Ynt: Puma Motor
Arkadaşlar;
Geç cevap için özür dilerim. Gezenbilir'de genelde iki klasöre bakıyorum: Land Rover ve İlan Panosu

Puma ile ilgili bir konuyu atlamış olmam çok büyük bi ayıp...
Reha abinin dediği gibi; bu motorun günümüzde Mekanik Pompalısı ve TDCI Elektronik Common Rail olanı kullanılıyor. Mekanik pompalıları kamyonetler, TDCI'ları ise diğer kasalı versiyonları kullanıyor. Reha abideki ve bendeki motor mekanik olanı, 2402cc 4 silindir turbo dizel. Bu motorun düz dizeli yok. İki farklı turbosu var:
- yarı turbo dizel, (90, 100 ve 120PS'likler yarı turbo. eksoz gazı turboda dolaştığı gibi, bir kısmı da turboya girmeden direkt eksoz borusuna veriliyor)
- tam turbo dizel. (130PS'liklerde eksoz gazı turboyu dolaşıp eksoz borusuna geçiyor)
Puma motor aynı bloğu kullanıyor, hem mekanik, hem elektronik. bu da avantajlı. 90PS'lik bir motor, turbo, manifold, zincir ve iç parça değişiklikleri ile 120 veya 130'luk yapılabiliniyor. 100'lükte, henüz bilmediğim, bir farktan dolayı değişiklik yapılamıyor.
TDCI olanlar 100, 125, 135, 200PS (*) gibi değişik güçlere sahip. Ama sonuçta elektronik olduğu için, benim ilgi alanım dışında... o yüzden bu cihazlarla ilgili pek bilgim yok. (*) 200'lük 3.2lt motor hacmine sahip.
Yakıt konusunda ise, henüz karşılaştırma yapmaya yetecek kadar veriye sahip değilim. 120'lik 10lt / 100km ortalama yakıyor. 110 veya Disco çok farkedeceğini sanmıyorum. Bendeki 130'luk aslına bakarsan biraz "ittirilmiş" 130. yani kaba tabiriyle aşırı beslenmiş. turbo ve pompa ayarları yapılırken, fabrika değerlerinin 0.5 puan üstüne çıktık. Aynı şekilde, piston, kol, yatak, krank tarzı şeyleri de buna göre dayanıklı seçtik. Dolayısı ile, benim araba normalinden biraz daha fazla yakacaktır. Elimdeki tek veri, 80YTL'lik PO eurodizel ile 282km karma ortamda yol yaptığım. benim beklentim aracın son koşulda 11lt yakacağı. göreceğiz.
Aracına Puma takmak isteyecek herkese, iki tavsiyem var:
- Motoru sıfır alın, aklınızda soru işareti kalmaz. uzun yıllar boyunca kullanırsınız.
- Orjinal şanzımanınıza taktırın. Ben 6 ileri MT-82 şanzımanı da almıştım. Aman aman bir faydasını gördüm diyemem. LT77 ve R380 gayet başarılı şanzımanlar.
Olur da bir gün Discosit (**) satılırsa, ki benden bu aracı alacak kişinin epey parası olması lazım

, yeni hedefim 130PS Defensit 90 !!!!
(**) internette baya bir arandım, ama benim aracın dışında Puma motor takılı Discovery'ye rastlamadım.
Görüşmek üzere.