Ynt: Ranger Differansiyel Kilidi
FERO' Alıntı:
LSD eminin işe yarıyordur ama ben tam olarak nerede işe yaradığını bilmediğim/anlamadığımiçin size sordum, cevap için teşekkürler.
Ben daha yeniyim, (belki de haddimi aşarak) basitçe LSD'yi anlatayım; açık diferansiyellerde bildiğimiz gibi motorun gücü en az direnç gösteren tekerleğe gider. İki tekerlekteki direnç eşitşe, güç de eşit olarak dağılır. Eğer bir tekerlek yerden yükselirse, direnci minimuma indiği için motorun gücü tamamen o tekerleğe gider. LSD ise, bir tekerleğe aktarılacak maksimum motor gücünü sınırlar. Böylelikle, bir tekerlek havaya kalkmakı sebebiyle minimum dirence ulaşsa bile, bütün motor gücü ona gitmez; yere temas eden tekerleğe de güç gitmeye devam eder. Ayrıca, maksimum direnç gösteren tekerleğe giden güç de sınırlı olduğu için, diferansiyel kilidi kadar iyi performans sergilemez.
Örneklemek gerekirse, Ford Ranger 2011 XLT 4x2 ile bugün Kayışdağı'na tırmandım (genellikle gittiğim traktör yollarından sonra ilk off-road girişimim oldu). Daha tırmanışa başlamadan, yoldan ilk çıktığım anda, acemiliğimden olsa gerek (niyeyse açılı girdim), V harfi şeklindeki banketin üzerinde çapraz askıda kaldım (sanırım böyle deniyor, önden bir arkadan bir adet lastik havada kaldı). Otomatik vitesli aracım D konumunda iken, havadaki arka lastik tamamen boş dönmeye başladı. "Hayda! daha başlamadan bitti." diye içimden geçirirken, (birşey bildiğimden değil, sadece içimdeki bir ses söyledi) vitesi "1"e getirdim ve frenden ayağımı çektiğim anda araç hareket etmeye başladı ve askıdan kurtuldum.
D modundayken LSD çalışmıyor, sadece "1"de "2"de çalışıyor gibi bir iddia da bulunamayacağım. Neden "D"de devreye girmedi, neden "1"de girdi en ufak bir fikrim yok. Bilen birisi varsa yazabilir, yoksa da belki benim deneyimim birilerinin işine yarar diye paylaştım.
Demek istediğim, Ranger'da LSD var ve işe yarıyor, yoldan 20cm uzaklaşmadan yarattığım aptal durumdan LSD sayesinde kurtuldum; yoksa çekici çağırıp rezil olacaktım. (Tepeye kadar da canavar gibi çıktı 4x2. Gerçi Clio'lu bir zirve fotoğrafı vardı, ben çıkamasam ayıp olurdu).