Ynt: Nikon Makine ve Lens Seçimi Üzerine
Eksiklik olarak neyini gördüm diye düşününce, ilk aldığımda bunun lcd ekranında niye çekeceğim şeyi göremiyorum diye bir dumur yaşamıştım, liveview diye bir şeyi bilmiyordum bile o zaman. Konuştuğum arkadaşlar boşver ya bende var ama kullanmıyorum bile dediler. Gerçekten de kullanırken niye yok diye pek aramadım. Bazen tripodla gece fotoğrafı çekerken pozometreye göre çektiğimde sonucun gözüme karanlık ya da aydınlık geldiği zamanlar oldu, pozlamayı değiştirip tekrar çekerek birkaç seferde istediğim görüntüyü aldım. Liveview burada işe yarayabilir gibi düşünmekle beraber D90'daki liveview'da pozlama zaten görülemiyormuş, D7000'de falan varmış o olay. Çok da mühim bir olay olmadığından bu kısmı atlıyorum. Zaten DSLR alıp da kompakt makine gibi öyle lcd'den bakmak da biraz ters geliyor
Esas olarak ilk eksikliği 250-300 liralık 50mm 1.8 lensin bu makineye uymadığını öğrendiğimde hissettim. Uyanı 2 katı fiyat olduğu için satar başka makine alırım daha iyi dedim o anda. Bunun dışında ISO 1600'de kumlanma fazla oluyor. Sadece gece çekimlerinde değil ışığın yetersiz olduğu iç ortam çekimlerinde de noise oluyor. Programla azaltıyorum ama o zaman da fotoğraf bulanıklaşıyor. D90 bariz daha iyidir diye düşünüyordum ama siz aman da aman bir fark yok demişsiniz. Sağdan soldan da D7000 çıktıktan sonra D90 alınmaz türü yorumlar duyuyorum. D90 şöyle dandik böyle dandik gibi herkes hemen satış koymuş, herkes D7000'ci olmuş
Mesajı yazmamın üstünden belirli bir süre geçti. Bu arada ben D3000'i 18-55'le beraber ve 70-300'ü de ayrı olarak elden çıkardım. Ok yaydan çıktı yani. Ancak parayı cebime koyup şimdi ne alsam diye bakmaya başladıkatn sonra da işler iyice çıkmaza girdi. D90 18-105'le beraber 2300 lira civarı, D7000 iyice pahalı, bu da amma para be, verilir mi oldum, ortada kaldım.
Abim Canon SX230is aldı geçende. Kompakt makineler arasında en iyi denilebileceklerden biri. 1000 lira civarı fiyatı. O tarz bir şey mi alsam acaba diye düşündüm, Canon S95 ve hatta yeni çıkan S100'lere falan baktım, onlarda zoom daha az, ama zaten 10-15x zoom pek lazım gelmiyor veya bu zoomlarda çekim zor oluyor ya da kalite iyi çıkmıyor diye S95 S100 gibi 4-5x zoomlu, f2.0 olduğu için ışığın az olduğu ortamlarda daha iyi çeken makineler daha iyidir diye düşündüm, bunların üzerinde durdum. Ancak geçende Canon SX230is'i elime alıp birkaç fotoğraf çekince de DSLR'dan sonra oyuncak gibi geldi. Görüntü kalitesi de çok iyi gelmedi bir taraftan, ama görüntü bir yana vizör olmadan lensi tutmadan cep telefonuyla çeker gibi fotoğraf çekmek hissiyat olarak nahoş geldi
Kompakt makinelerin 1000 lira civarı gibi pahalı olan modellerinin görüntü kalitesi olarak başlangıç serisi DSLR'lara yakın olduğu söyleniyor bazı yerlerde, bunu araştırmak gerek biraz. Hani DSLR alanlar genelde yanlarında 3-5 lensle, pahalı ekipmanlarla geziyorlar da mı DSLR'ın bir anlamı oluyor, yoksa kit lensli başlangıç serisi DSLR'la çekilen fotoğraflarda dahi bir kalite farkı var mıdır, bunu henüz tam bilemiyorum. SX230'le biraz fotoğraf çekip karşılaştırmak gerek.
D3000'de fotoğrafları RAW çekip sonra programda beyaz dengesini, keskinliğini, parlaklığını, renklerini elle ayarlayınca çok hoş fotoğraflar çıkartmıştım. Bilgisayar başında uğraştıktan sonra JPG çekmeye göre çok daha iyi sonuçlar çıkartmaya başlamıştım. Vakit alıyordu ama sonuç belirgin şekilde daha iyi oluyordu. Kompakt makinelerin çoğunda RAW çekim yok, S95 ve S100'de varmış gerçi ama SX230'da yok örneğin. O da bir dezavantaj sayılabilir.
Böyle bir şeyler işte. Şu an beklemedeyim. Para söz konusu olmasa D7000 alır geçerim ama işin içine maddiyat girince karar vermek zorlaşıyor.
Bu arada bir mağazada D90 ve D7000'i inceledikten sonra en azından D3000, D3100, D5000, D5100 gibi bir şey istemediğime karar verdim. Bunlar daha ziyade kompakt makineye benzetilmiş cihazlar. D3000'deki GUIDE moduna uyuz oluyordum zaten. D5000'de de dönen ekran gibi saçma şeyler var. Ayrıca bu iki makine D90 ve D7000'e göre belirgin şekilde küçükmüş. D3000'i elde taşırken tutmakta zorlanıyordum bazen, tam kavramıyor, elden kayıyor. D90 ve D7000'in tutma kısmı daha kalın, makine daha iyi ele oturuyor. Üzerindeki ekstra ekran ve düğmeler de fonksiyonel görünüyor. Önde ve arkada tekerlek olması, üstünde ekstra hızlı ayar düğmeleri olması hep ekstra avantaj gibi görünüyor.
Muhtemelen kompakta falan hiç girmeyip bir şekilde en azından D90 almak mantıklı bir iş olacaktır ama fiyatının yüksekliğinden hala harekete geçemedim.