Pickup Lar Ticari Mi Değilmi ?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan onryrk Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 31
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 63,971
Ynt: Pickup Lar Ticari Mi Değilmi ?

Zorunluluk süresi konusunu illerin valileri belirliyormuş.Önceki mesajımı düzeltiyor ve özür diliyorum.
Ayrıca her araca değil sadece ticari yük ve insan taşıyan araçlara zorunluluk vardı,değişmemiş.
Beni de lastikçim yanılttı,araştırmadan her araca zorunlu yazmıştım,düzeltiyorum.

M+S logolu olan lastikler de artık kabul görüyor.Çoğu A/T lastikte bu logo var.
Doğrusu ise üçgen içinde kar taneleri olan logolu lastiği almak tabii ki.
Hatta en doğrusu,araziye çıkan için her iki logo olanı almak.
Pilotajınıza güveniyorsanız sadece M+S logolu olan da olur.

Uyarınızdan sonra aceleyle yazdığım üstteki mesajımı düzelttim,hatalı bilgiden dolayı özür diliyorum.

Selamlar,

Benim bildiklerimde aşağıda;

Şirkete kayıtlı tüm araçlar otomatik ticari oluyor. ( Şahıs şirketi vergisini ödeyerek hususi alma imkanı var )
Pickupların kamyonet sınıfı olduğundan otomatik olarak 2. köprü ( ister hususi ister ticari)
Ticari araçlar faaliyet istigal konusuna göre belge alır ( cogunlukla K ) ancak alfabenin muhtelif harfleri mevcut.
Tüm elemanlarımda SRC2 ve psikoteknik var . Zira ticari araç mal taşır kullananı SRC li olmak zorunda. Psikoteknik ise yanından başka bir iş arkadasını tasıyor diye.

Lastik konusunda ise tüm ticariler kısın takmak zorunda. isterse binek alıp ticari yapın ...
Binek araçlar ise 2 yıldır 54 ilde olmak üzere mecburi.

Kış lastiğini şirket aracıma her kasım başı takarım. ankara yolunda 0 derecede 4 mevsimler ile kaza yapanları gördükce iyiki diyorum her seferinde... ( iş için sürekli dolaşırım)
4x4 araca imkan varsa 3 set lastik en doğrusu. Yavaş ve dikkatli olurum diyorsanız at (ben tercihimi g012ats yaptım - trafikte kullanmıyorum)

Tüm bu kuralların kişinin ve trafikteki diğer insanların canı için koyulduğunu unutmamakta fayda var.

Saygılarımla

siz sorunca içime kurt düştü bakınayım dedim

ana mevzuat http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/11/20121108-7.htm

B.11.0.KDG.0.17.00.02-225.09-22239 açıklama

ek düzeltme 50856930-02.225.01-22918

sonuncu da;

Kamyon, çekici, tanker, otobüs, yarı römork ve römork türü araçların lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti; minibüs, otomobil ve kamyonet türü araçların lastiklerinin yanaklarında ise (M+S) işareti veya (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) işareti veya sadece kar tanesi (snowflake) işareti aranacaktır.” şeklinde değiştirilmesi...

otomobili son düzeltmede soktular... ama önceki bendlerde 7 derece gectiğinden sanırım her ile bunu yapamadılar 54 oradan çıktı. Mesela antalya merkez de 7derecenin altını sanmam görüleceğini . ama korkutelinde durum farklı olur...

klasik çek çekebildiğin yere....
geçen sene EGM talimatı ile 54 ilde denetleme yapıldı.... o yüzden 54 dedim...

gecen sene ankaradan donerken hemen önümde 500 mercedes ( siyah plaka) buzda yapıştı bariyerlere ... önce kendi araçlarını kontrol etsinler...

Bergin' Alıntı:
siz sorunca içime kurt düştü bakınayım dedim

ana mevzuat http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/11/20121108-7.htm

B.11.0.KDG.0.17.00.02-225.09-22239 açıklama

ek düzeltme 50856930-02.225.01-22918

sonuncu da;

Kamyon, çekici, tanker, otobüs, yarı römork ve römork türü araçların lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti; minibüs, otomobil ve kamyonet türü araçların lastiklerinin yanaklarında ise (M+S) işareti veya (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) işareti veya sadece kar tanesi (snowflake) işareti aranacaktır.” şeklinde değiştirilmesi...

otomobili son düzeltmede soktular... ama önceki bendlerde 7 derece gectiğinden sanırım her ile bunu yapamadılar 54 oradan çıktı. Mesela antalya merkez de 7derecenin altını sanmam görüleceğini . ama korkutelinde durum farklı olur...

klasik çek çekebildiğin yere....
geçen sene EGM talimatı ile 54 ilde denetleme yapıldı.... o yüzden 54 dedim...

gecen sene ankaradan donerken hemen önümde 500 mercedes ( siyah plaka) buzda yapıştı bariyerlere ... önce kendi araçlarını kontrol etsinler...
Zaman ayırıp verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Yalnız bahsettiğiniz genelgede; Ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın şehirlerarası karayollarında seyreden tüm
kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet türü araçlar ile Karayolu Taşıma
Yönetmeliği uyarınca “A” türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerde her yılın 1 Aralık ile
takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde kış lastiği kullanılması
zorunludur."
denilmekte. Burada A tip otomobiller olarak kastedilen belge; ticari amaçla otomobille yolcu taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Yani sonuçta yine ticari araçlardan bahsediliyor. Ben mi birşeyi atlıyorum acaba?

otomobiller kısmında bir yanılgıya düştüm, geçen okuduğum bir yazı idi ama hiçbiryerde yok, belkide sahteydi.

A sınıfı evet rent a car araçlarıdır.

Ilk genelgede evet a tipi ile sınırlandırma var.
Son düzeltmede ilgi paragrafta direkt otomobil diyor.

Hukukçu Değilim ancak benim Anladığım kapsam genişlemesi .... Eklediğim paragrafta net otomobil diyor . 2013 kışında buna dayanarak cezalar kestiler. Haberlerini bulabilirsiniz ....

Bunu Hukukçu arkadaşlar daha net yorumlar ...

Tekrar diyorum önce can sağlığı ...

Verdiğiniz linkteki belgelere baktım. Hepsi aynı yönetmeliğe atıfta bulunuyor ve otomobil ile kastedilen kısımlar A sınıfı yetki belgeli otomobiller. Açıklama kısmındaki cümleler ilgili ilk yönetmelikteki maddeleri açıklıyor değiştirme yapmıyor.
Kış lastiği can güvenliği açısından önemli. Kullanılmasında yarar var ve ben kullanıyorum. Ancak ticari amaçlarla olmayan bir hükmü varmış gibi gösterip yanlış uygulamalar yapılıyor gibi geliyor bana.
Linkler
http://www.beyazfilo.com/genelge.pdf
http://www.kugm.gov.tr/BLSM_WIYS/KUGM/tr/Belgelik/Mevzuat/y_genelgeler/20121210_173649_2769_1_64.pdf

Burada bir farklı konu daha var aslında.
Offroad da kullanılan MT lastikler. Yönetmelikte MT değil ms yazıyor ama acaba polis MT Offroad lastiklerine müsade eder mi

Sent from my iPhone using Tapatalk

Burak kardeşim M+S başka bir ibare.Mud + Snow anlamında.
M/T ise Mud/Terrain anlamında oluyor.A/T de All Terrain olduğu gibi.

A/T lastiklerde de M/T lastiklerde de genelde M+S ibaresi ayrıca var zaten.
Yani M+S ve A/T ibareleri birlikte BF Goodrich ve Bridgestone lastiklerde var.

Arkadaşımın Good Year Wrangler lastiklerinde de birlikte M/T ve M+S ibaresi var.
Umarım doğru anlamış ve ona göre cevaplamışımdır.

ttogan' Alıntı:
Burak kardeşim M+S başka bir ibare.Mud + Snow anlamında.
M/T ise Mud/Terrain anlamında oluyor.A/T de All Terrain olduğu gibi.

A/T lastiklerde de M/T lastiklerde de genelde M+S ibaresi ayrıca var zaten.
Yani M+S ve A/T ibareleri birlikte BF Goodrich ve Bridgestone lastiklerde var.

Arkadaşımın Good Year Wrangler lastiklerinde de birlikte M/T ve M+S ibaresi var.
Umarım doğru anlamış ve ona göre cevaplamışımdır.

Bahadır bey ben doğru anlaşırsam zaten MT lastik aldığında MS özelliği de almış oluyorsun diyorsun. Doğru mu anladım?

Inşallah bunu trafik polisine de anlatabiliriz

burakuysal' Alıntı:
Bahadır bey ben doğru anlaşırsam zaten MT lastik aldığında MS özelliği de almış oluyorsun diyorsun. Doğru mu anladım?

Inşallah bunu trafik polisine de anlatabiliriz

Yanlış gözlemlemdiysem; yakın tarihli A/T lastiklerin bir çoğunda M/S ibaresi mevcut, ama eski tarihli olanlarda(4veya 5yıllık olanlardan bahsediyorum) M/S ibaresi mevcut değil dolayısıyla birazda kontrolü yapan memurun insafına kalmış oluyoruz :smiley:

Evet arkadaşlar şu bir önceki sayfada arkadaşımızın eklediği linkten ben daha önceleri çıktı almıştım.
Olurda sizlerinde dediği gibi yolda karışıklık olursa işte belge,tamim neyse bakanlık çıktısı demek için.

http://www.kugm.gov.tr/BLSM_WIYS/KUGM/tr/Belgelik/Mevzuat/y_genelgeler/20121210_173649_2769_1_64.pdf

Burada yani aralık ayındaki yayınlanan genelgede,kar tanesi logolu lastiklerden başka yalnızca M+S ibaresinin yeterli olduğu da ifade ediliyor.Ayrıca yaptığım araştırmaya göre ticari olmayan binek ve arazi taşıtlarında zorunluluk olduğunu gösteren yeni bir genelge yada benzeri bir şey yok.Yani halen sadece ağır ve hafif ticarilerde bir de A sınıfı belgeli otomobillerde yani rent a car araçlarında dağ içinde kar taneleri olan ya da M+S yazılı veya ideali her ikisi birden olan lastik zorunlu.Hususi binek ve arazi araçlarında zorunluluk göremedim.

Bir kaç mesaj geride tüm araçlarda zorunlu oldu diye yazmıştım.Lastikçimle yaptığım görüşmeye istinaden demiştim.Ancak benden sonraki mesaj yazan arkadaşımızın uyarısıyla kısa bir araştırma yaptım ve bulamadım bu tür bir yayın.Hemen mesajımı düzelttim. Gerçi araçlardaki lastiklerimizde M+S ibaresi hep var.Önceki lastiklerimde A/T idi 2009 model ve M+S ibaresi de vardı.

Yeni lastik alacaklara tavsiyem kar taneli olanı tercih etmeleri ama pilotajınıza ve sabrınıza güveniyorsanız M+S alın yeterlidir. Değilse ve can güvenliği için mutlaka kar taneli olanı tercih ediniz.Çok başarılı olduğunu söylüyorlar.Henüz kullanmadım.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,030
Kayıtlı Üye Sayımız
166,772
Kaydolan Son Üyemiz
feryboatcom

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR