Trafik Muayenesi Özelleşti, Araçlar Sınıfta Kaldı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan VitaEsMorte Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 17
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 11,646

VitaEsMorte

Zirve
Araç muayenesinde yeni dönem başladı. İstasyonların işletme hakkını kazanan Tüvturk, AB standardına sahip ilk şubesini Elazığ'da açtı.

muayeneA.jpg

Gözle yapılan 'şipşak muayene' yerine, araçların 936 açıdan röntgenini çeken modern istasyon, vahim bir gerçeği gün yüzüne çıkardı. Bir haftada kontrolden geçen 280 aracın yarısı ağır kusurlu çıktı. 23 otomobil, rulmanlarının zarar görmesi, 120 taşıt da fren sistemindeki problemler sebebiyle muayeneyi geçemedi. Dört arabada ise emniyet kemerinin olmadığı tespit edildi.

Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü yetkilileri, yeni sistemin trafik kazalarındaki ağır bilançonun sebeplerini ortaya koyduğunu belirtiyor. Elazığ'dan sonra ikinci istasyonu Trabzon'da açan Tüvturk, sene sonuna kadar bütün Türkiye'de faaliyete geçmeyi hedefliyor. Şirket, bu yıl 4 milyon aracın muayenesini yaparak 300 milyon dolar ciroya ulaşmayı planlıyor.

Yeni sistemin araçlar için adeta bir check-up niteliğinde olduğunu belirten yetkililer, "Araçlar, bilgisayar ortamında tepeden tırnağa adeta check-up'tan geçiriliyor. Her bir araç mekanik, optik, elektronik cihazlarla fren, direksiyon, gürültü, gaz kaçağı, egzoz gazı, lastik dişi derinliği gibi 100'e yakın farklı noktadan kontrol ediliyor. Eksikler tepeden tırnağa gözlenebiliyor. Araçlarının eksiklerini gidermeyen şoförlere kesinlikle muayene vizesi vermeyeceğiz." dedi.

SpotHaber

Etiketler
Ynt: Trafik Muayenesi Özelleşti, Araçlar Sınıfta Kaldı

İstanbul'daki durum nedir acaba?... Bilgisi olan var mı?...

Araçlarımız yükseltildi diye mühendislerden ''Tadilat Raporu'' istemesinlerde :smiley:

Normalde çelik tampon ve vinç için ruhsata işletmek gerek diye biliyorum.

VitaEsMorte' Alıntı:
... "Araçlar, bilgisayar ortamında tepeden tırnağa adeta check-up'tan geçiriliyor. Her bir araç mekanik, optik, elektronik cihazlarla fren, direksiyon, gürültü, gaz kaçağı, egzoz gazı, lastik dişi derinliği gibi 100'e yakın farklı noktadan kontrol ediliyor. ...

Bizim 30 yaşını geçmiş araçlarımız bozmasın adamların alet-edevatını!!...

Bildiğim kadarı ile TÜV Almanya'da sürücü ve araç sahiplerinin en çekindikleri kurum.Araçlarını muayeneye götürürken aşırı bir titizlikle hazırlıyorlar.
Bakalım bu işlerin bizdeki seyri nasıl olacak ?

orsa' Alıntı:
Normalde çelik tampon ve vinç için ruhsata işletmek gerek diye biliyorum.
Ben vinçi ve arka çeki demirini ayrı ayrı 700+700 ytlye işlettim...

Heralde 20 yerine 50 ytl olacak :D

MK51' Alıntı:
İstanbul'da başlama tarihi belli mi acaba?

tarih belirtilmedi ancak genel bir açıklama var gündemde

2009 BAŞINDA 189 İSTASYON HİZMET VERECEK
Bakanlığın onayladığı plana göre, gelecek yıl Temmuz ayında 81, Aralık ayında ise 177 istasyon hizmete girecek. Şubat 2009’da 189 araç muayene istasyonu hizmet verir hale gelecek.

Araç muayene istasyonlarının sayısı, illerdeki araç yoğunluğuna göre belirleniyor. Aynı şehirdeki istasyonların birbirine 5 kilometreden uzak olmaması şartı aranacak. İstanbul’da 12, Ankara’da 7, İzmir ve Konya’da 8, Bursa ve Antalya’da 6’şar araç muayene istasyonu açılacak. Bazı büyük ilçelerde hizmet verilmesi amacıyla ayrıca en az 38 seyyar istasyon da oluşturulacak.

Forumda ben de dahil birçok arkadaşın aracına bırakın onay vermeyi, tahminimce önce temiz bir dayakla başlayacaklar "muamele" ye
;D ::smiley:

Muayeneden önce aracı standart hale çevirip sonra tekrar eski haline getirmek gerekecek, Elazığ'da en ufak değişiklikleri bile düzeltilmesi için geri çeviriyorlarmış. Bırakın vinci tampondaki sis farlarını bile söktürüyorlarmış. LPG muayenelerini mühendisler yapıyor ve çok ciddiler, bu muayene istasyonlarında da makine mühendisleri çalışacak, pek kolay değil onlara yasal olmayan bir şey yaptırmak, adamlar haklı olarak mühendisliklerini yani geleceklerini tehlikeye atmak istemiyorlar.

defender 110 ların bagajdaki koltukları (ruhsatta belirtilen oturma kapasitesine göre) yerinde göremezlerse kesinlikle cezası olduğunu söylediler.

Arkadaşlar ben geçen hafta polomu muayeneye İstanbul Kemerburgaz istasyonuna götürdüm.Araçda gerekli tüm ekipmanım vardı bagajda.Bana girişte birde aracınızda Türk Kızılayının ilk yardım çantası yoksa muayeneden geçirmiyoruz demeleri üzerine ordaki T.K.ilk yardım çantasından da aldım.Ama muayene esnasında sadece ruhsat no ve motor noyu kontrol etdiler bagajı açmadılar bile.Durum şimdilik bu.Ama sizin jeep lere ne yaparlar bilmiyorum.Hele anladığım kadarıyla epey de bir kişiselleştirmişsiniz.

Fatih Altaylı'nın bugünkü yazısı;

------------------------------------------------------------------------

Araç muayene işkencesi

Ergenekon, mergenkon gibi önemli mevzulara dalınca, önemsiz konularla ilgilenmeye fırsat kalmıyor.
Ama önemsiz gibi görünen konular da, aslında hepimizin hayatında önemli yer tutuyor.
Son günlerin önemsiz konularından biri de, Trafik Muayene İstasyonları.
Araç muayene hizmetleri, bir süre önce yapılan bir ihaleyle özel sektöre devredildi.
İhaleyi alan firma, ciddi bir yatırımla istasyonlar kurdu ve araç muayenesi yapmaya başladı.
Ancak işler umulduğu ve beklendiği gibi yürümüyor.
Disipline edilen ve ciddiyet kazanan araç muayane işi tam bir işkenceye dönüştü.
Özel sektör, muayene işini çok ciddi yapıyor.
Eskiden ya çok basit bir işlem yapılır mühür basılırdı ya da araç muayeneye gitmez, birileri ruhsatı götürür işi hallederdi.
Sorun da çıkmazdı.
İş ciddiye binip, Batı standartlarında yapılmaya başlanınca iş yürümez oldu.
Özellikle İstarbul'da araç muayenesi yaptırmak neredeyse imkansız.
İstanbul'da 8 olan araç muayene istasyonu sayısı 12'ye çıktı.
Bir aracın muayene işlemlerinin yapılması yaklaşık 1 saat tutuyor.
Araçta sorun çıkarsa araç tamirciye gidiyor, onarımdan sonra gelip tekrar muayene ediliyor.
Bir muayene istasyonu günde 250 araca hizmet verebiliyor.
Vatandaşlar işlerini erken bitirebilmek için gece yarısında gidip kuyruğa giriyorlar.
Ancak yine de yeterli değil.
Olay basit bir matematik hesabı.
İstanbul'daki 12 istasyon günde 3000 aracın muayenesini yapabiliyor.
365 günde muayene edilebilen araç sayısı 1 milyon 95 bin.
İstanbul'daki araç sayısı bunun kat be kat üzerinde. 3 milyona yakın.
Muayene yeni araçlar için üç yılda bir.
Sonrasında iki yılda bir.
Ticari araçlarda ve arazi araçlarında yılda bir.
Muayeneden geçemeyen aracın, onarımdan sonra tekrar geldiği düşünülür ve İstanbul'daki araç sayısı gözönüne alınırsa bu sayı gerekenin çok altında kalıyor.
İstanbul dışındaki illerde bu kadar yoğunluk yok.
Ancak İstanbullu araç sahipleri kural gereği başka ilde muayene yaptıramıyorlar.
Ancak uyanık sürücüler bir yöntem bulmuşlar.
İzmit gibi yakın illere gidip trafik kural ihlali yapıp, kendilerine ceza kestiriyorlar.
Bu durumda İzmit'te muayene yaptırabiliyorlar.
Sonuç olarak vatandaş ciddi eziyet çekiyor.
Bir araç muayenesi bir kişinin bir gününü alıyor.
Bu bir günü gözden çıkarsanız bile sayısal olarak iş mümkün görünmüyor.
Araç muayene istasyonlarında teknoloji çok iyi.
Hizmet kalitesi müthiş.
Her şey dört dörtlük.
Ama bu sayı yetersiz.
Hem de çok.
-------------------------------------------------------------------------------

Bilgilerinize..

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,062
Kayıtlı Üye Sayımız
166,963
Kaydolan Son Üyemiz
davidavov

Çevrimiçi üyeler