Bu seneki mueyenede karavanda tuvalet kontrolü yaptılar. Aracın tuvaleti varmı diye bakıyorlar.
Bir de fren testinde sayısal cihazdan geçiyorsa aracınızın her bir tekerleğinin yere basma yükünü izleyebilirsiniz. Alttaki gösterge her dingilde sağ ve sol ağırlıkları ayrı ayrı ölçüyor. Ancak bunlar raporda belirtiltilmiyor. Geçerken dikkat ederseniz öğrenmek mümkün.
Bir dikkatimi çeken de far ayar kontrol sistemlerinin zaten hatalı ölçülüyor olması. Aynı aracı muayene tekrarına götürdüğünüzde far ayarına hiç dokunmadığınız halde iki raporun benzer çıkması gerekirken çok farklı sonuç raporları çıkıyor. ;D
Syncro'nun muayenesini bu ay yaptırdım, ilk defa çeki demirinin topuz çapını ölçtüler muayene bitip aracı dışarı çıkardıktan sonra uzun süre bekledim. Muayene yapan değil başka bir teknisyen gelip plaka pulunu yapıştırdı ve özür
dileyerek muayene yapan arkadaşım karavan onayı vermeye yetkili olmadığından sizi beklettik dedi.
Olsun bir kerede pulu yapıştırtmakta keyif vericiydi.
Aşağıdaki Panelvanı satan arkadaş 2 yılda bir muayene yapıldığını yazmış.
http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-minivan-van-panelvan-peugeot-turkiye-guzeli-yuksek-tavan-uzun-sase-1992-177901360/detay
Araç cinsine minibüs yazmış ve 8+1 koltuklu. Dileyen vatandaş 8+1 minibüslerin ruhsatını otomobile çevirebiliyor. Çevirmese bile 8+1 minibüslerin muayenesi sanırım 2 yılda bir artık.
Bende VW Carevella 8+1 var. Ruhsatta araç cinsi MİNİBÜS yazıyordu.
Haziran ayında muayenesi için TUVTURK e gittim.
Aracın cinsinin değişmiş olduğunu. Trafikten işlem yaptırtıp muayene için tekrar gelmem gerektiğini belirttiler.
Trafık şubeye gidip durumu bildirdiğimde, bilgisayarda işlem yapıp şimdi muayeneye gidebilirsiniz dediler.
Tekrar muayeneye gittiğimde ruhsat değişmemiş olmasına rağmen muayene yaptılar ve yeni muayene tarihi olarak 1 yıl sonrasını verdiler.Yetkililere, trafikten araç cinsinin değiştirildiğini muayene aralığının 2 yıl olması gerektiğini söylediğimde, trafik şubede ruhsat değişimi yapmam halinde muayene aralığının 2 yıla çıkacağını belirttiler.
Tekrar trafik şubeye giderek ruhsat değişimi yaptığımda araç cinsinin OTOMOBİL ve muayene tarihinin 2 YIL sonraki tarih olarak yazılmış yeni ruhsatımı aldım.
Özet 8+1 lerin araç cinsi düzeltilmesi işlemi muayene zamanı geldiğinde zorunlu oluyor.
Dün bir sohbette konusu geçti. TÜV'ün mevzuata göre ruhsatında karavan yazan araçların "gaz bağlantılarına, tuvaletine hatta su tesisatına" bakması gerekiyormuş.
Benim aklima bir soru geldi. Simdi ruhsatinda karavan yazan kucuk minibus kampervanlarin (transporter, T2, T3 vs.) icinde tuvalet yok ve bir cok kisi porta potti de kullanmiyor. Bu araclarda muayene nasil olacak? Porta potti de ilk yardim cantasi gibi zorunlu mu olacak?
Benimkinde sordular gösterdim. Olmasaydı ne olurdu bilemiyordum. Sorunca Karavan için olması gerekiyor dedi. Yoksa ne yapıyorsunuz diye sormadım. Zorunlu tutarlarsa kullanmayarın da en basitinden bir porta potti bulundurması gerekecektir. Tuvalleti yok, ağır ya da hafif kusur mu yazacaklar. Yoksa öylesine mi soruyorlar. Bakalım, zamanla göreceğiz. :
Benimkinde sordular gösterdim. Olmasaydı ne olurdu bilemiyordum. Sorunca Karavan için olması gerekiyor dedi. Yoksa ne yapıyorsunuz diye sormadım. Zorunlu tutarlarsa kullanmayarın da en basitinden bir porta potti bulundurması gerekecektir. Tuvalleti yok, ağır ya da hafif kusur mu yazacaklar. Yoksa öylesine mi soruyorlar. Bakalım, zamanla göreceğiz. :
Ferhat bey pardon ben bu yazdiklarinizi Mavisin muayenesi sirasinda yasadiginizi dusundum. Onda banyo bolumu oldugu icin ona baktiklarini sandim. Bu yuzden kucuk araclar nasil olacak demistim. Yani en basit kamperda, bir porta potti bile olsa tuvalet olmasini istiyorlar yada isteyecekler zamanla.
iki sene önce işyerinin kamyoneti kasasında iz işıklandırması yok diye muayenede kaldı, ışıkların renginin ne olacağını bizzat sordum farketmez dediler, bu sene iz ışıkları kırmızı diye muayenede kaldı :-X :-X :-X sarı olması gerekiyormuş
hersene bir kesime para kazandırmak için ne yapacaklarını şaşırdılar
iki sene önce işyerinin kamyoneti kasasında iz işıklandırması yok diye muayenede kaldı, ışıkların renginin ne olacağını bizzat sordum farketmez dediler, bu sene iz ışıkları kırmızı diye muayenede kaldı :-X :-X :-X sarı olması gerekiyormuş
hersene bir kesime para kazandırmak için ne yapacaklarını şaşırdılar