TÜV

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan cantunc Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 26
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 17,634
Ynt: TÜV

Kanunlar cam filmlerine yasak diyorsa ve görevliler bu yasağa uygun tedbirler alıyorsa haklılar, yasak olduğu halde görmemezlikden geliyorlarsa görevlerini yapmıyorlar demekdir...

Etiketler

Ertan bey gece sürüşü sırasında sıkıntı olmuyormu, ben açıkçası bırakın ön camı yan camlarda bile cam filmi olan araçlarda zorlanıyorum

buralpdi' Alıntı:
Ertan bey gece sürüşü sırasında sıkıntı olmuyormu, ben açıkçası bırakın ön camı yan camlarda bile cam filmi olan araçlarda zorlanıyorum
Levent bey,piyasa malı flim yaptırırsanız illaki sorun olur.Ancak ben en kaliteli flim uygulamasını yaptırıyorum burada çorluda,yapanda arkadaşım 300,500 e değil,Mercedesime 150 tlye Defenderime ise,arka kasa camları dahil 100 tlye yaptırdım :smiley:Arzu eden varsa burada aynı fiyatlara yaptırırım.Dikkat edilecek husus,camların mutlaka sökülmesi gerekiyor,sökmeden uygulama yapılan araçlarda zamanla sökülme sorunu yaşanıyor.
Şöyle düşünün gece takılabilinen güneş gözlükleri var,bunlarda bir nevi öyle.Aracın içindeyken çiğ beyazlık gidiyor,gece ise diğer flimsiz araçlardan bir farkı kalmıyor.
Sadece gece araçla geriye yanaşırken çok az görüş kaybı oluyor.

Binek otomu dün TÜV de peryodik muayeneye götürdüm. Muayene sayfası bittiği için EK-1 doldurttum. Hemen Tüvün bahçesi içine konuşlanmış bir sigortacı hazırlıyor. Civarda da başka da veren yer yok. 20 TL aldılar. bana çok geldi. Otomobilciler federasyonundan 50 kuruşa aldıkları matbuu evrakı bilgisayarda 2 dakkikada 2 yazı yazıp 20 TL yi veriyorlar. Bu evrağı federasyondan kendimiz alıp elle doldursak kabul etmezlermi acaba? Şimdilik otomobilim için 8 sene bu sorun geçti ama aynı sorun karavanım için de var.

Benim karavanımın ruhsatında şöför dahil 7 yolcu gözüküyor. Ama oturacak yer adedi 5 kişilik var. TÜV muayene zamanı ne yapsam acaba? Ortadaki boşluğa geçici olarak 2 kişlik bir koltuk mu atsam acaba? yoksa böyle geçer mi? ayrıca arka koltuklarda da emniyet kemeri yok. Takmaya kalksam, takacak yer de yok.

karavan tescili 01/01/2009 yılından önce olan araçlarda bu tür durumlar var, bu şekilde muayenesini yaparlarsa sana bir zararı yok saedece zorunlu trafik sigortası pirimini 7 yolcu üzerinden ödüyorsun, kişi adedi azalsa sigorta pirimi düşer..Muayeneye normal olarak gir, zaten bir problem varsa nasıl bir yol çizmen gerektiğini tüv'de söylüyorlar, sorunu çözüp 30 gün içerisinde ücretsiz olarak yeniden muayeneye girebiliyorsun.....

TÜV resmi sitesinden alıntıdır ;

Arazi taşıtları hem yolcu nakli, hem de yük nakli amacı ile kullanılabilmeleri yanında her iki amaç için de ticari, hususi veya resmi olarak da tescil edilebilmektedirler. Bu durum araçların muayene ücretlerini, sürelerini ve bu ücretin esas alındığı araç gruplarını da belirlemektedir.

Araç grupları:

Arazi taşıtı olarak tescil edilmiş otobüs, kamyon,çekici sınıfı araçlardır
Arazi taşıtı olarak tescil edilmiş otomobil, minibüs ve kamyonet sınıfı araçlardır
Muayene süreleri:

Hususi araçlar:
1. Yolcu nakli amacıyla tescil edilen ve sürücüsü dahil en fazla 8 oturma yeri olan araçlar ilk üç yıl sonunda ve devamında her iki yılda bir
2. Yolcu nakli amacıyla sürücüsü dahil 8 den fazla oturma yeri olan veya yük nakli amacı ile tescil edilen araçlar ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir
Ticari Araçlar:
Araç sınıfına bakılmaksızın ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir
Resmi Araçlar:
Resmi otomobiller ilk üç yaş sonunda ve devamında iki yılda bir
Diğer resmi araçlar ise ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir muayeneye tabi tutulurlar.
İstasyonumuzda yetkili personelimiz tarafından gerekli inceleme yapıldıktan sonra aracınızın sınıfı hakkında nihai karar verilecektir. Aracınız otomobil sınıfında değerlendirilir ise muayene periyodunuz ilk 3 yıl sonunda ve devamında 2 yılda bir olarak, kamyonet sınıfında değerlendirilir ise ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir kez olarak periyodunu sürdürecektir.

Buna göre karavanlar hususi ve M1 sınıfı araç (yolcu taşımak için ve yolcu sayısı 8 in altında) olduğundan dolayı bu yazıya göre muayenesi 2 (iki) yılda bir yapılması gerekiyor. Bence ruhsatında araç sınıfı m! olanlar bu konuda bastırabilirler. Dikkat edin otomobil dememiş hususi ve yolcu taşıma amaçlı tescil edilmiş demiş. Maalesef benim ruhsatta N1 yazıyor.

Sonradan farkettim bu sadece arazi taşıtı ruhsatlı araçlar için geçerli durum galiba yine de bir irdelemekte fayda var. Arazi taşıtları emsal gösterilerek karavanlar içinde aynı şey uygulanabilir. Bu konuda federasyon bişeyler yapabilir mi acaba? TÜV ve karayolları ile görüşme gibi.

Yine TÜV ün sitesinden alıntı bir madde.

Ön ve arka emniyet kemerleri hangi tarihlerden itibaren zorunludur ?
Yolcu taşıyan M1,M2,M3 sınıfı araçlar ile yük taşiyan N1,N2,N3 sınıfı araçlar emniyet kemeri uygulamasına tabi olan araç sınıflarıdır. Aşağıda emniyet kemeri bulundurulacak koltuklarda, uygulamanın hangi tarihten itibaren başlayacağı belirtilmiştir:

* M1 sınıfı araçlarda (otomobiller)

ön koltuklar 18.06.1986
arka koltuklar 01.01.1995

* N1,N2,N3 sınıfı araçlar, kamyonet, kamyon ve çekiciler

ön koltuklar 01.08.1998
tüm koltuklarda 01.01.2009

* M2 ve M3 sınıfı araçlar, minibüs ve otobüsler

01.08.1998 tarihinden sonra üretilen araçların (model yılı 1999) bütün koltuklarında zorunlu olmayıp;
minibüslerde sürücüsü ile yanında oturan yolcuların koltuklarında,
şehirlerarası otobüslerde arka koltuklar hariç olmak üzere, sürücüsü dahil en ön ve önünde boşluk olan arka koltuklarda, önünde boşluk olan kapı önü koltuklarında,
iki katlı şehirlerarası otobüslerde merdiven önü, en ön ve önünde boşluk olan en arka koltuklarda, masa etrafında bulunan koltuklardan aracın gidiş yönüne doğru olanlarda oturan yolcuların koltuklarında

Benim araç 1980 model olduğundan ne önde ne de arkada emniyet kemeri gerekmiyor :D

Ynt: Tüv

Benim VW Transporter'ım 2005 model ve 2012 de ikinci el olarak satın aldığımda camlarında koyu cam filmi vardı..
Araba el değiştirdiği için satıcı olan kişi TÜVe götürdü ve hiç sorun olmadı...Daha sonra ki sene ben yine götürdüm yine film sorunsuz geçti..
Arabayı aldığımda şöför yanında ki koltuk 2 kişilikti..Ben tadilatla tek kişiliğe çevirttim..
Arkada da 3 kişilik 2 sıra vardı , onu da iptal ettirdim ve tek sıra haline getirdik..
TÜVe gittiğimizde koltuklar nedeniyle hiçbir sorun çıkmadı..
TÜV den aldığımız beşge ile de 3+1 kişilik diye ruhsat çıktı.

Bu sene yani 2014 de arabanın içini kampervan gibi yaptık..Yani sol kenara dolaplar yapılıp, monte edildi..
3 kişilik tek sıra koltuk 2 kişilik olarak yeniden yapılıp yerine kondu..
Cam filmleri eskiden olduğu gibi aynen yerinde duruyor.
Kişi sayısı 3+1 den 2+1 e düştüğü için mantıken ruhsatın da değişmesi gerekir diye İstanbul/Kadıköy/Selamiçeşmedeki trafik şube md.lüğüne uğrayıp ne gibi işlem yapılması gerektiğini sordum..
Verilen yanıt aynen şudur..
"Önce TÜV e muayeneye sokacaksınız..Oradan size bir değişikilik evrakı verecekler..Onunla yeni yerine taşınan trafik şube md.lüğüne gidip yeni ruhsat çıkaracaksınız".

Şimdi arabanın içinde ki ufaj tefek tadilatları dqa yaptırıp muayen günü alacağım..
Ne yaşayacağımı ben de merak ediyorum.
İş, TÜV deki elamana kaldı yani...değişikliği görmeyebilir de.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,027
Kayıtlı Üye Sayımız
166,771
Kaydolan Son Üyemiz
dralpk

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR