Tunç FINDIK; Oksijensiz Makalu Dağı 8463m Tırmanışı (08 Nisan - 08 Haziran 2010)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan TezMertek Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 15
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 8,727

TezMertek

Zirve
Yer
İzmir
2010 yılı 8 nisan- 8 haziran tarihleri arasında, Dünya'nın en yüksek 5. dağı ve yeryüzündeki en zorlu 8000′lik dağlardan birisi olan 8463 metrelik Makalu Dağı’na oksijen kullanmadan tırmanmak üzere yola çıkıyorum.
Nepal topraklarındaki Himalaya Dağlarında bulunan Makalu’nun İlk Türk Tırmanışı olacak; dağ üzerinde ana kamptan sonra 5 ayrı yüksek kamp kurmayı planlıyorum. İleri ana kampımız 5700 metrede, 1. kamp 6200 metrede, 2. kamp 6700 metrede, 3. kamp 7400 metrede bulunacak, son ve zirve taarruz kampı olan 4. kamp ise 7700 veya 7800 metrede olacak.

Tırmanacagimiz rota, Makalu’ya klasik Fransız ilk çıkış rotası (Terray- Couzy, 1955 ) olan Kuzeybatı yüzü- Makalu La geçidi olacak. Rota öncelikli olarak büyük bir kar- buz tırmanış rotası ve ana kamp 5100 metrede bulunuyor. Makalu zor bir 8000 metrelik dağ olarak biliniyor, ayrıca ana kampına da çok aşağılardan başlayan uzun bir yürüyuşle ulaşılıyor. Katmandu’dan uçakla ulaşılan Tumlingtar kasabasından, 600 metreden başlayacak ana kamp yürüyüşü 10 gün kadar sürecek ve yol üzerinde pek yerleşim yok, 4000 metre üzerinde iki farkli geçitin yanısıra cangıllar ve çamurlu, tehlikeli patikalar geçilmesini de gerektiren uğraştırıcı bir yaklaşım sözkonusu. Makalu lojistik sorunlarıyla ünlü bir dağ.

Makalu tırmanışı öncesinde, ben ve eşim Nurcan Demirel dahil 12 kişilik bir ekiple Everest Ana Kampı yürüyüşü yapıyor olacağım. Zirve Dağcılık altında organize ettiğimiz ve Solu- Khumbu vadisinin tüm güzelliğinin görüleceği bu yürüyüş 15 mart- 1 nisan 2010 tarihlerinde gerçekleşecek, Makalu tırmanışına destek yürüyüşü niteliğini taşıyacak. Everest Ana Kampı Yürüyüşünün rotası Katmandu- Lukla- Phakding- Namche- Deboche- Dingboche- Lobuche- Gorak Shep- Pheriche- Namche- Lukla- Katmandu olacak ve trek sırasında çıkılacak en yüksek yer 5545 metrelik Kala Pattar dağı olacak. Katmandu’ya dönüşte bir hafta dinlenmeden sonra Makalu tırmanışı başlayacak.

Khumbu boğazından Makalu (8463 m.) foto: Thierry Auberson.
[attachment=1]

Everest kuzey sırtından çektiğim bir resim: sağda Makalu ve arka uzaklarda Kangchenjunga (8686 m.), 2007 tırmanışından…
[attachment=2]

Makalu’nun Everest uçuşunda çektiğim, güneybatıdan resmi, 2007.
[attachment=3]

Makalu’nun Ama Dablam zirvesinden (6856 m.) görünümü, 2004.
[attachment=4]

Makalu Dağı (8463 m.) tırmanış rotamız olan kuzeybatı yüzü
[attachment=5]

makalu.jpg

everest-07-770.jpg

everest-07-68.jpg

amadablam-04-104.jpg

makalu-rota.jpg

Etiketler
Ynt: TUNÇ FINDIK; Oksijensiz Makalu Dağı 8463m Tırmanışı (08 Nisan - 08 Haziran 2010)

EVEREST BASE CAMP TREK BITTI, MAKALU TIRMANISI BASLIYOR!
Nepal’in baskenti Katmandu’dan tum dagcilara - dogaseverlere selamlar !

Mart 15- nisan 1 tarihleri arasinda, Zirve Dagcilik Klubu altinda 12 kisilik bir ekiple Nepal- Himalaya daglarindaki Everest ana kampina bir trekking aktivitesini gerceklestirdik. Herseyden once cok guzel ve neseli bir ekibimiz vardi: Haydar Bozada, Omer Birol, Ibrahim Kaplan, Naz Tuksal, Ozan Erkan, Sultan Altanabut, Handan Gorgu, Arife Gunbey, Savas Akyavas, Sinan Aydin, Nurcan Demirel ve benim katilimimiz ile gerceklesen bu faaliyette toplam 140 km kadar yuruduk. Rotamiz, Katmandu’dan ucakla uctugumuz Lukla’dan Phakding- Namche- Deboche- Dingboche- Lobuche- Gorak Shep- Everest Ana Kampi- Kala Pattar tepesi ve donus yolu olarak da Pheriche- Namche ve Lukla oldu. Everest Dagi’nin 5350 metrede, Khumbu buzulundaki ana kampina gittikten sonra ertesi gun de 5545 metrelik Kalapattar tepesine cikip buradan nefes kesici Himalaya manzarasini ve Everest Dagini seyrettik. Yol boyunca Nepal’in daglik Khumbu bolgesinin bircok onemli dagini ve baska 8000 metrelik daglari gormek ve Tengboche manastirini gezmek de mumkun oldu, bunun disinda 4000 metredeki Pangboche koyundeki mekaninda bolgenin en buyuk Budist rahiplerinden olan Lama Geshi tum ekibimizi kutsadi ve benim icin de Makalu tirmanisi icin bir toren yapti.

Hava durumunun Himalaya’da tam kis sonu- bahar donemine denk gelmesi de hava isisi ve gorus acisindan mukemmel kosullar sagladi, istisnasiz olarak hergun apacik havada bulut gormeden, sahane manzaralar esliginde ve hic usumeden yuruduk. Aksaklik olmaksizin gerceklestirdigimiz programimiz, 1 nisan gunu herkesin saglikli sekilde Turkiye’ye donmesi ile noktalanmis oldu- darisi nice saglikli faaliyetlere…

Simdi benim icin onemli bir surec basliyor cunku onumde dunyanin en yuksek 5. dagi olan 8463 metrelik MAKALU dagi’na tirmanis var. Katmandu’da yaklasik bir haftalik bir hazirlik ve toparlanma suresi ardindan, ben dahil 7 batili ve 5 sherpadan olusan ufak ama guclu tirmanis ekibimiz daga olan ortalama 90 kilometrelik yaklasim yuruyusune baslamak uzere, dogu Nepal’deki, 410 metredeki Tumlingtar kasabasina ucacagiz. Ana kamp yaklasimi tam bir hafta surecek. Yuruyuste her biri neredeyse 30 kilo yuk tasiyan 75 hamalimizla beraber 4100 metrelik bir yuksek gecitten gecmemiz gerekiyor. 5100 metredeki Barun Pokhari golu kiyisindaki ana kampimizda yuksege uyumun ardindan Ileri Ana Kampimiz olan 5700 metreye cikacak ve tirmanis bitene kadar bu yukseklikten geri inmeyecegiz. Ardindan rotamiz olan Makalu kuzeybati yuzunde ve 7500 metrelik Makalu- La gecidi istikametinde tirmanmaya baslayacagiz. Dagin uzerinde normalde 4 yuksek kamp kurmayi planladik ancak arazi ve hava duruma gore davranacagiz. Makalu daha cok bir kar- buz tirmanisi ama zirve gunu kaya etaplari gecmemiz de gerekecek. Makalu tirmanisini oksijen destegi kullanmadan gerceklestirmeyi planladim.

Katmandu’nun Tibet mahallesindeki bir manastirda, onemli bir Budist rahibinin Makalu tirmanisimizi kutsamak icin yaptigi bir Puja torenini takiben, 2.5 ton agirligindaki 90 parca yukumuzu bu sabah (5 nisan) kamyonla Tumlingtar’a yola cikarttik. Yuklerimizde neler yok ki: cadirlar, ip ve teknik malzeme, yuzlerce kilo dag ve ana kamp yiyecegi, gaz tupleri, tencereler, ocaklar..

Bana her zamanki gibi urun destegi veren THE NORTH FACE ve SOLGAR ile hizmet destegi veren ISDESTEK’e tesekkuru borc bilirim. Bunun haricinde hicbir sponsorum olmayan Makalu tirmanisim tam 2 ay surecek. Kismetse en gec haziranin ilk haftasi gibi Turkiyeye donecegim. Tirmanisin guncellenen detaylarini www.everestnews.com sitesinden benim ve ekspedisyon liderimiz Arnold Coster’in gonderilerinden izleyebileceksiniz. Ayrica benim web sitemdeki CNN TURK linkinden ve Facebook MAKALU TUNC FINDIK adresinden de tirmanisim hakkinda guncel haberler alabileceksiniz.

Sans dileklerinizi her zamanki gibi eksik etmeyeceginizden eminim!

Guzel Nepal’den en icten dileklerimle…
Tunc FINDIK ;

Alıntı Adresi: http://www.facebook.com/notes/makalu-tunc-findik/everest-base-camp-trek-bitti-makalu-tirmanisi-basliyor/395458376408

Ynt: TUNÇ FINDIK; Oksijensiz Makalu Dağı 8463m Tırmanışı (08 Nisan - 08 Haziran 2010)

Makalu Daginin 5750 metredeki Ileri Ana Kampindan tum izleyen ve destekcilerime selamlar!

19 nisan gunu, Chago buzulunun kiyisindaki bu ana kampa vardik. Uc gunluk dinlenme ile vucudumuzu 5700 metrenin sartlarina aklimatize ettik, su anda yasadigimiz ortamda havadaki oksijen ve basind deniz seviyesine gore yari seviyede! 22 nisan gunu ileri ana kampta bir budist rahibi bize puja toreni yapti ve boylece Makalu Daginin anrisindan sag salim gidis ve donus icin izin alindi. Dun, yani 24 nisan gunu dagin uzerinde tirmanmaya basladik ve 6350 metredeki 1. kamp yerine ulasarak buraya cadir, ocak, yiyecek vb. tasidik. Bu kampi yuksek bir buzul platosunda kurduk ve bu noktaya genis bir buzuldan ve 120 metrelik dik bir buz duvarini tirmanarak vardik. Ardindan ileri ana kampimiza geri indik. Bu sekilde bir sonraki sefer 1. kampa cikinca bedenimiz bu yuksekile uyum saglamis olacak!

Yarin, yani 25 nisan gunu 1. kampa cikip burada yatacak ve ertesi gunu 7000 metrelere tirmanip 2. kampi kuracagiz. Cok uluslu ekibimizde Yunanli, Turk, Hollandali, Ingiliz, Israilli ve Isvicreli uyelerimiz var, saglik durumumuz genel olarak gayet iyi! Ileri ana kampimiz ruzgarli ve soguk bir yer, geceleri eksi 15 derece, gunduz ise 35 derece sicak olabiliyor!

Ileri ana kampimizda kisa etaplarda antreman icin kaya da tirmnabiliyorum, gayet guzel!

sevgilerimle
Tunc FINDIK

[attachment=1]

[attachment=2]

Camp 1 - ?cefall - Makalu Nisan 2010.jpg

Tunç ve Dawa - Makalu Nisan 2010.jpg

Makalu Ileri Ana Kampindan, tum seven, izleyen ve destek verenlere tesekkur ve selamlar!
Makalu tirmanisinda, Chago buzulu uzerinde, 6700 metredeki 2. kampimizi kurduk ve 30 nisan gecesini burada gecirdik. Boylece yuksege uyum (aklimatizasyon) programimiz bir adim daha ilerlemis oldu. Bir dahaki sefere, tekrar ... Devamını Gör2. kampta yatip, Makalu- La gecidine (Makalunun kuzey beli 7440 m.) cikacak ve 3. kampimizi kuracagiz. Ardindan mayis ayinin ortalari gibi zirve tirmanisi icin harekete gececegiz. Mayis ayi ortalarinda, 8000 metrelerde esen jetstream yuksek irtifa ruzgari azalinca ve muson yagisinin yaklasmasi ile isi biraz yukselince zirveye gitmek olasi olacak. Saglik durumum gayet iyi, yukseklere saglikli sekilde uyum sagladim. 29 nisan gunu ekibimizin 6 Batili uyesi 1. kamp icin yola ciktilar, ben de ertesi gunu Sherpa ekibimiz ve ekip lideri Dawa Sherpa ile beraber 5700 metredeki Ileri Ana Kamptan 2. kampa, 6700 metreye dogrudan tirmandim ve gereken tum yuklerimi 2. kampa tasidim. 2 kampimiz, neredeyse 7000 metreye varan yuksekligi ile muhtesem bir yer, buyuk buz ucurumlari arasina gizlenmis bir duzluk, her yaninda buzul yarintilari var. Manzara, batida Everest, Lhotse, Baruntse, Ama Dablam ve tum bir Nepal Himalaya daglari, kuzeyde ise Tibetín boz renkli platolarini gorebiliyorsunuz. Ozellikle Everest Dagi"nin az gorulebilen dogu yuzu'nu (kangshung duvari) gormek cok guzeldi. Kampa varip, cadirlarimizi kurup yerlestikten sonra, gun batip isi eksi 20 dereceye dusene kadar, yeme ve icme icin devamli surette kar ve buz eritmekle zaman gecirdik.. Zira 7000 metrelere varan bu yuksekliklerde saglikli kalmak icin bol miktarda (gunde 5-8 litre) sivi almak gerekiyor. 1 mayis gunu tekrar Ileri Ana Kampimiza geri indik. Sansimiza hava biraz bozdu ve dun geceden itibaren bulutlu, simsekli ve kar yagisli bir hava durumu hakim oldu. Kotu hava sartlarinin 2 gun daha devam etmesini bekliyoruz. Tirmanis su ana kadar asiri zorluklar icermiyor, genelde buyuk bir buzul uzerinde tirmaniyoruz. 30 ila 100 metrelik dik mavi buz etaplari tirmanmak ve bazi buyuk buzul catlaklarinin cevresinden veya uzerinden gecmek gerekiyor. Buradaki en buyuk zorluk, 50 metre derinlige ulasabilen bu buzul catlaklarinia dusmemek icin dikkatli olmak ve daima ip emniyeti ile tirmanmak.. Tirmanis, 2. kamptan sonra cok daha zorlasacak, 6900- 7300 metreler arasinda kaya ve buz karisik dik teknik etaplar var. Ama Makalu dagi dunyanin en gorkemli ve buyuk zirvelerinden birisi, olsun o kadar degil mi? Bu vesile ile, su anda Everest Daginda tirmanista olan arkadaslarim Nasuh Mahruki ve Yilmaz Sevgule de selamlar gonderiyorum.

Tunc FINDIK

[attachment=1]

Tunç F?nd?k - Makalu ?leri Kamp.jpg

Ynt: Tunç FINDIK; Oksijensiz Makalu Dağı 8463m Tırmanışı (08 Nisan - 08 Haziran 2010)

Güzel haberler ardarda gelmeye başladı.Nasuh Mahruki ve Yılmaz Sevgül ve ardından Tunç Fındık sorunsuz bir şekilde zirvelerini tamamlamış bulunmaktadırlar

Türk dağcı Tunç Fındık dünyanın en yüksek 5. dağı Makalu'ya (8463 metre) tırmanışını başarıyla tamamladı.

Dün Nepal saati ile 9:00 da başladıkları tırmanışta Tunç saat 10:55'te zirveye varan ilk Türk oldu. Tunç Fındık ile beraber ekipten 6 kişi daha zirveye ulaştı. Fındık Zirveye vardığında mükemmel bir havanın olduğunu ve çok güzel video ve fotolar çektiğini söyledi.

Tunç Fındık daha sonra zirveden 7400m deki ana kampa indi ve yarın da ana kampa inmiş olacak

Tunç Fındık bu tırmanışı ile 8000m. üzerinde 6 adet dağa tırmanmayı başardı ve bunu gerçekleştiren ilk Türk oldu.

CNN TÜRK,

Ynt: Tunç FINDIK; Oksijensiz Makalu Dağı 8463m Tırmanışı (08 Nisan - 08 Haziran 2010)

Tunc News: Tunc at the Makalu C2 today. Tunc climbed from BC (5700m.) directly to C2 (6700m.) He will back to BC tomorrow
[attachment=1]

Google Earth yardımı ile C1 den bir bakış
[attachment=2]

Sevgili arkadaslarim, izleyenlerim ve destekcilerime Makalu'nun 5750 metredeki Ileri ana Kampindan Namaste (Nepalce selam)!
Gecen gunlerde Makalu'nun 7440 metredeki kuzey gecidine (Makalu La) tirmanarak yuksege uyum (aklimatizasyon) programini tamamladik. Benim icin ayrica guzel bir yuksege uyum tirmanisi oldu, 5750 metredeki ileri ana kamptan 7200 metreye tek etapta tirmandim ve yeniden 6700 metredeki 2. kampimizda yattim. Hava genelde, Nepal- Himalaya daglarinda bu tarihlerde oldugu uzere bulutlu, degisken ve nemli idi, ama bu sayede en buyuk mesele olan sert ruzgardan kurtulmus olduk. Makalu La gecidine cikis, 2. kamptan itibaren gayet dik ve teknik. Oncelikle 6900 metrelere kadar 45 derece egimli sert kar ve buz yamaclari tirmaniliyor, ondan sonra dik sari granit ve mavi buzdan olusan dimdik bir tirmanis devam ediyor, son derece guzel ve zevkli etaplar var...Manzara olarak ise, tum bati ufukta Everest, Lhotse gibi 8000lik daglar ve Baruntse, Chamlang, Ama Dablam gibi bircok 6000 metrelik Himalaya dagini goruyorsunuz.
Dagda genellikle ekibimizin Sirdari yani Sherpa lideri ve benim eski arkadasim olan Dawa Sherpa ile ayni cadiri paylasiyoruz. Yuksekteki bir kampa gelince genelde tum zaman ocak uzerinde kar eritip su elde etmek ve bol sivi almakla geciyor. Insan bedeni zaman icinde bu irtifaya alisiyor ve kirmizi kan hucreleri ureterek kanin daha cok oksijen tasimasini sagliyor zira 7000 metrede havadaki oksijen ve havanin parsiyel basinci yaridan aza dusmus oluyor!
Boylece, iki gundur ileri ana kampimizin gorece konforlu ortaminda dinleniyoruz ve zirve tirmanisi icin uygun kosullarin olusmasini bekliyoruz. Su anda 8000 metre uzerinde kuzey (Tibet) kaynakli cok sert yuksek irtifa ruzgarlari esiyor ve hava durumuna gore, 10 mayis civarinda 140 km/ saat hizda ruzgar bekliyoruz. Tirmanisi yapmayi umdugumuz 15-25 mayis arasini sabirla bekliyoruz: zira su an hemen herkesin en sabirsiz oldugu ve bir an once zirveye gitmeyi bekledigi gunlerdeyiz. Kilit kelime- sabirli olmak! Ancak bu sekilde kara piramit Makalu'nun zirvesinden, 8463 metreden dunyayi seyretmek nasip olacak umarim.

Makalu tirmanisinda bana her zamanki gibi destek olan The North Face'e, Solgar'a ve CNN TURK'e cok tesekkur ediyorum.

Himalaya'nin kalbinden sevgilerle, beni izlemeye devam edin!
Tunc Findik

08 Mayıs 2010

GE vasıtası ile C1'den.jpg

Makalu T?rman?? 001.jpg

Makalu T?rman?? 002.jpg

Makalu T?rman?? 003.jpg

[attachment=1]

Nejat Uğurlu arkadaşımızın GE üzerinden oluşturduğu Makalu ve Everest Zirve Fotosu;
[attachment=2]

Tunç Fındık ve Nasuh Mahruki ile Yılmaz Sevgül şimdi ölçtüm kuş uçuşu 20 km mesafede zirveleri deniyorlar. Belki de bir kaç gün ara ile de zirve yapacaklar. Kamp yerleri ile iki zirveyi de aynı karede gönderiyorum. Dağcılarımıza başarılar diliyorum

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]

Makalu Tırmanış 005.jpg

Tunç Fındık.jpg

Makalu T?rman?? 004.jpg

Makalu T?rman?? 006.jpg

Makalu T?rman?? 007.jpg

Tunc Haber: Everest-Makalu bölgesinde şiddetli rüzgar ve soğuk (8000m. de -30 derece ve 48 knot-yaklaşık 75 km- rüzgar).

Uygun hava koşullarını bekliyorlar. Bir hafta içinde zirveye hareket etmeyi bekliyorlar. Bazı ekipler havanın kötü olması sebebiyle geri dönüyorlar.

Tunc News: Due to strong wings the team is waiting... for a few more days until summiting.(at 8000m. -38 degree, wind: 48 knot)

17 Mayıs 2010

Alıntı Adres:http://www.facebook.com/notes/makalu-tunc-findik/everest-base-camp-trek-bitti-makalu-tirmanisi-basliyor/395458376408#!/tunc.findik

[attachment=1]

Makalu T?rman?? 008.jpg

Himalaya'nin kalbinden tum sevenlerime ve izleyenlerime saygilar, sevgiler!

Mayis 7´den beri, toplam iki haftadir 5750 metredeki ileri ana kampta, Makalu tirmanisi icin uygun havanin gelmesini bekliyoruz. Normal olarak mayisin ilk haftasindan itibaren Nepal / Himalaya daglarinda hakim olmasi beklenen ruzgarsiz hava... kosullari henuz gelmedi cunku Hint okyanusundan gelmesi gereken muson yagisi bu sene biraz gec kaliyor ve kuzeyden esen yuksek irtifa Jetstream ruzgarlari daglarda hala cok etkin. Bu hafta, 8500 metre seviyesinde hava sicakligi eksi 38 derece ve ruzgar hala ortalama 100 km / saat kuvvetinde. Sozkonusu kosullarda zirve tirmanisi denemek el ve ayaklarini ve muhtemelen canini kaybetmeye esdeger sayiliyor ve kotu kosullarda zirveye gitmeyi denemeyi ekipce riske etmiyoruz.

Ancak hava raporlarimiza gore, onumuzdeki gunlerde ruzgar hizinda ciddi bir dusus ve hava isisinda yukselme bekleniyor, bu da bize zirve tirmanisi icin ideal kosullarini umarim verecek. Su andaki planimiz, 21 mayis gunu 6700 metredeki 2. kampa cikmak , 22 mayis gunu ise 7440 metredeki Makalu La gecidine tirmanmak ve 3. kampi kurmak /zira halihazirda burada sadece bir mlzeme depomuz var. 23 veya 24 mayis gunu ise, hava kosullari uygun oldugu takdirde Makalu zirvesine tirmanmayi planliyoruz. Hava beklentilerimiz disinda giderse, arkasindan bir baska deneme yapmak icin imkan ve kabiliyetimiz var.

Beklemek burada oyunun adi. Cok sabirli olmak ve motivasyonu, ilgiyi yitirmeden uygun gunu beklemek ve hamleyi yapmak gerekiyor cunku tirmanisin ne zaman olabilecegine dair belirsizlikler daima mevcut. Himalaya tirmanislarinin en zor kismi da bu bence.. Ileri ana kampimizda yiyip icerek, sohbet edip muzik dinleyerek, diger ekiplerle konusarak gunleri geciriyoruz. Ancak yemenin icmenin tadinin olmadigi, yasamin gayet zor oldugu, gunduz cok sicak gece cok soguk olan bu buzul ve tas cografyasinda gunler zor geciyor! Sabirli davranmayan bazi ekipler dagi terketti ve coktan eve donduler bile. Bazi ekipler ise uygun olmayan hava kosullarinda sonucsuz zirve denemeleri yaparak degerli guclerini bosuna harcadilar ve su anda yeni bir deneme icin guc toplmakla mesguller. Kisaca, iradeli davranarak stratejik kararlar almak bu tirmanisi yapmakta teknik beceri ve kas gucu kadar onemli. Iste durum boyle.

Makalu tirmanisinda ardimda ve yanimda olan tum dostlarim ve takipcilerime ve beni daima destekleyen sponsorlarim SCALA TURIZM, THE NORTH FACE ve SOLGAR,a tekrar en icten tesekkurler. Umarim yakinda size daha guzel, zirveli haberler verebilecegim! Duanizi eksik etmeyin.......

Tunc Findik

20 Mayıs 2010

[attachment=1]

Makalu T?rman?? 009.jpg

Tunc News: Tunc has just arrived to camp 3 (7400m.).
Tunc, bu sabah 6700m.den tek başına başladığı kar- buz mix tırmanışı ile 3.Kampa henüz vardı.
Şu an 3. Kampda tırmanış arkadaşlarını bekliyor ve dinleniyor.
Bu akşam saat 21:00 civarı zirve için tırmanışa başlayacaklar.

23 Mayıs 2010

Tunç Haber: Havanın tipili ve görüş mesafesinin 0 olması nedeniyle dün yola çıkmamışlar.
Bu gün 3. kampda bekliyorlar. Bu akşam hava düzelirse yola çıkacaklar, aksi takdirde tekrar ana kampa dönüp 1 hafta sonra yeniden deneyecekler.

( They are waiting at the C3 because of bad waether.)

24 Mayıs 2010 - 09:29

Tunç MAKALU Zirvede!!!!!
Dün akşam Nepal saati ile başladıkları tırmanışda Tunc saat 10:55 de ilk Zirveye varan oldu.

Tunç ile beraber ekipden 6 kişi zirveyi başardı. Bu sene şu ana kadar Makalu da 3 ekip yaklaşık 16-18 kişi zirveye çıkdı.
Tunç Zirveye vardığında mükemmel bir havanın olduğunu , ve çok güzel fotolar ve videolar çektiğini söyledi.

25 Mayıs 2010

COMPETUS' Alıntı:
Güzel haberler ardarda gelmeye başladı.Nasuh Mahruki ve Yılmaz Sevgül ve ardından Tunç Fındık sorunsuz bir şekilde zirvelerini tamamlamış bulunmaktadırlar

Türk dağcı Tunç Fındık dünyanın en yüksek 5. dağı Makalu'ya (8463 metre) tırmanışını başarıyla tamamladı.

Dün Nepal saati ile 9:00 da başladıkları tırmanışta Tunç saat 10:55'te zirveye varan ilk Türk oldu. Tunç Fındık ile beraber ekipten 6 kişi daha zirveye ulaştı. Fındık Zirveye vardığında mükemmel bir havanın olduğunu ve çok güzel video ve fotolar çektiğini söyledi.

Tunç Fındık daha sonra zirveden 7400m deki ana kampa indi ve yarın da ana kampa inmiş olacak

Tunç Fındık bu tırmanışı ile 8000m. üzerinde 6 adet dağa tırmanmayı başardı ve bunu gerçekleştiren ilk Türk oldu.

CNN TÜRK,

Evet.
Türk Dağcılığı için güzel haberler ama yüksek irtifa dağcı sayımız bakımından ne desem ki.?
Yeni dağcılar yetişmiyor gibi.
:(

Kesinlikle size katılıyorum Murat hocam.Yapılan şu 2 zirve ve bize yaşatılan heyecan ve gurur ne hoş değilmi?Fakat devamını getirecek yeni sporcular yetiştirmek gerekiyor.Malesef Türkiye'mde futbolla yatıp futbolla kalkıyoruz.Ülkemizde bir çok değerli sporcumuz varken ve bunlara ait bir çok dereceler varken kimse bunlardan bahsetmiyor.

COMPETUS' Alıntı:
Kesinlikle size katılıyorum Murat hocam.Yapılan şu 2 zirve ve bize yaşatılan heyecan ve gurur ne hoş değilmi?Fakat devamını getirecek yeni sporcular yetiştirmek gerekiyor.Malesef Türkiye'mde futbolla yatıp futbolla kalkıyoruz.Ülkemizde bir çok değerli sporcumuz varken ve bunlara ait bir çok dereceler varken kimse bunlardan bahsetmiyor.

aaa lütfen murat bey.şu an için bu başarılar değil bursa sporun fenerbahçe yi nasıl yendiği,behlül ile bitherin neler çevirdikleri vs gibi konular daha mühim ve önemli.nasuh mahruki,yılmaz sevgül ve tunç fındık zirve yapmışlar hele ki Tunç Fındık bu tırmanışı ile 8000m. üzerinde 6 adet dağa tırmanmayı başaran ve bunu gerçekleştiren ilk Türk olmuş bunlar hiç önem arz etmeyen konular.
biz futbolumuza bakalım.kim kimi alacak kime kaç atacak bunlarla ilgilenelim.

yazık hakikaten yazık.şu başarılara imza atabilen dünyada sayılı yüksek irtifa dağcısına sahibiz ama bu forumlar olmasa yada face olmasa haberleri ancak gazetelerin mercekle görebileceğimiz köşelerinden oda denk gelirse öğrenebileceğiz.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,126
Kayıtlı Üye Sayımız
167,025
Kaydolan Son Üyemiz
Atilla Alpaslan

Çevrimiçi üyeler