KARAVANİST KARAVAN VE EKİPMANLARI FUARI
10-18 Ocak 2026 Tarihlerinde Tüyap'ta Gerçekleşecek Fuar İçin Ücretsiz Davetiyelerinizi Hemen Alın!
*Davetiyeler sınırlı sayıdadır.
Kombi kullanımı teknik olarak mümkün ama standart kombilerdeki sirkülasyon pompasının 220V olması ve 100-150W tüketiyor olması, 12V sistemimizden ısınma için epeyce güç harcamamızı gerektirecektir.
Kombi kullanımı teknik olarak mümkün ama standart kombilerdeki sirkülasyon pompasının 220V olması ve 100-150W tüketiyor olması, 12V sistemimizden ısınma için epeyce güç harcamamızı gerektirecektir.
Tabiki uygun invertörle sorun olmayacaktır. 220V Buzdolabı motorunun gerektirdiğinden daha ufak bir invertör bile yeterli olabilir. (Sirkülasyon pompasının fan karakteristikli olması nedeniyle). Ancak çalıştığı sürece 100-150W elektrik tüketimi olur. Bu da 12V tarafında invertörle birlikte 9-14A gibi tüketim gerçekleşir.
2012 yılında eberspacher ile İlgaz Dağında yaşadığım deneyimi yukaridaki sayfalarda aktarmış, Eber oksijen azlığından calışmamıştı. Ekli dosyayı görüntüle 4831
Bu kez, halen 6 gündür kış Kampı yaptığım Erciyes Daği'nda 2200 mt. Hiç bir sorun yaşamadan Eberspacher D2 ile
mükemmel bir şekilde ısınmaktayız. Ekli dosyayı görüntüle 4832
Bu benim için şaşırtıcı oldu. Yanıma sıcak su torbaları, seyyar hermetik ısıtıcı almıştım. Hiç birisine gerek kalmadı.
1855 mt de çalışmayan ısıtıcı 2200 mt de nasıl çalışır? İlgaz ile Erciyes karşılaştırdığımda, Erciyes dağı nın Ilgaz'a göre farkı tamamen ağacsız oluşu. Yükseklik, orman ile birlikte daha mı az oksijene neden olmaktadır? Bence araştırmaya değer.Ekli dosyayı görüntüle 4827Ekli dosyayı görüntüle 4828
Yüksekliğin farklı oluşu tamamen ortam basıncı ile ilgilidir. Yükseğe çıkıldıkça basınç düşer buna karşın mazot aynı miktar verildiğinden havaya göre daha fazla mozotla (zengin karışım) yanacaktır. Belki biraz isli yanıyordur ama sonuçta yanıyor.
Güzel haber, demek ki sorun yok çalışıyor.
ilk aklıma gelen çözüm aracın tavanına bir pencere açarak ısınınca yükselen sıcak havanın çadırın içine girmesini sağlamak. Truma S tipi ısıtıcılar E tipi olanlardan daha ucuzdur. E tipi olanların dış tarafı fazla ısınmadığı için dolap içine de montajları mümkün.
Alternatif çözüm:
Içine 2 litre sıcak su konabilen böyle bir torba bir gece yatağı sıcak tutar.
ilk aklıma gelen çözüm aracın tavanına bir pencere açarak ısınınca yükselen sıcak havanın çadırın içine girmesini sağlamak. Truma S tipi ısıtıcılar E tipi olanlardan daha ucuzdur. E tipi olanların dış tarafı fazla ısınmadığı için dolap içine de montajları mümkün.
Alternatif çözüm:
Içine 2 litre sıcak su konabilen böyle bir torba bir gece yatağı sıcak tutar.
Şu an Almanya fiyatları. Montajın yapılabilmesi için gerekli malzeme ve cihazlar içinde 250-350 € hesaplamak lazım. ersatzteile truma e 2400 bei idealo.de
Trumanın montajı çok zor değil. Ben kendim yapmıştım. 10 yıl önce aldığımda (2006) Almanya'da 700€ vermiştim. Şimdi epeyce pahalılanmış. Türkiye'deki kadar olmasa da orada da enflasyon var demekki.