Turkiye'de Karavan Donusumu Hk. Bilgi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan tezcatcatl Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 219
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 35,822
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

tezcatcatl

Ana Kamp
Mesajlar
80
Tepkime Puanı
58
Merhabalar herkese.
Adim Erdem, Hollanda - Eindhoven'da ikamet ediyorum.
Bilgisayar muhendisiyim, kendi isimde calisiyorum.

Avrupanin cogu ulkesini aracim ile gezdim. Son olarak birkac haftadir kiz arkadasim ile bir motokaravan macerasina atilmaya karar verdik.
Arastirma yaptik, fiyatlara baktik, araclara baktik, nihayetinde hazir yapilmis bir arac almamaya, araci kendimiz yaptirmaya karar verdik. Lakin 50 bin eurodan asagi istedigimiz gibi hazir yapilmis bir moto karavan Hollanda'da bulamadik.

Alacagimiz arac Mercedes, Vw Crafter, Peugeot Boxer, Fiat Ducato sinifi bir arac olacak. Box kasa dedigimiz, dikdortgen seklinde bir kasa olacak.
Ornek olarak linkteki araca bakabilirsiniz:
≥ Volkswagen Crafter 35 2.0 TDI Bakwagen - Bestelauto's - Marktplaats.nl

Uzunluk 4.2-4.4 metre, yukseklik 2-2.2 metre, genislik de 2-2.1 metre civari olacak.

Bu bilgiler isiginda deneyimli arkadaslara danismak istedigimiz bazi konular var, lakin karavan dunyasina ilk adim atisimiz, ilk deneyimimiz bu olacak. Su an bizi karavanlar konusunda gram bilgisi olmayan biri olarak gormeniz dogru olur, arastirma yaparak ogreniyoruz. :smiley:

Linkteki ya da linkteki gibi bir araci alip, Turkiye'ye gelip karavana donusturme islemi yapip, yurtdisina donup ruhsat islemlerini halletmek istiyoruz. Size sormak istediklerimiz:

- Turkiye'de bu donusum islemlerini nerede yaptirmak uygundur? Bu forumda bahsi gecen 3 firma gordum ve kendilerine email attim fakat 3'unden de cevap alamadim.

- Karavanda istedigimiz bazi ozellikler var. Ornegin dizaynini kendimiz yapmak istiyoruz. Acilir kapanir masalar, cekyatlar, zemine gomulebilen masa, gunes panelleri, 4000watt inverter, yuksek, cidden yuksek aku kapasitesi, elektrikli isitma ve sogutma (klima), tup-gaz kullanilmamasi, herseyin elektrige bagli olmasi (sicak su, ocak, isitma sogutma vesaire). Bu hayallerimizi karavan donusumu yapan firma yerine getirebilir mi?
Hayallerimiz gercekci mi? (Arac cogunlukla asiri gunesli ulkelerde kullanilacak, o yuzden gunes panellerine guveniyoruz. Acil durumda devreye girebilecek yakitla calisan yedek bir jenerator sistemi dusunulebilir)

- Bahsettigimiz hayallerimiz isiginda, mutlaka buna dikkat edin dediginiz bir durum var mi?

- Arka kasadan surucu kabininin uzerine dogru bir uzanti yaparak oraya yatak koymayi da dusunduk fakat bu tarz bir donusum yaparlar mi? Hem oraya aerodinamigi duzgun bir kavisli yapi yapilmis olur.

- Tavsiye edebileceginiz, bu tarz bir donusum yapabilecek firma var mi?

- Hayallerimiz isiginda tahmini olarak bir fiyat araligi var midir bu is icin? Tabiki 40 bin de harcarsiniz, 200 bin de harcarsiniz. Fakat orta ayar komforlu bir karavan donusumu icin tahmini bir aralik var midir? Eger bu hayalleriniz asiri pahaliya mal olur diyorsaniz, standart bir donusum icin fiyatlar nasildir?

Cok tesekkur ederiz simdiden yardimlariniz icin.
Iyi forumlar,
Erdem & Charity
 

Etiketler
Yerinizde oldam bilinir bir imalatcinin ikinci el karavanini AB ulkelerin birinden alir, gezer dolasir hevesimi alirim.
Devam etmek isterseniz ihtiyaclarinizi bilirsiniz.
Burada yaptirmanin cok farki olacagini sanmiyorum cunku orjinal karavan ekipmani hep Avrupa'dan geliyor. Ev esyasi kullanilirsa ucuza cikiyor ama onu da yurtdisinda daha sonra kimseye satamazsiniz.
Ayrica dokuman isi de sorun olabilir. Onu sizin arastirmaniz gerek.
 
Son düzenleme:

...elektrikli isitma ve sogutma (klima), tup-gaz kullanilmamasi, herseyin elektrige bagli olmasi (sicak su, ocak, isitma sogutma vesaire)...

Ihtiyacınız olan güçte elektrik bir çok kampingte bile mümkün olmayabilir. Bu isteğiniz ancak güçlü bir jeneratörle mümkün. Fakat bir noktayı bilmenizde fayda var: Bu jeneratörü çalıştırdığınız hemen heryerde komşularınız isyan edecektir.:smiley:

Aşağıdaki linkte bir göz atmanızda fayda var:
Günlük Harcanan Akım için , Solar Panel Güçü ve Akü Kapasitesi Hesabı
 

Erdem bey, :smiley:
sizin gerçek ihtiyaçlarınıza cevap verebilecek bir motokaravanı Hollanda’da bulamadığınızı söylemeniz, olsa olsa en azından Hollanda karavan kültürünü haksız ve gerekçesiz küçümsemek anlamına gelmeli ?
Hadi diyelim gerçekten öyle olsun. Bu sefer de karavancılığın “Karavan bana uymuyorsa, ben karavana uyarım” düsturunu çiğniyorsunuz demektir...

Hem karavancılık üzerine hiçbir şey bilmediğinizi, herşeyi yeni yeni öğrendiğinizi mert ve alçak gönüllülükle söylüyor, hem de tavizsiz yaklaşımınızla tasavvurlarınızdan ödün vermek istemediğinizi bu yüzden de yapımı kendinizin ele alacağını ya da yönlendireceğinizi yazıyorsunuz.
Yani hiç bilmediğiniz bir konuda, olmazsa olmazlarınız var...
Bu yaklaşımı sıfatlandırmayı size bırakıyorum.

Türkiye’de yapım için vaktinizin ve de sinirlerinizin yeterl olduğunu söylemek hayalciliği sınırlayan bir iyimserlik olmalı. Hemşerilerimizden kat be kat kaliteli Türkçeniz bile olsa, yine de KDV nin altına otomatikman başka bir yüzdenin ekleneceğine de şaşırmayın derim.
Türkiye’de bu davranış nedense spordan sayılıyor.

Açıkcası yerinizde olsam üç senede 300000 km yapmış bir aracın daha evvel nerede kullanıldığını merak ederdim. Her özel üretiminiz olan karavanı daha zorlukla satabildiğiniz gibi, bu bazdakilerin durumu daha da sorunlu olmalı.

Karavanda ısınmak için elektrikten faydalanmak kısaca naif bir yaklaşım.

Karavanda gazdan prensip olarak uzak durmak hem gereksiz lüks hem de gerekçesiz işkillenme. Kurallarına uygun kullanım tamamen güvenlik sınırları içinde. Emin olabilirsiniz.

Her aletin 12 Volt versiyonu varken, 220 Volt dan 12 volt’a yükleme yaptığınız akülerin akımını tekrar 220 Volta çevirip kullanmanın mantığını mantığımın almaması sanırım size mantıksız gelmez ? :yum:
Ben Avrupa’da inverterli çözüm sunan tek bir ciddi karavan üreticisi bile bilmiyorum.

Aslında bütün bunları yazmak yerine @bartek ‘in cevabını “beğen” mek de yeterli olabilirdi ?
Herneyse.

Yazdıklarımda agresif ton olarak algılayabilecekleriniz sadece “gerçek”
Gerçeğin de süslenmek gibi bir alışkanlığı yok maalesef... ;)
--------------------------------------------------------------------------------


.
 
Son düzenleme:

Mesajlariniz icin ayri ayri tesekkur ederim arkadaslar. Fikirleriniz tabi ki bizim icin onemli. Ayri ayri cevap yazayim. :smiley:

@bartek
Eger istedigimiz gibi, daha yeni bir model arac uzerine kurulmus karavanlara bakarsak, hazir, yapilmis karavanlar cok yuksek fiyatlara satiliyor. Bu fiyatlari gorunce zaten karar verdik kendimiz yaptirmaya. Lakin cok guzel karavanlar var, fakat bizim beklentilerimizi tam olarak karsilayan bir karavan bulamamakla birlikte, bize hos gorunen karavanlar 50 ile 80 bin euro civarina satiliyor ve yine de bizim "ozel" beklentilerimizi karsilamiyor. (Ozel beklenti kismini asagida baska bir arkadasimiza yazdigim cevapta aciklayacagim. :smiley: )
Mobilyadan yana bizim icin yok, duzgun bir sekilde araca uyum sagladiktan sonra karavan mobilyasi olmus, IKEA olmus pek umrumuzda degil. Zaten satmak icin de yapmiyoruz bu araci acikcasi. Satilma vakti geldiginde kismetimizde ne varsa o olur. Maksat eli yuzu duzgun gorunsun ve beklentilerimizi karsilasin. Biliyorum bu mesajim kulaga biraz burnu dik, belki simarik, belki cahil gelecek. Fakat lutfen okumaya devam edin, tavizsizligimizin sebebini asagida aciklayacagim.

@Akdeniz45
Evet elektrik konusunda biraz supheliyiz biz de. O yuzden ya gaz temelli, ya da jenerator temelli bir yedek sistem dusunduk acil durumlar icin. Araci rolantide calistirsak da, jenerator de calistirsak komsular kulagimizi citlatacak, o yuzden gaz temelli bir yedek sistem sart gibi.
Aracta gaz kullanmak istemememizin sebebi zaten karavan olayinin fosil yakita muhtac olusundan kaynakli. Zaten yapacagimiz KM'lerden bu kadar karbon salinimimiz varken, bir de dus almak icin, yemek pisirmek icin, isinip serinlemek gibi temel ihtiyaclar icin de fosil yakit kullanmak istemiyoruz (eger mumkunse).
Pratikte dusundugum sey mumkun mudur bilmiyorum fakat soyle bir fikrim var.
12 volt 100ah 5 adet akuyu paralel baglarsak eger, 500ah bir stogumuz oluyor. Evimdeki 350wplik solar panellerden de aracin tavanina 3, yan yuzune 2 panel yerlestirirsek 1750 lik bir kapasitemiz oluyor. Yani tam kapasite uretim ile 3.5 saatte tum akulerimiz %0'dan %100e dolabiliyor. (Tekrar soyluyorum, pek teknik bilgim yok, yazdigim hesap tamamen yanlis olabilir, lutfen dogru yeriniz ile gulun :smiley: ) Tabiki tavana park halinde manuel olarak acilip kapanir bir mekanizma yapip ekstra solar penel yerlestirilmesi, aku sayisinin artirilmasi vesaire de mumkun. Gunluk elektrik ihtiyacimizi hesaplayip ona gore bir sistem kuracagiz tabiki. Fakat arac ispanya, portekiz, afrika ulkeleri gibi gunesli ve sicak ulkelerde kullanilacak. Bir de araci prize takabilecegimiz yerleri daha hesaba katmadik. Yani hayal olarak mumkun gorunuyor fakar pratikte ne olacak bilmiyoruz.

@EvliyaCelebi2
Aradigim karavani Hollanda'da bulamadigimi mesajimin neresinde gordunuz? Aradigimiz ozelliklerde bir karavan elbette vardir Hollanda'nin biryerinde. Fakat fiyati nedir? Fiyati bizim beklentilerimizi karsilamiyor. Lakin nispeten yeni bir aracin uzerine kurulu en basit malzemeden uretilmis karavanlar bile cok yuksek fiyatlara satiliyor. 200x model, 199x model, 19xx model arac da almak istemiyoruz lakin biz bu aracin icinde yasayacagiz, yilin 1 ayi tatile gitmek icin kullanmayacagiz.
Yaklasimimi sifatlandirmaktan ziyade, sebebini aciklamaya calisayim. Bir arsaniz var ve uzerine ev dikmek istiyorsunuz. Bir insaat sirketi bulup, "kardesim buraya ev dik benim icin" mi dersiniz? Yoksa yatak odasini nereye yapacaginizi, mutfagin nerecine ocak firin vesaire koyacaginizi, camasir makinesini nereye yerlestireceginizi, evin nerelerinde kac tane priz olacagini, evi hangi teknoloji ile isitip hangi teknoloji ile sogutacaginizi, duvarlari ne renge boyayacaginizi, zemini parke mi tas mi yapacaginizi, duz cati mi yoksa ucgen cati mi yapacaginizi vesaire siz mi hayal edip, paraniz yettigince bu hayallerinizi insaat sirketine yaptirmak istersiniz?
Bakin dikkat edin, insaat sirketine su tesisatini nasil baglayacagini, sivayi hangi spatula ile cekecegini, ya da boyayi ne tur firca ile duvara yayacagini soylemenizi beklemiyorum. Icinde yasayacaginiz ev, sizin eviniz olacak, ve orada hayatinizin buyuk bir kismini gecireceksiniz, belki satip tasinana kadar.
Bu yuzden benim beklentim, paramin yettigi kadar hayallerimi gerceklestirmek olur. Lakin kendi aldigim evimi bu sekilde kendi hayallerim dogrultusunda dizayn ettim.
Simdi bir karavan alip, kiz arkadasim ile icinde yasamaya karar verdik. Sukur bir miktar birikimimiz var, bu birikimimizi yeni evimize yatirmayi dusunuyoruz ve icinde yasayacagimiz bu mobil evden beklentilerimiz var. Sebepleri de tamamen kisisel secimler. Keske mumkun olsaydi da elektrik motoru taksaydik bu karavana ve dizelle calismasaydi? Heryerde sarj istasyonu olsaydi, araci elektrige cevirmek bize aylara ve 10 binlerce euroya mal olmayacak olsaydi.. Onu da yapmak istedik.
Fakat isitma sistemini elektrige cevirmek, komple karavanin motorunu elektrige cevirmekten cok daha ucuz ve cok daha az satafatli olur gibime geliyor. Ve mumkunse, icinde yasayacagimiz yeni evimiz icin bu hayalimizi gerceklestirmek istiyoruz.
Bu bir konuyu bilip bilmemekle alakali birsey degil. Dedigim gibi, elektrikciye tesisati nasil cekmesi gerektigini anlatmaya calismiyoruz. Sadece bir sey teknik olarak mumkun mu, ve hangi sartlar altinda gercekci olur, ve bize maliyeti ortalama ne olur bunu ogrenmek istiyoruz.
Ne yazikki, ulkemizde turistlere yapilan haksizligi uzulerek biliyorum, goruyorum.
Linkteki 300 bin kmdeki araca gelince, bu bir ornek. Kasa bakimindan aklimizda ne oldugunu gostermek icin bu linki attim. Tabiki araci teknik durumuna gore alacagiz ve elden gecirecegiz.

Araci isitmaya gelince, elektrik ile isitmayi dusunmek neden naif bir yaklasim aciklar misiniz? Yani tabi ki hakli olabilirsiniz, yanlissiniz demiyorum fakat birsey soylemissiniz, teknik olarak sebebini de aciklarsaniz cok memnun oluruz.

Gaz kullanimi konusunda guvenlikten yana bir korkumuz yok, lakin kendi aracim da LPG'li bir arac.

Bakin tekrar soyluyorum, biz bu aracin icinde yasayacagiz. :smiley: Aracin icine mini camasir ve bulasik makinesi koymayi dusunuyoruz. 12 volt ile bu konuda cozum var ise super, ben yoktur diye inverter dusundum. Lakin A++ sinifta, cok kucuk, gercekten kucuk (firindan kucuk) camasir ve bulasik makineleri var fakat 220v bunlar.

Yazdiklarinizin gercek oldugunu soylemissiniz fakat benim icin gercek, bilimsel formullere dayanir. Gerceklerinizin bilimsel olarak da gercek oldugunu bize aciklarsaniz tabiki bizim icin de gerceklerdir. Fakat "gereksiz luks, olmaz, sigmaz, mantiksiz" vesaire bizim icin "yapilamaz" manasina gelmiyor ve biz icinde yasayacagimiz ev icin teknik olarak mumkun olan hayallerimizi gerceklestirmek, teknik olarak mumkun olmayan hayallerimizden de taviz vererek mumkun olan alternatifleri yaptirmak istiyoruz kisacasi.

Gecmis olsun bu arada. Ben de simdi Terneuzen'e dogru yola cikiyorum hanimi almaya. Kalin saglicakla. :smiley:

P.S: Tabiki gorusup bir kahve icmek isteriz, hatta buyrun evime de beklerim, lakin cogu yerden iyi kahve yaparim. Ha tabi soylemeyi unuttum, evdeki kahve makinemi birakmayacagim, mutlaka karavana yerlestirecegim. Alin size minimum 2000w'lik bir inverter icin sebep. Kahvemi icerseniz bana hak vereceksiniz. :smiley:

P.S2: Laleler ne durumda hic bir fikrim yok, bu aralar cok mesguluz ne yazikki.. :/
 



Güneş paneli ile elde edeceğiniz enerji ısınma,klima,sıcak su,çamaşır-bulaşık makinesi gibi ihtiyaçlarınızı karşılamaya yetmez,hatta bunlardan tek bir tanesini bile çözmez
Panellerle elde edilen enerji aydınlatma-telefon şarjı-laptop vb. Küçük ihtiyaçları karşılar

Jeneratör hem gürültülü hemde sürekli benzin harcadığı için çok pahalı


LG-K220 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Güneş paneli ile elde edeceğiniz enerji ısınma,klima,sıcak su,çamaşır-bulaşık makinesi gibi ihtiyaçlarınızı karşılamaya yetmez,hatta bunlardan tek bir tanesini bile çözmez
Panellerle elde edilen enerji aydınlatma-telefon şarjı-laptop vb. Küçük ihtiyaçları karşılar

Jeneratör hem gürültülü hemde sürekli benzin harcadığı için çok pahalı

Katilmiyorum, hatta teknik olarak da yaniliyorsunuz. Lakin gunes panellerinin yapacagi is aku sarj etmek. Minimum 5 panelli bir sisteme 350wp / panel uzerinden 1750 watt peak uretir. Akuleri sarj edersiniz ve inverter araciligi ile camasir bulasik makinesi vesaire calistirirsiniz. Tabiki hepsini ayni anda calistiramazsiniz. Eger aklimdali gibi acilir bir sisteme yapabilirsem 350 wattlik 13 panel sigdirabilirim. Bu da 4550watt peak eder. Bununla direk olarak istediginiz 220v cihazi beslersiniz.
 


Katilmiyorum, hatta teknik olarak da yaniliyorsunuz. Lakin gunes panellerinin yapacagi is aku sarj etmek. Minimum 5 panelli bir sisteme 350wp / panel uzerinden 1750 watt peak uretir. Akuleri sarj edersiniz ve inverter araciligi ile camasir bulasik makinesi vesaire calistirirsiniz. Tabiki hepsini ayni anda calistiramazsiniz. Eger aklimdali gibi acilir bir sisteme yapabilirsem 350 wattlik 13 panel sigdirabilirim. Bu da 4550watt peak eder. Bununla direk olarak istediginiz 220v cihazi beslersiniz.


Wp değeri ideal şartlarda panelin erişebilceği en yüksek güç. Panel güneşe dik durduğu öğle saatinde kısa bir süre wp gücüne yaklaşan bir elektrik üretebilir. Fakat karavandaki panellerde wp, paneller güneş ışınlarına dik durmadığı için zaten hiç erişilemeyecek bir değer.

Elektrikli karavan sizin için bir çözüm olabilir. Ama bu bizim bahsettiğimiz akülerle olacak bir şey değil. Ayrıca işin maddi yönünü de düşünmek lazım.
Reiseziel Zukunft
 
Son düzenleme:

@Akdeniz45
Haklisiniz, fakat modern paneller suanda cok verimli. Nisan ayindayiz ve Hollanda gibi bir ulkede direk gunes almayan catim ile neredeyae %100wp uretiyorum tum panellerimle. Gun icinde ne zaman balsam 4000-4500w arasi uretiyoe meretler. Sayac surekli geri sayiyor.
Ki karavani ispanya, portekiz, fas gibi ulkelerde kullanacagiz. :smiley:

Tabiki %100wp surekli alamayacagimizi bilmiyoruz, bu yuzden panelled sistemi degil akuleri besleyecek. Maliyet acisindan evet, hesap kitap yapmamiz lazim.

@omnitemporal
Usta oldugumuzu iddia etmiyoruz beyefendi. Kime ne danisip ne danismayacagimizi soracagimiz son kisi de degilsiniz. Paneller hakkinda bilgi sahibi olmadan fikir paylasmissiniz, tesekkur ederiz; yanlis bilgi verdiginizi aktardik.
 



Hayaller Hawai, hayat sanayi diyecegim ama sanayide de yapmazlar dediklerinizi.
Kendiniz yaparsaniz yasayarak ogrenirsiniz statik ve mobil sistem arasindaki farki.
 
Son düzenleme:

Sorularimiza bu baslikta cevap bulamayacagiz gibi gorunuyor. Lakin tum mesajlar "Yapamazsiniz, edemezsiniz, mumkun degil, usta sensin git yap gorelim" vesaire seklinde.
Teknik olarak aciklayici ve ikna edici bir mesaj goremedik henuz ki biz de "Dogru soyluyor adam, bu is olmaz, teknik olarak mumkun degil" diyip alternatiflere yonelelim.

Araci alip islemlere basladigimizda bu baslik altindan guncellemeye devam edecegim. Iyi forumlar herkese.
 

Aku teknolojisi yeterli degil .
200 AH jel aku ortalama 75 kg.
Oldurmeden kullanmak icin yarisini harcamalisiniz.
Gece icin 100 ampersaatx12V=1200 wattsaat enerji depolayabilirsiniz bir adet 200AH jel aku ile.
1200 watlik isiticiyi en fazla 1 saat calistirabilirsiniz.
6 saat calistirmak icin 6 tane 200 AH aku gerekir.
75x6=450 kg. Karavanin buyuk bolumunu isgal eder.
Tanesi 250 euro olsa 1500 euro aku.(kalitelisi 350 Euro)
Gunduzleri duzgun sarj etmeniz lazim yoksa akuler biter. Kisa zamanda yenisini alirsiniz.
Kahve, yemek,camasir toplam 1 saat calissa bir adet daha 200 AH aku gerekli 1200Wat icin. 2000 wat derseniz ikiyle carpin.
Panel hesabini yapmayacagim cunku kendim kullanmadim.
25C uzerine cikan panellerde verim epey dusuyor.
Siz %50 verimle hesaplayin.
220 V cihaz kullanacagim derseniz invertor icinde en az %20 kayip olur. Size isi enerjisi olarak geri doner.
Tum bunlar 1200 Watt icin.
Daha fazlasi icin daha cok aku.
Degerse yapin.
Millet ne yapiyor derseniz;
150-200 Watlik gunes paneli
150-200 AH jel aku
12V buzdolabi
Gazli ocak
Dizel yakitli isitici
Ya da gunes panelsiz gazli buzdolabi,isitici,ocak.

Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Sorularimiza bu baslikta cevap bulamayacagiz gibi gorunuyor. Lakin tum mesajlar "Yapamazsiniz, edemezsiniz, mumkun degil, usta sensin git yap gorelim" vesaire seklinde.
Teknik olarak aciklayici ve ikna edici bir mesaj goremedik henuz ki biz de "Dogru soyluyor adam, bu is olmaz, teknik olarak mumkun degil" diyip alternatiflere yonelelim.

Araci alip islemlere basladigimizda bu baslik altindan guncellemeye devam edecegim. Iyi forumlar herkese.
Almanyada ki hymer karavan fabrikasının ceo suna söyleyin bence
Eğer dediğiniz gibiyse adamlar çok önemli bir detayı atlıyorlar
Halen karavanlara standart gazlı ısıtıcı,gazlı ocak,12 v buzdolabı,led aydınlatma koyuyorlar
Karavanın üstünü panel,altını akü ile doldururlarsa gaz masrafı olmaz

LG-K220 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Sorularimiza bu baslikta cevap bulamayacagiz gibi gorunuyor. Lakin tum mesajlar "Yapamazsiniz, edemezsiniz, mumkun degil, usta sensin git yap gorelim" vesaire seklinde.

İlk mesajınızda "hayallerimiz gerçekçi mi" diye sormuşsunuz. Arkadaşlarımız da fena halde hayalci olduğunuzu dile getirmişler ve siz de buna bozuluyorsunuz. Oldu mu şimdi?

Ben başka bir şey sormak istiyorum. Sözünü ettiğiniz inverteri nasıl bir sigortayla ve kaç mm2'lik bir kabloyla beslemeyi düşünüyorsunuz? 2000W / 12V = 166,66 Amper ediyor. Bu durumda yaklaşık 200 Amperlik bir sigorta ve ona uygun kalınlıkta bir kablo kullanmanız gerekiyor da... (O kabloyu nereden bulacağınızı ve nereden geçireceğinizi henüz sormadım bile.)
 



Selam millet..

Arkadaşın sorularını ve tecrübelilerin verdiği cevaplarını okurken, geçen aylarda açtığım başlık ve yediğim benzer azarlar gözümün önünden geçti resmen :smiley: gerçi ben bu kadar erken pes etmeyip, hemen herkese kabul ettirmiştim kafamdakileri ;)

Sevgili -bazı- tecrübeliler; bir çok zaman gerçekten orantısız sert giriyorsunuz topa.. Ben de arkadaş gibi, bi hevesle yazmıştım buraya.. x kişisi dedi ki olmaz öyle, y dedi ki tasarım saçma, z kişisi dedi ki siz mühendis olduğunuza emin misiniz, öbürü dedi ki blablabla..

düşünsenize; 40 yaşında olan, binlerce (sayı ile 1.000 lerce) proje çizmiş bir adama, halen hayatını proje çizerek kazanan bir adama şunlara diyorsunuz.. tasarımınız hevesli işi olmuş, şunun yeri çok mantıksız, en iyisi siz hazır model alın, siz mühendis misiniz gerçekten, sizden önce bunları düşünenler çok oldu vb..

Bu arada kabul etmek lazım ki, bana bu kadar sert girmemiştiniz ama ben dersime iyi çalışıp açmıştım başlığı. :smiley:

Evet bence de arkadaşın hayali gerçekten imkansız gibi bir şey! O kadar ısıtma, soğutma, makine vs. için karavanın 4 yüzünü falan kaplamak gerekir.. hadi onu göze aldın diyelim, bu sefer bahsettiği bütçeye sığma ihtimali yok.. hadi herşeyi evinden söktü ve karavana taktı diyelim, bu sefer de güvenlik meselesi var.. hadi onu da geçtim, alakasız afrika ülkelerinde polis zırıltısı kaçınılmaz.. hayal olduğunu kabul ediyorum, ama siz de çok sert girdiğinizi görün lütfen..

Sevgili konu açan arkadaşım!

1) bu forumda gerçekten devasa faydalı bilgi var. Ancak maalesef, pratik bilgiler bulmak çok çok zor.. aklındaki hemen her konuyla ilgili tecrübelilerin bedava paylaştığı çok güzel excel, pdf dosyaları mevcut..

2) konuyu açmadan önce, bunları güzelcene (kesinlikle cep telden değil) indirip, inceleyip, öyle devam etmeni öneriyorum..

3) daha spesifik sorular sorarsan, burda gerçekten efsane yardımlar alıyorsun. Yani bir mesajda 7-8 soru sormaktansa, birbiri ile direkt alakalı maksimum ama maksimum 3 soru sor mesajında..

4) O üç sorunun ortalama cevabını bulmak için, normal olarak 4-5 farklı görüş alman lazım.. aldın mı o üç sorunun cevabını? Tamam şimdi yeni yeni sorularla ve dostluklarla devam ediyorsun zaten otomatik olarak.

Sorular bu kadar genel olunca, maalesef konu da çok alakasız yerlere kayıyor.. düşünsene, adamın 20 yıllık tecrübesini 3-5 paragrafa sığdırmasını bekliyorsun. ;)

Hayırlı forumlar herkese.
 

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,440
Mesajlar
1,517,976
Kayıtlı Üye Sayımız
172,096
Kaydolan Son Üyemiz
R.K. o.oğlu

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst