Suziki Vitara Kalorifer Sorunu

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan nrlates Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 14
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 12,271

nrlates

GAZROVER (Nurullah Ateş)
Yer
İstanbul
Telsiz Çağrı Kodu
123
Sevgili Suzikiciler,
Aranıza yeni katılan bir suzikici olarak yardımlarınızı istiyorum.
Yakın zamanda sahip olduğum 1.6 jlx vitaram ile ilgili bazı sorunlarım var.
Öncelikle kış aylarının gelmisiyle lazım olan kalorifer sorunum var.
Araç bir türlü sınmıyor ısı göstergesi hep çeyrek seviyede duruyor.
Tahminim motor ısınmadığı için kaloriferde sıcak hava üflemiyor.
Bu vitaralarda normal bir durummudur?

Ayrıca otomatik bir 1.6 jlx in normal koşullarda km de kaç lira yakması gerekiyor.
Lastiklerin büyük olması km yi etkiloyor sanırım.

Etiketler
Ynt: Suziki Vitara Kalorifer Sorunu

Aramıza hoşgeldiniz.
Hararet göstergesi ortada durmalı. Sizin araçta termostat arızalı olabilir, bir kontrol ettirin.
Aracı yeni aldığınıza göre motor suyunu komple boşaltıp içini suyla güzelce yıkayın. Bilindik bir marka "kırmızı antifriz"i 1/2 veya 1/3 oranda saf suyla karıştırıp koyun.
Radyatör daha önce değişmişse orjinal pahalı olduğundan başka bir markanın daha büyük radyatörünü koymuş olabilirler. Onu kontrol edin orjinal veya orjinalin muadili radyatörler 1 veya 2 peteklidir. Bazen 3 petekli mercedes radyatörü uydurabiliyorlar.
Yakıt tüketimi ile ilgili düz vites benzinli için şehi içi 9.6 şehirdışı 6.5 lt/100 km tüketim katalog verisidir. Otomatik tam bilmiyorum ama bu rakamlardan % 10 civarı fazla yakar heralde. Lpg varsa o da tüketimi %20'ye kadar arttırabilir.Tam bilgiyi www.suzuki.com.tr adresinden satış sonrası bölümüne mail atarak Mahmut Bey'den öğrenebilirsiniz.
Latiklerin büyük olması da yakıtı etkiler, orjinal ebat olan 195/80/15 ebadını ne kadar büyüttüğünüze bağlı olarak tüketimdeki artış da değişir. Ayrıca lastik ebadındaki değişime bağlı olarak km saatiniz ve hız göstergenizde de sapmalar olacaktır. Orjinal dışı lastiklerle yakıt tüketiminin ne kadar arttığını net bilmek için öncelikle yeni lastiklerdeki çevre ölçüsünü hesaplayıp km saatinizdeki sapmayı net tespit etmeniz gerekir. Ya da bazı lastik sitelerinde bu sapmayı hesaplayan hazır proğramlar var onlardan yararlanabilirsiniz.
Kolay gelsin.

Detaylı açıklamanız için teşekkür ederim.

merhaba kamp 1.aramıza hoşgeldiniz.benim aracımdada aynı sorun vardı.ben kalorifer peteğini çıkarıp kendim temizledim.
en azından kalorifer su hortumlarını kontrol edip.peteğin durumunu aşağı yukarı anlayabilirsiniz.iki hortumda(giriş çıkış)yeteri kadar sıcak ise petekte sorun yoktur .su da eksiltmiyorsa arkadaşların tespiti yerindedir.sorun daha önce değişen radyatör olabilir.sistem hava yapmışta olabilir.hortumların hepsini sıkma şeklinde yoklamanızı tavsiye ederim.sıkma sonrasında kalorifer ısısını birdaha kontrol edebilirsiniz.buna rağmen netice alınamıyorsa hava sirkülasyon kanallarının bağlantılarının kontrol edilmesi lazım.zamanla yerlerinden çıkmış olabilir.benim hararet göstergesi en düşük seviyede dahi en soğuk zamanda bile içerrisini yeteri kadar ısıtıyor.inşallah yardımcı olabilmişimdir.saygılar.

kalorifer boruları ters bağlanmış olabilirmi. bazen böyle şeyler olabiliyor.

Bilgilendirmeler için teşekkürler. İnsanın kullandığı aracı tanıması biraz zaman alıyor. Söylediklerinizin hepisini hafta sonu deniycem.

motorun geç ısınması ve kaloriferin verimli calışmama sebebinin bir tanesi aractaki lpg sisteminin gazı ısıtmak için kalorifer sisteminin ısısını kullanmasıdır başka bir deyişlede oraya giden sıcak suyu yarı yarıra kırışırlar ,esas sebeb termostattandır tam kapatırda radyatöre su yollamaz ise su motor kalorıfer ve lpg sistemi içinde dönecektir buda calışması için yeterlidir ,diger sebebler içinde fan termigini ele alabılırız boşta durması lazımken takılmış ve devamlı calışır durumda olabilır ,yada radyatör büyük olabılır ,tüm bunlar ne zaman gecerlidir ...hararet gösterge ibresi yerine gelemiyorsa orada da motor soguk ibre aşagı yönde ise gecerlidir .... ibre tam ortada motor sıcak gösteriyor da kalorifer de verim almıyorsanız adres belli tek bakacagınız yer kalorifer radyatörüdür ,en dogrusu söküp atmak yenisini takmaktır.fakat maddi ve manevi külfetlidir tüm gögüs sökülüp cıkar cogu aracta (vitaradaki durumu servise danışmak lazım ). oto sanayilerindeki bazı oto elektirikcileri yada radyatörcüler de bir makina var dışarıdan 2 hortumla kalorıfer petegine ilaclı sıcak su yu basıncla yarım saat kadar içinde devir daim ettirip acıyorlar ve kalorıferin ısıtıp ısıtmadıgı o an bellı oluyor.

aynı sorun bende de var tam olarak cözmüş degilim motorum gec ısınıyor adresi belli termostat da naaptımsa bi termostat begendiremedim benim arabaya bu konuda oldukca kaprisli cıktı .orjinali 82 derece japon ,ben 88 lik taıwan .cinli ,japon her çeşitini denedim elimde kolleksiyonu olmuştu sınırim bozuldu gözüm görmesin diye attım 2 senede 4 defa degiştirdim yeri yalama olacak bu gidişle ,orjinal cıkanı ile bu taktıgım yan sanayii olanları iyi bir inceledigim de bir konuyu tespit ettim yan sanayii olanlarda 3 mm lik bir delik ve üstünde cek valf türünde küçük bir tıpa mevcuttu ,bu ne işe yarıyor su konuldugunda hava yapmasını engelleyen ustaya yardımcı hoş bir şey aslında ,bu minik delikten devirdaime devam ediyor tam kapamayı engelliyor diye düşündüm ,ikitelli ve aksarayda ki tüm yan sanayicilere deliksiz tıpasız termostat sordum hepsi yüzüme tip tip bakıp ayarsız oldugumu düşündüklerinden bu arama işinden vaz geçtim ,şimdilik radyatör önüne koli kartonu koyup durumu idare ediyorum ..bu sorunu cözen arkadaşlardan yardım bekliyorum.. :smiley:

bende bu sorun sadece bende var sanıyordum. aynı derttan başka arkadaşlarda varmış. çözüm bulan arkadaşlarla bu çözümü paylaşalım. Hafta sonu bi ustaya götürücem ve sırasıyla göstericem. Aslında daha önce danıştım. Vitaraların ibresinin fazla yükselmediğini bu durumun normal olduğunu söyledi. Bu araçlara bu yüzden hararet yaptırmanın imkansız olduğunu söyledi. Ama kışın camlardaki buğuyu almıyor araba buz gibi. Sanki yeni çalışmış. Aslında birazda üflemesi az. Epey yol gidip sanayide bi ustaya danıştım motor sıcakken. hortumlara baktı fazla ısınmamış dedi soğuk üflemesi bu durumda normalmiş. Sırasıyla hepsine bakmak lazım. İlk önce termostat ile başlasam iyi olacak galiba.

nrlates' Alıntı:
bende bu sorun sadece bende var sanıyordum. aynı derttan başka arkadaşlarda varmış. çözüm bulan arkadaşlarla bu çözümü paylaşalım. Hafta sonu bi ustaya götürücem ve sırasıyla göstericem. Aslında daha önce danıştım. Vitaraların ibresinin fazla yükselmediğini bu durumun normal olduğunu söyledi. Bu araçlara bu yüzden hararet yaptırmanın imkansız olduğunu söyledi. Ama kışın camlardaki buğuyu almıyor araba buz gibi. Sanki yeni çalışmış. Aslında birazda üflemesi az. Epey yol gidip sanayide bi ustaya danıştım motor sıcakken. hortumlara baktı fazla ısınmamış dedi soğuk üflemesi bu durumda normalmiş. Sırasıyla hepsine bakmak lazım. İlk önce termostat ile başlasam iyi olacak galiba.
Ustanın "hararet yaptırmanın imkansız olduğu" sözü yanlış. Fakat bu araçlarda su yeterli seviyede olmadığında diğer bir deyişle genleşme kabı (yedek su deposu) boş olduğunda araç hararet yapar ama ibre hala ortada durur, hararet yaptığı anlaşılmaz. Veya iş işten geçtikten sonra anlaşılır. Aman aracı susuz bırakmayın.

Anladım en iyisi kendi aracını iyi tanımak galiba... Ustalara fazla inanmamak lazım. Böyle suziki dostları bilgilerini birbiri ile paylaşırsa sorun kalmayacak zamanla.
Çok teşekkürler.

veteriner' Alıntı:
Ustanın "hararet yaptırmanın imkansız olduğu" sözü yanlış. Fakat bu araçlarda su yeterli seviyede olmadığında diğer bir deyişle genleşme kabı (yedek su deposu) boş olduğunda araç hararet yapar ama ibre hala ortada durur, hararet yaptığı anlaşılmaz. Veya iş işten geçtikten sonra anlaşılır. Aman aracı susuz bırakmayın.

Veteriner arkadaşa katılıyorum,

gerek 1992 yılında babamın sıfır kmh aldığı 1.6 16 süpab vitara 'dan gerekse son 5-6 aydır internette gezindiğim yabancı forumlarda gördüğüm kadarıyla Suzuki Vitara 'lar üzerinde bulunan 1.6 motorların, hararet yapmaya, silindir kapağı contası yakmaya, alüminyum olan silindir kapağı çatlatmaya oldukça yatkın olduklarını öğrendim.

Vitara üzerindeki su sıcaklığı göstergesine siz siz olun güvenmeyin, kırmızı noktaya yaklaşmadan 3/4 konumundayken arabanın 1-2 kz conta yaktığını, silindir kapağı çatlattığına şahit oldum.

Radyatör suyunu ve genleşme deposundaki suyu sakın eksiltmeyiniz.

sizin araçtaki sorunu çözmek için aşağıdaki sırayı takip etmeniz herhalde yanlış olmaz :

1- Termostatı kontrol edin: üzerinde var mı yokmu? varsa gerektiği gibi çalışıyor mu? çalışma aralığı kaç derece?

2- içeride ısıtma için olan küçük radyatörün tıkalı olup olmadığına bakın

3- yukarıdaki aşamalar soruna çözüm olmazsa havalandırma kontrol panelinde sıcak soğuk ayarını sıcak kısma koyduğunuzda mekanik olarak yönlendirme kapakcıklarının havayı radyatörden geçirip geçirmediğine bakınız.

tüm bunları kontrol ettiğinizde sanırım hem sorunu hemde çözümü bulabileceksiniz

saygılarımla

Ali

Isınmama sorunu bendede vardı ancak patlayan kalorifer radyatörümü değiştirdikten sonra çok güzel ısınmaya başladım. Şimdi ise tek sorunum karbüratörlü motorumun fanı kayış tahrikli ve devamlı döndüğü için uzun yolda motor soğuyor...

vitaraların fan üflemesi gayet şiddetlidir.eğer diğer marka araçlarda ki üfleme şiddetini bulamıyorsanız aracınızın hava yönlendirme kapakçıkları sağlıklı çalışmıyordur.zamanla pislik toplaması veya bir şekilde içeriye giren yabancı cisimler kapakların arasında kalıp sirkülasyonun sağlıklı bir şekilde olmamasını sağlar.birde yukarıda belirttiğim gibi zamanla yerlerinden çıkmış olan hava hortum kanallarıda sorun yaratabilir.çünkü bende böyle bir sorun vardı ve kendim kalorifer sistremini söküp temizleyip ayarladım.birde ayar çubuklarındaki teller zamanla yamulup tam açıp kapama yapamıyorlardı onlarıda kendi buluşumla sağlıklı çalışır vaziyete getirdim.sonuç mükemmel oldu.
yani.gördüğünüz gibi bir sürü sebep olabilir.önemli olan çözümün nereden başlamış olduğunun tespitidir.buda dürüst bir usta bulmakla başlar.ben çerkezköydeyim.yakınlarda olabilseniz.size elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırdım.yinede eğer kendiniz tamir çalışmasına girerseniz size her konuda yardımcı olabilirim.öncelikle ön torpidonun inmesi lazım(tabii eğer sorun hava sirkülasyonuysa).

Yanıtlar için çok teşekkürler. Burdan anlıyorum ki suzikiler hareret yapmaz sözü oldukça yanlış. Hafta sonu ümraniye civarında iyi bir usta arıycam. Malesef anodulu yakasında oturuyorum. Kendi yapma imkanım şimdilik yok. Ancak formda bi arkadaşımın gösterge ışıklarını nasıl değiştirdiğini anlatıyor bunu yapmayı deneyebilirim.
Anadolu yakasında iyi bir usta varsa tavsiyelerinizi alabilirim.

Anadolu yakasındaki gerçekten güvenebileceğiniz servis bostancı oto sanayi sitesindeki suzuki grand otodur. Ben aracımın bütün bakımlarını orada yaptırıyorum. Gayet memnunum...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,949
Kayıtlı Üye Sayımız
166,952
Kaydolan Son Üyemiz
cigdemkazanlı

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR