Ynt: Serbest Muhabbet Köşesi (Karavan Dünyası)
Günaydın,
Panelvanlar, en-boy-yükseklik ve doğal olarak hacim açısından çok büyük farklılıklar göstermektedir. Yaklaşık olarak, 5 m3'den 17 m3'lere değin gidebiliyor. Bu durum, kullanım konusunda önemli ayrılıkları da birlikte getirmekte. Örneğin, benim kullandığım panelvan, küçük panelvanlar grubundan; Mitsubishi L300. Yaşadığım kent, 100.000 nüfuslu ve bu kentin her noktasına (dar ve çıkmazlar da dahil) girip çıkıyorum. Aynı şekilde bu araçla, İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyük kentlerde de bir sıkıntı yaşamadım. İlk aldığımızda, eşim biraz tereddütle yaklaşmıştı ama yüksekliği ve geniş görüş açısını görünce, beğenmişti.
Aslında panelvan büyüklüğü konusu, tercihlerimizle bağlantılı. Büyük, ferah, ayakta durabileceğimiz bir panelvanın kullanımı daha zor(özellikle kent içinde), düşük hacimli yani yaşam açısından olumsuz özellikler sunan panelvanın ise kullanımı çok kolay olmakta. Bu konuyu "Üsmen Aga" ile bağlayayım, "Ne ka ekmek, o ka küfte!" (İstanbul Türkçesiyle söylersek, "Ne kadar ekmek, o kadar köfte'"
Cavid Sezen