Ben aynı motora sahip 1.5 TSI 150 beygir 250NM tork DSG şanzıman Skoda Superb ile 1350kg'lık karavan çekiyorum. Aracın kendi boş ağırlığı 1550kg. Kantarda gördüğüm değer
şöför, yolcular ve eşyalar ile 250 kg daha yük biniyor. Arka çeki demirine karavanın bindirdiği ağırlık 80kg. Burun ölçer ile yolculuğa çıkmadan ölçüyorum.
Şimdiye kadar 4 kez kampa gittim, kamp alanları 1 buçuk saatlik mesafelerde idi. otoban, şehiriçi, stabilize yol hepsinden geçtim. Performans anlamında bir sorun yaşamadım. Bir kere baraj kenarına indim, yokuş yukarı dönerken toprak olduğu için biraz patinajlayarak çıktım. Orda 4 çeker olsa patinajsız çıkardık dedim. uzun soluklu yokuşlarda bir alt vitese düşürüp biraz yüksek devirle gitmek yetiyor. yüksek devir derken 3500 deviri hiç geçmediğimi belirteyim.
DSG olduğu için muhakkak manuel'e alıp kullanmak gerekiyor. D'de kullanmayı tercih ederseniz, şanzıman bazı durumlarda manuellerdeki gibi yarı debriyaj kullanır gibi davranıyor ve o da kavramanın ömrünü bitiriyor. Diğer yandan manuel kullansanız bile karavan çektiğiniz için kavrama ömrünü normale göre daha erken bitirebilir. Tıpkı fren balatası gibi düşünebilirsiniz. Özetle bence DSG olması manuel kullandığınız sürece sorun değil.
Otobanda 90km hızı geçmiyorum. Genelde 80-90 km hız arası ilerliyorum. 100km hıza çıktığınızda yavaşlamanız gerektiğini anlıyorsunuz. Bu araç performansı ile ilgili değil, romork olması ve aerodinamik etki nedeniyle. XC90'ı olan arkadaş da 100'ü geçmiyor, geçemiyor, karavana ATC taktırdı, sonrasında ona güvenerek 110 zaman zaman 120 ile gittiğini söyledi. Yasal olarak 80km hızı geçmemek lazım.
Yanınızdan tır, kamyon ve otobüs sizi geçerse bir vakum etkisi oluşturuyor ve sizi kendine doğru çekiyor, o noktada sizin biraz diğer tarafa kırmanız ve hafif frene dokunmanız gerekiyor. Bu tarz durumlarda salınım sorunu yaşamamak için karavanda stabilizator olması şart.
Özetle bence aracınızla 750kg altı karavanlar ile sorun yaşamazsınız diye düşünüyorum.
750kg üstü 1200-1300 kg karavanlar ile aracınızın ağırlığı 1200kg civarı olduğu için stabilizite sorunu yaşama ihtimaliniz yüksek.
Araç karavan uyumu için şu alttaki siteden yararlanabilirsiniz. Aracınızı ve karavanınızı girdiğinizde sürüş güvenliği ile ilgili puan ve yorum veriyor.
TowCarCalculator
Son olarak, karavan almadan, kiralama yöntemi ile denemenizi, imkan varsa sanırım avis firması karavan ve aracı beraber kiralamaya izin veriyor, kiralayıp deneyimlenizi sonrasında karavan almanızı tavsiye ederim.