Standart Vitarayı Araziye Uyarlayıp Modifiye Etmek

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan oguz1134 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 25
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,178

oguz1134

Zirve
Yer
İSTANBUL/büyükcekmece
bu işlere yeni başlayacak arkadaşlara fikir verelim bilgi sahibi olsunlar :smiley:

1- yükseltme - get yada kit yöntemi ile
2- kupa yükseltme daha da büyük caplı lastik kullanmak istiyen lerin tercihidir
3- büyük caplı lastik tercihan 29-30 inc gibi 31 ve enson 32 inc te takılabiliyor birde lastik cinsi meselesi var at mi mt mi
4- dışa ofsetli sac jant iki aks aralıgını 8-10 cm kadar acar ve aliminyum jantın aşırı zorlamada ki kırılma olayı olmaz en kötüsü yamulur .
5- ayna mahruti dişli degişimleri defransiyellerde ,lastik capı 30 inc üzerine cıkıldıgı zaman gereklidir
6- defransiyel kiliti genelde arkaya 100 de yüz kullanılır ön tarafa ihtiyac duyuldugunda ise lsd tercih edilebilir .
7- alt muhafaza ,karteri ,defransiyeli korumaktan cok kar yada camurda alt oturmasın üzerinde kızak gibi kaysın takılmasın amacı ile yapılır yaklaşık 35x200 gibi bir ölçüdür.
8- vinc ön tarafa takılır bazı arkadaşlar arkaya da takabiliyor ihtiyaclarına göre .
9- vinc tamponu ön ve arka için olanları var içinde vinc i saklar ve high jack kriko kullanımı saglar yakınlaşma uzaklaşma açılarını arttırır
10- vinc aldıgınızda vinc makarası halat u kilit srep vs cinsinden bazı malzemeler + olarakta balta kürek avadanlık cinsi malzemeler
11- sıkı off road yapılacaksa metal baskı balata gerekiyor su gecişlerindede faydası vardır
12 sıkı off road yapılacaksa ön lerin cift amortisörlü olanı tercih edilir hoplama zıplamada etkili dir
13- ön defransiyel orjinali aliminyum dur aracı zorlıyanlara yetmez döküm demir olanı tercih ederler + aks ları daha güclü olanlarla degiştirirler
14 arka akslarında daha güçlü olanları vardır ihtiyaca göre tercih edenler vardır
15 ön hub larında manuel olan modelleri daha güçlü ve problemsizdir
16 tavan için port bagaj ,tavan sepeti ,kutu gibi ihtiyaclar kişiye göre tercih edilebiliyor.
17-dıştan roll cage içten roll bar
18 snorkel ve elektirikli fan ilavesi su geçişi yapacak kişilere uygun secenektir
19-sis farı ön arka üst gibi cesitli adet ve yerlerde tercih edilebiliyor
20- daha amperli sarz sinamosu
21- bagaja 2. akü
22- daha ucuza gezebilmek gibi bir sorununuz var ise lpg sistemi

her kişinin ihtiyacı farklı oldugu için tercihleri farklı olabiliyor eksiklerim var ise aff ola bu konuya üstadlarında el atması dilegi ile .

Etiketler

Ynt: Standart Vitarayı Araziye Uyarlayıp Modifiye Etmek

1. madde süspansiyon sistemi n de degişik lik yaparak aracın artikülasyon yetenegini arttırmaktır .daha uzun yay ve amortisör kullanılır.

2. madde saseli olan aracımızda kupa 8 vida ile baglıdır saseye ,sase ile kupanın arasına yükseltme amacı ile parca koymaktır .32 inc gibi büyük caplı lastik kullanımında camurluk içi sürtmeleri yok etmeye yarar kısaca.

birde ek yapayım büyük caplı lastik kullanımında arac yükselir

aracı yükseltmede 3 secenek vardır ,süspansiyon sistemi ,kupa yükseltme ,büyük caplı lastik kullanmak ,

cok yükseltilmiş aracla su geçişi iyileşir ve arazide alt sürtme derdi yok denecek kadar azalır ,trafikte ve arazide biraz daha profosyonel kullanıcı gerektirir ,hani şu pilot dediklerinden , en ufak bir
dikkatsizlikte devrilme olasılıgı cok daha fazladır , bu konuya baglı ama birazda alakasız bir örnek veriyim ,pist yarışlarında kullanılan otomobillerin motor kulaklarında degişiklik yapıp motoru 1-2 cm kadar aşagıya almak için otomobil mühendisleri cok kafa yorarlar ve yaparlar neden diye sorarsanız agırlık merkezinin 1-2 cm bile aşagıda olması aracın yol tutuşunu iyileştirir derler .
otomobil ile ugraşanlar modifiye yaparken aracı alcaltır süspansiyon ve yaylarla oynayıp ve ilk yaptıklarıda frenleri güçlendirmektir ..bizler ise onlar ne yaparsa biz tam tersini yapıp aracımızı yükseltip de kullanmayı seviyoruz bizde sürat olmadıgından frenlere pekde bakılmıyor ama bence 32 inc lastık kullanan arkadaşların balataları biraz daha zorlanacagından aşınmasını yakından takibe almalı derim.
aracı araziye göre modifiye ettiginizde konfor ve asvalt kullanımı da o oranda ufak ufak kötüleşir

Sadece daha uzun amortisör ve helezon kullanarak araç yükseltilebilir mi? (arazide çok işe yaramasa da görsel olarak yüksek görünüm olur mu?)
Mesela 4*fourart'ın komple kitini değil de sadece helezon ve amortisörlerini kullansak nasıl olur?

abdullah bey sorunuz 10 puanlık uzman sorusu gibi olmuş ,
bildigim kadarı ile ön ve arka defransiyelin de o oranda aşagıya inmesi gerekir, arka dingilin baglı oldugu tandır kollarıda gerekli dersek takımı tam almanız gerek ,get ile yüksetme işini forumdaki arkadaşlardan hakan ırıklı ve caglar arkadaşımıza danışırsanız onlar size yön cizebilir. yada size 3. bir şekil yapabilirler biraz 4*fourart'ın parcaları biraz da kendi sistemlerinin karışımı olabilir olursa mali acıdan bayagı farklı olur o sistemi kendileri uzun süredir kullanıyorlar bir poblemide yok sanırım .
4*fourart'ın parcalarını yarışan araclar da kullanıyor yarışlarda kuş gibi ucup sonra tekrar konup yola devam edebildiklerine göre saglamlıgı tartışılamaz ,konforu burcların sertliginden bayagı bir degişiyor , mali acıdan seti komple almaktan kacınıyorsanızda bu konuda da bir sey söymek bana yakışmaz .Saygılar.

Oğuz,o kadar güzel ve sayfalarca bilgiyi özetlemişsin ki teşekkür ederim.
Temelde ilk adım büyük lastiktir. Çünkü lastiğin çapını büyüttüğünüz ölçünün yarısı kadar araç zeminden yükselir. Ama genellikle lastik yükseltmesi çeşitli keyfe keder sorunları onlemesi için süspansiyon yükseltmesi ile birarada yapılır. 30" lastikte kupa yükseltme şart değildir.Ama yapılması iyi olur. Marşbiyellerinizi korur ve dar açılı tepe üzerlerinde araç karnının üzerine oturduğunda kupanın kasma limitlerini yükseltir, su geçişleri vs ... bir sürü işe yarar. 31" den itibaren hem ayna ve mahruti değişimi hemde kupa yükseltmesi zaruri hale gelir.

Ne şekilde yükseltme yapılırsa yapılsın sürüş dinamikleri aynı oranda değişeceğinden yol şartlarnıda daha dikkatli olmak gerekeir. Bu değişiklersden sonra tanımadığınız yeni bir araç karakteri ile kullandığınız için arazide ise limitleri yükselmiş bir araç olduğundan limitleri yavaş yavaş deneyerek mümkünse benzer araçlara eşlik edip sınırları daha önce tecrübe etmiş olanlardan görerek uygulamak daha iyi bir yoldur.

Abdullah beyin sorusuna şu cevabı vermek istiyorum, sadece uzun yay ve amortisör ile bu iş olmaz çünkü ;
1 - belirtildiği gibi aynı ölçüde dif leri uygun aks açısı sağlayacak kadar aşağı almak gerekiyor. 3" yükseltmeden itibaren zorunlu, ama bazen 1 - 1,5 santim get uygulamalarında (ne işe yarayacaksa !) kabul edilebilir bir aks açısı oluyor. Araç da zorlanmayacaksa sorun olmuyor dif taşımak.
2 - Sadece görsel için yapılacak uygulama , kullanılacak amortisör ve yaylar mevcut donanımdan daha sert olduğundan araziye girmeyecek bir araç için konfordan vazgeçmeye değer mi sorusunu cevaplamayı mecbur kılıyor.
3 - Diyelimki bu işlemi gözünüzü karatıp yaptınız. Çamurluk yuvaları yükseldiğinden mevcut 195/80/15 ebatındaki lastikler o çamurluk yuvasıında çok küçük duruyor. Ben bu durumu yaşadım. Yaz geldi diye 235 MTleri çıkarttım ve biraz zaruriyetten 195 eski lastiklerimi taktım. Ama o yüksek yapının altındaki 195 lastikler soytarı gibi durdu ve ancak bir hafta dayanabildim o görüntüye . Bunu üzerine tekrar yaz sıcağında MT taktım.

Hakan ve ben uygulamalarımızda get tercihinde bulunduk ve sorunsuz kullanıyoruz. Aradaki tek fark hakan aracını hobi aracı olarak kullandığından ( 2. araç) daha sert calmini yay ve amortisörler var. Avantajı arazide daha az esner araba fazla zıplamaz. Ama konforu sertliğinden dolayı makul limitlerde ama yolda daha azdır. Bende ise orjinal yay ve amortisorler var ve günlük kullandığım araç olduğundan konfordan vaz geçmek istemedim. Fakat araç nispeten arazide daha fazla esniyor ve zıplıyor.

Sonuçta her şey dönüp dolaşıp bu işi ne kadar seviyor nerede, ne için ne kadar fedakarlık yapacaksınız, ne yapmak istiyorsunuz gibi sorulara cevap bulmaya geliyor.

Çağlar teşekkür ederim.

konuyu actıgıma pişman olucam galiba enteresan sorular gelmeye başladı bile bir kısmını cevapla mada yardımcı olursan iyi olucak gibi tüm suzuki severlere saygılar sevgiler..

Selamlar, bu get yükseltmesi yeni(2008) G.Vitaralar içinde yapılırsa max kaç inç yükselme olur ve 225 yerine 245 lastiği kaldırırmı acaba?

Maslak sanayide isoff'lıu bir arkadaş için hazırlandı diye biliyorum resimlerden görebildiğim sanki 3" e yakın ama net nekadar yükseldiğini bilmiyorum

Çağlar bey, sağolun, oraya gidip birebir konuşup hem uygulama çeşitleri hem fiyat bilgisi almam lazım, alınca ihtiyacı olanlarla paylaşırım

hatta sitemizde de resimleri bir kaç kare ile yaynlandı ancak şimdi nerede olduğunu hatrlamyorum siyah, MTR, demir tampon, vinç ve yükseltmeli hoş bir şeydi
Bulup paylaşırsanız biz de seviniriz

Yanılmıyorsam bahsettiğiniz araç bu olmalı.
En son geçen ay suzuki grand oto Arman bey in orada satılıktı.
[attachment=1]

DSCF0618big.jpg

Sevgili Çağlar ve Oguz bey, Suzuki bölümünde verdiğiniz emekler için çok teşekkür ederim, buradan bir çok Suzuki sever arkadaşı aydınlatıyorsunuz, verdiginiz teknik deylar ise parayla bulunamıyacak cinsden ;).

Yazdıklarınıza %100 katılıyorum ve küçük bir ekleme yapmakda fayda görüyorum.

Suzuki Vitara araçlar zaten çok seri araçlar değil, bunların standartlarıda böyle. Birde lastik çapını tutup 30" yapınca durum malum 100/120 km lerde araç iyice cansızlaşıyor. ;D

Hatta 5. Vitesde çıklan uzun düzlükler 4. vitese düşüyor. Heleki agır arazide Low pozisonda 2. vitesde gidilen yerlerde 1. Vites istedigi durumları sık yaşıyoruz. Sonuç olarak araç 30" lastik ile gidiyor fakat istenilen serilik ve canlılık azalıyor.

Ayna mahrutilerin 5.72 oranı ile değişmiş 5kapı 1600 eski kasa Vitara (benim araçdan) kullandım, cidden çok farklı ve canlı geldi. Kalkış gidiş hızlanma ve çekiş ciddi oranda düzeliyor.

Sonuç ve Tavsiye:
Standart Ayna&Mahruti (5.12) ile 30"Lastikle gidebilirsiniz LPG olarak 100Km+1,5Lt fazla yakar ve 4.5. Vitesde cansızlaşmalar olur.
Düşük Oranlı Ayna&Mahruti (5.72) ile 30"Lastikle gidebilirsiniz LPG olarak 100Km standar kadar yakar (12-12,5Lt LPG) ve 4.5. Vitesde normal Vitara lezzetinde olur.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,055
Kayıtlı Üye Sayımız
166,960
Kaydolan Son Üyemiz
iom44r

Çevrimiçi üyeler