lendiğinde, uygulama bakımından aralarında önemli farklar olduğu ortaya çıkar. Bu farkla­rın bazıları, yaşamsal önemde olabilir. Bu ne­denle, " doğru adres neresidir," sorusuna ce­vap ararken şu noktala­ra dikkat etmek gerekir:

Eğitim alacağınız yer size evrensel kalıplar içinde, tüm dünyada benimsenmiş ve bilimsel gerçeklere dayanan bir eğitim programı sunuyor mu?

Bu program, gerçekten bir eğitim sistemi mi?

Standartları, gelişim akışı, eğitmen standardizasyonu, kitapları, görsel ve işitsel eğitim malzemele­ri, bilimsel ve yansız bir sınama ve değerlendirme sistemi var mı? Yoksa her şey tamamen eğitmenin inisiyatifinde mi?
Sistem kendini ve eğitmenini ne dereceye kadar, nasıl denetliyor?
Bu eğitim sistemi, bir kalite kontrol ve temin prog­ramı uyguluyor mu?
Eğitim sonrası, sistem size sahip çıkacak mı?
Eğiticiler ve dalış merkezi/kurumu yeterli tecrübe­ye ve donanıma sahip mi? Donatılar günün şartları­na göre yenilenmiş mi?
Süreklilik ve aşamalı eğitim izlencesi var mı? Ne­reye kadar gideceğinizi, ilerleyeceğinizi biliyor musunuz?
Aldığınız sertifika ve belgeler, ülkenizde ve/veya dünyanın herhangi bir yerinde geçerli mi?
Eğitim alacağınız kişi ya da kurum ne kadar pro­fesyonel? Yoksa amatörlerin elinde misiniz?
Daha sonra bir üyesi olacağınız sistem ya da ku­rumlar, hızla gelişen dünya koşullarına göre, kendi­ni ne kadar ve ne hızda güncelleştirebiliyor?
Çağdaş ve doğru bilgiler aldığınıza emin misiniz?
Gereksiz bilgi kazandırma adına vaktiniz çalını­yor mu? Su çalışmalarında size yaşamsal riskler ta­şıyan, gereksiz zorlayıcı beceriler verilmeye çalışılı­yor mu? (Bir sualtı komandosu gibi mi, yoksa hafta sonu ve tatillerde dalış yapmak isteyin biri gibi mi eğitiliyorsunuz?)
Paranızın karşılığını alabiliyor musunuz? Eğitim sırasında, kitap, dalış tablosu, dalış kütüğü gibi materyaller sağlanıyor mu?
Eğitim ücreti teori, sığ su ve deniz dalışlarındaki malzeme kiralarını, rehberlik hizmetlerini de kapsıyor mu? Yoksa fiyatlar düşük gösterilip, bu hizmetlerin her biri için ayrı ödeme istene­cek mi?
Eğitim bitince gerçekten kendi kendinize yeterli bir dalıcı olabilecek misiniz?
Eğitim sonrası, eğitmenlerim benimle ilgilene­cekler mi? Eğitim sonrası dalış gezileri ve imkân­ları ne durumdadır? En az 10–15 dalış boyunca beni sakınacak ve gözetecekler mi?
Eğitim öncesi istenen gerekli bazı önkoşulları ne kadar sağladığım ciddi olarak sorgulanıyor mu?
Burada aldığım eğitim, akademik olarak kredilendirilebilir mi?
Ödediğim ücret karşılığı bana bir fatura ya da makbuz verebiliyorlar mı?
Dalış eğitimi sırasında sigortalanmış oluyor mu­sunuz?
Yukarıdaki soruları sormanız doğru eğitmen, doğru eğitim sistemi ve doğru adresi seçerken si­ze yardımcı olacaktır.

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,070
Kayıtlı Üye Sayımız
166,980
Kaydolan Son Üyemiz
Tarçın

Çevrimiçi üyeler