Ruhsatlar Değişti, Motorsiklet Tek Kişilik Oldu

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan gezent-i Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 17
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 9,285

gezent-i

Kamp II
Yer
İzmir
Ruhsatlar değişti, motosiklet tek kişilik oldu

16.10.2009, Cuma

MOTORLU taşıtların trafik tescil belgeleri, AB uyum çalışmaları kapsamında yenileniyor. Eski tescil belgelerinde sürücü hariç taşınacak yolcu kapasitesinin yazıldığı “İstihap Haddi” bölümü, yeni belgelerde sürücü dahil “Koltuk Sayısı” olarak yer aldı. Yeni belgeler hazırlanırken, eski belgelerdeki bilgiler aynen yazılınca motosikletler tek kişilik oldu. Yanlışlık düzeltilmeyince motosikletinde artçı taşıyanlara peş peşe cezalar gelmeye başladı.

Eyüp SERBEST/İSTANBUL
İçişleri Bakanlığı, standart getirmek ve AB’ye uyum sağlamak için trafik tescil belgelerinin yenilenmesine karar verdi. Yeni trafik tescil belgelerine araç tip ve onay numarası ile vergi numarası bölümleri konuldu. Muayene alanı da 3’ten 6’ya çıkartıldı. İçişleri Bakanlığı tarafından verilen eğitimlere rağmen bir çok trafik tescil bürosu, eski tescil belgelerindeki bilgileri aynen yeni belgelere geçirdi. Motosikletlerde, sürücü hariç taşınabilecek yolcu kapasitesinin yazıldığı “İstihap Haddi” bölümündeki 1 rakamı, yeni belgelerde sürücü dahil “Koltuk Sayısı” olarak yazıldı. Böylece motosikletler, ruhsat bilgilerine göre tek kişilik olmuş oldu. Motosikletlerin iki kişiyi taşıyabileceğine açıklık getiren Trafik Kanunu’nun 66’ncı Maddesi’ne rağmen, trafik kontrollerinde, ruhsatında sürücü dahil 1 kişi yazan motosiklet sahiplerine artçı taşıdıkları için ceza kesildi. Ruhsatlarında 1 kişi yazan motosikletler, TÜV Türk’ün yaptığı muayenede de koltuk sayısı 1 olmasına rağmen 2 kişi bindiği gerekçesiyle ağır kusurlu bulundu.

POLİSLERİN YANLIŞI
Sahibi olduğu iki motosikletten birinin 1, birinin 2 kişi taşıma kapasiteli tescil edildiğini anlatan Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Koordinatörü Berna Canyoran, “Araçların tescil işlemlerinde dikkate alınan uygunluk belgelerinde koltuk sayısı ile ilgili bir bilgi bulunmuyor. Bu bilgiler polisler tarafından dolduruluyor. Dolayısıyla bu bölümdeki farklı sayılar memurların tamamen kendi yorumları ile yazılmış durumda. Yanlışlığın düzeltilebilmesi için Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne başvuracağız” dedi.

TEKNİK MUAYENEDEN GEÇEMEDİ
İkiteker.org sitesi üyelerinden Hakan İlhan da, motosikletini muayene için TÜV Türk’e götürdüğünde yaşadıklarını şöyle anlattı:
“Muayeneyi yapan görevli ‘Bu motosiklet kaç kişilik’ deyince, ‘2 kişilik’ dedim. Görevli ağır kusurlu olarak muayene işlemini sonlandırdı ve onay vermedi. Ruhsatta yazan yolcu sayısının AB standarlarına göre yeniden düzenlendiğini, artık sürücü dahil taşıma kapasitesinin yazılması gerektiğini, bunun da trafik şubedekilerin hatası olduğunu söyledi. Trafik tescil bürosunda yanlışlığın düzeltilmesi için teknik şartnamesini istediler. Yanlışlığı, motosikletimin tescil bürosundaki dosyasından çıkan bir belgeyle çözdüm.”

Artçım var diye ceza yedim
Bursalı motosiklet tutkunu Şenol Sel de ruhsattaki koltuk sayısı nedeniyle ceza yiyenlerden. Yeğeniyle birlikte Mudanya’dan Bursa’ya giderken trafik polisleri tarafından durdurulduğunu anlatan Şenol Sel, “Polisler ruhsatta 1 kişi yazıyor, sen iki kişi biniyorsun’ diye ceza kestiler. Makbuza ceza maddesi olarak 47/1c yazdılar. Araştırdığımda bu ceza maddesinin trafik işaret levhaları, cihazları ve yer işaretlemeleri ile belirtilen veya gösterilen hususlara uymamak suçunu düzenlediğini gördüm. Polisler koltuk nedeniyle hangi maddeden ceza keseceklerini de bilmiyorlardı.

Kanuna göre yolcu taşınabilir
Motosikletlerin yolcu taşımaları konusunu Trafik Kanunu’nun 66’ncı maddesinin c bendi düzenliyor. Ceza maddesi şu şekilde: “Bisiklet, motorlu bisiklet ve sepetsiz motosiklet sürücülerinin, sürücü arkasında yeterli bir oturma yeri olmadıkça başka kişileri bindirmeleri ve yönetmelikte belirtilen sınırdan fazla yük taşımaları yasaktır. Sürücü arkasında ayrı oturma yeri olan bisiklet, motorlu bisiklet ve sepetsiz motosikletlerle bir kişiden fazlası taşınamaz.”

Kaynak: Hürriyet

Etiketler
Ynt: Ruhsatlar değişti, motosiklet tek kişilik oldu

Ben ruhsatı yeni aldığım için benimn ruhsatımda da Koltuk sayısı sürücü dahil 1 yazıyor. En alt satırda ise Kullanım amacı : Yolcu nakil. Nasıl bir iş bu.

Deveye sormuşlar boynun niye eğri, deve demiş nerem düzgün ki.

Köprü ve otoban geçişlerinde motosikletlerden otomobil ücreti kesiliyor. Bütün dünya motosiklet-bisiklet kullanmayı teşvik ederken halkına, bizim hükümetimizin bu kadar zorluk çıkartması, bu kadar karşı olması anlaşılabilecek bir durum değil.

Bu arada Crossçu ve Enduro'culara da kötü bir haberim var. Artık eskisi motorumuza atlayıp ormanların içlerine dalamıyacaz. Orman işletmesi, orman yangınları önlemek ve doğal çevre bitki örtüsünü korumak için motosikletlerin orman içlerine girmelerini yasaklayacak. Asıl sebep cross'çu arkadaşların orman ilerinde bıraktığı lastik(!) izleri. Cross yapan arkadaşların biraz daha dikkat etmesi gerekiyor.

Selamlar
Murat VURAL

mrtvural' Alıntı:
Köprü ve otoban geçişlerinde motosikletlerden otomobil ücreti kesiliyor. Bütün dünya motosiklet-bisiklet kullanmayı teşvik ederken halkına, bizim hükümetimizin bu kadar zorluk çıkartması, bu kadar karşı olması anlaşılabilecek bir durum değil.

Bu arada Crossçu ve Enduro'culara da kötü bir haberim var. Artık eskisi motorumuza atlayıp ormanların içlerine dalamıyacaz. Orman işletmesi, orman yangınları önlemek ve doğal çevre bitki örtüsünü korumak için motosikletlerin orman içlerine girmelerini yasaklayacak. Asıl sebep cross'çu arkadaşların orman ilerinde bıraktığı lastik(!) izleri. Cross yapan arkadaşların biraz daha dikkat etmesi gerekiyor.

Selamlar
Murat VURAL

Bir motosikletin köprü ve ya otoyollarda yarattığı yıpranma payı ve atmosfere saldığı karbonmonoksit payının otomobillere göre ne oranda olduğu araştrılıp
ona göre ücretlendirilmesi gerkirken hadi onuu kabul ettik ama....

Cross ve Enduro için orman alanların yasaklanacak olması inanılır gibi değil..
Zaten bu işlerle uğraşanlar doğa aşığı ve gerekli kurallar çerçevesinde doğal ortamlarda hareket etmesini bilen arkadaşlar,,
soruyorum çöpünü bile motor çantasının bir köşesinde taşıyıp geri getirmeyen bir endurocu varmıdır acaba ??
Nasıl bir zihniyetle yasaklanmak istenebilir anlayamıyorum, "Tekerlek İzi" vasıfsız bir bahane..
Bilgiyi paylaştığınız için teşekkürler Murat Bey..

Konuda değişiklik yok Murat.. Aynen dedikleri gibi tek kişilik. Polisin canı sıkılırsa ceza kesebiliyor sana arkanda artçı taşıyon diye...

Dilgil herifler, abuk subuk kanunlar çıkartıyorlar, motosiklet kullanmayı teşvik edeceklerine zorlaştırıyorlar.Motosiklete karşı bu kadar karşı ve düşman olan başka hükümet yok dünyada. Avrupa ilkelerinde bile konu oldu Türkiye'nin son yollardaki motosiklete bakış açısı.

ruhsati yeni degistirdim benden uygunluk belgesi istediler kisi sayisi icin simdi ununla ugrasicam bakalim halledebilicezmi...

Uygunluk belgesi nedir ??
Nasıl ve nereden çıkartılıyor ?? bilgi verirseniz seviniziriz..
Kolay gelsin..

ugur_karakas' Alıntı:
Uygunluk belgesi nedir ??
Nasıl ve nereden çıkartılıyor ?? bilgi verirseniz seviniziriz..
Kolay gelsin..

Sevgili Uğur,

Şu an işlerim nedeniyle İstanbul'dayım. İzmir'e döner dönmez sorun ile ilgili olarak trafik tescillden bilgi almaya çalışacağım. Öğrenebilirsem buradan tüm arkadaşlar ile yanıtı paylaşırız.

Sevgilerimle Selim

Sevgili Arkadaşlar,

Uygunluk belgesi aslında yeni olan motorsikletlerde trafik tescilde bulunan dosyamızın içinde mevcutmuş. Eğer olaki bu dosyada yok ise,
motorsikletinizi hangi bayiden aldıysanız o bayiye gidecek ve bana satmış olduğunuz motorsikletin uygunluk belgesini vermenizi istiyorum diyeceksiniz. Bu bayiden aldığınız yada yetkili satıcıdan aldığınız uygunluk belgenizi trafik tescile götürürseniz, ruhsatınızı 1 kişilikten 2 kişiliğe çevirip, yeni ruhsat çıkarıyorlarmış. Uygulama yöntemi bu.

Hepinize sevgiler...

Ben Motosikletimi 2. el aldım. 2004 model makina, bayisi sarı çizmeli mehmet ağa.. Uygun belgesini nasıl alces.. Benim ruhsata yazdıklar tek kişilik :( Kıssları gezdiremicaz mı yani motosikletimizle :-\

Cevaplarınızı aldım teşekkür ederim, bayram sonu birkaçgün şehir dışında olacağım dönüşte
ilk işim bununla uğraşmak, gelişmelereden haberdar edeceğim..
Kalın sağlıcakla..

mrtvural' Alıntı:
Ben Motosikletimi 2. el aldım. 2004 model makina, bayisi sarı çizmeli mehmet ağa.. Uygun belgesini nasıl alces.. Benim ruhsata yazdıklar tek kişilik :( Kıssları gezdiremicaz mı yani motosikletimizle :-\

Sevgili Murat,

Motor 2. el de olsa, sanırım herhangi bir Honda yetkili satıcısına gidip konuyu sorarsan yardımcı olacaklar diye ümit ediyorum.....

Sevgiler Selim

Ynt: Ruhsatlar Değişti, Motorsiklet Tek Kişilik Oldu

Ben de fırsat buldukça ormana motorla giriyorum.Ama motorcunun lastiğinden çok traktör lastik izine raslıyorum.Ne yaparlarsa yapsınlar doğaya olan tutkumun önüne geçemezler.Gezmeye devam.

Ynt: Ruhsatlar Değişti, Motorsiklet Tek Kişilik Oldu

Eski ruhsatımı vermem ;D Umarım en kısa zamanda kullanıcılar zora sokulmadan bu sorun çözülür.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,922
Kayıtlı Üye Sayımız
166,702
Kaydolan Son Üyemiz
axellus

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR