Prag- Dresten-terezin-kutna Hora

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan edebiyatçı Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 218
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 68,872
Ynt: Prag- Dresten-terezin-kutna Hora

Teşekkür ederim canım.Malesef ilk sayfaların görselleri kaybolmuş.Dilerim en kısa zamanda sorun halledilir.Bu yazı dizisindeki açıklamaların büyük kısmını alıntı yaptım. Prag ile ilgili çok kaynak vardı. Bir de aynı şeyleri yazmak için ben uğraşmayayım dedim.Fotokitabımız da neredeyse hazır.Tanzanya için istemiştin ana ben unuttum.Bana özelden mailini gönderirsen sana birkaç tane de kendi fotoğraflarımızdan yollayayım. Belki özenirsin de bir daha ki gezimize Mustafa abiyi de bırakıp katılmak istersin.Eşim duymasın ama arkadaşlarla gezmenin eğlencesi de bir başka oluyor. Kızlarla önümüzdeki senenin planlarına başladık bile. Sizin geçen yıl yaptığınız Romantik Yol rotası da seçeneklerden birisi. Biliyorsun ben artık Avrupa istemiyorum ama başka da bir yere eşlerden izin çıkmıyor. Beyrut'u çok istiyorduk nasip olmadı.Şimdilik eşimle planlıyoruz ama arkadaşların yoğun baskısı var, belki yaza İspanya'yı arkadaşlarla düşünebiliriz.Sen de rehberlik edersin bize nasıl olur? Bizde plan pek çok bakalım Allah ne gösterecek.

Yavaş Yavaş Ölürler

Yavaş yavaş ölürler
Seyahat etmeyenler.
Yavaş yavaş ölürler
Okumayanlar, müzik dinlemeyenler,
Vicdanlarında hoşgörüyü barındıramayanlar.

Yavaş yavaş ölürler
Alışkanlıklarına esir olanlar,
Her gün aynı yolları yürüyenler,
Ufuklarını genişletmeyen ve değiştirmeyenler,
Elbiselerinin rengini değiştirme riskine bile
girmeyenler,
Bir yabancı ile konuşmayanlar.

Yavaş yavaş ölürler
Heyecanlardan kaçınanlar,
Tamir edilen kırık kalplerin gözlerindeki pırıltıyı
görmek istemekten kaçınanlar.

Yavaş yavaş ölürler
Aşkta veya işte bedbaht olup yön değiştirmeyenler,
Rüyalarını gerçekleştirmek için risk almayanlar,
Hayatlarında bir kez dahi mantıklı tavsiyelerin dışına
çıkmamış olanlar

Pablo Neruda

Merhaba arkadaşım ,şiire bayıldım Sayfalarında yavaş yavaş gezinmeye başlıyorum .Fotoğraf sorunu olduğundan beri ben de girmiyordum.

Biz de bir kere turla gitmenin harici kendimiz gezmeyi tercih ediyoruz .Gitmeden araştırıp öğrenip gidince iyi oluyor .Bazende broşürler ,kitapçıklarda faydalı oluyor .Şimdi bir çok dilde size bilgi veren cihazlar da var .Müzelerde tarihi yerlerde çokta pahalı olmadan alıp kulaklıkla dinleyebiliyorsunuz

Tabi kulaklıkta söylenenleri de anlamak ayrı bir iş. Cahillik başa bela. Türkçe de yapmıyorlar ki bu aletleri. O yüzden ben her yeri ezberleyip gidiyorum. Barselona'ya on gün kadar kaldı. Doğma büyüme Barselonalı ile yarışırım. Ankara'yı anlat desen bu kadar bilemem sanırım. Yabancı dil olmayınca korku belasına ne var ne yok ezberledim.
Bir geziye de beraber gidelim, eminim iyi bir ikili oluruz. Sanırım Allah izin verirse arkadaşlarla bir sonraki hedef Tunus veya Beyrut olacak.

++
Sizin enerjinize coşkunuza ben yetişebilir miyim bilmem ama ben de çok isterim .Ben de gitmeden srsştırıyorum ancak bazen rota değişikliği ya da sürpriz yerler olabiliyor.

Ben de sinagog gezmedim hiç.Cordoba' da Yahudi mahallesinde gezerken dışarıdan görmekle yetindik.Prag gezimizde başka şehirlerde olunca ağıza çalınan bir kaşık bal gibi olmuştu.
Tahta oyuncaklar ,kristal içinde üç boyutlu fotoğraflarınızı basabilecek fotoğrafçılaar ,sanat galerileri ve envayi çeşit Prag yağlı boya tabloları ,birde hediyelik eşya dükkanları hoşuma gitmişti.

Bugün derste Dede Korkut Hikayelerini anlatırken bu eserin en eski iki nushasından birinin Dresten Kütüphanesinde birinin de Vatikan'da olduğunu farkettim. Daha önce defalarca anlatmama rağmen nasıl aklımdan çıkmış anlamadım. Keşke Dresten'i gezerken de aklıma gelseydi. Ziyarete açık mı bilmiyorum ama en azından şansımı bir denerdim. Bugün dersi analatırken çocuklara kendi gözlerimle de gördüm derdim. Belki bir daha buralara yolum düşer. Hiç değilse sayfama yazayım da belki ilgisini çekecek biri görür de benim dibi sonradan pişman olmaz.