<div class="bbWrapper"><b>Ynt: Toyotacılar Muhabbet Köşesi</b><br />
<br />
Mücahitcim ve arkadaşlar,daha önce biryerlere yazmıştım ama bulamadım,gene kısa ve öz şekilde yazayım.<br />
<br />
Aracımız sürekli 4 çeker sistem.Aracımızı normal çamurlı arazide ve karda high(normal sürüş posizyonumuz)konumdan Low(ağır devir )konumuna alıyoruz.Bu bize şanzumanı orta kilit(center lock)konumunada alıyor.Faydası şu;Ağır devirde olduğumuzdan ve aracımız otomatik olduğundan,araç kaba tabirle,zırt pırt vites deyiştirmiyor.Böylece vites konumunu sürate bağlı yükseltmek ve yavaşlamaya bağlı olarak düşürmeyi engelliyoruz.Araç High(normal pozisyon)konumundaysa zırt pırt vites deyiştireceğinden, bir anda farkında olmadan şanzumana bağlı olarak vites küçültmesinden dolayı,tekerlerimizi kitleyecek ve bir bakmışsınızki,aracın arkası yanımıza gelmiş.<br />
<br />
Yani Low konumda araç ABS sistemini iptal ve orta kilidi devreye sokuyor.Bu konumdayken süratimiz zaten temkinli gitmemiz gerektiğinden dolayı max 60 km olmalı.<br />
<br />
Gelelim direksiyonun sol tarafında bulunan kilit sistemini kullanmaya.Bu sistem zaten Low konumunda çalışır.Bir tur sağa çevirdiğimizde arka kilitlerimiz devreye girer.Max sürat 40 km.Eğer ihtiyaç duyar ve bir kademe daha çevirirsek,ön kilitlerde devreye girer ve max sürat 20 km olması lazım.Sebebi ise araç full kilit konumundadır.Battığınız yerden çıkıp,hemen kapatacaksınız.Bu aeacın içindede yazar.<br />
<br />
Kilitleri kapatma kuralı ise şudur;Aracı battığımız yerden çıkdıkdan sonra durdurun,kilitleri kapatın ve TIK sesi gelene kadar(tahminen 2 veya 3 metre)geriye gidin.Sonrada yola devam.<br />
<br />
Eğer aracınız battı ve kilitleri açmayı unuttunuz,yapacak birşey yok.Aracınızda bulunan vinç veya kazma kürek yardımıyla aracınızı hareket edebilecek konuma getiriyorsunuz.Yoksa kilitler battığınız yerde devreye girmez.<br />
<br />
Özetle;<br />
<br />
Low konum orta kilit yani şanzuman kilidi<br />
Kilit tuşunu tek kademe sağa çevirmek;Arka kilt<br />
Kilit tuşunu bir kademe daha sağa çevirmek full kilit.<br />
<br />
Bundan başka nasıl açıklanabilir bilemiyorum,umarım anlaşılmıştır. ;D</div>