Nikon Makine ve Lens Seçimi Üzerine

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Evren UYANIK Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 48
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 30,252
Ynt: Nikon Makine ve Lens Seçimi Üzerine

parkinsonsniper' Alıntı:
Sürücü sizsiniz doğru...ama yeterli motor gücü olmazsa sürücü de bi işe yaramaz :smiley:) yani ekipman da önemli...

Muhakkak. Mümkün olduğunca dengeli bir şekilde ilerletmeye çalışacağım ben. Ne ekipman beni kısıtlasın, ne ben ekipmanı kısıtlayayım, boyuma uygun ekipmanlarla yavaş yavaş ilerlemeye çalışayım :smiley:

Etiketler

Konu gerçekten zevkli gidiyor.Bende d40 kullanıyordum yükseltmek için yeni sattım elime oturan büyük gövdeli bir makina bakıyorum şu aralar.(Tavsiyelere Açığım.)

Takip.

Bende bir nikon d 3000 kullanıcısıyım geniş açı objektif sıkıntısı yaşıyorum D 3000 uyumlu geniş açı lens önerisinde buluna bilecek var mı?

Nikon için Tokina 11-16'nın çok methedildiğini duydum, ama onun içinde focus motoru yok galiba, D3000'de otomatik focus yapmayabilir.

http://www.kenrockwell.com/tokina/11-16mm.htm

Bu arada geçen zaman içerisinde ben Tamron 18-200'ü satıp Nikon 18-105 aldım. Bugün de Tamron 17-50 f/2.8 aldım. Araştırmaya öğrenmeye devam ediyoruz. Son zamanlarda Foto Kritik forumlarında takılıyorum, orada da soru cevapla baya bilgi edindim.

;D

Ken Rockwell is the Chuck Norris of photography

* Ken Rockwell's camera has similar settings to ours, except his are:
P[erfect]
Av[Awesome Priority]
Tv[Totally Awesome Priority]
M[ajestic]

* Ken Rockwell doesn't color correct. He adjusts your world to match his.

* Sure, Ken Rockwell deletes a bad photo or two. Other people call these Pulitzers.

* Ken Rockwell doesn't adjust his DOF, he changes space-time.

* Circle of confusion? You might be confused. Ken Rockwell never is.

* Ken Rockwell doesn't wait for the light when he shoots a landscape - the light waits for him.

* Ken Rockwell never flips his camera in portrait position, he flips the earth

* Ken Rockwell ordered an L-lens from Nikon, and got one.

* Ken Rockwell is the only person to have photographed Jesus; unfortunately he ran out of film and had to use a piece of cloth instead.

* When Ken Rockwell brackets a shot, the three versions of the photo win first place in three different categories.

* Before Nikon or Canon releases a camera they go to Ken and they ask him to test them, the best cameras get a Canon sticker and the less good get a Nikon sticker.

* Once Ken tested a camera, he said "I can't even put Nikon on this one". That is how Pentax was born.

* Rockwellian policy isn't doublethink - Ken doesn't even need to think once

* Ken Rockwell doesn't use flash ever since the Nagasaki incident.

* Only Ken Rockwell can take pictures of Ken Rockwell; everyone else would just get their film overexposed by the light of his genius.

* Ken Rockwell wanted something to distract the lesser photographers, and lo, there were ducks.

* Ken Rockwell is the only one who can take self-portraits of you.

* Ken Rockwell's nudes were fully clothed at the time of exposure.

* Ken Rockwell once designed a zoom lens. You know it as the Hubble SpaceTelescope.

* When Ken unpacks his CF card, it already has masterpieces on it.

* Rockwell portraits are so lifelike, they have to pay taxes.

* On Ken Rockwell's desktop, the Trash Icon is really a link to National Geographic Magazine.

* Ken Rockwell spells point-and-shoot "h-a-s-s-e-l-b-l-a-d".

* When Ken Rockwell went digital, National Geographic nearly went out of business because he was no longer phyically discarding photos.

* For every 10 shots that Ken Rockwell takes, 11 are keepers.

* Ken Rockwell's digital files consist of 0's, 1's AND 2's.

* Ken Rockwell never focus, everything moves into his DoF.

* Ken Rockwell's shots are so perfect, Adobe redesigned photoshop for him: all it consists of is a close button.

* The term tripod was coined after his silhouette.

* Ken Rockwell never produces awful work, only work too advanced for the viewer.

* A certain brand of high-end cameras was named after people noticed the quality was a lot "like a" rockwell.

* Ken Rockwell isn't the Chuck Norris of photography; Chuck Norris is the Ken Rockwell of martial arts.

* Ken Rockwell never starts, he continues.

:smiley:) bunu okumuştum daha önce...çok güzel bi yazı. Ama bi insan için böyle bir yazı yazılması bile, onun ne kadar bilinen ve tanınan biri olduğunu gösterir bence.

* Before Nikon or Canon releases a camera they go to Ken and they ask him to test them, the best cameras get a Canon sticker and the less good get a Nikon sticker.

Burada Ken Amca'nın Canon'cu olduğu gibi bi imaj yaratılmış ama bildiğim kadarıyla kendisi Nikon'cudur :smiley: ne zaman yeni birşey alacak olsam mutlaka sitesine girip yazdıklarını bi okurum. Şimdiye kadar beni yanılttığını da görmedim. Yeterki adamın demek istediğini doğru yorumlayın. Millet "Ken Rockwell kafayı yemiş, 18-55'e Nikon'un en iyi lensi diyor" diye yükleniyo adama, halbuki adam, fiyat performans oranına bakıyo. Yoksa Nikon'un en iyi lensinin 14-24 veya 55mm f2.8 micro olduğunu herkes biliyo :smiley:)

Paylaştığınız için teşekkürler :smiley:) eğlenceli bi yazı...

"Ken Rockwell fotoğrafın Chuck Norris'i değildir, Chuck Norris dövüş sporlarının Ken Rockwell'idir" :smiley:))))

Ben de sitesinde uzun saatlerimi geçirdim, oldukça fazla bilgi edindim. Herşeyin en doğrusu en iyisini söylemiyorsa bile hatasız kul olmaz. Taraf tuttuğuna dair eleştirilere çok rastlıyorum, ama o da maddi kaygıları nedeniyle bir yere kadar kabullenilebilir, kim yapmıyor ki zaten, herkes bir şekilde sponsorlarının tarafında oluyor. Şahsına münhasır biri olduğu aşikar, ancak eleştirilere rağmen ben de seveninin de çok olduğu düşüncesindeyim ve yazılarını da her yazdığı doğrudur olarak değil, her yazdığında faydalanılacak bir şey muhakkak vardır diyerek okumaya devam ediyorum ve gerçekten de çok faydasını görüyorum.

Canon Nikon konusunda Canon'cu olduğuna dair, Nikon'u hep yerdiğine dair eleştiriler okumuştum. Ancak sitesindeki best cameras sayfasına bakınca kompakt kameralarda hem canon önerse de dslr'larda da hep nikon önerdiği görünüyor. Geçmişte mi daha çok Canon tutuyordur bilmiyorum fakat şu anda sitesinde öyle belirgin bir taraf tutma görmüyorum ben.

18-55 kimilerine şaka gibi gelebilir ama netlik olarak hiç de fena bir lens değil. Kit lens diye ben ilk fırsatta elden çıkardım ama sonradan denediğim 18-200 Tamron'a göre belirgin şekilde iyi olduğunu da acı tecrübeyle öğrendim. Daha sonraları aldığım Nikon 18-105 Tamron 18-200'e göre daya iyiydi, ama onda da distortion, vignetting vb. belirgni kusurlar var. Ortalarda netlik çok iyi ama köşelerde de belirgin şekilde bozuluyor. Yine de ortalarda çok iyi ve kit lens olması nedeniyle ikinci elde de çok uygun fiyatlara bolca bulunabildiğinden güzel bir alternatif. Son olarak 17-50 Tamron f/2.8 aldım ben. Ortası da kenarı da köşesi de net bir lens, odak uzaklığı farkının az olmasının avantajı olmalı, 18-105 veya 18-200'deki köşelerde kararma ve netlik bozulma sorunları hiç yok, f/2.8 olması da avantaj tabi. Nikon 18-105'i hala satmadım, satsam mı karar veremedim, o da günlük kullanıma yeterince iyi giden bir lens diye düşünüyorum. Artık elimde 18-55 olmadığı için onunla karşılaştıramıyorum ama Ken Rockwell'in bahsettiği sudan ucuz bu kit lens gerçekten de kötü bir lens değil bence de. Millet tutturmuş bi kit lenstir gidiyor, kit lens olmayan her lens kit lensten illa ki daha iyidir yazıyorlar sağda solda. Ben de bu kafayla 18-55'i satıp 18-200 Tamron aldım, nasıl olsa her türlü kit lense basar gibi bir psikolojiye girdim ama hiç de doğru bir düşünce değilmiş. Forumlarda her yazılan çizilene de inanmamak lazım. Neticede fabrikalar da makinelerinin en iyi performansı verebilmesi ve en uygun fiyata alıcıya ulaşabilmesi için kit lensleri üretiyorlar ve 18-55 de 18-105 de piyasadaki benzer fiyatlara satılan lenslerle kıyaslanınca oldukça ideal lensler. İlk kez DSLR alan birinden 1000 liralık makinenin üstüne 1000 liralık lens alması beklenemeyeceğine göre 18-55 gibi lensler de muhakkak gerekli.

Ya kesinlikle öyle...kötü lensler olmazsa insanlar fotoğraf çekmeye başlayamaz. Ben de fotoğraf çekmeye 250 TL'lik samsung marka bi makineyle başladım mesela. 18-55 kötü değil, ama sizin de dediğiniz gibi 17-50 Tamron'la karşılaştırılamaz mesela. E ama arada bi o kadar da fiyat farkı var. Yani aynı kulvarda değiller...o zaman Nikon'un 17-55'ini de masaya koyalım. Bu sefer de Tamron zayıf kalabilir (denemedim bilmiyorum, sadece örnek veriyorum) ama arada 4-5 kat fiyat farkı olacak yine.

18-105'i satmayın, elinizde bulunsun...bende hiç zoom lens yok mesela. Bazen çok ihtiyaç duyuyorum gerçekten...

Merhaba

Peki Nikon d80 ve 18-135mm lens nasıl bir ikili oluşturur ?Hem geniş açı hemde 18-55 ten aldığımız performansı alabilirmiyiz yoksa ayrıca almak gereklimi ?

sciencepeople' Alıntı:
Merhaba

Peki Nikon d80 ve 18-135mm lens nasıl bir ikili oluşturur ?Hem geniş açı hemde 18-55 ten aldığımız performansı alabilirmiyiz yoksa ayrıca almak gereklimi ?

Internette okuduğum incelemelerde 18-105'in 18-135'e göre biraz daha keskin olduğu yazıyordu, 18-105'de VR olması da avantaj. 18-55'le 18-105 de keskinlik açısından birbirine yakın diye biliyorum. Açıkçası ben 18-55, 18-105, 18-135, bu lensler arasında büyük farklar olduğunu düşünmüyorum. 18-55'te zoom aralığı daha az olduğu için köşelerde bozulma ve kararma daha azdır, netlik olarak hepsi birbirine üç aşağı beş yukarı oldukça yakındır diye düşünüyorum. 18-105, 18-135, 18-200 gibi zoom aralığı yüksek lenslerde geniş açıda barrel distortion yani kenarlarda bombe yapma durumu da belirgin oluyor. Yani netlikten ziyade optik bozulmalar açısından fark var aralarında. Yüksek zoomları çok kullanmıyorsanız 18-55 daha pratik olabilir.

Ben 18-55'i satıp 18-200'ü almıştım ama sonra baktım 200'de neredeyse hiç çekim yapmıyorum, eski fotoğraflara da baktığımda 80mm üstü fotoğrafım pek yoktu. Ya 18mm civarı manzara fotoğrafları, ya da 50mm civarı portre fotoğrafları genellikle. Durum böyle olunca en son 17-50'de karar kılıp onu aldım. En baştan 18-55'i satmasaydım o bile olurdu belki de lens değiştirdikçe bu işleri öğrenmiş olduk, tecrübe oldu, bir de alıp satıp ekonomiye can verdik tabi o var :D

Oldukça uzun süre kullandığım bi ikili D80 ve 18-135...

Eğer elinizde 18-135 varsa, tabii ki 18-55 almanın bi anlamı yok. Hem zoom aralığı olarak, hem de performans olarak bi fark olmaz.

18-135 bence kötü bi lens değil, 135mm'de bayağı kontrast kaybı oluyo ve resim keskinliğini kaybediyo ama bu seviye lenslerde bu tip sorunların olması normal. Sadece düşürmemeye dikkat edin, iç yapısı plastik olduğu için çok çabuk bozulan bi lens. Olur da düşürürseniz, zoom aralığıyla hiç oynamadan makineye takıp deneyin, çalışmıyorsa aynı şekilde tamirciye götürün. Zoom yapınca diyafram halkaları sıkışıp kırılıyo, masraf daha da artıyo :( bana öyle oldu da ordan biliyorum...

"bir de alıp satıp ekonomiye can verdik tabi o var :D"

Bu fotoğraf işinde ekonomiye can vere vere, bizde can kalmıyo ama abicim : ))) Tamron 17-50 mükemmel bi lens. O aralıkta, o fiyata daha iyisini bulmak zor. Düşünün, öyle bir lens ki, keskinliği sabit odaklı lenslerle karşılaştırılıyo bazen! :smiley:)

Geçenlerde vesikalık fotoğraf çektirmeye gittiğim bir fotoğrafçıda D80+18-135 ve D90+18-105 gördüm. Adamlar bunları kullanıyorlardı profesyonel olarak, yıllardır da her türlü işlerini gördüğünü söylüyorlardı. Tabi stüdyo çekimlerinde ideal ışık altında lensin çok fark etmediği de yazılıyor, lensten ziyade ışığın flashların kalitesinin fotoğrafa etki ettiği söyleniyor. Ancak milletin beğenmediği çamur attığı bu lenslerle adamların yıllardır ekmeğini çıkartıyor olması da bu lenslerin boş olmadığını gösterir.

Anlıyorum o zaman birşey daha sormak istiyorum izninizle;

Yakın zamanda siteden bir arkadaştan d80 almayı planlıyorum.Lens olarak tek seçim hakkım var 18-55,18-135,55-200 siz hangisini tercih edersiniz aslında dağcı olduğum için geniş açı bana daha çok yarar ama fikirlerinizi almak istiyorum.

parkinsonsniper' Alıntı:
"bir de alıp satıp ekonomiye can verdik tabi o var :D"

Bu fotoğraf işinde ekonomiye can vere vere, bizde can kalmıyo ama abicim : ))) Tamron 17-50 mükemmel bi lens. O aralıkta, o fiyata daha iyisini bulmak zor. Düşünün, öyle bir lens ki, keskinliği sabit odaklı lenslerle karşılaştırılıyo bazen! :smiley:)

Tamron'u Nikon 18-105'le ilk karşılaştırmamda hep ortaya baktığımdan netlikte belirgin bir fark görmedim. İlk fark distortion'ın çok daha az olması (barrel az, pincushion yok) ve köşelerde kararmanın sadece 17mm'de ve çok az olmasıydı (18-105'te 18mm'de ve 105mm'de bir hayli belirgin). Ancak sonradan ortanın dışında kenarlara ve özellikle köşelere bakınca aşırı fark olduğunu gördüm. Bende 50mm f/1.8 de var. Makineyi sabitleyip üç lensle de farklı odak uzaklıklarında çekimler yaptım. 18-105'in f/5.6'da f/8'de köşelerde verdiği netlikten daha iyisini Tamron f/4'te veriyor. Üç lensi birden köşelerde karşılaştırınca aynı diyafram açıklığında Tamron dediğiniz gibi 50mm'ye daha yakın. 50mm ile 18-105 arasında bir yerlerde, ama 50mm'ye daha yakın netlik olarak. 50mm'den çok az daha kötü, 18-105'ten bariz daha iyi.

Bu aralıklarda Sigma 17-70 de çok duyduğum bir lensti. Ancak okuduğum her yerde Tamron'un azbuçuk daha iyi olduğu yazıldığından Sigma yerine Tamron almış oldum. Sigma 2.8-4, Tamron sabit 2.8 o da var tabi.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,029
Kayıtlı Üye Sayımız
166,772
Kaydolan Son Üyemiz
Kobi

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.