Ynt: Sahibinden.com'daki Saçma İlanlar...
Herkese Merhaba,
Güzel bir konu başlığı olmuş. Ben de çok uzun yıllardır sahibinden'de gezinenlerdenim, çok araç aldım - sattım. Sahibinden.com'un son hali de özellikle araçlar bölümünü bu hale getirdi diye düşünmekteyim. Sahibinden.com, üç yıl önce, komple site haritasını yeniledi, bu durum arama motorunu değiştirdi. Eskiden, sadece fiyat aralığı girdiğinizde o fiyatlar arası olan tüm araçlar listelenmekteydi. Bu durumu değiştirdiler, yaklaşık iki ay önce tüm site altyapısı yine değiştirildi. Artık, ziyaretçilerin arama kriterleri daha da kısıtlandı. Araç bakarken, çok belli kriterleri işaretlenmesi gerekli oldu, sayfalanan sonuçlarda sınırlama konuldu. En son, üç hafta kadar önce de: artık sahibinden.com'da yayınlanacak tüm ilanların paralı olması uygulanmaya başlandı. Şu an bir ilan verecekseniz, ilan başına 3,9TL para veriliyor. sahibinden.com'un, eskiden olduğu gibi, site içi aramalar ve listeleme sisteminin sınırlı bir hale getirirlmesi uygulamaları site sahiplerinin kararıdır, eleştirilemez ama: bu durumun, uyanık satıcılar - fiyat şişirenler - yalan ilan koyanlar için büyük fırsat yarattığını düşünmekteyim.
Yani: sahibinden'de eskiden, arama kriterleri daha sınırlı idi ve aranan araçlar ile ilgili tüm listeler çıkıyordu ( en alt donanım seviyesinden - en üst donanım seviyesine kadar ). Bu liste içerisinde, fiyat konusunda uçan ilan hemen belli oluyor, zaten ilan sahibi de, neden bu kadar uçuk fiyat çektiğini, açıklama bölümünde genelde belirtiyordu ( modifikasyon - kullanılan parçalar...vs. ). Araç arayan kişi de, listelenmiş araçlardan bütçesine uygun olanlar ile ilgileniyordu. Artık bu durum değişti, marka linkleri altında: alt modeller - alt modellerin altında: donanım seviyeleri listeleri var. Belli bir markanın, en alt modeli bu listede çıkmıyor. İlan veren kişinin ilan verirken doldurduğu formda işaretlediği tüm bilgiler bu durumu değiştiriyor. Bu durumun da: satılık ilanı verecek kişilerin, kendi aracı ile ilgili fiyat araştırması için siteye baktığında kendi aracına muadil araçların fiyatlarını göremediğinden, gördüğü fiyatlar bazında kendi aracına fiyat belirliyorlar diye tahmin ediyorum.
Tabi insanların: ihtiyaç - merak - ilgi - heveslerinden köşeyi dönme gayesinde olan fırsatçılar var ki: bunlar satarken de, satın alırken de hemen kendilerini belli ediyorlar.
İyi çalışmalar,
Barış