Saroz'da Dalış Ve Ölüm Sessizliği

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Sukuşu Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 10
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 8,041

Sukuşu

Moderatör
Bir kızılderili deyimi vardır.

''Beyaz adam ağaçları kestiniz ,bufalolarımızı katlettiniz ,kızılderilileri öldürdünüz . Paranın yenmediğini gününbirinde göreceksiniz .''

Bu hafta sonu bir senedir dalmamış olmanın verdiği coşkuyla ve özlemle cuma akşamından uçarcasına saroz'a gittim.Sarozda dalış yapanlar bilirler.Belli başlı dalış noktaları vardır. Yeni başlayanlar için tünel , cennet ,göbek taşı
orta seviye için cehennem ,mağara İleri seviye minare ,asker kayası

Tünel bir kayadan girip 80 m civarı gittikten sonra kayanın diğer tarafındabir kum havuzuna çıkıyorsunuz Etrafınızda karagöz sürülerinin ,dil balıklarının ,mırı'ların denizin olmazsa olmazları deniz kestanesi ve deniz yıldızlarının cirit attığı görsel bir şölen adeta.Sualtını sevdirmek için ilk kez dalış yapanları bu tünele götürürler.
O görüntüyü özlediğim için bende oraya daldım .Tünelden geçtikten sonra (zaten bir gariplik olduğunun farkındaydım . o balık sürülerinden eser yoktu) kum havuzuna bir girdik. gözlerime inanamadım .Denizin tabanı yavru ölü balık kaynıyordu.Elime aldığımda hala can çekişenler vardı.

Yukarı çıktığımızda öğrendim ki bir gece önce bir levrek sürüsü için dinamit patlatılmış . Bir gece de 50 bin ytl kazanç sağlamış bu işten. Ve işin ilginci herkes kimin yaptığını biliyor. Ama kimsede çıt yok .Sanki bir ölüm sessizliği.
Bunu yapan belediye başkanının bir akrabasıymış .

Günün birinde paranın yenmediğini öğreneceğiz ama ..............................................

Kızılderili bu deyimi Amerikalılar için söylemiş ama artık hepimiz için geçerli bence

Daha sonraki gün göbek taşına ve asker kayasına 2 dalış daha yaptım . O kötümser duyguların yanında içimi rahatlatan hala tertemiz ,o pırıl pırıl berraklığını koruması

aya19043.jpg

aya19042.jpg

aya19041.jpg

aya19032.jpg

aya19031.jpg

Etiketler

Ynt: Saroz Ve Ölüm Sessizliği

Bir hsonu biz de İbrice yapalım demiştik, bir gittik liman civarında hiç dalgıç yoktu sadece balıkçı teknesi vardı, artık dalgıçlar da terk etmeye başladı bölgeyi, meydan işgüzar dinamitçilere kaldı malesef
Filipinler'den farkımız yok, adamlar dünyanın en zengin mercan kayalıklarını yerle bir etmişler dinamitle, bizde de ekstrem bir sualtı güzelliği olsa imiş zaten bugünlere kalamayacakmış, malesef açgözlülük insanın doğasında var, ülke de kanunları uygulamakta acizse yapacak bişey yok yokoluşu seyretmekten başka

Deep' Alıntı:
Bir hsonu biz de İbrice yapalım demiştik, bir gittik liman civarında hiç dalgıç yoktu sadece balıkçı teknesi vardı, artık dalgıçlar da terk etmeye başladı bölgeyi, meydan işgüzar dinamitçilere kaldı malesef
Filipinler'den farkımız yok, adamlar dünyanın en zengin mercan kayalıklarını yerle bir etmişler dinamitle, bizde de ekstrem bir sualtı güzelliği olsa imiş zaten bugünlere kalamayacakmış, malesef açgözlülük insanın doğasında var, ülke de kanunları uygulamakta acizse yapacak bişey yok yokoluşu seyretmekten başka

Mert o dipteki ölü balıkları görseydin ...... inan içim gitti

Çok yazık ....Bizim sualtında gördüklerimizi birkaç nesil sonra sadece fotoğraflarda görebilecekler .

ölü balıkları son 2-3 senedir malesef özellikle İbrice'de çok görüyoruz
bu sene de Despotta gördük böyle bir manzarayı, malesef Saroz elden gidiyor

Ynt: Saroz'da Dalış Ve Ölüm Sessizliği

Saros Körfezinde 4 balıkçı barınağı olup 250’den fazla gemi ve tekne ile balıkçılık yapılmaktadır. Su ürünleri avcılığı yapan gemilerin %90’ı 12 m’nin altındadır. Peki böylesine zengin kaynakların bilinçiz balıkçıların elinde olmasına müdahalede geç kalınmasına anlam veremiyorum.bu mirasa Tarım bakanlığınca kontrol edilen bi güvenliğin oluşturulması şart..

Ben çukurova ünv. su ürünleri müh. 3. sınıf öğrencisiyim henüz 1 yıldız dalıcıyım ama bunu kesinlikle devam ettirmek istiyorum.Saros Türkiyede dalmak istediğim yerlerden biri.Bu haberlere çok üzüldüm..:(

Arkadaşlar biz genelde kömür limanına gidiyoruz tavsiye ederim güzel ve bakir bir yer.
Balıkçı tekneleride küçük. genelde parakete atıyorlar.
Suyun altı çok zengin.
DSCN8949.jpg

biz bir şeyler yapsak.
turizm bakanlığına yazı yazsak. burada konuşmakla olmayacak sanıyorum bu işler. bir şeyler yapmak lazım. yazılı bir takım veriler toplayarak biz gidelim arayalım hakkımızı, olmaz mı?

SEVAL' Alıntı:
biz bir şeyler yapsak.
turizm bakanlığına yazı yazsak. burada konuşmakla olmayacak sanıyorum bu işler. bir şeyler yapmak lazım. yazılı bir takım veriler toplayarak biz gidelim arayalım hakkımızı, olmaz mı?

seval çok gğzel yazmışsın ama bunca zamandır kimse bunu denemedi mi sanıyosun bir kamu oyu oluşturmak yada bu şekilde bilinçli avcılar yada balıkçılar yetiştirmk te çok gzüel fikir ama insan oğlunun doyumsuz olamsı ve yetinememesi bu gunkü gibi sağdece sarozda değil tüm denizmizlerimiz de doğal hayatın ve sualtı fuanasının yok olmasına neden oluyo olası bir çalışma proje yada elleri sıvama girişiminde herzaman yanınızdayım sualtı kameram bileğim ve yüreğimle :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,944
Kayıtlı Üye Sayımız
166,712
Kaydolan Son Üyemiz
Zeyzey

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR