Nikon Makine ve Lens Seçimi Üzerine

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Evren UYANIK Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 48
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 30,216
Ynt: Nikon Makine ve Lens Seçimi Üzerine

sciencepeople' Alıntı:
Anlıyorum o zaman birşey daha sormak istiyorum izninizle;

Yakın zamanda siteden bir arkadaştan d80 almayı planlıyorum.Lens olarak tek seçim hakkım var 18-55,18-135,55-200 siz hangisini tercih edersiniz aslında dağcı olduğum için geniş açı bana daha çok yarar ama fikirlerinizi almak istiyorum.

Özellikle fotoğraf çekmek için gideceğiniz aktivitelerde kullanmayacaksanız, en iyi görüntü kalitesinden ziyade günlük kullanım anlamında pratiklik ve kolaylık sizin için daha önemli ise tak çıkar zor gelebileceğinden 18-X bir lens alsanız daha iyi olur sanırım. Dağda bayırda tak çıkar zor olur gibime geliyor, hele bir de düşürüp tepeden aşağı yuvarlarsanız işiniz var :smiley: Tak çıkarda makinenin içine toz girmemesi de önemli, sonrasında sensör temizlemek zor oluyor. Görüntü kalitesi için tak çıkar yapıp farklı lensler kullanmak en iyisi tabi ama günlük kullanımda zor açıkçası. Yine de görüntü kalitesi için 18-55 VR + 55-200 VR en ideali olur. Zaten Ken Rockwell'in sitede de bu ikili önerilmiş. Ben de ileride 18-105'i satmaya karar verirsem Tamron 17-50'nin yanına 55-200 VR veya 70-300 VR gibi bir şey alabilirim. Sık lazım olmasa da çantada bulunması iyi olur.

Etiketler

İstediğiniz kadar sorun rica ederim (kendi adıma) :smiley:)

Ya ben olsam...18-135'i seçerdim. Hepsi aynı kalitede lensler aşağı yukarı, ihtiyaç olduğunda zoom yapabilmek güzel bişey bence! :smiley:

Stüdyo ortamında lensleri en iyi performans verdikleri ayarda kullanmak mümkün olduğu için sorun olmuyordur tabii :smiley: sokağa çıkınca işler değişiyo ama...aslına bakarsanız fotoğrafı fotoğraf yapan netliği keskinliği değildir. Bugün ağzımız açık izlediğimiz fotoğrafların hiç birine bakıp "ulan amma keskin haaa" demiyoruz :smiley:) hep kompozisyona, konuya, içeriğe hayran kalıyoruz. Ama gel de bu kadar "sanatsal" düşün işte...hepimiz teknolojik oyuncaklara kanıyoruz.

Gerçi ne yalan söyliim son objektifimi alalı belki 1 seneden fazla oldu. Hala da en ufak bir ihtiyaç duymuyorum...sanatçı mı oldum ne! :p :smiley:)

18-135 lenslerin piyasası şu anda ne civarıda bilmiyorum ama 18-105'te internette bolca ilan var. 450'ye kadar rahatlıkla temiz hatta belki garantili bir lens bulabilirsiniz, bu da aklınızda olsun. 18-105'te VR olması avantaj. 18-55 + 55-200 yerine 18-135 veya daha da iyisi 18-105 de kullanışlı olabilir. Ben 18-105'i geçenlerde 475 liraya İzmir içinde elden teslim alıp kontrol ederek aldım. Daha 1.5 yıl garantisi var, Türkiye distribütöründen garantili. UV filtresiyle birlikte bu fiyata geldi. 400-450 arasına da bulma şansı var ama internetten rastgele birinden kargoyla almaya güvenemedim, elden İzmir'de garantili olarak en düşük 475'e bulabildim.

Bence belli bir butce ile fotograf ceken insanlar olarak bu ekipman islerine cok takilmamak gerekir. Cunku elimizdeki butceler ile alabilecegimiz lenslerin kalitesi 3 asagi 5 yukari ayni olacaktir. Bu durumda elimizdeki ekipman ile bol bol fotograf cekerek hangi kosullarda hangi zoom araliklarinda daha iyi sonuclar veriyor bunlari ogrenerek, ekipmanin limiti neyse buna gore cekerek basarili olacagimiza inaniyorum. Orgeniz lensin 135 mm de keskinlik kaybina yol actigini gormus iseniz, 135 mm ye getirmek yerine objeye biraz yaklasarak elinizdeki ekipmandan daha iyi yararlanabiliriz. Ben bir kac ay once pentax makinaler icin vivitar marka cok cok ucuz manuel bir lens aldim (28-210mm). 30 pound yani 85TL odedim. Eski bir lens zaten manuel SLR makinalar icin AF falan yok. Herseyi eski gunlerdeki gibi manuel yapiyorum.:smiley: Lensi kullandikca kesfettim ki genis acida uzak mesafelere odaklanma sorunu var. Ama genis aci yakin cekimlerde iyi fotograflar ortaya cikariyor ve zoom olarakda fotofraflarin kalitesi yeterli. Bu lens ile geniz aci yakin cekim yada zoom olarak kullaniyorum. Genis aci manzara tarzi fotograflar cekecegimde ise makinenin yaninda gelen pentax 18-55mm lensi kullaniyorum. Ayrica birde 50-200mm pentax lensim var yine makinanin yaninda gelen.

Kayinbiraderimin esi fotografci. Gecen gun benden bir lens getirmemi istedi nikkor 24-70. Lensin fiyati 1227 sterlin yanin yaklasik 3500 TL. Simdi ben zaten bununla kalkip asik atamam. Benim toplam butun ekipmanim 500 sterlin eder yada etmez. Dolayisi ile eldekinden en iyisini elde etmek daha manidar. Simdi demem oki yani makine ve objektiflerin limitlerini bilerek buna gore cekebilecegimiz en iyi fotolari cekmeye calismaliyiz.

parkinsonsniper' Alıntı:
aslına bakarsanız fotoğrafı fotoğraf yapan netliği keskinliği değildir. Bugün ağzımız açık izlediğimiz fotoğrafların hiç birine bakıp "ulan amma keskin haaa" demiyoruz :smiley:) hep kompozisyona, konuya, içeriğe hayran kalıyoruz. Ama gel de bu kadar "sanatsal" düşün işte...hepimiz teknolojik oyuncaklara kanıyoruz.

Kesinlikle katılıyorum...

Evren Bey teşekkürler...

Melih arkadaşım da çok haklı. Bu işin gerçekten sonu yok!

LEICA APO-TELYT-R 1:5.6/1600mm - Bu lensin fiyatı 2.000.000 dolarmış :smiley:) 18-55'ten daha iyi sonuç veriyomuş :p

(Kaynak: http://regality.hubpages.com/hub/10-Most-Expensive-Camera-Lense )

Bu lensler arası netlik farkları bilgisayarda öyle kolay anlaşılabilecek cinsten farklar da değil zaten. 4000x3000 gibi bir fotoğrafı %100 boyutta inceleyince belirgin fark oluyor olabilir ama 15-17-19" vb. bir bilgisayar ekranında fotoğrafa bakarken farkı anlamak çok kolay değil, hele öyle Facebook'a yükleyeyim arkadaşlarla paylaşayım diyince Facebook'un JPG sıkıştırması zaten fotoğrafın içine ediyor. Çok da abartmamak lazım yani. Sanatçısı, baskıda kullanan profesyoneli, para için fotoğraf çekeni ayrı ama öyle sokakta keyfine fotoğraf çekeyim diyen biri için o lens mi bu lens mi muhabbetleri tüketim çılgınlığından öteye gitmiyor bazen.

parkinsonsniper' Alıntı:
Bak bunu hiç düşünmemiştim. Doğru diyosun...en iyisi bu lensi almamak o zaman :smiley:) neyse sayende büyük (!) bi yükten kurtulmuş olduk valla...

Haha :smiley: Şu fotoğrafta lense takılı olan makineyi bulmakta zorlanıyor insan gözü :D

1482278_f260.jpg

Aklıma yeni geldi birde size sorayım;

Acaba diyorum d80'in gövdesine vereceğimiz paraya bir tane örneğin d50 alsak kalan paraylada birkaç tane lens alsak nasıl olur acaba sonuçta işin yapan o değilmi ?

Aradaki farkin o kadar fazla olacagini sanmiyorum ben. D80 de cok eski bi makine artik. D50ye inmenin anlami yok bu devirde. Guzel bir trekking ikilisi icin, D80 ve v24 85 f2.8 lens alin. Basiniz hic agrimaz :smiley: toplam maliyeti de en fazla 1500 1600 tl olur. Ikisini de 2. el alirsaniz tabii...

sciencepeople' Alıntı:
Aklıma yeni geldi birde size sorayım;

Acaba diyorum d80'in gövdesine vereceğimiz paraya bir tane örneğin d50 alsak kalan paraylada birkaç tane lens alsak nasıl olur acaba sonuçta işin yapan o değilmi ?

Bencede D80 in altina dusmeyin. Hatta bakin yilbasi yaklasiyor. Christmas, 25 Aralik ertesi gununden itibaren cok guzel indirimler oluyor yurt disinda. Eger bir tanidiginiz varsa bence ikinci el D80 parasina yurt disindan biraz daha ust model bir cihaz getirdin. Sonucta almisken bir kac sene sorunsuz kullanirsiniz.

Ucuz yollu bir şeyler arıyorsanız D3000 de düşünebilirsiniz. Ben 1 yıl kadar memnuniyetle kullandım. 850 liraya sattım 18-55 kit lensle birlikte. Daha 1 yıl da garantisi vardı. Satma sebebim de temel olarak 50mm 1.8D lens D3000'e takılamadığı içindi, yoksa memnundum makineden. Zaten bildiğim kadarıyla 3 aşağı 5 yukarı D80'le görüntü kalitesi olarak da aynı hatta bazı yerlerde daha iyi bile olabilir. D80 D90 bu makinelerde manuel modda daha kolay çekim yapmak ve ayarları daha kolay değiştirmek için kasayla ilgili farklar var ama ayarları çok fazla kurcalamadan, en azından her çekimde sürekli ayar değiştirmeden çekim yapmayı düşünüyorsanız D3000 de gayet güzel işinizi görür. D3100 D5000 D5100 bunlar da görüntü kalitesi çok iyi makineler. Biraz daha küçük ve biraz daha hafifler, bu açıdan da günlük kullanımda avantajlı görenler oluyor. D80 D90 D7000 vb. bunlar kasa olarak biraz daha büyük, biraz daha ağır, ama diğer taraftan ele daha iyi oturan, manuel ayarlarla kullanımı da daha pratik makineler. Makine seçerken bu seçimi de göz ardında bulundurun. Aradaki kasa farkı da önemli bir etken. Hangisi size daha çok uyacaksa o kasa tipinde bir model düşünebilirsiniz.

merhaba, bu sayfa hala aktif mi bilmiyorum. İzmirde yaşıyorum. İnceleyebildiğim kadarı ile fotografium.com ciddi bir firma. Ancak gördüğüm Doğubank firmalarında fiyatlar daha ucuz. Hangisini tavsiye edersiniz? Teşekkürler.

Ben İzmir'de yaşadığım için Doğubank'ı iyi bilmiyorum, ancak Fotografium dediğiniz gibi ciddi bir firma. Bir ürün satın aldığınızda hızlı bir şekilde gönderiyorlar. Ürünleri faturalı ve garantili, müşteri hizmetleri de iyi. Internetten alışveriş için Fotografium ve Klas Foto'yu önerebilirim, Klas Foto'nun da fiyatları uygun.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,032
Kayıtlı Üye Sayımız
166,772
Kaydolan Son Üyemiz
feryboatcom

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR