Ynt: Reklam Senaryolarımı Çalan Çalana!
Kusura bakmayın ama duyru ve haber bölümğde yayınlamışsınız bide...
SİZİN TELİF HAKKI VERMEDEN BİLGİSYARINIZA İNDİRDİĞİNİZ KAÇ MP3 YADA FİLM VS. VAR ACABA?
SİZİN YAPTIĞINIZ İLE SİZ YAPILAN AYNI ŞEY BENCE...
Belkide siz başkasının seneryosunun üzerine yatmaya çalışıyosunuz? Nereden bilelbiliriz...?
Kusura bakmayın ne vestelde ne de benzeri diğer seneryoılarınızı çalan kurumda çalışan yada hissesi olan biri değilim ama bence siz kendinizi reklam etmeye çalışıyorsunuz sadece bir reklamcı olarak... Reklamın iyisi kötüsü olmazmış... şimdi siz demek istiyorsunuz ki ben o kadar iyi reklam yapıyorum ki bakın kimler kimler kullanıyor reklamlarımı çalıp çalıp...
Yanlış anlamayın sölediklerimi...
Ama noter tasdiki ile ilgili bişi halledemzsiniz...
Patent almalısınız; ki çok pahalı bişeydir, bir fikrinizi satabilmek için bırakın karı sadace patent harcamanızı bile yansıtsanız fikrinize yada ürününüze artık her neyse, çok iyi rakamlar eder... bunu duyan fikrinizi yada ürününüzü almak isteyen şahıs başka yollara yönelecektir... mesela bir fikri olan patent gelirir olmadan aldığı her kuruşu yanına kar olabilecek fikir sahibine...
Büyük firmalarda mutlaka görmüşsünüzdür yuvarlak içinde "R" ve "C" logolarını...
Registered & copyright... bundan sonraki fikirlerinize bunu elde edip eklettirtin...
Ama buda kesin çözxüm değil...
Çinliler mercedes gibi bir firmanın en yeni e srisini kopyaladı ve mercedesten daha hızlı piyasaya sürdüler... mercedes ne yapabildi??
Hiçbirşey!!!
Nedenmi?
Bir ressam düşünün dünyanın gelmiş geçmiş en iyisi belkide...
Bir şehir hatları vapurunu resmeder kadıköyden karaköye giden...
Ve bu reme paha biçilemez!!!
Ve her türden patentinin olduğunu düşünün bu resmin...
Başka bir ressam gelir ve aynı resmi remetmeye başlar yeniden...
Hatta mümkün olduğunca aynı fırça darbeleriyle...
(%100 aynısı olmayacağından mümkün olduğu kadar diyorum, çünkü fırça darbesi imza niteliği taşır ve maslesefki sizin böyle şansınız yok)
Asıl resim sahibi hiçbirşey talep edemeyebilir.... Ne telif ne de başka birşey...
Neden mi?
Bu sefer aynı karedeki aynı isimdeki şehir hatları vapuru bu sefer kadıköy-karaköy yerine karaköy-kadıköy seferini yapmaktadır...
Vapur batı yerine doğuya ilerlemektedir resimde... Yada bu sefer güvertesinde yolcular vardır ekstradan... artık her ne diyorsanız fark olarak...
Resimin benzeri olan diğer bi resim ile hiçbir alakası kalmamıştır o zaman...
İşte siz ne kadar para harcasınızda, patentler alsanızda, senaryodaki ufak bir değişiklik ile gene alt edebilirler patentinizi...
Mercedes gibi bir firma bile hiçbirşey yapamıyor düşünün...
Az önceki resim örneğimdeki gibi düşünün, patent almak artık şehir hatları vapurlarını o kare içerisinde kimsenin çizemeyeceği anlamına gelmez...
Sizinkinin %100 aynısı olmayacaktır artık sadece... Ama %95 hatta %99.9 ile bir başkası benzerini yapabilir... Ve hatta bunun üzerinden gelir bile elde edebilir...
Artık buna çalma değilde fikir paylaşımı dieniyor... bir resssam ötekine ilham vermiş oluyor her ne diyorsanız bu duruma... pek çok isim bulunabilir....
Aynı internetten MP3, film vs. telif hakkını satın almadan indirirken çalma değilde, paylaşma dememiz gibi...
Senarist olarak bir gelir elde etmek istiyorsanız daha farklı yollar denemelisiniz bence...
Eğer ki yaratıcılığınıza güveniyorsanız deneyin ama genç beyinler daha yaratıcı oluyor haliyle... Daha iyi ve daha hızlı bilgisayar kullanıyor daha hakim oluyorlar duruma vs.
Yani ümidinizi kırmak istemem ama size sıra gelmez bence...
Bu arada noter tasdiki olmasına rağmen çalındı demişsinşiz yaa senaryolarınız için...
İstediğiniz yere başvurun adamlar ufak bir kaç değişiklik ile zaten senaryonuzu sizin senaryonuz olmaktan çıkarmışlardır eminim...
Mahkemelere başvuurp bir deneyin isterseniz... Ama bir şey kanıtlayamazsınız...
"Kusur eylediysem affola...!" diyelim... Ama 26 yıldır basınla iç içeyim diyorsunuz, bunları önceden bilmeniz gerekirdi... Ben sadece bir gözlemci olarak bunları biliyorum...
Niyetim sizi yargılamak vs. değil yanlış anlamayın, yazdıklarımı sadace basit bir eleştiriydi... (Ayrıca vurgulamak istedim bunuda)
Saygılarımla...