Ynt: TRANS-TOROS MOUNTAINBIKE RAID/MARATHONU...
Selamlar Sinan Bey,
Ben de daha çok yeni çiçeği burnunda bir motosiklet sürücüsüyüm. 1o yılı aşkın da bisiklete biniyorum. Bisikletle yapılan aktivitelerin derecesi sürücünün tekniği, gücü ve konsantrasyonu ile önemli derecede alakalı olduğundan yapılabileceklerde doğrudan sporcunun yetenekleri ile alakalı.
Arkadaşın bahsettiği organizasyon zaten profesyonel bisikletcilerin alabileceği mesafelerde oluyor.80-150 km civarı. Bu tip organizasyonlar yapılıyor ve genelde organizasyon tüm katılımcılar için mobil bir çadır kent oluşturuyor. Yani organizasyon tarafından dağın başında dahi olunsa gün sonunda ihtiyacınız olan asgari imkanlar karşılanıyor. Böylelikle katılımcılara sadece yarışmak ve doğa ve rakipleri ile mücadele etmek kalıyor.
Bisiklet ile yapılabileceklere gelinirse... Dünyada zorluk konusunda klişe olmuş, araç yolu olan ya da daha doğrusu motorlu herhangi bir taşıtla çıkılmış en yüksek noktalara bisikletle çıkanlar oldu ve olmaya devam ediyor... Örneğin Everest ana kamp. Ama gel gelelim son yıllarda ana kamp yolu asfalt kaplandığı için tek cazibesi Dünyada araçla çıkılabilecek en yüksek nokta ünvanını elinde bulundurması. Şuan ondan daha cazip olan Tamir dağı var...
Mutlaka bir motosikletin gidebileceği ve bir bisikletin gidemeyeceği çok spesifik koşullar olacaktır. Tam tersi de geçerli... Fakat genel olarak ''zor'' olarak nitelendirilen yerlerin çok büyük bir bölümü bisikletçiler tarafından aşılıyor.
Yakından örnekler vereyim. Gürkan Genç. Yaklaşık 1 yıllık bisiklet deneyiminin ardından yollara düşüyor Hedef Japonya. Japonya hedefi üzerinde Tacikistan Pamir Dağı, Türkmenistan Karagum çölü, Moğolistan Gobi çölü (yaklaşık 15 gün !) geçiliyor. Tabiki günlük hayatta yanınızda taşımayacağınız özel ekipmanlarla... Su arıtma cihazı, benzin ocağı, goretex ceket-bot v.s. bunlardan bir kaçı... Ve dediğiniz gibi bu parkurlar hiç kolay yapılmadı. Ama kafaya koyuldu mu kaçarı olmuyor
Arkadaşı merak ettiyseniz www.gurkangenc.com . Şimdi 7 yıllık dünya turunda... Ukranya'dan bir fotoğraf...
Bir başka arkadaş ise Erden Eruç. Onun hikayesi daha bomba. Kasla Git projesinin adı. Dünyayı kas gücü ile dolaşmak. Karada bisiklet. Ona eyvallah... Tamam da okyanusu kürek gücü ile geçmek... Haftalarca,aylarca okyanusta kürek çekmek... İşte bu benim idrakımı aşan bir bir nokta... Onun için de http://www.kaslagit.com/
Bilmiyorum belki bu ve bunun gibi arkadaşlardan zaten haberdarsınızdır. İnsanoğlu bu kafasına koydu mu yapar. Gidilen yol , gitme tarzı teferruat kalır...