Snowboard

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan özlem Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 11
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 12,057

özlem

Kamp III
Bir Kar Tutkusu: Snowboard

1970'lerin sonunda bir grup çılgın kayakçı tarafından keşfedildi ancak 1990'larda popülerleşti. Snowboard'u kayaktan ayıran en önemli şey belki de ifade ettiği yaşam tarzı: Kendine özgü, özgür, heyecanlı.

sb2.jpg

Nasıl Öğrenilir?

Snowboard yapmayı öğrenmek için elbette ki bir öğretmene ihtiyaç vardır ve en azından 3 ya da 4 ders alınmalıdır. Bunun öncesinde ise bu sporun teorik olarak nasıl yapıldığına, malzemelerinin neler olduğuna ve terimlerine dair biraz bilgi edinmekte fayda var.

Snowboard ilk zamanlarında federasyonlar tarafından kabul edilmiş bir kar sporu değildi ancak artık başlı başlına bir dal olduğu kabul edildi; teknikleri, yöntemleri konusunda çalışmalar yapıldı ve bu alanda uzman eğitmenler yetişti. Dolayısıyla, artık herhangi bir kayak merkezinde size snowboard dersi verecek bir uzman bulmanız zor değil.

Kayak deneyimi de olan snowboard'cuların ortak fikri, snowboard'u öğrenmenin kayağa göre daha zor olduğu, fakat kayaktan daha hızlı geliştirildiği, ilerletildiği. Snowboard öğrenirken, düşmek ve bir yerlerini incitmek korkusu öğrenmeyi zorlaştıran en önemli faktördür; her şeyden önce korkunuzu yenmelisiniz.

Snowboard'da öğrenilmesi gereken ilk ve en önemli şey denge. İki ayağın da board'un üzerinde olması yani adım atmanın mümkün olmaması ayrıca baton gibi yardımcı malzemenin olmaması dolayısıyla vücut ağırlığını doğru yönlendirerek denge sağlamayı öğrenmek durumundasınız.

Dengeyi öğrenirken nasıl düşeceğinizi de öğreniyorsunuz. İster kayak ister snowboard yapın, hiç düşmeden kaymanız mümkün değil; önemli olan kendinize en az zarar verecek şekilde düşebilmek ve bu da teknik olarak öğrenilebilen bir şey. Kayağın ve snowboard'un düşüş şekilleri birbirinden farklıdır. Kayakta sağınıza ya da solunuza doğru düşerken snowboard'ta yüzükoyun ya da sırtüstü düşersiniz. "En güvenli nasıl düşülür?" sorusunu ise ders sırasında öğretmenin uygulamalı olarak açıklaması daha doğru olacaktır.

Genellikle derslere board'un üzerine sadece tek ayakla bağlanarak (arka ayağı boşta bırakarak) başlanır. Bir kısım snowboard'çu bu fikre karşıdır ama yine de board'la ilk kez karşılaşanlar için iki ayağın birden board'un üzerinde olmasının korkutucu bir şey olduğu açıktır. Bu şekilde belki öğrenme süresi uzayacaktır ama öğrencinin hem board'un hareketlerini tanıması ve kontrol edebilmesi hem de kendi ağırlığını ne yöne vermesi gerektiğini öğrenmesi açısından daha emin bir yoldur. Bunun dışında, board'un üzerinde nasıl durulacağı, hangi dizin ne zaman ne derece bükülmesi gerektiği, hızlanmak ya da yavaşlamak için ne yapılacağı, nasıl yön değiştirileceği gibi temel konular ilk derslerde öğretilir.

Kayak ve snowboard karşılaştırıldığında en çok tartışılan konu hangisinin daha tehlikeli olduğu ya da hangisinde düşmenin daha kötü sonuçlar doğurduğudur. Bu konuda çeşitli araştırmalar yapıldı, örneğin Avusturya'da bir kayak merkezinde 4 yıl boyunca kayak ve snowboard yaparak düşen herkes kaydedildi ve ne tip incinmeler yaşandığı gözlendi. Araştırma sonucunda kayağın mı snowboard'un mu daha çok düşmeye sebep verdiğine dair bir sonuç çıkarılmadı, bunun hemen hemen eşit olduğu gözlendi. Ancak ikisinin birbirinden farklı incinmelere sebep olduğu ortaya çıktı. Kayakçılar daha çok dizlerinden sakatlanırken, snowboard'cular el ve ayak bileklerinden sakatlanıyor.

sb3.jpg

Yine de unutmayalım, her ikisinde de düşmekten korkmak daha zor öğrenmeye ve bu yüzden daha çok düşmeye sebep olur.

snow8.jpg

Snowboard alırken:

Snowboard'un kayış tekniğine ve kullanılan malzemesine göre Freeride, Freestyle, Alpine, Backcountry gibi stilleri vardır ve snowboard çeşitleri kadınlar, erkekler ve çocuklar için ayrıldığı gibi bu stillere göre de ayrılır. Yeni başlayanlar için çoğunlukla freestyle stili uygundur. Diğerleri daha çok profesyonelleri ilgilendiren bir konu. Snowboard seçerken snowboard'un boyu, genişliği ve ağırlığına dikkat edilir. Bunları belirleyen de boyunuz, kilonuz ve ayak numaranızdır. Bunlar belirlendikten sonra stile göre seçim yapılabilir.
Snowboard'a başlarken yeni bir board satın almaktansa kiralamak tercih edilmelidir. Acemilik tamamlandıktan sonra ne istediğinizi daha iyi bilerek daha doğru bir seçim yapabilirsiniz.

sb4.jpg

Nereye Gidilir?

Ülkemizde Uludağ, Kartalkaya ve son yıllarda gündeme gelen Palandöken dışında Ankara, Antalya, Bitlis, Bingöl, Elazığ, Erzincan, Kastamonu, Kayseri, Kars gibi birçok ile bağlı dağlarda kayak yapma olanağı bulunuyor. Ancak buralarda malzeme kiralama konusunda sıkıntı yaşanabilir. Yurt dışında, özellikle Avrupa'da İsviçre - Fransa - Avusturya bölgesindeki kayak merkezlerinde tatil sezonlarına rastlamamak kaydıyla uygun fiyatlarda gidilebilir. Dünyanın en ünlü kayak merkezleri hangileri diye merak ediyorsanız, bir internet sitesinde yapılmış anket sonuçlarına göre ilk 10'u şu şekilde sıralayabiliriz:

snow6.jpg

1. Whistler/Blackcomb, British Columbia (Kuzey Amerika):
Sosyal olarak çok gelişmiş olmasının yanında çılgın board'çular için vazgeçilmez dik yamaçlarıyla ünlü.

2. Kitzbuhel, Avusturya:
Alplerin üzerinde, 1964 ve 1976 Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmış bir yamaç. Burada 700 yıllık bir dağ köyü de bulunmakta.

3. Zermatt, İsviçre:
Oldukça lüks otellerin yanı sıra dünyanın ikinci büyük lift hattına sahip. Alçak kesimlerde karın erime olasılığına karşı sürekli yapay kar makinaları çalışıyor.

4. Vail, Colorado, Batı Amerika:
Amerika'nın en geniş kayak alanı. Kayak yapmayan bir arkadaşınızla gittiğinizde endişelenmenize hiç gerek kalmayacak kadar bol aktiviteli.

5. Banff/Lake Louise, Alberta, Batı Kanada:
Uzunluğu 50 km'yi geçen üç ayrı pisti ve tehlikeli çekiciğiyle olağanüstü dik zirveleriyle kayakçıların gözdesi. Ayrıca panaromik güzelliği de dillere destan.

sb1.jpg

6. Chamonix Mont-Blanc, Fransa:
Kış Olimpiyatlarına ev sahipliği yapmış, Alplerin bir başka köşesi. Avrupa sosyetesinin buluşma yeri olarak da biliniyor.

7. Stowe, Vermont, Doğu Amerika:
Amerika'nın en bilinen ve en eski kayak merkezlerinden biri.

8. Mont-Tremblant, Quebec, Doğu Kanada:
1939'dan beri bilinen bir kayak merkezi.

9. Cortina, Italya:
Dünyanın en eski kayak merkezlerinden biri. İsviçre Zermatt'a benzerliğiyle dikkat çekiyor.

10. Aspen, Colorado, Batı Amerika:
Dünyanın en zenginlerinin ve ünlülerin gittiği kayak merkezi. Fiyatlarının nasıl olduğunu tahmin etmek çok zor değil.

Etiketler
Ynt: Snowboard

Ülkemizde Sarıkamış'ı kesinlikle es geçmeyelim, snowboardla serbest takılmak isteyenler için, Alpler kalitesinde toz karı, çam ormanları ile muhteşem bir yer!

Snowboard'a başlarken en çok "kıçüstü" düşülüyor arkadaşlar, geçen sene snowboarda başladığımız dönemde, benimle beraber başlayan arkadaşımın ve benim 2. günün sonlarında düştüğümüz zaman kuyruk sokumundan beynimize kadar zonkluyordu, gözlerimizden yaşlar geldiğini biliyoruz ;D Ama bu demek değil ki vazgeçtik; şu anda en ciddi tutkularımızdan biri snowboard 8)

Snowboard ekipmanı board, bağlama ve botlara ilaveten bir de koruma malzemelerinden oluşuyor, bunlar ülkemizde pek ciddiye alınmasa da, yokluklarında doğabilecek sonuçlar düşünüldüğünde edinilmeleri şart olan şeyler: kask, diz ve dirsek korumaları, sırt koruması.. Hatta ilk paragrafta bahsettiğim düşüşlere karşı koruma ekipmanı da var yurtdışında ;) Dışarda kimse korumalarını giymeden piste adım atmıyor adeta, ama biz kendimize değer vermediğimizden midir nedir pek önemsemiyoruz, bunun değişmesini umuyorum ben şahsen.. Çok aman aman bir maliyet de değil, otele ve yola verilen paraya kıyasla gayet de ucuz denebilir..

Ben de hala beginner statüsünde görüyorum kendimi, bu sezon inşallah bir seviye ilerlemek istiyorum.. 2006-2007 snowboard sezonu hepimize hayırlı olsuuuuun !!!!!

Sibelcim valla benim her tarafım ağrıyordu, öyle kıçtı bacaktı diye ayırt edemiycem ;D ;D
1 günde çözmüştüm işi ama az daha hastanelik olacaktım valla ;D
Ama şu bir gerçek kayağı da boardu da ne kadar çok düşerseniz o kadar hızlı öğreniyorsunuz ;)
Bazıları bağlantısı yok dese de kayaktan sonra board çok kolay öğreniliyor. Ayrıca küçükken kay kay yapanlar hemen board a başalayabilirler ;)

ne kadar çok düştüğünüz, ne kadar cesur olduğunuz ile doğru orantılıdır. ne kadar cesursanız o kadar çok yeni şeyler dener ve kesinlikle çok daha çabuk öğrenirsiniz.

ancak asıl tehlike orta seviyeyi geçmeye başlayanlarda ortaya çıkar. bence asla "tamam oldu" demeyin. çünkü en kötü kazalar o zaman gelir. hızınız ve tekniğiniz geliştikçe kendinize olan güveniniz artar, ve daha fazla risk alırsınız. sonunda da benim gibi 3 adet kaymış disk ile başbaşa kalırsınız ;D ;D

Erhan hocam kesinlikle haklısın, kayakta tam orta seviyelere gelmişken korkunç bir düşüş yapmıştım da o aklıma geldi. Kartalkaya'nın en dik pistlerinden birini düzleyip inmeye kalkışmıştım ;D Sonra pistten topladılar beni ;D Pist boyunca takla attım, bir mavi görüyorum bir beyaz ;D en son kayak baton falan hiç bişey kalmamış ama halen kıç üstü kaymaya devam ediyorum ;D en sonunda ayaklarımı saplayarak durmuştum, bir kaç hafta oram buram ağrıdı ama ucuz atlattık, bağlama kırıldı ama ben kırılmadım ;D Ondan sonra yavaşlamaya karar verdim, çünkü manyaklığın, çılgınlığın son noktası ölümdür! Adrenaline de mantık çerçevesinde bağımlı olmak lazım ;)

hiç az sayıda değiliz dostum ;D ;D ;D

en önemlisi önce her hız ve pozisyonda düşmeyi, düşünce de durmayı öğrenmektir. kaymayı bilmekten daha önemlidir bunlar. yokuş aşağı ters taklayı koydunuz mu, bayağı yıpratır bünyeyi ;D ;D

Geçen sene Mert paşamla Uludağ'da sağolsun yardımları ile benimde üstün düşme azimlerim sayesinde yarım günde beginner olarak kıvırdık galiba olayı.

Mert paşam ne dersin ;) :D ??

Abartısız yüzlerce kez düştüm yarım gün içinde.

Düş kalk- Düş kalk kaptık biraz bişeyler.

Benim ayak bileklerim çok ağrımıştı.

Neticede müthiş keyifli adrenalin bir olay.

valla süperdin Hasan, söylenecek başka bişey yok, iyi kıvırdın işi, zaten atletik olunca daha kolay oluyor bu iş ;)
göbekli bir arkadaşımız da o gün board öğrenecekti de sözde, malesef düştükten sonra tüm çabalarımıza rağmen ayağa kalkamayınca vazgeçmişti hatırlarmısın? ;D ;D

seyyahasan' Alıntı:
Geçen sene Mert paşamla Uludağ'da sağolsun yardımları ile benimde üstün düşme azimlerim sayesinde yarım günde beginner olarak kıvırdık galiba olayı.

Mert paşam ne dersin ;) :D ??

Abartısız yüzlerce kez düştüm yarım gün içinde.

Düş kalk- Düş kalk kaptık biraz bişeyler.

Benim ayak bileklerim çok ağrımıştı.

Neticede müthiş keyifli adrenalin bir olay.

;D ;D ;D ;D ;D

Hatırlarım Mert hatırlarım.

Bırakalım o arkadaşı sadece fotoğrafla uğraşsın.

(Bide alabilsek fotoğrafları ;) :D)

slm arkadaşalar ben samsun ladik den ersin bizim buarada kayak tesisi açılldı bu yıl ben hemen snowbord aldım ve kaymaya snow la başlamaya karar verdim sebebi ise bordda uygun çok güzel yerler var ama teknik konuda eksiklerim çok bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim ...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,035
Kayıtlı Üye Sayımız
166,783
Kaydolan Son Üyemiz
Sinan1313

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR