Suzuki Vitara Off Road Asistan 98 Projesi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan msmt Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 19
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 5,704

msmt

Kamp III
Yer
Ankara
Web
www.tezeller.net
Merhaba Arkadaşlar,
1.6 Vitaralardaki hareret sorunu beni bir çalışmaya yöneltti. Mesleğin verdiği avantajlarıda kullanarak elektronik bir tasarım yapmaya karar verdim.Projenin ismini Suzuki Vitara Off-Road Asistant 98 kısaca ZA98 verdim. İşin içine işlemci falanda girince neden farklı özelliklerde eklemeyim diye düşündüm.
Gerekli elektronik malzemeleri temin ettim. Hatta çinden numune iki adet farklı tipte inclinometer sensörü getirttim. Sıcaklık sensörleri buldum. 150 dereceye kadar hassas ölçebiliyor. Grafik lcd aldım. Birde gps sensörü siparişim var bir aya kadar oda gelir.

Önerilerinizi bekliyorum, başka neler ekleyebiliriz. ???

Benim düşündüğüm özellikler;
1- Motor hararet ölçümü -50,+150 derece
2- Dış ortam sıcaklığı
3- iç ortam sıcaklığı
4- Yatay eğim ölçümü (+-45 derece)
5- Dikey eğim ölçümü (+-45 derece)
6- Saat, tarih
7- GPS ,koordinat bilgileri, hız bilgisi
8- 4 adet röle çıkışı,
9- çok ilerde sd kart desteği eklenebilir. Bir pc programı ile haberleşip koordinat, zaman, hız, ve eğim biliglerini rotadan görebiliriz.

Etiketler

Ynt: Suzuki Vitara Off Road Asistan 98 Projesi

kamere bağlantıları, mesafe sensörler, yakıt bilgisi, akü gücü eklenebilir

ve tabiki bukadar elektronikle araziye girince sonrasını düşünerek kendini imha sistemi ;D ;D ;D

merakla bekliyorum

yazargezeryolçizer' Alıntı:
Mustafa uzay gemisimi yapacaksın ;D ;D ;D
Projeyi merakla bekliyorum.

:smiley: Abi keşke uzay gemisi yapsak, anladığımız bir iş en azından. :D

Ofroad ayrı bir segment ;D
Valla sonucu bende merakla bekliyorum. Şimdi bi abimiz şunu derse şaşırmam, buna bu kadar masraf yapacağına arabaya bi vinç al derler. :D

ben bazı şeyler ilave ediyim

1 - voltaj göstergesi ..............akünün durumu ve sarz edıp etmedigi okumak için
2 - motor su hararet ..............motor ısısı takibine hararet önler ..orjinal müşüre t konularak 2. bir müşir takılması gerekiyor.
3 - motor yag hararet ..............motor ısısı takibine hararet önler
4 - motor yag basınc ............... sogukken yüksek sıcakta ise düser takibi için
5 - eksoz emisyon kontrol ........... calışma anında ki zengin fakir karışım durumunu aşırı yüklenildiginde motor çig mi atti gazı yedimi görmek için + lambda sensörü gerekir.
(bunu google de aratın ne oldugu anlamak için AEM Wideband ) bu okuyucuyu 2. bir şekil yapıp anlık tüketim de okutabilirsiniz lt bazlı olarak
6 - vakum saati .................. motorun yaptıgı vakuma göre yakıtı ayarlamaya yarar iktisat için ( lada samaralarda ekon yazan gösterge )
7 - altimetre .................. bulundugunuz yerin deniz seviyesinden yüksekligini ölçer ,hava basıncı yüksek rakımda düşer ve motor cekmez onu görebilirsiniz.
8 - Dış ortam sıcaklığı ................... 0 altında durumlarda buzlanmayı görme acısından iyi oluyor bu gösterge önceki araclarımda vardı gözlerim vitarada hep arar .

....role lerden birini aşırı hararet yaptıgında klima fanını devreye almak için kullanabilirsiniz ..

daha yer kalırsa sizde birseyler ilave edin .ben mekanik 52 mm lik 2 tane taktım cokta hoş oldu iş görüyor 4-5 tana daha takarsam iyice ralli arabasına yada züppe arabasına benziyecek hoş olmayacak görüntü acısından bu sizin yapacagınız alet tek gösterge yada lcd ekranda hepsini gösterecek cok da hoş olacak derim .biraz uzun vadede gercekleşecek fakat sabırla bekleyecegim sonucu bu alet kaca mal olacak bide bunu yapmaya kalksak becerebilecegimiz bir düzeyde birseymi yoksa eprom programlama vs gerektiren karmaşık işler sınıfında bir şeymidir .acıklamalarınızı bekliyoruz . :smiley:

Elektironikten anlamam ama abimin defenderine taktığı ok işaretiyle gösterdiğim isi örçer istediğiniz isida istediğiniz şeyi çalıştıştirabilir
ama önce 220 den 12 volta düşürmeniz gerekir

SDC12097.jpg

Bahsettiğiniz konunun takipçisiyim.
Gelişme olursa kendi aracıma da tatbik etmek isterim.
Hararet bilgisi, şarj bilgisi, eğim bilgisi, dış sıcaklık, gps ve altimetre bence gereklilikler arasında.

Bir boşluğu dolduracak gibi görünüyor bu proje.

OĞuz Bey,
O özelliklerde cok güzel ama araca müdahale etmek gerekiyor, bunu istemiyorum. Sistemin karar verme mekanizması olarak çalışması durumunda işlemci kapasitesini artırmak gerekiyor.Hem maliyetleri yükseltecek hemde projeyi uzatır.
* Akü ölçümünü ekliyorum.
* Altimetre işini gps sensörü halledecek.
* Röle çıkışlarınının birini dediğiniz gibi harerete bağlıyorum. Diğerleri anahtar kontrollü olacak.

Abdullah Bey,
Bugün bi yakıt akış metresi yapan firma daha buldum, fiyat istedim, amerikalı bi firma, uygun fiyat verirse projeye ekleyeceğim.

Yunus Bey,
O alet bir nevi elektronik termostat, elektronikçilerde 50 tl civarında bulabilirsiniz. 12v ile çalışanlarıda var.

* Bu iş için toplam bütçem 400$
* Proje süresi 2 ay olarak hesapladım. Akşamları bir saat çalışmayla bitirmeyi planlıyorum.
* Kullanılacak malzemeleri Türkiye de rahat bulabileceklerimizden seçiyorum. Eğim sensörleri ve gps malesef dışardan geliyor, onların fiyatıda toplam 115$, 100lük adetlerde indirimler alabiliyorum.
* Seri üretimde bu cihazın maliyeti 200$ ı geçmez.

Eğim sensörlerini ve ısı ölçerleri çalıştırdım. Devre şemasını çizmeye başladım

hazanfer' Alıntı:
Anlamadım 1.6 jlx vitaralarda hareret sorunu mu var tam vitara alacakken nerden çıktı bu şimdi ??? ???

Vitara'nın hararet göstergesi geç devreye girer. Gösterge genelde araç hararet yapınca devreye girer kısaca.
O yüzden bazı durumlarda silindir kapak contası değişimi gerekebilir hararet sonrası.
Aracını çok sıkıştırmayan, devirdaim, su seviyesi, antifiriz yoğunluğu ve radyatörün kontrollerini yaptıran birinin tatsızlık yaşama ihtimali düşük.

Eksik bir tuğla ekleniyor. :smiley: Güzel çalışma. Bu cihazı planlarken off road araçlarının maruz kaldığı sert koşullarıda göz önünde bulundurusanız çok güzel olur. Fazla tefaruat fazla sorun :smiley:

yasarergun' Alıntı:
Mustafa Bey sonucu sabırsızlıkla bekliyorum ayrıca bu kadar teferruatın bir arada gösterildiği sistemin olduğu bir arazi aracı var mı ?
Yeni nesillerde ,bu liste kadar uzun olmasa da ,bir çok veriye ulaştığınız arazi araçları var,
99 a kadar pajerolar da ,Altimetre,barometre,iç,-dış sıcaklık,eğim göstergesi,pusula,akü ölçümü,yağ basınç ölçümünü görebiliyorsunuz,
Geneli,analog, sıkıntı ise gösterge paneline sadece üç ,göstergenin sığması,bazıları arasında tercih yapmak zorunda kalmanız,
99 dan sonra ,işi elektronik ekranla çözmüşler,bir çok veriye aynı anda ulaşabiliyorsunuz.

Projenizde başarılar dilerim.
Gps sensörünü nerden ve kaça aldığınızı paylaşabilir misiniz.

Merhaba Şenol Bey,
EM318-1 modeli anteniyle birlikte 70$. usglobalsat.com, orjini tayvan ancak amerikadan temin edebildim. Internetten alabiliyorsunuz. 15$ da nakliye masrafı var.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,949
Kayıtlı Üye Sayımız
166,952
Kaydolan Son Üyemiz
cigdemkazanlı

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR