Ynt: The Cozz Camping'de Bahar Partisi
Öncülük etmenin ve çevredekileri ikna etmenin ne kadar zor olduğunu yaşadıklarıyla bilen bir insanım.
Öncüler çoğunlukla, sivri akıllılık etme!.., ya da, eski köye yeni adet mi getireceksin!?... gibi olumsuz tepkilerle karşılaşırlar.
Bu hafta sonu gördüm ki, ve ne mutlu ki, içimizden bazı " sivri akıllılar " çıkmış ve bir düzenlemeye cesaret etmiş.
Toplumlar farkında olmasalar da, bu " sivri akıllılara " çok şey borçludurlar.
Duraganlığın durgunluğu huzur gibi görünse de bazı hayata dair olaylar için bu huzur aldatıcıdır ve evrilmeyi ve gelişmeyi engeller, en azından süreci uzatır.
Türkiye'mizde karavancılık ve bağlantılı olarak turizm kavramı düşünüldüğünde, gerek bu konuda yurt içi gelişme ve gerek yurt dışına tanıtım amaçlı olarak şiddetle "dinamizm" gerekmektedir.
Bu " dinamizm " için de, ille de resmi bir çatı gerekmez. Zira resmi çatı bir güç gibi görünse de aslen bürokrasi getirir ve uygulamaların pratikliğini engeller. Zira resmiyet içinde kalmak zorundadır ve resmi izin peşinde koşar. Ancak gereklidir de.
Ne var ki asıl güç kaynağı tabela, amblem ya da flama değil, eylemin ta kendisidir.
Bu hafta sonu yapılan ve katılmaktan son derece memnun olduğum bu düzenlemeye gereğinden fazla önem atfediyor değilim, ama beni bazı düşüncelere ittiğini söyleyebilirim.
Karavancılığın pek çok sorunundan söz ediliyor haklı olarak. Ancak Türkiye'mizin genel sorunlarının yanında karavancılığın sorunları kaçıncı kalemdir.
Bu sabah "cozz kamping" de, sabah saat 7.30 sıralarında sıcacık "yürürevimde " çayımı yudumlayarak, sıralanmış 30 civarında aracı seyrederken şunlar kafamdan geçti.
Burada bir güç var.
Düzenlenecek başka toplanmalara, toplu turlara toplumsal amaçlar da yüklenecek olursa hem keyif yapılır, hem huzur bulunur, hem güç toplanır,hem toplum katında dikkat çekilir.
Bu hayalime pek çok kişi katılmayabilir, ama katılanlar da olabilir.
Kişisel keyifler tek başına ya da bir kaç arkadaşla nasıl olsa gerçekleştiriliyor. Buna engel bir durum yok. Olmadığı gibi, belki bazıları için "karavancılık" gibi bir hayat tarzına başka anlamlarda yüklenmiş olabilir.
Sonuç olarak bu düzenlemeyi gerçekleştiren ve beni bu hayallere itenlere teşekkürler ve ayrıca tebrikler.
Öte yandan;
kimsenin kimseyi rahatsız etmediği, herkesin "başkasının özgürlüğünün başladığı yerde, kendi özgürlüğünün bittiğinin " farkında olduğu bu ortam son derece uygarcaydı. Bu nedenle katılan herkese ayrıca teşekkür ediyorum.
Son derece konforlu ve lüks araçlar olduğu gibi, yine son derece mütevazi araçlar da vardı.
Düzenleme "vip caravan" a ait olsa da ve belki bazıları için bu isim başka şeyleri çağrıştırıyor olsa da, ne burnu Everest tepesine uzanmış olan, ne de burnu yerlerde sürünen vardı.
Olumsuz tek şey soğuk rüzgardı, ne var ki " uygarlık ve insanlık " sıcaktı.
Emeği geçenlere ve katılımcılara tekrar teşekkürler...