Sivas'da Konvoy Beklerken...

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mete Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 29
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,423

mete

Zirve
Gezenbilir Kars için uygulamaya koyduğu sosyal sorumluluk projesi için bir konvoy Kars'a gidecekti. Bu konvoya katılmam için Adminimiz Sedat bey(yol) müsait olup olmadığımı sormuştu. Bu günlerde oğlumu askere göndermiştim. Misafirlerin yoğunluğu belki yemin töreni için gitme ihtimalleri üzerine beni mazur görmelerini istedim.
Ancak gönlümün bir tarafında gidememenin burukluğu vardı. Konvoy'un hareket etmesine bir gün kala bu defa Cihan aradı. Abi sen uygun bir yere kadar gel biz seni oradan alalım yarın birlikte gidelim dedi. O gün uykum kaçtı, önümde karar vermek için sadece birkaç saatim vardı. Nihayet hanımın teşviki ile tamam geliyorum dedim ve acele sırt çantamı hazırlamaya başladım. Bu arada Cihan'a telefon ederek geleceğimi bildirdim. Diğer arkadaşlara söylemeden bir süpriz yapmaya karar verdik. Ben Osmaniyeden Sivas'a geçecektim. Cihan beni oraya geldiklerinde alacaktı. Sivas'a Osmaniyeden sadece bir otobüs vardı ve saat 22 de hareket ediyordu. O gün gitmem gerekiyordu. Sabah Sivasta olacaktım ama konvoy 12 civarında orada olacaktı.

Etiketler
Ynt: Sivas'da Konvoy Beklerken...

Sivas tarih kokan bir şehirdi ve mesleğim gereği ilgimi çeken, görmem gereken bir çok yer vardı. Konvoy'u beklerken şehir meydanına gittim sırtımda ağır bir sırt çantası ile turist edasıyla Sivas şehir meydanına kamp kurdum. Önce meydanda bulunan bir kafede Sivas kongresinin yapıldığı binayı seyrederek sabah kahvaltısını yaptım.

Eski Erkek lisesi olan binayı seyrederken kongre için gelmiş delegelerden biri gibi hissettim kendimi. Birazdan diğer delegelerde gelecek Mustafa Kemal'in de katılımı ile toplanan kongrede Misakı Milli sınırlarını çizip Türkiye Cumhuriyetinin temellerini atacaktık.

kars015.jpg

Kahvaltı sonrasında sırtçantamı yüklenip Kongre binasını daha yakından inceledim. Bu arada Kongre binasının tam karşısında bulunan Şifahane ve çifte minareli medrese beni tarihin içine davet ediyordu.

kars001.jpg

kars006.jpg

Bu defa 1919 lardan 1270 li yıllara dönmüştüm önce şifahanenin yanına gittim. 1217 yılında Selçuklu sultanı I.İzzettin Keykavus zamanında yapılmış olan şifane, restore edilmiş iç kısmına çay bahçesi açılmıştı.

kars003.jpg

Bir yanda Sivas Kongre binası bir yanımda Şifahane uzun süre tarihe daldım. Osmanlıya bir kere daha kızdım. Anadoluda dolaştığınızda Selçuklu ve beylikler döneminin dışında esere rastlamak zordur. Osmanlı Anadoluya bu manada yatırım yapmamıştır. Bulunduğunuz il ve civarını düşünürseniz Anadoluda Osmanlı eserinin pek bulunmadığına şahit olursunuz. Bu hüzünlü düşünceler içerisinde iken caddelerde biraz dolaşmaya ve Sivas'ın yeni kimliğine göz atmaya karar verdim. Sırt çantasını yüklendim ağır ağır caddede yürümeğe başladım fakat çok geçmeden bir kitapçı vitrini gördüm. Kitapçı vitrinleri beni hep cezbetmiştir, almasam bile uzun uzun onlara bakmayı çok severim çoğu zamanda kendimi tutamaz kağıt hamurunun kokusunu duymak ve onları mıncıklamak için içeri girerim.. Durdum kitapları incelemeye başladım Yolda okumak için "Kurtuluş Savaşının İdeolojisi" kitabını yanıma almıştım. Küçük hacimli bir kitap ve daha öncede okuduğum için çabuk bitmişti. Vitrinde Sivas kitapları serisinden iki kitap dikkatimi çekti. "Anamın Aşı Tandırın Başı" ve "Sivas Yöresi Geleneksel El Sanatları" yine dayanamadım girdim ve biraz kitaplarla oynadıktan sonra ismini verdiğim ikinci kitabı aldım çıktım. Sivas sokaklarını unutup kitaba göz atmak için tekrar çifte minareli medresenin önündeki banklara doğru yürümeye başladım, kendime sakin bir yer seçip yerleştim ve sırtımı medreseye verip kitabı okumaya başladım.

kars011.jpg

kars016.jpg

Kitaba dalmış okurken Cihandan telefon geldi Sivas'a girmek üzere olduklarını söylüyordu bulunduğum yeri tarif etmek zor olmadı geldiler ve coşku ile sarıldık diğer arkadaşlar Sivasta bana rastlamış olmaktan şaşkındılar :D :D :D

Off-Road için hazırlanmış araçlar peş peşe Kongre binasını önüne sıralandığında oradan geçenlerin ilgi odağı haline gelmişti.

SP_A1011.jpg

SP_A1012.jpg

fastjunkie' Alıntı:
Hocam sırf gelemedik diye nispet yapıyorsunuz dime :smiley:
Başlık için teşekkür ederiz :smiley:

Onur nispet değil ama gerçekten gelemeyenlerin üzüleceği çok güzel bir faaliyet oldu.

Hocam,zaman zaman bende Sivasın içerisinden geçtim ama hiç senin baktığın gibi bakmamışız şehre,ööle bakmışız.Birdaha kısmet olursa senin gözünle bakmaya çalışayım :'( :'( :'(

Mete Hocam, Sivas'ı bu kadar güzel anlatarak bizlerle paylaştığınız için teşekkürler ediyorum.

hocam (ethem abi :D ) sen müthiş birisin çok güzel bir sunum hazırlamışsın devamı var demi bu işin

ata036' Alıntı:
hocam (ethem abi :D ) sen müthiş birisin çok güzel bir sunum hazırlamışsın devamı var demi bu işin

Devamı Kars yollarında ve dönüş için Rize yollarında olacak senin memleketi diğer başlık altında anlatacağız. :D

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,095
Kayıtlı Üye Sayımız
166,832
Kaydolan Son Üyemiz
hasankaraalioglu

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR