Tasarruflu Arac kullanma Teknigi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan gezgör Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 27
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 8,593

gezgör

Iyi bir gezgin asla varmaya niyetlenmez. (lao tzu)
Yer
Isvicre
Web
www.gezenbilir.com
Merhaba Arkadaslar,Alman otomobil Külübünün Tasarruflu arac Kullanma icin yayinlanan Talimatini Gönderiyorum, Insallah isinize yarar.

Selamlar

İşte benzinden tasarruf etmenin yolları

Benzin fiyatlarının rekor düzeyde artması üzerine gerek araç kullanımına gerekse araçlarına benzini hangi günde dolduracaklarına dikkat eden sürücüler tasarruf sağlayabilir.

BENZİN fiyatlarındaki hareketliliği inceleyen Avrupa Otomobil Kulübü (ACE), Alman Otomobil Kulübü (ADAC) ve Trafik Kulübü (VCD) uzmanları en fazla tasarrufu arabayı sürüş stiline dikkat eden sürücülerin yaptığını söylüyor.

Önerilere uyanların benzin kullanımında yaklaşık beşte bir oranında tasarruf etme imkanları olduğunu belirten uzmanların sürücülere tavsiyeleri şöyle:

- Seyir halindeyken yolun durumuna göre sürüş stilinizi belirleyerek aracınızı düşük devirde kullanın. Motorun dakikada 2000 devirin üstüne çıkmamasına özen gösterin. En büyük tasarrufu bu iki noktaya dikkat eden sürücüler sağlıyor.

- Arabınızı çalıştırdıktan sonra motor zorlanmadan hemen ikinci vitese alın. Aracınız saatte 30 kilometreye ulaştığında üçüncü, 40 kilometrede dört, 50 kilometrede en yüksek viteste kullanın.

- Yoğun trafikte ya da ışıklarda eğer 10 saniyeden fazla beklemeniz gerekiyorsa motoru durdurup beklemeniz de benzin tasarrufu sağlar. Yoğun trafikte sık fren yapmaktan da kaçının.

- Otobanlarda azami süratinizin saatte 120 kilometreyi geçmemesine özen gösterin. Saatte 100 km hızın geçilmesi durumunda araçların yakıt harcamaları önemli oranda artıyor.

- Lastiklerini otomobil lastik üretici firmalarının önerdiği değerlerden azami 0,5 bar daha fazla oranda hava basan sürücüler benzinde yüzde 3-4 oranında tasarruf sağlayabilir.

- Araçlarda sessiz sürüş sağlayan özel motor yağları da yüzde 2 ile 5 arasında benzin tasarrufu sağlıyor. Boş bagajla yolculuk yapmaya özen gösterin. Aracın artan ağırlığı fazla benzin tüketimine neden oluyor.

- Aracınıza hangi gün benzin alacağınıza dikkat edin. Benzin fiyatları hafta başında artmaya başlayarak cuma günü en yüksek seviyesine ulaşıyor. Cumartesi ve pazar günleri ise fiyatlar düşmeye başlıyor. Resmi tatiller öncesinde artan benzin fiyatları tatilin sona ermesiyle birlikte tekrar düşüşe geçiyor.

- Aracınızın deposu boşsa ve acilen benzin almanız gerekiyorsa ihtiyacınız kadarını alarak, deponuzu fiyatların düştüğü günlerde doldurun.

- Benzinin litre fiyatı küçük yerleşim birimlerinde büyük şehirlere göre daha ucuz. En pahalı benzin ise otoban kenarlarındaki benzin istasyonlarında satılıyor.

- Başka bir benzin istasyonundan daha ucuza benzin satın almak için aracınızla 10 kilometreden fazla yol yapmayın. Benzinin litre fiyatının 3 cent daha ucuz olduğu bir benzin istasyonundan 50 litrelik deposunu dolduran bir sürücü, 1,50 Euro tasarruf sağlıyor. Bir litre benzin fiyatına denk gelen bu miktarla bir çok araç 10-15 km ancak gidebiliyor.

Etiketler

Ynt: Tasarruflu Arac kullanma Teknigi

Ercan Bey, paylaşım için sağolun.

gezgör' Alıntı:
- Aracınıza hangi gün benzin alacağınıza dikkat edin. Benzin fiyatları hafta başında artmaya başlayarak cuma günü en yüksek seviyesine ulaşıyor. Cumartesi ve pazar günleri ise fiyatlar düşmeye başlıyor. Resmi tatiller öncesinde artan benzin fiyatları tatilin sona ermesiyle birlikte tekrar düşüşe geçiyor.

- Aracınızın deposu boşsa ve acilen benzin almanız gerekiyorsa ihtiyacınız kadarını alarak, deponuzu fiyatların düştüğü günlerde doldurun.

- Benzinin litre fiyatı küçük yerleşim birimlerinde büyük şehirlere göre daha ucuz. En pahalı benzin ise otoban kenarlarındaki benzin istasyonlarında satılıyor.

Sanki Türkiye'yi anlatıyor!.. :D ;D

Cavid Sezen

Bu acıklamayı yapan uzmanların
''- Seyir halindeyken yolun durumuna göre sürüş stilinizi belirleyerek aracınızı düşük devirde kullanın. Motorun dakikada 2000 devirin üstüne çıkmamasına özen gösterin. En büyük tasarrufu bu iki noktaya dikkat eden sürücüler sağlıyor.

- Arabınızı çalıştırdıktan sonra motor zorlanmadan hemen ikinci vitese alın. Aracınız saatte 30 kilometreye ulaştığında üçüncü, 40 kilometrede dört, 50 kilometrede en yüksek viteste kullanın.

Uzmanların bu dedıklerıne kesınlıkle katılmıyorum.
Devırsız kullanım devırlı kullanımdan cok daha fazla yaktırır. Cunku motor kendını toplamamıs ve tork degerını ustsevıyelere cıkarmamıstır. Bu sefer gaza daha fazla basıp motora yuklenmek zorunda kalırız. Onemlı olan gaza basma mıktarınız ve zamanlamanızdır. Devır son planda kalır. 2000 devırde tam gaz verıp verım alamıyabılırsınız, 3000 devırde yarım gazla verım alabılırsınız.
2 vıteste 2000 devırde vıtes degıstırdınız. 3 vıtese gectıgınızde motor devrı maksımum 1500 devır olur. 1500 devırde standart araclarda kullanılan motorlardan guc alamazsınız. Bu sefer farkılda olmadan fazla gaza basacaksınız ve geregınden cok yanı 3000 devırde 2 vıteste cıkmaktan daha cok yakacaksınız.
Tork degerınınn en ust noktasında vıtes degıstırmek en ıyısıdır. Bu deger motordan motora degısır.

bir çok şeye katılıyorum ama devirsiz kullanım en başta benim araçda yürümüyor, 2000-2100 devirde kullanmaya çalışıyorum ama az biraz eğim değişse gaz vermek icap ediyor

Merhabalar,Bu teknik Avrupada uzun zamandir test ediliyor. Kücük ve büyük araclarda ve özel kurslarda veriliyor. Sistem bir cok Otamobil kurumlarindan da onay aldi.Alistiginiz zaman rahatlik sagliyor ve Arac sezsiz bir sekilde hareket ediyor.Zaten Yeni Motorlarda Fazla gaz verince fazla gelen Benzini geriye veriyor Isiga yaklasirken Gazdan cekince Benzin cekmiyor. Böyle Anlatiyorlar.Akla yatkin.Yillardir test etmisler.

selamlar.

selamlar

bu devir işini araçlara gore ayırmak lazım belkide keza aracların çogu dizel ve yeni nesil dizellerin hemen hepsi turbo dizel turboların açma yani verim devirleri genelde 2400 - 2700 de başlar bu tarz bir aracı 2000 devirde kullanmak hem daha fazla yakıt hemde buyuk performans kaybına neden olur
bence herkes kendi aracına gore bir surus stili geliştirmeli saygılar

Dizel araçlarda maksimum tork bölgesi genellikle 2000-2500 devir değerinde. Benim araçta 2400rpm. Turbolu araçlarda bu değer daha düşük oluyor. Aracınızı max. tork bölgesinde kullanırsanız en düşük tüketimi yapabilirsiniz. Ama rampaya geldiğinizde aynı devirde kalmak için gaza yüklenirseniz fazla yakarsınız. Rampada güce ihtiyacınız var, bu nedenle vites küçülterek rampayı çıkmak daha uygun. Ben rampada genellikle 3000 deviri geçmiyorum. Düz yolda yolun durumuna göre 2000-2500 devirde gidiyorum. Otoyolda 2500-2900 devir (90-100km) kullanıyorum.

Bankaların kredi kartı kampanyalarını takip ederekde % 10 tasarruf sağlayabilirsiniz ;)

Devirli kullanmak her zaman fazla yaktirir.
Dusuk devirlerde yuksek viteste gaza yuklenirseniz tabii fazla yakarsiniz.
Gazi yavas ve az verip hizlanmayi agir agir saglarsaniz yakis artmaz.
Otomatik araclarda dusuk beygir ve dusuk motor hacminde yakis ne yapsaniz fazladir.
Otomatik aracta beygir gucunun yuksek olmasi yakitin sarfiyatini dusurur.
Duz viteste de cogu kere ayni durum gecerlidir.
Agir araclarda duz vites olursa dusuk hacim ve beygir gucune ragmen tasarruf mumkundur.
Her zaman gaz pedalinin altinda yumurta var gibi dusunmek lazim.
Yine de her motor gucu ve arac yapisina gore surus teknikleri gelistirmek daha dogrudur.
Bazen dusuk devirlerde bile yakis fazla olabilir.
Araciniza gore o zaman da devirli kullanmak gerekebilir.
Diesel yada benzin farki ile yeni nesil ve eski teknoloji mutlaka fark edecektir.
Sehir ici ve disi nasil fark ediyorsa surucu farki da onemlidir.
Ayni araci sahibi az yaktirirken yedek surucu fazla yaktirabilir.
Bizim araci hanim kullandiginda az yaktiriyorken ona ekonomik surusu ogreten ben cok yaktiriyorum.
Sunuda belirteyim ben sadece bazi hafta sonlari kullaniyorum.
Duzyolda ayni binek aracta oldugu gibi devirli kullaninca yakis artiyor.
Ve birde arazi kullanimi illaki artis getiriyor.
Aracin bakimli olmasi,sivilarin tam olmasi,lastik,buji vs secimleri onemlidir.
Dizel araclarin yeni nesillerinde en sevdigim yan tork sayesinde sarfiyatin dusuk olmasi.
Bir cok dizel kullanicisinin kiskandigim yani gaza hic dusunmeden basabilmeleridir.
Ben de kiralik yada ailenin dizellerine bindigimde hic cekinmeden gazliyorum.
Buna ragmen yani ozgurce kullanmama ragmen komik rakamlara bayiliyorum.
Boyle zamanlarda Ssanyong yada Duster dusunmuyor degilim.
Bunlar tamamen sahsi tecrube ve fikirlerimdir,rahatsizlik vermedigini umarim.
Neyse yine uzun bir yazi oldu sabriniza tesekkurler.

hep araca nasıl hükmedeceğimiz yazıyor.peki ya kendimize nasıl davranacağız psikolojimizi nasıl düzenli bir şekilde tutacağız bunların önemi yokmu acaba.şimdi ben virajlı yolları gördümmü gaza basmaktan kendimi alamıyorum ama düz yolda da doksanı geçmiyorum bu işte bir terslik yokmu sizce ::smiley:

Her aracın olduğu gibi her insanın (şoförün) da optimum tork değerleri vardır, kimbilir.. virajlardaki gaza basma arzusu belki de araçla beraber kişinin şoförlüğünü göstereceği ve diğerlerinden farkını ortaya koyabileceği yerler olmasıyla açıklamabilir mi? malum düz ve sorunsuz yollarda herkes şoför .. yine de düz yolda yavaş giden birisinin virajlarda gazlamasında sanki bir tuhaflık var gibi :smiley:

[quote yine de düz yolda yavaş giden birisinin virajlarda gazlamasında sanki bir tuhaflık var gibi :smiley:
[/quote]
olmazmı siz hele o zevki yaşarken düşünün neler oluyor neler ;D tabi makul sınırlarda bunu da ilave edelim de yanlış anlaşılmasın

sanırım f1 pilotlarının virajlarda doğru çizgiyi tutturma adına (teknik bir ismi vardı, hatırlayamadım) yaptıkları sürüş gerçekten keyifli oluyor. viraja giriş şeritinizle çıkış şeriti aynı olmayabiliyor ve hafif gazla aracın kendini toparlaması hoşluk veriyor.. tehlikeli olmamak kaydıyla ve çift yolarda kararındaki keyfin bir zararı olmasa gerek..

"Yüksekj hız düşük devir" Veteriner Hekim Abdullah Beyin kulakları çınlasın.. tasarruflu sürüş üzerine tecrübeleri ve detaylı anlatımları vardı.. gerçekten sonuç alıcı.. bulup oku(n)malı.. Vitara bölümünde olacak..

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,069
Kayıtlı Üye Sayımız
166,815
Kaydolan Son Üyemiz
muzi_ko

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR