Otomatik Vites Off-Road'da Sıkıntı Yaratıyor mu?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan volkan_ Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 26
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 17,247
Ynt: Otomatik Vites Off-Road'da Sıkıntı Yaratıyor mu?

vitara ile ilgili önemli bir bilgımi sizlerle paylasayım istedim .otomatik vitara ile off road da hızlı kullanan ve aracın ön tekerkerini yerden kesecek kadar hoplatıp zıplatan arkadaşların başına ne gelir onlarda neyapar bilirmisiniz..aliminyum döküm olan ön defransiyel karpuzları nı demir döküm olanlar ile degiştirirler..sebeb ,amac, ve sonucları nı anlatayım,arac 4 ceker de ise ön defransiyel calışıyordur tekerlek havada ise defransıyel dişlilerinle de büyük bir yük vardır teker yere indigi an bu güç (gerilim) debriyaj pedalına basılmadıdında karpuzu dagıtır ,arac havalandıgında pedala basıp konduktan sonrada bırakılırsa sorun yaşanmaz .otomatıkte motor ile sanzımanın alakasını ani olarak kesicek bir tertibat olmadıgından yük ön defransiyele zarar verir .otomatik vitaralı arkadaşların arazide sakin dikkatli yavaş kullanıma önem gösterirlerse başları daha az agırır bilgilerine sunulur..

Etiketler

Aracın kaptırıp gitmesi en önemli fark bence, tork konvertörü kilitleyene kadar araç 3-4 saniye boşlukta kalıyor ki aracın başıboş hızlanması için çok önemli bir süre...

konventörü kilitlemek için biraz önce vites küçültüp gaza basıyorum... Bu tekniği öğrenmeden önce gece Kartalkaya'ya giderken kız arkadaşımla fazla laflayıp dılgınlığıma geldiğinden virajın içinde vitesi düşüğe çekmiş ve o boşluktaki hızlanma ile kar tepesine çarpmış, yola bu tümsek sebebiyle geri dönmüş ve sis farı, tampon kırıkları ile çok büyük tehlikeyi ucuz atlatmıştım.

1. Asla dalgın-yorgun şekilde dağa çıkmaya çalışmamak,
2. Konventör kilitleyecek zaman kalmadı ise vitese hiç dokunmamak,
3. Eğer kaza kaçınılmayacak ise, gaza sağlam yüklenip aracı yola doğru çevirmek veya yamacın iç tarafına doğru gazlamak en doğru çözüm olacaktır.

uludağ a ne zaman çıksam otomatik aracımı kullanıyorum bana hem daha pratik hemde daha güvenli geliyor...karda -buzda daha hakimim....

4 L' Alıntı:
cavaplamaya sondan başlayayım .Kesinlikkle en ufak bir handikap yaratmıyor. İki vitara kullandım önceki düz vites , şimdiki otomatik. Rahatlıkla ve en ufak bir şüphe duymadan diyebilirimki otomatik ile düz arasında hiç bir fark yok. Ancak vitara otomatik vitesinde D - 2 - L olmak üzere 3 konum vardır . D konumu 4 ileri vitestir. (manuel vitesin 4 ilerisi gibi düşünmeyin ama bunu ,bu çok farklı) ; 2 konumu ilk 3 vitesi kullanır. L konumu ise yanlızca 1 ve (gerekli devire ulaşırsa) 2 vites dişlisini kullanır. DOLAYISIYLA araziye girince hangi konumda sürüş yapacığınızı denyerek öğrenmek gerekir.Bunu bulunca gerisini zaten araç kendisi hallediyor. Ben % 80 arazide 2 konumunda sorunsuz ilerliyorum.Yanlızca güç isteyen dik yokuş yada patinaj yapması muhtemel yerlerde devri görüp de vitesi büyütmesin diye L yi kullanıyorum. Üstelik vites değiştirme hızı manuel vitese göre daha hızlı olduğundan vites değiştirme aralığında güç ve devir kaybı yaşanmadığı için (bazı zeminlerde bu çok önemli) tutunma kaybı da yaşanmıyor.Bu da bence otomatik vitesin başka bir avantajı. Bu otomatik vites konusu da renk gibi bir zevk meselesidir.

net bir özeti yapmış Çağlar bey, bir ufak ilave uzaya fink atan elin amerikalısından daha iyi bilmediğimiz kesin...

bende otomotik vites vitara kullanıcızı olarak bikaç şey söylemek istiyorum,öncelikle aracı aldığımda eski sahibi racı hor kullanmış ve bu bana pahallıya mal oldu şanzumanı değiştirmek zorunda kaldım ve bu bana 2500tl ya patladı.arazi şartlarında ise aracımı araziye sürekli girerek tanımaya çalıştım ve belli bir süre sonra hangi şartlarda hangi konumda kullanmam gerektiğini öğrenmiş oldum,örneğin çok çamurlu araziye gireceksem öncelikle aracı girmeden önce 2 ye alıyorum ve öyle ilerliyorum eger önüme daha zorlu yol koşulu çıkarsa 2den L ye çekiyorum ve öyle ilerliyorum inanın otomatik vites arazi şarlarında düz vitesden daha avantajlı

997799' Alıntı:
net bir özeti yapmış Çağlar bey, bir ufak ilave uzaya fink atan elin amerikalısından daha iyi bilmediğimiz kesin...

bazen bunu ben de düşünürüm ... neden düz vitesli grand cherokee hiç yok ( yok denecek kadar az) xj yok , land criuser, patrol, mercedes G klasse yok diye (özellikle son on yıldır)

otomatik vitesli arabalar arazide bazen düzlere oranla daha yararlı oluyor bu sebepten kesinlikle otomatik

ayrıca otomatik vitesli araçlarda en dik yokuşlarda bile geri kaçırma gibi bir problem olmaz .

Otomatik ile manuel arasındaki yakıt farkını merak ediyorum.Herikisinide tecrübe etmiş arkadaşların yorumlarını merak ediyorum.

4 L' Alıntı:
evevt revizyonu manuele göre daha masraflıdır ancak sorun çıkartmaz.Buna rağmen manuel vites gibi debriyaj seti değişimi baskı balata bilya istemez. BU da bonusu
bende bu bilgiyi ariyordum .güzel paylasim bende bir otomatik suzuki jeep kulanicisi olarak memnunum allah nazar vermesin .tesk

horse' Alıntı:
Otomatik ile manuel arasındaki yakıt farkını merak ediyorum.Herikisinide tecrübe etmiş arkadaşların yorumlarını merak ediyorum.

JLX kasa 1,6 motor 5 kapı ve 99 sonrası olmak üzere düz, otomatik ve 2000 motor HDİ diesel her üçünü de kullamış biri olarak;
* otomatik bir JLX şehir içi 12-13 litre yakar, kullanıma şekline göre fazlasını da yakar ,
* manuel bir JLX şehir içi 9 - 10 litre yakar,
* 2,0 litre HDİ dizel manuel bir JLX 7-8 litre. (İstanbul şartları için yazıyorum.)

Şehir dışında ise, 90 km civarı bir hız ile ,
* otomatikte 10 litre,
* manuelde 8 - 9 litre ,
* dizelde ise 6 - 7 litre arasında yakarsınız

bahsettiğim rakamlar kendi araçlarımda bizzat yakaladığım rakamlardır ve araçların hepsi 30" lastik ve yükseltme sepet , sis farı gibi aerodinami bozan faktörlere sahiptiler. Standart araçlar için 1 litre daha düşün.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,056
Kayıtlı Üye Sayımız
166,957
Kaydolan Son Üyemiz
iom44r

Çevrimiçi üyeler