Ynt: Şarj Dinamosunu Değiştirerek Enerji Elde Etme.!
Merhabalar, herkese
Hocam güle güle kullanınız ürününüzü öncelikle.
Önce akü meselesinde fikrimi beyan edeyim. Marka kötülemek değil ama akü konusunda evet araçlardaki otomotiv akülerinde Mutlu iyi bir marka ama hiç Jelini test etmedim . Dolayısı ile bu marka hakkında birşey söyleyemeyeceğim. Zaten daha Jel konusunda kendini ispat edemediğini sanıyorum. Ama kendi kullandığım bir marka var FZA Kayseride üretiliyor, ve 2 yıldır bu firmanın akülerini hem test ediyorum hem de kullanıyorum daha hiç problem çıkmadı. Bu firmanın akülerini kendi evimdeki Solar sistemimde ve akü bankası kurduğum diğer bazı işlerimde kullandım. Akü bankası olarak sorunsuz çalıştı aküler, buda hepsinin aynı standartta üretilebildiğini dolayısı ile aynı iç dirençlere sahip olduklarını gösteriyor. Tekil olarakta performansları aynen üzerinde yazan rakamları verebiliyor. Gördüğüm en ucuz ama en iyi starter amaçlıda kullnılabilecek Jel aküler üretiyor olmaları. Mühim olanda uzun vadede aynı performansı gösterebilmeleri ve derin deşarja tam uygun olmaları. Yani çabuk bozulup gitmemeleri.
bu firmanın 200Ah lik Jel aküsü bugünkü kurdan 665TL+KDV'dir. Ve istenilen adrese garanti belgesi ve faturası ile anlaşmalı kargo şirketleri Fillo kargo ile çok cüzzi bir fiyatada kargolanıyor.
2. meseleye gelince ben araç elektriği uzmanı olmamakla birlikte bu konuya bir açıklık getirmeye çalışayım. normalde hem şebeke şarjırı hem alternatör hemde solar regülatörünüz aynı anda açık olsada, yani siz gitmişsiniz bir kamp yerine, şebekeye yeni şarj cihazınızı bağlamış akülerinizi şarj ediyorsunuz, bir anda güneş parlıyor, ve birisi karavanınızın motorunu çalıştırıyor, peki ne olacak bu durumda ?? Sanıyorum bunu soruyorsunuz.
Aracınızın alternatörünün bağlı olduğu konjektörü(bu işte sizin alternatör regülatörünüzdür benim bildiğim) veya yeni şarj cihazınızın kontrol devresi veya solar şarj regülatörünüz bunlar akıllı değiller ise zaten ayrı ayrı çalıştıklarında da akünüzü kaynatacaklardır. (yani şarjı kesmeyecek ve aküyü kaynatarak dışarı gaz sızmasına ve sıvı kaybına neden olacaklarıdır.) Ama eğer zaten bunlar akıllı cihazlar ise, hiç bir sorun olmayacak ve birbirleri ile uyum içinde simultane olarak akülere gereken enerjiyi sağlayacak gerekmeyeni zaten keseceklerdir ve birbirlerine akım basma durumu da yine diyor korumalı olmaları zorunluluğundan hareket ile olmayacaktır. Yoksa akümüz bunların üzerinden ters bir akım ile boşalacaktır. Alternatörümüz de bir diyot ile korunuyor olmak zorundadır. Dolayısı ile herbir şarj cihazı diğerlerini akü bi görecektir, yada zannedecektir diyelim. Eğer biri diğerinden fazla voltaj uygulayarak aküyü şarj etmeye kalkışırsa diyotları da bu cihazları koruyacaktır. bu durum mümkündür çünkü şebeke şarjırları benim elimde Black&Decker var mesela genellikle 14.6 V ile aküleri şarj etme eğilimindedir, solar şarjırımız sizin de ifade ettiğiniz üzere 14.3V. Bu durmda en iyisi birbirleri ile uyumlu çalışabilecek yani mesela şebeke şarjırınız da Jel akü şarjına uygun bir cihaz olmalı gibi. .. VEYAAAA yinede eğer cihazlarınıza güvenemiyor iseniz diyot korumasını kendiniz herbir cihazın (+) girişine koyarak bu sorunu kökten halledebilirsiniz, ama bence gerekmez, fantazi olur kanısındayım. Panellerinizde yine zaten geri akıma karşı diyot korumalılardır. Olmasalardı dahi zaten önündeki solar şarj cihazı panellerinizi korumaklada görevlidir. burada kafa yorulması gereken sadece akülerinizdeki şarj önceliğini ayarlamak veya bunun için ya akıllı yada manuel bir röle kullanmak olabilir.
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=29535.560 aynen burada benim verdiğim otomatik rölenin yaptığı gibi bir düzenek. Ama zaten sizin bir manuel röleniz vardı gibi hatırlıyorum. Dolayısı ile buradaki rölenin görevi sadece araç hareket halinde değilken starter akünüzü korumak. bunu siz unutsanız dahi otomatik yapmak.
aynı durum yine bu siteden bir karavancı beyefendinin aracında söz konusu idi, aracına komple bir sistem kurduk ve solar şarjır ile alternatörünü aynı anda kullanıp kullanamayacağını sormuştu, bende gönül rahatlığı ile kullanabileceğini belirtmiştim. Şu ana kadar beni arayıpya nahoş bir durum bildirmedi ;D
SEVGİ İLE KALINIZ. HOŞÇAKALIN