Suzuki Vitara Almayı Düşünüyorum Önerilerinizi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan akademic Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 49
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 22,336
Ynt: Suzuki Vitara Almayı Düşünüyorum Önerilerinizi

Ben biraz bu konularda yeni olduğum için sormak istiyorum.Benimde suziki vitaram var ama performansı nasıl artırılır ayna mahruti ne işe yarar.Beni bilgilendirirmisiniz lütfen.

Etiketler

Ben de amatör bir vitara kullanıcısıyım. Aracım standart donanımlı. Arazi performansını arttırmak için herhangi bir işlem yaptırmadım. Çünkü başta söylediğim gibi profesyonel değilim. Araçta arazi performansına yönelik yapacağınız geliştirmeler performans artışı yanında araca güzel de bir görünüm verecek. Ancak şehir içi ve şehirlerarası asfalt yollardaki performansını az veya çok olumsuz etkileyecektir.
Performans arttırmak için;
yükseltme - süspansiyonPush-Bar vs gibi ilave ağırlıklar kiti
daha geniş çaplı ve sağlam off road jantlar
daha geniş çaplı ve sağlam off road lastikler
diferansiyel kilidi
kısa oranlı ayna mahruti
vinç, push-Bar vs gibi ilave ağırlıklartakmaya ve hi-jack kriko kullanımına müsait metal tamponlar
vinç
şnorkel
daha sağlam Porya Kilitleri
daha güçlü aküler
aklıma gelen temel uygulamalar.
Ayna mahruti olayını şöyle açıklayabiliriz: Ayna ve mahruti aracın diferansiyel dişli kutusu içinde bulunur. Aracın hareketi esnasında kardan milinin arka akslara ileteceği hareket, mahruti dişlisi aracılığı ile arka köprüde bulunan diferansiyele ulaşır. Konik yapıdaki ayna dişlisi, aracın ekseni boyunca olan döndürme hareketinin açısını 90° değiştirerek arka akslara iletilmesini sağlar. Mahruti dişlisi ile sürekli kavraşma halinde olan diğer konik dişli ayna dişlisidir. Ayna dişlisi gerek çap gerekse diş sayısı bakımından mahruti dişliden büyüktür. Aralarındaki hareket iletme oranı aracına göre değişmekle beraber 5:1 e kadar çıkabilir. Bu nedenle transmisyondan gelen döndürme kuvveti daha da arttırılarak arka akslara iletilir. Şüphesiz momentteki artmaya bağlı olarak devirde düşme meydana gelir, diğer bir deyişle ayna mahruti üzerinde bir redüksiyon sağlanır. Mahruti diferansiyel dişli kutusunun taşıyıcı muhafazası içinde yataklanır. Ayna dişlisi ise diferansiyel dişli kutusuna ya cıvatalarla yada perçinlerle bağlıdır. Kutu bu şekliyle muhafaza içinde yataklanmıştır. Mahruti dişlisi ayna dişlisini döndürdüğü zaman kutuyu da beraberinde döndürür.
Arka akslarda kullanılan redüksiyon veya hareket iletme oranlan genellikle 3:1 ile 4.5:1 arasında değişir
Motorun, maksimum momenti maksimum verimle verdiği belirli devirleri vardır. Motorun bu devirlerin üzerinde çalıştırılması zararlıdır. Motorla uyum içinde bulunan bir vites kutusu aracılığı ile şoför, aracı motorun uygun devirle rinde değişik hızlarda sürebilir. Halbuki vites kutusunun üzerindeki en düşük vites olan birinci vitesle aracın yerinden kaldırılması çok zordur. Ayna-mahruti arasında 3:1 veya 4.5:1 gibi bir hareket iletme oranı transmisyonun çıkışından alınan momentin üç kat yada 4.5 kat artmasına imkân verir.
Arazi araçlarında standart üretimde aracın asfalt yol şartlarında da kullanılacağı düşünüldüğünden orijinal ayna mahruti oranları ağır off road şartlarında yetersiz kalmakta yani araç dik rampalarda çok yüksek tork gerektiren durumlarda zorlanmaktadır. Bu nedenle özel oranlara sahip ayna mahrutiler üretilmiştir. Bu ayna mahrutilerin kullanılması özellikle düşük viteslerde araca güç kazandırıp çekiş - tırmanış kabiliyetini artırmaktadır. Dezavantaj olarak ise; aracın yakıt tüketimi bir miktar artmakta, özellikle asfaltta uzun yol kullanımlarda sürüş konforu azalmakta, araç standart haldeki son hız limitine geç ulaşmakta veya ulaşamamaktadır
Saygılar.

Anlatımınız için teşekkür ederim.Çok güzel bir açıklama yapmışsınız.Benimde öğrenmek istediğim nokta aracımda bazı olumsuzluklara rastladım ama daha önce arazi aracı hiç kullanmadığım için aracımda bir eksiklikmi var yoksa bazı ustaların dediği gibi BU MODELLER BÖYLE gibi takıntılar oluştu bende.Arazi aracı denildiği zaman benim aklıma gelen engel tanımamak.Araç birde 4x4 olunca düşündüğüm bu araç 3 teker üzerindede gider.Yani arazideki tepeciklerin ve çukurların etkisinden dolayı tekerleklerin biri boşa çıksa dahi 3 tekerin çekişi ile yola devam eder gibi bir düşünce var bende bilmem yanılıyormuyum.Zaten ayna mahrutiyi sorarken acaba bu işemi yarar diye bir düşünce geldiği için sordum bu soruyu.benim aracımda bu sıkıntı var.Tekerlerden biri boşa çıkınca patinaj yapıp hareket etmiyor. Bu sizce doğrumu yoksa benim aracımın bir eksiğimi var.Bu konudada beni bilgilendirirseniz size minnettar kalırım.

Bir önceki cevabımda yazdığım gibi amatör bir vitara kulalnıcısıyım ve çok ağır off road şartlarında araç kullanmıyorum. Bu nedenle sorunuzu kullanım tecrübelerime göre cevaplayacağım ve inşallah yanlış olmaz.
Bahsettiğiniz bir lastik boşa çıkınca diğer arka lastiğin dönüp aracı kurtarması olayı diferansiyel kilidi ile ilgili bir olay.
Yani standart bir vitarada araç 2H modunda yani sadece arkadan çekiş modunda kullanılırken aracın arka tekerleklerinden birisi patinaj yaparsa diğeri aynen sıradan bir binek araçta olduğu gibi dönmez ve araç ilerleyemez. Bu bir arıza değil. Çünkü Suzuki vitara'da standart olarak diferansiyel kilidi yok.
Diferansiyel kilidi adından da anlaşılacağı üzere iki tekerleği kilitleyip birlikte dönmelerini sağlıyor. Böylece araç sizin beklediğiniz gibi tekerin biri boşa çıksa da yola devam ediyor. Ancak asfaltta şehiriçi kullanımda uzun yolda virajlarda her iki arka lastik de birbirine kilitli olduğundan eşit derece tur yapmaya çalışıyor ki; bu durumda hem sürüş konforunu bozar hem de aracın virajda devrilme riskini arttırır.
Benim acizane tavsiyem eğer ağır off road yapmayacaksanız diferansiyel kilidine ihtiyacınız yok, çünkü aracı dört çekere alsığınızda arkalardan biri boşa çıksa bile önler aracı kurtaracak ve yola rahatlıkla devam edebileceksiniz. Ama eğer ağır off road yapacaksanız sitede de linkleri olan yerlerde uygun fiyata aracınıza diferansiyel kilidi taktırmanız mümkün.
Keyifli sürüşler.

Otomobil yolda düz olarak giderken, tekerleklerden herhangi birine daha fazla ağırlık binmediği için, diferansiyel karpuzunun ortasındaki dişliler tekerleklerle birlikte kendiliklerinden dönerler. Ancak otomobil viraja girerken, bu dişliler devreye girerek otomobilin virajın dışındaki hızlı, virajın içindeki daha yavaş dönen itici tekerleklerinin dönüş oranlarının 1:1 olmasını sağlarlar.
Diferansiyel kilidi, bir tekerlek bosa döndügü zaman ya da patinaja düstügü zaman, patinajda olan tekerlege aktarilan gücü azaltir ve dengeli bir sekilde otomobilin bosa güç harcamasi engellenir. Diferansiyelin kilitli olmasi, virajda otomobilin arka tarafinin biraz daha daginik kalmasina neden olur. Tekerler farkli hizda dönmek isterler ancak kilitlenen diferansiyel buna izin vermedigi için arkadan kayma durumu meydana gelir ve tekerlekler normalden çok daha kisa sürede yipranir.

Kilit konusunda ek bilgi: %100 kilit ve limited slip(Sınırlı kaydırmalı)%50 kilit olarak iki tip üretilir, kontrol mekanizması olmayanlar var olanlarda elk ve ya pnömatik kontrollüdür.

%100 kilit defransiyel mantıgını ortandan kaldırır, Defransiyelinizi sadece dişli kutusuna döndürür, her şartda 2 lastik aynı anda döner, hangisi yere basarsa aracı o hareket ettirir, yer durum,zaman,konum önemsizdir.

%50 Kilitde sağ ve sol dönüşlerde aracın kasılmasını ortadan kaldırır, arazide çok sıkışınca slip özelligi sayesinde kaçırma yaparak aks kırılması mahruti veya aynayı korur. Yukarıdakilere ek olarak verim %50'dir.

Konu genel kısa ve özet olarak böyledir.

Offroadpassion' Alıntı:
%100 kilit defransiyel mantıgını ortandan kaldırır, Defransiyelinizi sadece dişli kutusuna döndürür, her şartda 2 lastik aynı anda döner, hangisi yere basarsa aracı o hareket ettirir, yer durum,zaman,konum önemsizdir.

Her şartda demek pek doğru değil. Örneğin Richmond Lock Right'ta dişliler arasında 25 derece kadar boşluk vardır ve bu sayede virajlarda kilidin devre dışı kalması sağlanır.

Açıklamalarınız için çok teşekkür ederim.Gerçekten içimi rahatlattınız.Bende aracımda arıza var diye üzülüyordum.ofroad yapmayı düşünmüyorum ama arazide gezmeyi çok istiyorum.Bmv gibi bir binek araca sahip olduğum için herşeyden korkar olmuştum.Şimdi yoldan çıkmak için fırsat kolluyorum.Bu araç benim için çok iyi.Arızada yoksa bütün dağlar benim.Teşekkürler açıklamalarınız için.Saygılar.

Nafiz Bey off road yapmayı düşünmediğinize göre aracı standart hali ile kullanın. Göreceksiniz sizi yakıt tüketimi ile de çok memnun edecek. Birçok binek otomobilden az yakar. Zaten ağır off roada girmedikten sonra aldınız mı dört çekere diferansiyel kilidine ayna mahrutiye ihtiyaç yok

Yakıttan memnunum şu an zaten.Sıralı sistemde taktırdım gayet iyi.Dediğim gibi kafamda bazı kuşkular oluşmuştu.Açıklamalarınızla rahatladım.Teşekkürler.

Nazif Bey sıralı sistem taktıralı ne kadar oldu? Yakıt tüketimini ölçebildiyseniz;
deponuz kaç lt
aracı günde kaç kez çalıştırıyorsunuz
her çalıştırmanızda ortalama kaç km yol gidiyorsunuz
100km'de şehir içi ve şehir dışı lpg tüketiminiz kaç lt
1 depo lpg tükenene kadar ne kadar benzin tüketiyorsunuz
lpg kiti hangi marka?
Cevaplarsanız sevinirim. Teşekkürler...

schweps' Alıntı:
Her şartda demek pek doğru değil. Örneğin Richmond Lock Right'ta dişliler arasında 25 derece kadar boşluk vardır ve bu sayede virajlarda kilidin devre dışı kalması sağlanır.
Şenol hocam doğru yazmışşın bir detayı atlamışız..
Düz Vites Araçlar için..
Gaz'a basılı konumdayken=Her şartda devrede (Düz viraj,çamur,çimen..vs.)
Gaz'a basılmayan durumda=Virajlarda dışta kalan'a güç iletilmez
Otomatikler için sürekli devrede diye biliyorum ve dönüşlerde sesde yapmıyor olarak gördüm..
Yorumu çok genel olarak böyle diyebiliriz..
Şenol Hocam top sizde :smiley:

....ve yuvaya dönüş :
aradaki bir kaç kaçamağın ardından (discovery I,avensis ve ara ara freelander) yeniden 99 model 1,6 jlx otomatik ile vitara'ya döndüm .Belki otomatik , eski vitarmdan sonra ( o V6 düz idi ) ağır kalacak farkındayım ama bulabildiğim en temiz vitara buydu ve otomatik.
fakat bu beyefendi görüntüsü beni gıcık ediyor...biryerlerden başlamak lazım... vinç ? , kilit ? paraa !!! ???

çağlar bey size bir kaç sorum olacak öncelikle yeni vitaranız hayırlı olsun kazasız belasız günlerde inşallah. eski vitaranız v6 yenisi 1.6 136 ya 98 doğrumu v6 nın yakıt tüketimi kaç lt. idi lpg varmıydı ayrıca jopana karşı ispanya benim tercihim v6 dan yana tabi söz sizin nihayetinde tecrübeyle sabit.şimdiiden teşekkürler.

Ergin bey yezdığınız verilerin hepsi doğru, yeni jlx 'i alalı henüz 2-3 gün oldu ve aslını istersen hafta içine ve ramazana denk geldiğinden ne uzun yol ne de arazi vitesine takacak bir yere gittim.2-3 gündür yanllızca ev- iş- çocuğun okulu arasında daha 100 km bile olmadı.Onun için -şimdilik- yazabileceğim şeyler sınırlı.
...ama ilk olarak bana "aaaahhh" dedirten eski vitaramın (V6) o cherokee kadar olmasada homurdayan V6 motor sesini aramam oldu (diğer vitaracılar alınmasın bundaki sinek vızıltısı gibi) . ve gayet tabiiki buna paralel olarak da V6 nın performans avantajı.ancak şunu ekleyeyim o düz vitesti bu otomatik... belki performansta hissettiğim bu durum düz otomatik farkından kaynaklanıyor olabilir.tüketim V6 da 10-12 lt/100 km iken , bu (henüz net değil) 8-10 gibi yakacak zannedersem.Pratikte şöyle birşey gözlemledim eve giderken kullandığım kestirme bir rampa var 100-150 m kadar, eskisi 2.vites 2200-2500 devirde rahat rahat çıkarken bu D'de 2500-2700 devirin civarında çıkıyor aynı rampayı.Torku biraz zayıf gibi.Ama vergi ,tüketim, basitlik, kolay bulunabilirlik, ikinci el, modifiye edilebilirlik, en kötüsü rektefiye gerektirdiği zaman JLX her yönüyle avantajlı oluyor.Döşeme kalitesi trim işçiliği,kullanılan malzeme plastik kalitesi birbirinin aynısı hiç bir fark yok,ispanyol ile japon arasında. V6 düşünüyorsanız,sahibinden.com daki hemen tüm v6 lar ile görüştüm istanbuldakilerin çoğunun gördüm, hiç birinin fiyat kalite ilişkisini dengeli bulmadım,bulabilsem 98 V6 otomatik alacaktım.Oto servis işletince her gördüğünüz arabayı beğenmiyorsunuz.

Veteriner bey.Sıralı sistem taktıralı tam 2 ay oldu.Deponun kapasitesi 32 lt ama 25 lt den fazla almıyor.25 lt ile şehir dışı 235 km gidiyor 2-3 defa denedim ben bunu.Yalnız ben arabayı aldım alalı hiç bakım yaptırmadım.Olması gereken alır almaz buji,buji kablosu,hava filitresi,debriyaj ve baskı balatası,firenayarları ve balataları bakımdan geçirilmesi gerekli. Ben yaptırmadığım için şu an çok yakıyor.Bunu şu sebebe dayanarak söylüyorum.Benim aracım şu an şehir içi ve şehir dışı aynı yakmakta.Buda demekki araç yakabilecegi en fazla yakıtı yakmakta.Yanılıyormuyum bilmem.Ben şehir dışı çok gezerim.Yılda50000- 60000 km yol yaparım ortalama .Atiker marka sıralı sistem taktırdım.Taktırdığımda benzin depom boştu. 50 ytl lik benzin aldım.2 aydır kullanıyorum. Dahada 2 ay gider.Aldığımın yarısını yakmadı çünkü.Benzin almayı özledim dersem yeri var.Bu km yi sadece şehir dışında yapmam tabi şehir içindede çok gezerim ben.30 günün 15 günü şehir dışı 15 gününü şehir içinde geçiririm.Tabi ortalama olarak.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,063
Kayıtlı Üye Sayımız
166,963
Kaydolan Son Üyemiz
davidavov

Çevrimiçi üyeler