Prag- Dresten-terezin-kutna Hora

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan edebiyatçı Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 218
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 68,872
Ynt: Prag- Dresten-terezin-kutna Hora

.

DSC02841 (Large).JPG

DSC02843 (Large).JPG

DSC02844 (Large).JPG

DSC02850 (Large).JPG

Kutna Hora’da Görülecek eserler:
Aziz Barbara’nın Katedrali – Yüksek ve geç dönem Gotik mimarisinin benzersiz bir örneği. Yapım 14.yyın sonunda başladı. Katedral geç dönem Gotik ve Rönesans tablolarının galerisine ev sahipliği yapmaktadır.

İtalyan Mahkemesi – Aslen Prag groschenlerinin üretildiği yer. 14.yyın sonunda yeniden yapımı ile kralın geçici yeri haline geldi.
Nepomuk’un Aziz John’unun Kilisesi – Geç dönel barok bina František Maxmilián Kaňka tarafından tasarlandı ve 1734-1754 yılları arasında yapıldı. Dikkate değer tavan resimleri Nepomuk’un Aziz John efsanesini betimlemektedir. “Çek Cenneti” denilen birkaç heykel serisi Çek koruyucu meleklerini övmektedir.

Christi Şapeli – 15.yyın sonundan gelen bitmemiş Gotik binanın bir ölü kemiklerini koyma yeri olması düşünülmüştür. Yüksek dönem Gotiğin az sayıdaki tamamen korunmuş örneklerinden biridir. Teras ilçenin etkileyici bir görüntüsünü vermektedir.

Hrádek – Aslen 1420 yılından önce inşa edilmiş avlusu ve kulesiyle bir Gotik sarayı. Bugün Çek Gümüş Müzesi’nin bir sergisine ev sahipliği yapmaktadır.

Kibrin Katedrali- Manastıra aitti. 14.yyın Çek Gotik Mimarisi’nin en belirgin işlerinden biridir. Bohemya’da inşa edilmiş ilk katedraldir. 18.yyın başında Santiti barok-Gotik stilinde son görünüşünü vermiştir.

Sankturinovský Evi – Aslen Gotik bina zengin dekore edilmiş şapeliyle 13.yya dayanmaktadır. Bugün, bir Bilgi Merkezi, Felix Jenewein Galerisi ve Simya Müzesi’ne de ev sahipliği yapmaktadır.
Gotik Çeşme.

DSC02889 (Large).JPG

DSC02882 (Large).JPG

DSC02911 (Large).JPG

Aziz Barbara vKatedrali kutna horaya hakim bir tepede kurulmuş orjinal bir mimariye sahip.Azize Barbara Katedralinin yapımına (madenciler katedrali olarak da biliniyor ) Prag'taki Aziz Vitus Katedralinin de mimarı olan Peter Parler 1380 yılında başlamış . Daha sonraki yıllarda da çeşitli eklemeler yapılmış . Bohemya Gotik tarzının önemli bir örneği olarak kabul ediliyor .

DSC02872 (Large).JPG

DSC02883 (Large).JPG

DSC02898 (Large).JPG

kutna-hora-st.barbara-cathedral2.jpg

Cizvit Tarikatı' nın okulu olan bu bin şimdilerde bir sanat galerisi. Cizvit Tarikatını ilk defa duydum.İnternetten araştırdığım kadarı ile ilginç ve bir zamanlar çok güçlü bir tarikatmış. 17.yüzyıl sonuna ait bu yapının ön cephesi İtalyan saraylarına benziyor. Cizvit okulunun vadiye bakan cephesi, Santa Barbara’ya giden bir terasta yer alıyor ve aynı Prag’daki Karl köprüsündeki gibi heykellerle süslü bu teras…13 adet heykel bu tarikatın önemli kişilerini temsil ediyormuş.
Santa Barbara Katedrali Sefiller filminin seti olarak kullanılmıştır.

DSC02901 (Large).JPG

DSC02896 (Large).JPG

DSC02890 (Large).JPG

DSC02888 (Large).JPG

Üç gündür yeni foto ekleyemiyorum. Farklı şekillerde denememe rağmen , eklentinin kaynağına ulaşılamadı mesajı geliyor. Demek ki artık bu kadar yeter dedi. Bu gezi raporumu da burada sonlandırayım. Umarım gitmek isteyenlerin işine yarar.

edebiyatçı' Alıntı:
"Prag bırakmıyor, ikimizi de. Bu iki büklüm olmuş kocakarının pençeleri var. İnsan teslim olmak zorunda kalıyor. Onun iki yanını, Vysehrad'ı ve kaleyi yangına vermek isterdim. Belki ancak o zaman ondan kaçmak mümkün olabilirdi. "

Diyor adı Prag ile özdeşleşmiş yazar Franz Kafka. Sanırım bana olan tam da bu. Döneli birkaç hafta olmasına rağmen hala rüyalarımda Prag’dayım. O kocakarının pençeleri hala üzerimde. Gözümü kapatsam kendimi Karl köprüsünde üzerime yağmur çiseler gibi hissediyorum. Aslında şehirler değil orada geçirilen güzel anlardır bizi şehirlere bağlayan, tutsak eden. Öyle güzel anlar bıraktı ki bu seyahat hafızamda kendimi 15 yaş gençleşmiş hissediyorum.

Edebiyatçı olunca duygularda böyle güzel anlatılabiliyor işte ...O ruhu bize de yaşattığın için teşekkürler canım .Prag kendine münhasır bir şehir .Görüpte etkilenmemek ve tekrar gitme hayalleri kurmamak mümkün değil.ben yine sonradan gördüğüm için yazı dizini yavaş yavaş tadını çıkara çıkara okuyacağım inşallah .

edebiyatçı' Alıntı:
Neredeyse bir ikisi hariç Avrupa ülkelerinin tamamını görmüş biri olarak Prag çok da farklı bir portre çizmedi aslında. Viyana ve Budapeşte ile hiçbir farkı yoktu.( Ki bu iki şehrin de bende ayrı ayrı güzel anıları vardır.) Tabi onlar kadar da güzeldi.Burayı özel ve unutulmaz kılan şey yıllar sonra ilk defa arkadaşlarımla çoluk çocuğu bırakıp üniversite yıllarındaki gibi başıboş gezebilmekti. Erkekler bunun ne demek olduğunu pek anlayamazlar ama çocuğu küçük olan hanımlar birkaç günlük özgürlüğün ne büyük bir şey olduğunu anlayacaklardır. Eteklerinden çekiştiren minikler olmadan, çorba peşine koşmadan, bebek arabası itmeden, uyku saatlerini kovalamadan gezebilmek bir anne için büyük lüks. Hele dört annenin bu zevki paylaşması mutluluğu katmerledi. Dört gün de olsa bu özgürlüğün sonuna kadar tadını çıkardık.
Evde iki çocuğa bakarak bana bu imkanı sağlayan eşime ve bu güzel günleri benimle paylaşan dostlarıma çok teşekkür ediyorum. İyi ki hayatımdasınız.

Benim cümlelerimmiş gibi altına imza atabilirim .İyiki büyüklerimiz var .Biz de eşimle başbaşa bu sorumluluklardan kısada olsa kaçarak mini geziler yapabilen mutlu insanlardanız .

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,028
Kayıtlı Üye Sayımız
166,771
Kaydolan Son Üyemiz
dralpk

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR