<div class="bbWrapper"><b>Ynt: Şarj Dinamosunu Değiştirerek Enerji Elde Etme.!</b><br />
<br />
Sayın moderatör Levent beyden bir ricam olsa, daha once Levent beyin sayfasında talihsiz bir tartışma yüzünden arşive giden benim yazdığım bir aku şarj yöntemi vardı. Sanırm o yazı tam bu başlık ile uyumlu. Ve burada konuşulmaya tartışılmaya tam açık bir konu. Sanırm biraz tembellik yapıyorum ama Sayın moderatörün yardımcı olabileceğini düşündüm.<br />
saygılarımla <br />
rıza<br />
<br />
<br />
<blockquote data-attributes="" data-quote="marlon" data-source=""
class="bbCodeBlock bbCodeBlock--expandable bbCodeBlock--quote js-expandWatch">
<div class="bbCodeBlock-title">
marlon' Alıntı:
</div>
<div class="bbCodeBlock-content">
<div class="bbCodeBlock-expandContent js-expandContent ">
Ben kısaca şöyle açıklayayım; Bataryalar şarj esnasında belirli bir voltaja ulaşıncaya kadar sarj kaynağından verilebilecek maksimum akım ile sarj edilmeye başlar(Akım'ın Birimi amperdir). Bu sarj esnasında tavsiye edilen akım genelde batarya kapasitesinin %10 mertebesidir. (Ancak kullanım özelliğine göre daha yüksek akımlar uygulanabilir, bu yapıldığında aküye daha başka sarj ve deşarj yöntemleri uygulanması gereklidir/tavsiye edilir. konu dağılmasın diye bu konudan kısa bahsettim). <br />
Ta ki akünün voltajı Bizim gazlanama voltajı dediğimiz TVG(Temparature Voltage and Gass kısaltması) volta ulaşıncaya kadar bu sarj şekli gider. <br />
Bu Voltaj genelde her batarya imaltçı firmasına göre azda olsa değişim göstersede, genelde sıcaklığın ve elektrolit seviiyesinin fonksiyonu olarak(Yani sıcaklığa ve elektrolit seviyesine bağlı olarak) hesaplanır ve 20-25 C sıcaklıkta genelde 12-13 volttur. Bu voltaja erişilince volt sabit tutulur ve akım, yani amper düşürülmeye başlanır. <br />
Bu düşürülme, Bitirme Kademesi Akımı yakalanana kadar devam eder. Bitirme kademesi akımı ( bellirtilmemişşe kapasitenin %1'idir) ve bu akımda akımında ne kadar şarj yapılacağı akünün üretici firması tarafından belirtilmelidir(ama genelde 2 saattir). Bu kademede akü voltajı 14 volt civarına erişir. (Bu; ömrünün başındaki, yani 5 yıllık bir aküde ilk 2 -2.5 yılındaki değerdir.) <br />
<br />
Rıza
</div>
<div class="bbCodeBlock-expandLink js-expandLink"><a role="button" tabindex="0">Genişletmek için tıkla ...</a></div>
</div>
</blockquote></div>