Arkadaşım 4000 watlık invertör alıp ta ben bu güçte kullanmayacağım ki dersen bizde o zaman bu detaydan niye daha evvelden bahsetmedin deriz ve yine deriz ki kurulu gücü kullanamayacaksan niye kuruyorsun.
Şimdi benim hala çok merak ettiğim bir detay var siz invertörün bağlantısı için 18 cm uzunluğunda kablonun yeterli olacağını yazmıştınız.Malum elektriğin iki kablosu var bu toplam uzunluk mu yoksa sadece bir kablonun uzunluğumu?
Çok uzun seneler evvel yaklaşık 40 sene filan önce ailemle beraber güney afrikada yaşardık
Devre arasinda cevaplayayim
Sabahtan beri daha koltuga popomu koyamadim.
4000 wattlik invertor almamin sebebi 8000 watt peak degerinde olmasi. Bu sayede ilk calistirmada yuksek enerji ceken bir alet kullanacak olursam, 8000 watt'a kadar sorun yasamamak istedim. Lakin 3000 wattlik invertorlerin peak degeri 6000, 2000 wattliklarin 4000 vesaire vesaire.
Onceden belirtmememin sebebi ise konuyla alakasiz oldugunu dusunuyor olusum. Eger akulerden surekli olarak 4000 watt cekmek istiyor olsaydim onu ayrica sorardim, lakin kahve makinesi, camasir makinesi vesaire sordugum gibi. Ortadaki onemli nokta, hepsini bir arada calistiramayacak olusum. Bu konuda haklisiniz, zaten aksini iddia etmedim.
18 cm uzunluga nasil geldigime gelelim.
Oncelikle belirteyim, 18 cm aslinda 36 cm. Yani + icin 18, - icin 18.
Aku ile invertor arasindaki mesafeden bahsettigim icin 18cm dedim.
18cm'e nasil ulastigima gelince. Biraz fizik hatirlamam gerekti, her ne kadar nefret ediyor olsamda, biraz google ile biraz da evdeki eski kitaplarla bazi formuller bulup bir araya getirdim.
r = 1 metre bakirin 1 milimetre cross sectionu icin gerilim = 0,00175
Gerilim = r * uzunluk / kalinlik
Voltaj / amper = r * uzunluk / kalinlik
kalinlik = r * uzunluk * 2 * amper / voltaj (2 ile carpmamin sebebi + ve - kablo olmasi)
kalinlik = 0,00175 * uzunluk * 2 * 333 / 12
kalinlik = 0,097125 * uzunluk
3.5mm kablo secerim diye dusundugum icin burada kalinlik yerine 3.5 yazdim, boylece uzunluk 36 cm cikti. Ikiye bol 18 + icin 18 - icin. Fakat standard kablo olcusu 2.5, yanlis hatirlamisim. Bu durumda 2.5mm kablo cok ince kalacagi icin 4mm'ye cikmak gerekir. O zamanda 18 yerine 20.5cm olur mesafemiz.
FAKAT
Bir arkadasimiz onceki sayfalarda kablodan gecebilecek maksimum amper degeri oldugunu belirtmis. Cok tesekkur ediyorum kendisine. Dedigim gibi, elektrik bilgim yok diyebiliriz ve cok sevindim bu bilgiyi edindigime. Kablodan gecebilecek maksimum akim degerini de goz onune katarsak, kablo kalinligimin 1.1cm2 olmasi gerektigini buldum. Bunun icin de ya 0.4mm2 lik 3 kabloyu paralel olarak, ya da 0.6mm2 lik 2 kabloyu paralel olarak kullanmam gerekecek sanirim.
0.4mm2 kullanirsam her biri en fazla 20.5cm olmali, 0.6mm2 kullanirsam her biri en fazla 30.90cm olmali gibi gorunuyor.
Kisitli elektrik bilgim, eski fizik kitaplari ve google yardimi ile ancak bu kadar yapabildim.
Varsa batirdigim biryer belirtirseniz sevinirim.
Simdilik gitmem gerek, evin 2. arabasi (evde bir ben varim, bir de kiz arkadasim, onun da ehliyeti yok, neden evde 2 araba var ne siz sorun ne ben soyleyeyim) satildi, onu hazirlamam lazim yarin teslim etmeye.
Iyi aksamlar