Sanat Ustaları Çırak Bulamıyor

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan pesehodka Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 14
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 5,014

pesehodka

Işık kalbinden eksik olmasın
Yer
Tekirdağ
Bursalı Bekir Uslu, tam 30 yıldır tahta oymacılığı yapıyor. 'Sanat köprüsü' olarak bilinen Irgandı Köprülü Çarşı'daki atölyesinde Anadolu halkının el emeği göz nuru olan geleneksel el sanatlarına sahip çıkan Uslu'nun en büyük sorunu, yetiştirmeye eleman bulamamak.

Bursa'nın sanat köprüsü Irgandı'daki atölyesinde oymacılığı yaşatmaya çalışan Bekir Uslu, devletin geleneksel el sanatlarına yeterince sahip çıkmadığını kaydetti. Dösim'e verilen malların satılması halinde bedelinin ödenmesinin birçok sanatçıyı soğuttuğunu belirten oyma sanatçısı Bekir Uslu, "Bugün Türkiye'de ahşap oyma sanatı ile alakadar olan usta sayısı bir elin parmakları kadardır. Bu sanatkarların şevk ile çalışması, eser vermeye devam etmesi için müşterilerden rağbet gören bazı ürünler belirlenip sipariş verilebilir. Bakanlık, bunların bedelini ürün tesliminde öder. Böylece sanatçılar da beğenilen ürünlerde çalışmaya devam ederler." dedi.

FATİH KARAKILIÇ

Etiketler
Ynt: Sanat ustaları çırak bulamıyor

Ben BG de okulda ahşap oymacılığı dersi görmüştüm, sen?

Canım, paylaşım için teşekkürler.

Ynt: Sanat ustaları çırak bulamıyor

evet bende askı ve süs eşyaları yapardık ne güzeldi değilmi :D

Ynt: TAKUNYACI BABA (USTA)

Geçmiş tarihte çarık imalatı ile ugraşan bir usta varmış. Usta hergün akşam eve giderken bir kasa şarap ve sokaktan kadın götürürmüş.
Eşi her seferinde kızar bir son vermesini istermiş. Tabi bu arada bütün mahalle sakinleri adamı kötüleyip kendilerinden soyutlamışlar.
Okadar ki hanımı yine birgün bey gün olur ölür gidersin cenazen ortada kalır kimse el atmaz cenazene gelen olmaz halk seni kötü biliyor demiş. Günler böyle geçerken usta her akşam bakkaldaki şarapları eve götürmeye devam ediyor huzurlu bir şekilde yaşıyormuş.
Yine bir gün Padişah halk arasında Veziriyle teftişe çıkmış halkın arasında gezerken çarşının ortasında bir cenaze duruyor. Bakınmış etrafına kimseler yok. Hemen namazını kılmışlar ve cenazeyi kaldırıp gömmüşler.
Bu durumu merak eden Padişah dükkan dükkan gezip bilgi almış.
Esnaflardan birisi bu adam hergün evine başka başka kadınlar götüüyordu bu yüzden sevmeyiz. Diyer bir komşusu adam şarapçıydı hergün eve kasalarla şarap götürürdü demiş. Tabi Padişah bunlara hayret ederek işin aslını öğrenmek için adamın ev halkına gitmiş.
Hanımı na sorduğunda eşinim evet kocam hergün eve kasalarla şarap getirir bende bunları alıp lavaboya dökerdim.
İkinci kez sorusunda adamın eve getirdiği kadınlar kimsesiz sagdan soldan dilenip kötü yola düşmesin diye getirdiği kadınların karnını doyurur banyosunu yaptırır sabaha kadar uyutur evde misafir eder ve erkenden de onları yolcu ederdi demiş. Kocamın işi çok iyiydi onlara haşlık da verirdi.
Tüm bunları yaparken komşuları bunlardan bi haber eşimi kötü zannederlerdi. Ona bir gün dedim senin cenazen ortada kalacak diye oda bana cevaben korkma hatun benim cenazemi Padişah la Vezir gelip kaldırı sen hiç merak etme derdi.
Tabi bu arada Padişah kendisini tanıtıp durumu anlatmış ev halkına ve o günden sonra da adamın kerameti ortaya çıkmış ve bu güne kadar gelen türbesi İstanbulda Takunyacı baba türbesi olarak biliniyor ve anılıyor.

Ynt: Sanat Ustaları Çırak Bulamıyor

Kıssadan hisse, kimseye görünüşüne bakarak önyargılı olma.

Malesef artık eti senin kemiği benim devirleri çok yakın bir zamanda yaşanmış olsada artık tarih oldu hatta çocuklarımızda bile görebiliyoruz bunun değişimini , hatta tv reklamlarına bile yansımıyormu ki , kendine bir laptop alan baba 7-8 yaşlarında ki oğlundan kullanma ile ilgili yardım istiyor çocuk nazlanıyor baba bi....... versem çocuk razı değil baba da servisten usta çağırmak zorunda kalıyor ve çocuğunun kaprisinden böylece kurtuluyor. aynen şimdilerde de çırak hiç bir bilgi ve becerisi olmadığı halde evvela maaş pazarlığına oturmak istiyor meslek hayatımda bunu çoook yaşamışımdır. bu değişimin nasıl olduğunu araştıryor ve merak ediyorum.
saygılar.

s.n fatoş hanım Ben modern leşmeyi seven benimseyen bir arkadaşınızım fakat bazı milli huylarımız var bir misal : hani hep faturaları hep son güne bırakır sonrada kuyrukta sıra kavgası yaparızya o an hastayızdır o anda çok acil işimiz vardır o anda ankarada ki ağabeyimiz gelir aklımıza kuyruktakileri onunla tehdit ediveririz korkutup sırasını kapabilmek için bir kişi öne bir araç ileriye geçmek için akla hayale gelmedik şeyler yaparız velhasıl heryerde bu dozu bir türlü tutturamayız bizim milletçe bir çabuk unutmak birde dozu kaçırmak gibi çaresi olduğu halde ilacını kullanmamak gibi bir hastalığımız var umarım tez zamanda bilinen o ilaçları kullanır ve iyileşiriz yoksa modernleşmek temizlik demektir dozu kaçıncada tembellik ve israf alır başını gider.
konu konuyu değiştiryor ama kısaca değiniyim şuanki dünya krizi sadece ve sadece ani modernliğin ve doyumun acı sonucudur herkes aynı anda aynı şeylere sahip olur ise kim kime ne satacak kim kimin kredi kartlarını ödeyecek bunun açılımı çok daha geniş ama bunu burada sonlandıryım.
saygılar.

bu meslekleriin devlet tarafında çiftçiler gibi desteklenmesi hatta sanatkarların devlet tarafından koruma altına alınmasının yakın gelecekte çok faydalı olacağını düşünüyorum
ben de klasik koltuk imalatı yapıyorum ve her geçen gün yapımı daha da zorlaşıyor ama değeri artıyor daha da artmaya devam edecektir dünyada bu böyle çünkü

Devlet yardımı evet şart amma... Ustalarımızın da teknolojiyi takip etmesi gerekiyor. Trt-2 de bir programdaydı sanırım, "Fayton imalatı" yapan bir firma vardı. Babadan oğula geçmiş, oğul fabrika kurmuş ve avrupa ülkelerine fayton ihraç ediyordu. Ben dükkanımda otururum işimi yaparım devri bence bitti. O kadar çok el emeği çeşidi var ki, sepetçilik, lüle taşı, oltu taşı...

altın bilezik sözü anlamını yitirmiş olsa gerek bu devirde yada altın bileziği kuyumcudakiyle karıştırıyorlar.oysa şöyle etrafımıza baktığımızda tarihi evlerdeki işçiliği ve estetiği şuandaki makina ve techizatlarıyla yapabilecek kaç tane USTA var merak ediyorum.

tazymany' Alıntı:
Devlet yardımı evet şart amma... Ustalarımızın da teknolojiyi takip etmesi gerekiyor. Trt-2 de bir programdaydı sanırım, "Fayton imalatı" yapan bir firma vardı. Babadan oğula geçmiş, oğul fabrika kurmuş ve avrupa ülkelerine fayton ihraç ediyordu. Ben dükkanımda otururum işimi yaparım devri bence bitti. O kadar çok el emeği çeşidi var ki, sepetçilik, lüle taşı, oltu taşı...
el işçiliğinde teknolojiden ne kadar faydalanılabilir ki? faydalanılsa el işçiliği olur mu?
o fayton imalathanesinde teknoloji değil koordineli çalışmaları önplandaydı hepsi de değerli oldukları belli sanatkarlardı ben türkiyede bir çok böyle örnekler biliyorum hatta iskenderunda 50 kişiden fazla ahşap oymacısının bir arada çalışmaya gayretlerine şahit oldum ama bu iş maddi kazanç için yapılamıyor yapılamadağı için de giderek kayboluyor

el işçiliğinde teknolojiden ne kadar faydalanılabilir ki? faydalanılsa el işçiliği olur mu?
o fayton imalathanesinde teknoloji değil koordineli çalışmaları önplandaydı hepsi de değerli oldukları belli sanatkarlardı ben türkiyede bir çok böyle örnekler biliyorum hatta iskenderunda 50 kişiden fazla ahşap oymacısının bir arada çalışmaya gayretlerine şahit oldum ama bu iş maddi kazanç için yapılamıyor yapılamadağı için de giderek kayboluyor

teknolojiden kastım; internet, TV, basın-yayın organları... gibi günümüzün teknolojik iletişim ve paylaşım olanaklarından faydalanılması. Kendilerini dünyaya açmaları, böylece kendi bölgelerinin dışına çıkıp talebi arttırmaları diye düşünüyorum.

Ekonomi alanında toplumlar refah düzeyine ulaşamadıkları sürece korkarım insan oğlunun maddi kaygıları ve istekleri bu ve buna benzer kültürel değerleri gün gelip yok edecek.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,125
Kayıtlı Üye Sayımız
167,025
Kaydolan Son Üyemiz
Atilla Alpaslan

Çevrimiçi üyeler