@kartalveat
Aynen, hatali yazim.
@TA2RX
1cm diyen arkadasimiza kotu bir laf soylemedim. Ne dusunuyorsam onu soyledim. Belli ki bir hesap yapip yazmis onu, fakat detaya inmeden 1cm olarak yazmasi benim tepki gosterdigim nokta. Diger arkadasimiz "kablodan gecebilecek akim miktari sinirlidir, kabloya gore degisir" diye aciklamis. Insanlara bilgiyi "ogreten", ve daha fazla ogrenmeye tesvik eden, yol acan, aradigim yaklasim bu. Amacim diger arkadasimizi kirmak, hakaret etmek falan degil. Siz egitimim hakkinda ve deneyimim hakkinda ne dusunuyorsaniz soyluyorsunuz ya, aynin durum.
Dogru dahi olsa 1cm kalinlik gerekir onun ucunu da invertera baglamak ayri dert diye baslarsak zaten baslamadan bitirmis oluyoruz mevzuyu.
Kendisi icin cok kolay hesaplar oldugu icin belki belirtme geregi duymadi detayini. Fakat kendisine ozur dilememi gerektiren bir "laf" ettiysem lutfen quotelayin, gercekten "laf' etmissem ozur de dilerim.
Merak ettiginiz tum konulari lutfen buraya yazmaya devam edin. Deneyip, basarili ya da basarisiz oldugum zaman burayi sonuclarla guncelleyecegim.
Lakin ben " yaparim, ederim, soyle olacak, boyle olacak " demiyorum. Sayilar ne gosteriyor, nasil gosteriyor diye soruyorum.
Bunun hesabini biri aciklamayip onca "laf" edilince de ben boyle hesapladim, hesap dogru mu diye soruyorum. Hesap dogru ise deneyip kendim deneyimlemek istiyorum.
Kendim deneyimlemek istemem neden hala bazi insanlari celallendiriyor anlamis degilim. Olmazsa olmaz, olursa olur, deneyip gorecegiz, hala neyi kanitlamaya calisiyorsunuz? Yok hayatinizda hic aku bagladiniz mi, yok nasil muhendissiniz siz, yok "aha da dedigimize geldiniz simdi ozur dileyin" tarzi mesajlar. Bu foruma gelen insanlari bu forumda tutmamak icin elinizden geleni yapiyorsunuz gibime gelmeye basladi.
Benden dostane bir uyari;
Bu forumda kurdugunuz bu ortam sizlerle sinirli kalacaktir bu tavrinizi surdururseniz. Dedigim gibi, yillarca farkli forumlarda bulundum, yazdim, cizdim, yonettim. Bilgi sahibi oldugunuzu kanitlamaniz forum icin bir deger ifade etmiyor. Bilgiyi paylasmaniz asil bir forum icin degerli olan. Bunca yildir yaziyorsunuz binlerce mesajiniz var, tabiki paylasmissinizdir bircok degerli bilgi ve deneyiminizi.
Lutfen lafimi carpitip "siz hic kimseye yardim etmiyorsunuz" diyormusum gibi gostermeye calismayin. Bunu da yazma geregi duydum. Mutlaka yuzlerce kisiye bircok sekilde yardim edilmistir.
Bence benim ozur dilemem gerektigini falan soylerken kendi uslubunuza ve "laf" larimin nasil yanlis anlasildigina dikkat edin.
Sizinle daha fazla bu baslik altinda tartismayacagim. "Nasil olmaz" I da tartismak istemiyorum. Bana teknik olarak hesap yaparak yardimci olmak isteyen olursa sonsuz mimmettarim. Olur mu olmaz mi six ne derseniz deyin, hepsini goz onunde bulundurup, onemli nokta olarak kaydedip, pratikte ne olacaagini kendim deneyimlemek istiyorum.
Yukarida hesaplar yaptim. Bu hesaplarin dogrulugu, yanlisligi, eksikligi hakkinda yorum yapmak isteyenlere minnettar kalirim.
Bahsi gecen islemleri yazarken beni zorlayabilecek, yapamama ihtimalim olan, ozellikle diklat etmem gereken seyleri belirtmeniz de beni mutlu eder.
Fakat sizden ricam, "sen hic akuye cihaz bagladinmi, nasil muhendissin" yani ozetle "sen zerre kadar bilgi sahibi degilsin, ben dogrusunu biliyorum" tavrindan ziyade, sadece bilgi paylasimi. Forumun var olus amaci yani.
"22cm ile baglaman imkansiz kadar zor, cok kisa gelir", " kablo kalinligi en az 1cm olmali CUNKU..." vesaire...
Aku ve inverter baglantisi HK. Soyle bir resim buldum mesela.
Tabi 0.4cm2 x3 kablonun oraya ayni sekilde sigamamasi muhtemelen, baglanti noktasi icin farkli bir cozum gerekebilir.