Suzuki Vitara Volan Dişlerinin Sıyrılması

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan msmt Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 11
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,526

msmt

Kamp III
Yer
Ankara
Web
www.tezeller.net
Merhaba Arkadaşlar,

Marşa basınca bazen cazzz dizye sert bir ses çıkıyor marş kaçırıyor. Nasıl becerdim bilmiyorum, çalışırken hiç marş basmadım. Belki aldığımızda vardı, şimdi ortaya çıktı. İlk önce marş motorundan şüphelendik, sökünce sıkıntının volantın dişlilerinde olduğunu gördük. Bir kısmında dişler bozulmuş. Dişli volan ile birleşik. Komple volan almamız gerekiyor. Onu değiştirmişken marş motorunun dişlisinide yenileyim dedim. Servis bir aydan önce gelmez diyor. Nadiren arızalanan bir parça olduğu için pek stok tutulmuyor anlaşılan.
Öncelikle parçayı temin etmemiz gerekiyor sonrada değişiklik.

Volanı değiştimek için otomatik ve arazi şanzımanı indirmek gerekiyor bildiğim kadarıyla !!!

Bu işi en kısa yoldan nasıl yapabilirim, bilgisi olan arkadaşlar var ise paylaşırsa sevinirim.

İyi çalışmalar,
Mustafa

Etiketler
Ynt: Otomatik Vitara Volan Nasıl Değiştirilir?

öncelikle gecmiş olsun , malesef şanzıman inicek ,oto sanayilerinde şanzıman dişlilerinle haşır neşir olan ustalar var 2. vitesten atan geriye gecmeyen dişlileri üzerinde işlem yapıp adam edebiliyorlar ,eger sizin volanın dişleri cok yatmadı ise üzerinden gecerek adam olma ihtimali var ,cnc tezgahta malzeme kalitesi aynı olmak üzere yenisi yaptırılabilir ,en kısa sürede ise iş görecek 2, el cıkma bulmak ,orjinal parcanın fiyatını malesef cıkmacılar da biliyor fiyat verirken aynı parayı talep ediyorlar,uygun fiyata cıkma parcayı bulabilirseniz en hızlı çözümdür.Ankarayı bilemem İstanbul ikitellide bu parcayı rahat bulabilirsiniz.

Benim bildiklerim (sanırım eski tip) dişli ve volan ayrı üretilir. Daha sonra dişli olan çember ısıtılarak volan üzerine çakılır, soguduktan sonra tek parçaymış gibi olur. Bu gibi durumlarda valan üzerindeki dişli çemberi değiştirilirdi.
Tabi bu işlemlerin yapılması için şanzumanın motordan ayrılması ve volant'ında krank'ın arkasından sökülmesi gereklidir.

Ynt: Suzuki Vitara Volan Dişlerinin Sıyrılması

Benim araçtada aynı durum var ancak dişli kaçırma sesinden çok sadece boşa dönen marş motorunun sesi var acaba dişlidenmi yoksa volan ve marş motoru dişlileri birbirinimi çekmiyor bilmiyorum şimdilik kara kara düşünüyorum.
İyi günler.

velicanöz' Alıntı:
Benim araçtada aynı durum var ancak dişli kaçırma sesinden çok sadece boşa dönen marş motorunun sesi var acaba dişlidenmi yoksa volan ve marş motoru dişlileri birbirinimi çekmiyor bilmiyorum şimdilik kara kara düşünüyorum.
İyi günler.

Merhaba Veli Bey,
Marş motorunu söküp bir baktırın, sadece marş motorundan kaynaklanıyor olabilir. Daha kolay halledilebilir.

Benimki volandan olduğu kesin, volan siparişi verdik.

Offroadpassion' Alıntı:
Benim bildiklerim (sanırım eski tip) dişli ve volan ayrı üretilir. Daha sonra dişli olan çember ısıtılarak volan üzerine çakılır, soguduktan sonra tek parçaymış gibi olur. Bu gibi durumlarda valan üzerindeki dişli çemberi değiştirilirdi.
Tabi bu işlemlerin yapılması için şanzumanın motordan ayrılması ve volant'ında krank'ın arkasından sökülmesi gereklidir.

Merhaba Hakan Bey,
Bende sizn gibi düşüyordum. Sadece volan dişlisi aradım çok uygun fiyatada buldum 40tl gibi.
Serviste katologtan bakınca ayrılmadığını kenarlarından kaynaklı olduğunu söylediler. İkinci el parçalarda da kontrol ettim. Otomatik olanlarda volan daha ince hafif ve dişli ile birleşik.

Sanırımbu durum manuellerde debriyaj baskı balata sisteminin volanla birlikte çalışmasından dolayı kalın ve dişli üstüne geçecek şekilde yapılmış. Otomatiklerde böyle bir sistem olmadığından daha basit ve hafif bir volan kullanılmış, öyle oluncada dişli volana sabitlenip balansı öyle ayarlanmış.

Araçlar normal yol koşullarında kullanılsa bile 8-10 yaşındakilerin marş motorunun sökülüp otomatiğinin bakımdan geçirilmesinde fayda var,benzer sorunu ben de yaşadım,volantı bozmadan önce marş motoruna gerekli bakımın yapılması,masrafların minimize edilmesini sağlıyor,marş motoru sökülmüşken kömürlerini yenilemekte de fayda var :smiley:

Merhaba Arkadaşlar,
Sonunda volanı değiştirebildim. Volanı değiştirmişken marş motorunuda tekrar elden geçirelim dedim. Orjinal çkma iyi durumda bi volan ve aynı araçtan çıkma marş motorunu satın aldım. Dişilerde uyumsuzluk olmasın diye ikisini bir değiştirmeyi istedim. Paraçaları Antep ten Veli Ustadan aldım.
Bu arada araç otomatik ve volan dişlisi normallere göre biraz faklı.

Malesef gündüz ustanın yanında kalmadığım için değiştirme işlemlerinin resmi yok. Çıkan parçaların remini aldım.
[attachment=1]

[attachment=2]
Dişlinin nerseyse 4te birden fazlası sıyrılmıştı.
Aldığımda sanırım böyleydi çünkü aracı aldıkan 1-2 hafta içinde başladı caz-zuzz. Yoksa o kadar sıyrılma bu kadar kısa zamanda olmaz. Hayırlısı ne diyelim.

[attachment=3]
Marş motorunun dişleride pek parlak değildi.

Ahmet Usta yaptı, sapolsun.
Maliyet: 300tl parçalar, 175 tl işçilik.
İşçiliğe bir kaçyapılan iş daha dahil.

Şimdi ikiside canavar gibi çalışıyor. 8)

sıyrılmış_volan1.jpg

sıyrılmış_volan2.jpg

marş_motoru_dişlisi.jpg

Otomatik araçlarda marş sistemi çok önemli, vurdurarak çalıştıramıyorsunuz, dağda, kırda, bayırda, yolda kalmaktansa bir an önce bu tip arızaları gidermek gerekiyor. ;)

Geçmiş olsun Mustafa, oldukça uygun işçilik ve parça fiyatı çıkmış, iyi günlerde kullanman dileğiyle.

discovery-V8' Alıntı:
Geçmiş olsun Mustafa, oldukça uygun işçilik ve parça fiyatı çıkmış, iyi günlerde kullanman dileğiyle.

Teşekkürler Yavuz Abi, benim için çok sıkıntılı bir durumdu kafam rahatladı.

Tekrar geçmiş olsun,konunun halledildiğine sevindim,güzel günlerde kullanmanız dileğiyle :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,949
Kayıtlı Üye Sayımız
166,951
Kaydolan Son Üyemiz
Kayra açık

Çevrimiçi üyeler

Geri