Pi2010 İle 2 Yılın Özeti

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan tahir81110 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 31
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 59,049

tahir81110

Kamp II
Yer
Kırklareli
Uzun bir aradan sonra herkese tekrar merhaba. karavanım ile 2 yılı devirmeye 3 ay kadar bir süre kaldı, yeni gezi için internet siparişlerini beklerken özet geçeyim istedim. Yazıyı okumadan önce bilmeniz gereken 1-2 nokta var kısaca üzerinden geçeyim, kendimi hiç bir zaman karavancı olarak düşünmedim, hiç çadır veya karavan kampında kalmayı istemedim ve kalmadım.

Karavanımı teslim aldığımda subaru impreza ile çekiyordum, şimdi opel corsa ile çekiyorum, aracım 1200cc benzinli, karavan sanırım 300-350 kg geliyor, ne çekişte nede yakışta en ufak bir problemim yok. Arabanın girebildiği kadar yangın yollarından orman içlerine her tarafa girip çıkabiliyor.

Önce ısıtma, enerji vb teknik konularda ne yaptığımı anlatayım.

Uzun zaman çadırda kaldığımdan dolayı ısıtma konusunda çok endişeliydim ancak boşunaymış. İyi izolasyonu olan mini karavanlarda ısıtma ile ilgili çözümler şunlar:

1-jel yakıt ocağı (reşo yakıtı ve osmanlı ocağı diye satılıyor) üzerinde içi dolu çaydanlık suluğu veya tencere Ocak ayında içeride atlet ile oturmanızı sağlıyor.
2-ocakta çay yapılıp içerisi ısındıktan sonra mum koyma yeri sadece oksijen alacak şekilde kapatılmış 2 tane buğudanlık ile içeride gömlek ile oturulabiliyor.
3-Ocak üzerine konan döküm izgaranın içine çaydanlığın suluğu konup yaklaşık 3 saatte bir su kaynayıp altı kapanarak içeride atlet ile oturuluyor.

Yukarıdaki metotlardan 1 ve 2 numaralı çözümler hava durumuna göre sürekli uyguladıklarım.

Elektrik için 80W güneş paneli, 10A regülatör, 58A/h jel akü fazlası ile bana yetti, bunlar ile iç aydınlatma, küçük bir hidrofor, telefon, notebook ve fener şarjı yapıyorum, yaz aylarında peliterli soğutucu kullanıyorum. Bilgi için karavanın içindeki tüm ampulleri 12V led yaptım, 300W lık ucuz bir invertör tüm işimi görüyor. Güneş panelini karavanı delmemek için üzerine monte etmedim, serbest içeride taşıyorum, güneşin eğimine göre açısını değiştirdiğimden dolayı sabitlerden kat kat fazla verimli çalışıyor.

Tüm bunlardan ayrı olarak karavanın içinde kamp sandalyesi, tel ızgara, melamin yemek takımi, termos, el radyosu vb kamp malzemelerim var. Yağışta çamura saplandığımda becerebilirsem aracı kurtarmak için kürek, uzun çekme halatı, hidrolik kriko, hava pompası sürekli aracın bagajında bulunur. Yada kamp yapacağınız yere en yakın traktör sahibinin telefonunu almanız lazım :smiley:

Yaklaşık hesabım bu güne kadar karavan ile 10.000km yol yaptığımı gösteriyor, bunun %70 i normal şehirler arası yollarda, kalanı toprak yollarda. Kamp kuracağım alanı yaklaşık olarak google earth den faydalanıyorum. Özellikle Kırklareli, İstanbul ve Adapazarı Karadeniz kıyılarına yakın veya nehir, göl kıyısı vb yerler başlıca tercihim. Özellikle bu yıl Kırklareli ve Adapazarı bölgesinde yaban domuzu (Kırklareli'nde çakal da çok fazla) çok fazla gidecek olanların dikkatli olmasını tavsiye ederim.

Karavanı alırken en çok hoşuma giden şey lavabosuydu, şu an en az kullandığım şey gene lavabosu :smiley:genelde su yakınında kaldığım için bulaşık işinide orada hallediyorum, sadece meyve sebze yıkamak için lavaboyu kullanıyorum. çoğu zaman su deposunu doldurmuyorum. Kullanmadığım bir başka şey ise karavanın orijinal güneşliği, güneş rahatsız ederse karavanı alimle çeviriyorum problem çözülüyor ;D

En çok kullandıklarım ise karavanın dış masası ile ocağı. sanırım son 6 ayda kamp ateşi 3 defadan fazla yakmadım.

En büyük problem kara ve sivri sinekler, her şeye çözüm buldum ancak bunlara çözüm bulamadım. Güneş enerjisi veya pil ile çalışan belli bir frekansta ses üreten cihazları internette görüyorum ancak hiç denemedim, deneyen varsa, deneyimlerini yazarsa sevinirim. çok bunaldığımda özellikle yaz aylarında cilde sürülen losyonlardan kullanıyorum.

Karavanda bulunması gereken en önemli ekipmanlardan biride world band radyo, her arazi koşulunda bir şeyler dinlemek mümkün oluyor, herkese tavsiye ederim.

Yukarıda anlattıklarım dışında bu güne kadar karandan söküp taktıklarım şunlar:

1-Mutfak tezgahının üzerindeki jaluzi toprak yollarda sarsıntıdan dolayı şekli bozuluyor, düzeltmekten sıkıldığım ve kullanmadığımdan dolayı söktüm.
2-Teknelerde kullanılan tipte pusula, saat ve termometre monte ettim. özellikle pusula güneş ve rüzgar yönleri için çok faydalı oluyor.
3-Arabalara konan kültablalarından bir tane monte ettim. Aslında monte ettiğim dediğim her şeyi delmeden monte etmek için yapıştırdım.

Karavanı alırken imalatçıya karavana yaşam aküsü koyacağımı bunun araç aküsünden bağımsız şarj olacağını söylemiştim bu güne kadar yaz veya kış akü bitmesi vb problem ile karşılaşmadım

Bu güne kadar 2 tane vidanın gevşemesi dışında hiç bir problem yaşamadım ancak özellik ile arayıp ücretsiz yıllık bakım yaptıkları için Pino karavana teşekkür ederim.

sorularınız olursa sevinerek cevaplarım, selam ve saygılarımla.

Etiketler
çok için

Ynt: Pi2010 İle 2 Yılın Özeti

Tahir Bey,
Vermiş olduğunuz faydalı bilgiler için çok teşekkürler. Size birkaç sorum olacaktı:
1. Karavanda tek kişilik 2 yatak mı var, yoksa birleşibilen çift kişilik bir yatak mı var? Yatağın/yatakların boyutları yaklaşık ne kadar? Sizce 2 yetişkin +1 çocuk (10 yaşında) karavanda yatabilir mi?
2. Bu karavanla ortalama kaç günlük kamplar yaptınız? Bu karavanın kaç günlük kamplar için ideal olduğunu düşünüyorsunuz?
3. Yaz aylarında gündüz vakti karavanda oturabiliyor musunuz? Yoksa çadırda olduğu gibi örneğin öğle saatlerinde içerisi çok sıcak mı oluyor?
4.Karavanın yüksekliği kac cm? Karavanın içinde eğilmeden ayakta durabiliyor musunuz? Duramıyorsanız, bu sizi çok rahatsız ediyor mu?

Saygılarımla...

Aynı mini karavanı ben de kullandığım için soruları yanıtlayayım.

Yatağın boyu 2 mt. Eni ise 2 yetişkin insanın yan yana yatmasını rahatça sağlar.. 3 - 4 yaş çocuklar yatabilir.
Oturma grubu yatak haline dönüşüyor..Çok kullanışlı bir karavandır.
Karavanın iç yüksekliği 170 cm kadar..
Karavanda bu sene yaptığımız batı Karadeniz turunda biz 11 gün kaldık ama sonra Ege'ye indik , orada da 6 gün kaldık Pİ2010 adlı bu karavanın büyük karavandan tek farkı daha minyatür olmasıdır..Dilerseniz aylarca yaşayabilirsiniz..
Yan ekipmanlarla ( tente , koltuk , portatif masa...vs ) içine girme gereği duyulmuyor..Sadece yatmak için ayrıca hava yağarsa korunmak için içeri girilebilir , karşılıklı 2 şer kişi yani 4 kişi rahatça oturabilir , yemek yiyebilir..vs.
www.pinokaravan.com adresini tıklayın ve resimlerine ulaşın.

Valla Faruk'un karavanlarını ovecek degilim. Cekmeden anlamam. Ama Faruk adam gibi adamdir. Pek severim. Eskiden yakindi ugrar iki laf ederdik. Simdi tasindilar uzaga goremez olduk. Siparişleri arttı sanırım daha büyük bir yere gittiler. Kamplara da gelirdi gelmez oldu. Goren olursa selamlar olsun. :smiley:

tahir81110
arkadasım paylasımın ıcın tessekurler cok faydalı oldu bende pino vede caretta karavnlara bakıyorum daha nasıp olmadı almak,
malum bıraz utceden zorlanıyoruz yenı arac aldım ...
Benım aracımda clio 1.2 sport tourer 1.6v 75bg
aynı aracı kullanıyoruz ben baya cekındım arac cekmez felan dıye ama sızın arac zorlanma felan yapmıyormus buda gayet ıyı demek ...
konum asagıdakı lınkte

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=96476.msg1275217#msg1275217

tahir81110' Alıntı:
En büyük problem kara ve sivri sinekler, her şeye çözüm buldum ancak bunlara çözüm bulamadım. Güneş enerjisi veya pil ile çalışan belli bir frekansta ses üreten cihazları internette görüyorum ancak hiç denemedim, deneyen varsa, deneyimlerini yazarsa sevinirim. çok bunaldığımda özellikle yaz aylarında cilde sürülen losyonlardan kullanıyorum.

Çok teşekkürler paylaşım için.
Sinekler konusunda denemediğim ancak yararlı olduğunu öğrendiğim çözümlerden biri kırmızı renkte gece aydınlatması kullanımı. Tüm böcekleri çeken normal aydınlatmaya alternatif bir kırmızı lamba ile deneyebilirsiniz... :-\

paylaşım için teşekkürler benim gibi çekme karavancı adayları için çok faydalı bilgiler

iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

Merhabalar,
Pi kullanan arkadaşlara bir sorum olacak:
350kg kadar ağırlığı var karavanın; yüklü hali 400 kg kadardır diye kabul ediyorum.
Tekerleği arka uçta olduğundan araca 150kg lık bir yük bindirecektir diye hesaplıyorum teorik olarak.
Topuz yükünü ölçen var mı?

Ölçmedim ancak topuzu yük binmesin diye çekerken ön kısmına hiç yük koymuyorum. Faydalı bir çıkarım yapılabilecekse şunu söyleyebilirim, karavan park halinde ve ön kısmında malzeme varken çeki ucundan kaldırıp çekebiliyorum veya döndürebiliyorum.

Herkese merhaba.Pinoyu incelerken bahsedilen husus benimde dikkatimi çekmişti.Fakat verilen cevap içimi rahatlattı Bu yıl değil ama seneye bende bir Pino almak istiyorum. 1.6lt aracım var ve çekerken pek sorun yaşamayacağımı düşünüyorum.

1.5 litrelik Subaru ile çektiğimi bile unutuyordum, hiç problem çekmezsiniz. Şimdi 1.2 litrelik yarı otomatik Opel ile çekiyorum problem yaşamıyorum, benzin sarfiyatı yüksüz sarfiyatın yaklaşık %10 üzerine çıkıyor.

Üstadım sizden ricamız karavanın boş olduğu zamanda pilot tekerin altına baskül koyup ölçebilirseniz.Karavan terazideyken
basküle basan ağırlık çeki demirine basan ağırlık olacağından Pİ 2010 için net bilgi olarakta kayda geçer.

Pİ'yi keyifli günlerde kullanmaya devam etmeniz dileğimle.

Selamlar

Bana belki güleceksiniz ama hem pilot tekeri hiç kullanmıyorum. Aracı park ediyorum, karavanın sabitleme ayaklarını yere basıp arabayı biraz oynatana kadar açıyorum, kilidi el ile açıyorum, kilidi serbest bıraktığımda kendi ağırlığı ile tekrar kilitlenmeyecek kadar yükselmiş oluyor ancak topuz hala çekici kafasının içinde yer alıyor. Sonra tekrar sabitleme ayaklarını çeki topuzu kurtulana kadar yükselterek aracı ayırıyorum.

Aracı bağlarken de aracı mümkün olduğunca yanaştırıyorum, arada 10-30 cm bir şey kalınca çekme kafası topuzun üzerine gelecek şekilde el ile yerleştiriyorum, sabitleme ayaklarının 2. sini kaldırırken çekme kafası topuza oturuyor klik sesini duyduğumda bağlanmış oluyor.

Aslında tüm bu işlemleri pilot ile yapmak daha kolay ama kapladığı yer, sökme, takma vb bana fazla geldiğinden dolayı pilot tekeri sadece 3 defa kullandım sonrada eve kaldırdım gitti.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,031
Kayıtlı Üye Sayımız
166,772
Kaydolan Son Üyemiz
feryboatcom

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR