Su Filtreleri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AlperGunay Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 8
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,686

AlperGunay

Ana Kamp
Mesajlar
75
Tepkime Puanı
1
Yer
Antalya
Yaptığım aramalarda, sitede su filtreleriyle ilgili bir konu başlığına/tartışmaya rastlamadım, sanırım bu konu atlanmış veya buna önem verilmemiş. Ama söylemeye gerek yok, su filtreleri de gezginler için önemli ve gerekli malzemelerden biri.

Filtrelere geçmeden önce, neden gereksinim duyduğumu açıklayayım.
2 veya 3 kişi, bir akarsuyu takip ederek denize döküldüğü yere kadar yürümeyi düşünüyoruz. Ortalama 10 günlük bir yürüyüş olacak ve suyumuzu akarsudan temin edeceğiz. Ama üst kısımlarda köyler var ve suyu kirletip kirletmediklerini bilemeyiz. O yüzden de sudaki olası bakterileri arıtmamız gerekecek. Bunun için tablet kullanabiliriz ama suyun tadını bozuyor. Suyu kaynatmak da bir başka seçenek. En etkili yöntem olmasına rağmen hiç pratik değil.
Bir başka seçenek de su filtresi elbet.
Baştan söyleyeyim, filtreler genelde bakterilerin %90-99'luk kısmını süzüyor ama virüslerden arındırmıyor.
Suyu kaynatmanın üstünlüklerinden biri virüsleri de yok etmesi. Ama çok zaman ve yakıt sarfiyatına yol açtığı da malum.

Türkiye'de, birkaç ürün satılıyor, MSR ve birkaç değişik marka. Türkçe sitelerde bir bilgiye rastlayamadım ama İngilizce sitelerde eleştiriler, kullanıcı yorumları var.
Bir de filtreden farklı olarak SteriPEN'in ürünleri var, oldukça pahalı. Özelliği, UV. ışınlarıyla sudaki bakterileri, virüsleri yok etmesi. Ama kullanıcı yorumları çok olumlu değil. Pil ile çalıştığı için arazide birkaç kullanımdan sonra sorun çıkarıyormuş ve dolu pil takıldığında bile düşük pil uyarısı vererek çalışmayı durduruyormuş.

MSR'ın Miox adında bir su arıtma cihazı var, o da pille çalışıyor ve piyasadaki en pahalı arıtma cihazı. Bu ürün bir filtre olmadığı için (bez, vb. bir şey ile) ön arıtma yapılması tavsiye ediliyor. Pil ömrü de çok uzun değilmiş.

Filtrelere gelelim. Onlar da birkaç kullanımdan sonra tıkanma nedeniyle yavaşlamaya, daha az ve yavaş su basmaya başlıyormuş. Gene de, bir su kenarında filtreyi çıkarıp temizleme olanağı var.

Piyasadaki en küçük filtre, Pure Easy Camper s Micro-Ceramic Water adlı ürün. Küçük ve hafif (90 gr.). Yer ve hafiflik en büyük avantajı. Tek kişilik geziler için tavsiye ediliyor ama grupla gidilen geziler için uygun olmadığı ve bir lt. su elde etmek için belki de 200 kez pompalama yapmak gerektiği belirtiliyor.

Grup için, MSR - Sweetwater veya MSR - Miniworks EX. tavsiye ediliyor. Kullanıcı yorumlarına bakılırsa, MSR - Miniworks EX., ilkinden daha olumlu yorumlar ve puanlar almış. Ancak bu iki ürünün en büyük dezavantajı çantada yer kaplayan boyutları (ilki 19x7cm, ikincisi 19x5 cm) ve ağırlıkları (ilki 320 gr., ikincisi 456 gr.).

Piyasadaki ürünleri kısaca özetlemeye çalıştım. Bunlar bir fikir verebilir ama bundan daha önemlisi, site üyeleri arasında filtre kullanmış olanların bilgi ve deneyimlerini paylaşmalarıdır.
 

Etiketler
Ynt: Su Filtreleri

MErhaba Teşekkürler değerli ve detaylı bilgiler için. Ben Genelde kaynatmayı tercih ediyorum; gün de bir defa 2-3 litre kadar evet zahmetli ama yöntem çok temiz; 2litre de ciddi bir süre idare ediyor. kaynattıktan sonra çantamın içinde bulunan su torbasına doldurup kapağını kapatıyor ve su kaynağının altında bekletip soğutuyorum.

Filtreler için bir kaç defa kullandım çok verimli değiller gibi geldi bana; çeşitli katkı maddeleri kullandım onlarda dediğiniz gibi suyun tadını ciddi bozuyorlar.
 

Ynt: Su Filtreleri

Geç cevap ama ihtiyacı olan için bir kenarda bilgi olarak bulunsun. Geçenlerde Moontrail'den Katadyn Combi satın aldım. 140 küsür dolar + kargo. Ebay'deki bir çok satıcıdan daha ucuza geldi. Katadyn Combi çantada taşımaya uygun en iyi fiyat/performansa sahip filtre. Türkiye'den, hele de MSR almanızı tavsiye etmem.
 

Ynt: Su Filtreleri

civic' Alıntı:
Geç cevap ama ihtiyacı olan için bir kenarda bilgi olarak bulunsun. Geçenlerde Moontrail'den Katadyn Combi satın aldım. 140 küsür dolar + kargo. Ebay'deki bir çok satıcıdan daha ucuza geldi. Katadyn Combi çantada taşımaya uygun en iyi fiyat/performansa sahip filtre. Türkiye'den, hele de MSR almanızı tavsiye etmem.

Katadyn Combi sipariş verdim bugün. Kullandınız mı, nasıl? Akarsu ya da gölden su aldınız?
 

Ynt: Su Filtreleri

Geçen seneki savunma fuarında bunun filtrelediği suyu içmiştim. Pis bir su idi filtrelediği. İçerken öyle gelmedi. :smiley:
 



Ynt: Su Filtreleri

deserteagle' Alıntı:
Geçen seneki savunma fuarında bunun filtrelediği suyu içmiştim. Pis bir su idi filtrelediği. İçerken öyle gelmedi. :smiley:

Başarılı demek ki. Cevap için teşekkürler.
 

Ynt: Su Filtreleri

deserteagle' Alıntı:
Geçen seneki savunma fuarında bunun filtrelediği suyu içmiştim. Pis bir su idi filtrelediği. İçerken öyle gelmedi. :smiley:
Türkiye'de satan var mı?

Ekarais; henüz kullanmadım.
 



Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,922
Mesajlar
1,531,718
Kayıtlı Üye Sayımız
166,948
Kaydolan Son Üyemiz
neyzenx

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst