Ben en iyisi bir shotgun tüfek nasıl seçilir onu anlatmaya çalışayım...
Shotgun tabir edilen tüfeklere Türkiyede yivsiz av tüfeği diyoruz. Tek kırma,çifte veya superpoze,pompalı veya yarı otomatik türleri vardır.Rifled Slug namlulu shotgunlar yivlendirilmiş namlularıyla özel bir tür tek kurşun atsalar da yine shotgun sınıfındadırlar.
Tüm shotgunların ortak özellikleri vardır.Tümü dinamik yakın mesafe silahıdır.Hızlı avları yakın mesafeden avlamak için imal edilmişlerdir.Bir yivsiz av tüfeği menzili dahilinde bıldırcını parçalamadan düşürebildiği gibi aynı silah yine menzili dahilinde bir ayıyı alaşağı edebilir.Sadece içine koyduğumuz fişeğin özelliği değiştirilerek yapılır bu... Bu silahların namlu boyları şok özellikleriyle oynanarak daha spesifik avlara daha uygun hale getirilebilirler.
Yivsiz av tüfekleriyle yapılan atışlar genellikle dart atış dediğimiz,nişan almadan yapılan atıştır.Süpürme tekniği ile yapılır.Hedefe arkadan yaklaşılır,hedef geçilir ve atılır.Burada beyin-göz ve ellerin şuursuz bir koordinasyonu vardır.Bu atışı sağlıklı yapabilmek için shotgunların diğer silahlardan bazı farklarının olması gerekir.
Türü her ne olursa olsun bir shotgun seçerken şunlara dikkat etmek gerekir (öncelik sırasıyla)
1- Kundak uyumu : İlk kriter budur.Kundak atıcıya uygun değilse silahın markası kalitesi ne olursa olsun atışlar iyi olmayacaktır.Kundak uyumunu kontrol etmek için deneyim gerekse de kabaca şöyle tarif edebiliriz sanırım.Tüfeği ani omuzladığımızda dipçik koltuk altımıza takılmadan omuza oturmalı.Omuza oturduktan sonra elmacık kemiğimizin altındaki çukur kendiliğinden kundağa yapışmalıdır.Bunlarla birlikte namlu üstündeki bantı ya hiç görmüyor ya da son 5. cm.lik kısmıyla birlikte arpacığı görüyor olmamız gerek.Eğer bu böyle değilse ya sihalı yanlış tutuyoruzdur ya da kundak bize uygun değildir.Tarif ettiğim arpacık görüntüsünü extra bir hareket yapmadan yani tüfeğe uymaya çalışmadan yapabilmemiz gerekir.Bunu sağlamak için tüfeği omuzladıktan sonra,kafamızı sağ-sol yukarı aşağı yapmamız gerekiyorsa o tüfek seçimde elenecektir.
2- Balans : Upland türü atışlar için ağırlık merkezi kubuzda,geçit yapan hedeflere yapılan atışlarda ağırlık merkezi biraz daha namlu tarafında el kundağı başlangıcında olmalıdır.
3- Tetik : Tetik tertibatı kaliteli olmalıdır.Atıcı tetiğe darbe yapmak zorunda olmamalıdır.Tetik ezilir,çekilmez.İyi bir tetiğin düşüşü ince bir cam tüpün parmağımızla çektiğimizde kırılması gibi olmalıdır.Esnemeden düşmelidir.Özellikle yivli tüfeklerde kötü tetik % 20 lere varan atış hataları yaptırabilir.
Bu yazdıklarım bir shotgun için olmazsa olmazlardır.Tüfek türü çifte mi olacak otomatik mi bu ihtiyaca göre belirlenir.İkisinin de birbirinden farklı konularda üstünlükleri vardır.Marka, o silahı oluşturan parçaların kalitesini gösterir.Namlu boyu ve şok seçimi yine amaca göre seçilir.Pompalı tüfek yarı otomatikten daha güçlü değildir.Daha doğrusu,güçten dolayı pompalı otomatiğe tercih edilmez.Güç içine ne koyduğunuzla ilgili bir konudur.
Maalesef yerli tüfeklerin özellikle otomatik ve pompalıların italyan Alman Amerikan tüfekleriyle kıyaslanması bile mümkün değildir.Avrupa ülkelerinin kafa markaları dünyanın en iyileridir.Amerikan silahları daha ucuz, ahşap aksamları daha kalitesiz fakat mekanik olarak basit sağlam ve arızasızdır.Fonksiyon olarak avrupa tüfeklerden geride değildir.Fakat avrupa tüfeklerin fonksiyon yanında estetikleri ve işçilikleri de daha kalitelidir.
Özet olarak shotgun aslında kişisel bir enstrumandır.Ve o kişiye uygun olmalıdır.Birisine cuk oturan bir kundak,başka birine hiç alakasız olabilir.Bu işin en doğrusu aslında kişiye özel kundak yapılmasıdır.Fakat göreceli olarak pahalı bir şeydir.İyi bir cevizden özel bir kundak bu gün 1000 Tl. den başlıyor. Tüfek te buna değer bir tüfek olmalıdır.Daha az para harcanmak isteniyorsa,zaten yapılmış olan kundakların en uygunu seçilmelidir.
Diye düşünüyorum...