Trakya'da Dımışki (wootz & bulat çeliği) Yapımı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan deserteagle Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 22
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 13,496

deserteagle

Kamp II
Yer
İstanbul
Eveet bu biraz konu dışı olabilir ancak bunu burada gördüğünüze üzülmeyeceğinizi de biliyorum.

Gökhan Bakla' Alıntı:
Arkadaşlar,

bu hafta sonu bir dımışki denemesi yapma niyetim vardı, sağ olsun eylem'de davetimi geri çevirmeyip geldi, gelişi hayırlı bir işe vesile oldu, ayağı bereketli geldi.

SDC19761.jpg

hycast ile yaptığım potadaki ilk denemede başarısız olmama rağmen, öğleden sonraki grafit potadaki ( pota için eyleme çok teşekkürler -^b ) ikinci denemede nur topu gibi bir dımışki yumurtamız oldu.

tabi bu bir deneme olduğu için pek çok şeyi minimize ederek çalıştık, yumurta 100gr falan.
ama Türkiye'de bir ilk olması ve örnek teşkil etmesi bakımından görmeniz gerektiğini düşündüğümden sizlerle paylaşıyorum,, ;)

SDC19789.jpg
SDC19805.jpg
SDC19806.jpg
SDC19807.jpg

Eylem Cengiz' Alıntı:
Eveet ben de mesajımı atayım.

Dün yağmur çamur içinde 500 km yol yapınca yorgunluktan bu mesajı yazmam şu ana kadar sarktı.

Grafit potanın tabanında kırık vardı. Zaten bir ben üstten yumurtanın rengini görünce tamam dedim. Bu yolda gitse bu pota neredeyse şehit sayılır diye kırdım gitti. :smiley:

Olayı iki "kızan" olarak gerçekleştirmek bunun en güzel tarafıydı.

Bu çalışmada kimin ne payı var derseniz en aşşa %90 Gökhan'ın, haddim olmayarak benimki de taş çatlasa %10 diyorum.

Evet elimdeki fotoğraflardan gözlerinizin zevki için seçebildiğim üç tanesi:

Yumurtanın üstü:
yumurta_01.jpg

Yumurtanın altı:
yumurta_02.jpg

İlk, nispeten başarısız denememizden artan bir parçadaki ayrıntı:
yumurta_deneme_01.jpg

Gökhan Bakla' Alıntı:
çok sağolun,
bunu hep beraber yaptık aslında. hepinizin emeği geçmiştir hakkınızı helal edin.!!

bir video da buna hazırladım. :D

http://www.vimeo.com/19088335

Etiketler
Ynt: Trakya'da Dımışki (wootz & bulat çeliği) Yapımı

Dımışki
İlk defa duyduğum bir kelime.
Google araştırması sonunda anladığım; Bundan bıçak, çakı gibi bir obje yapılacak galiba.

Dımışki, Türk teknoloji tarihinin iki yüzyıllık bir kayıp halkasıdır. Tübitak'ın Bilim Teknik dergisinin seksenli yıllardaki bir sayısında bu çelik "Antik çağların süper çeliği" diye adlandırılmıştı.

Bu çelik bünyesinde hala çözülememiş bir çok sır barındırmaktadır. Örneklerini Türk kılıçlarının en iyilerinde görebileceğiniz bir çeliktir.

İlginç bir konu.
Teşekkür ederim paylaşım için.
Pekiiii sizin nerden aklınıza geldi böyle bir şeyler yapmak.
Mesleğinizle mi ilgili yoksa araştırma tarzında bir şey mi ?
Biraz daha ayrıntı verebilir misiniz dımışki hakkında.

Selam Arkadaşlar

Sizleri gerçekten ve yürekten çok tebrik ediyorum. Bu çalişmaların devamin bekliyoruz artık gerçek biir kılıç yapabiliriz.

Hayırlı olsun

banada ilginç geldi bu daha fazla bilgi riça edebilirmiyiz

Ynt: Trakya'da Dımışki (wootz & bulat çeliği) Yapımı (Dikkat! Çok resim ekledim)

SEVAL' Alıntı:
İlginç bir konu.
Teşekkür ederim paylaşım için.
Pekiiii sizin nerden aklınıza geldi böyle bir şeyler yapmak.
Mesleğinizle mi ilgili yoksa araştırma tarzında bir şey mi ?
Biraz daha ayrıntı verebilir misiniz dımışki hakkında.

Biz tuval, fırça ve boya yerine deri ahşap ve çelik ile güzel bir şeyler çıkarmaya çalışan, evlerinin balkonlarını, bodrumlarını bahçelerini metal tozuna, ve ahşap talaşına boğan, sayısı her gün artan bir grubuz. Birbirimizi http://www.bicaksanati.com/forum/ altında buluyoruz.

Bu ortam sayesinde tüketen ve TV başında ömür geçiren insanlar olmaktan bir adım daha uzaklaştık. Ayrıca vitrinlere bakıp bakıp çakı bıçak vs. alma takıntısına da iyi geliyor. Gerçi daha az maliyetli değil. ;D

Zamanla bir çok arkadaşın yaptığı şeyler toparlanır oldu, reklam olarak algılamayın ama biriken çok fazla emeğimiz var. Müsadenizle onları göstereyim.

DSC03702.jpg

dsc04775y.jpg

SDC19680.jpg

dscf1467800x600.jpg

DSC04678.jpg

balta_sapi_01.jpg

B6_deri_sapli_bicak_2120.jpg

dsc04883dd.jpg

B4_01.jpg

DSC04639.jpg

89018721.jpg

SDC19404.jpg

pict2982.jpg

kc_kith_09.jpg

4842653323_813ae35c28.jpg

dscf1062w.jpg

SDC17060.jpg

ck1_17.jpg

Bir çok arkadaşın eserini de resimlerini forum dahiline yüklemiş olduklarından dolayı gönderemiyorum; açılmıyorlar çünkü. Zaten daha uzun bir mesaj da istemezdiniz herhalde...

Farklı bir dünya, çok güzel ürünler.
Ellerinize sağlık.

Video,
Çalışmalarınız,
Çalışmanız,
Vaktinizi değerlendirmeniz,
hepsi çok hoş... Tebrik ederim...

De...

Pardon.... Bu dimişka yumurtası nedir, ne amaçlıdır, özel bi çelik mi? Ne amaçlıdır... Süs mü? Beceri göstergesimi? Yoksa sonra eritilip kullanılacak mı?

Çok merak ettim?

Teşekkürler...

dımışki nin nasıl yumurtadan bıçağa dönüştüğünün hikayesi merak edilesi bi konu... ;D.. ???..takip etmeli...

Çok farklı bir konu, bilgilendirme ve emek dolu fotoğraflar için teşekkürler ...

Dımışka bıçağa veya başka bir çelik ürüne dönüştürülmek için önceden hazırlanmış çelik topumu yani?

Aslında şu çelik ile demir arasındaki kimyasal farkları az çok bakarak, tıklayarak v.s. anlayabileceğimiz bilgi verirse beyefendi iyi olur....

Ben rock sliderları yaparken profil demir aldım, sonra onların ucuna flanş kaynatmak gerekti. Düz metal parçaları demirciden hurda aldım... kaynakçıma götürdüm... Kaynak tutmadı malzeme... yanlış malzeme almışsın diyerek başka malzeme buldu...

Daha başka proce :smiley: lerde var...
Bilseydim az çok keşke...

Bu çelik bizim eski tarihimizde kullanılan bıçakların, kılıçların hammaddesi.Yapılacak kılıçlar için önce bu yöntemle fotoğraflarda gördüğünüz yumurta şeklinde çelik üretiliyordu.Daha sonra bu çelik topu dövülerek bir kılıç imal ediliyordu.Gökhan ile Eylemin bir sonraki adımı da bu yöntemi devam ettirerek elde ettikleri çelikten bir kılıç yapmak olacak sanırım.Daha ayrıntılı bilgi Eylem ustadan gelir kısa zamanda.

Alfonse, günümüzde kullanılan çeliğin binden fazla türü yani alaşımı var, saymakla bitmez.
Çelik denilen malzeme demir-karbon alaşımıdır.Karbon içeriği %0.02 ile %2 arasında olan malzemeye çelik denir.Demir denilen malzemenin karbonu %0.02'nin altındadır ve herhangi bir şekilde imalatta kullanılmaz.Kullanılan en düşük karbonlu çeliğin bile karbon oranı %0.08 civarındadır.Dolayısıyla ''demir'' tanımı yanlış kullanılan bir tanımdır.
Karbon oranı %2'nin üstünde olan malzemeye ise dökme demir denir.Adından da anlaşılabileceği gibi döküm iişlemlerinde kullanılır.Dolayısıyla dökme demir hariç gördüğünüz her demir-karbon alaşımı bir çeliktir.

Tebrik ederim :smiley:
Sanat esri gibi hepsi. Hayranlık duydum.
Olurda bu çeliği de bıçak haline getirirseniz onları da fotoğraflayıp (yapım aşamasını) anlatımı yaparsanız çok çok sevinirim :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,012
Kayıtlı Üye Sayımız
166,760
Kaydolan Son Üyemiz
Stronger

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR