Vitara 4H ve 4L Nasıl Test Edilir?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan yerbezi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 51
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 19,078

yerbezi

Kamp II
Yer
Balıkesir
Üstadlar aldığım vitaranın 4H ve 4L modunun çalışıp çalışmadığını nasıl test ederiz? Araç liftde iken çalışıyor görünüyor ama doğal olarak lastikler boşta, yanıltıcı olabilir diye düşünüyorum.

Etiketler
Ynt: Vitara 4H ve 4L Nasıl Test Edilir?

4H ye alınca gösterge panelinde 4WD diye ışık yanar hızınız 100-120 km ye çıkabilir
4L ye alınca ne kadar gazlasanız da 50 km yi zor görürsünüz ayrıca dik bir yokuş bulup (40-45 derece) çıkmayı deneyin sadece 4H de öyle bir yokuşa tırmanabşilirsiniz.

Gösterge ışıkları yanıyor, ama deneyeyim bakalım 50 yi geçecek mi? Hatta hemen çıkıp bakayım... :D

evet denedim normalde 3 ncü viteste gitmem gerekirken 50-60 km/s hızda 5nci viteste 3000d/d devir çeviriyor, peki bu gücü ön tekerlere de veriyor anlamına mı geliyor şimdi? çamurlu bir araziye girdim, patinaj çekmeyi denedim, arka tekerler giriyor patinaja sadece... belki de ön tekerler daha yavaş dönüyor farkedemiyorum...

2H de patinaja kaldığınız,çıkamadığınız kaygan ve dik bir arazi bulun,sonra 4L ye alın,eğer araç çıkıyorsa veya 2H ye nazaran daha kuvvetlice ve uzağa ilerliyorsa herşey yolundadır.Normal şartlarda 2H ve 4H-L arasında bu tip yerlerde bariz bir çekiş farkı hissedersiniz.

yerbezi' Alıntı:
evet denedim normalde 3 ncü viteste gitmem gerekirken 50-60 km/s hızda 5nci viteste 3000d/d devir çeviriyor, peki bu gücü ön tekerlere de veriyor anlamına mı geliyor şimdi? çamurlu bir araziye girdim, patinaj çekmeyi denedim, arka tekerler giriyor patinaja sadece... belki de ön tekerler daha yavaş dönüyor farkedemiyorum...
Hocam 4 çekerde aracı patinaja zorlamayın porya kilitleri zarar görebilir.

yerbezi' Alıntı:

4L de 40 km/h üstüne pek çıkmayın ayrıca 4L ve 4H pozisyonunda ön ve arka akslara %50 oranında tork dağıtılıyor bu nedenle virajlarda ön ve arka tekerler aynı hızda dönerler. Ancak yatay düzlem dönüş yarıçapları farklı olacağından (resimdeki gibi) sert zeminlerde hızlı dönen iç tekerler patinaj yaparak durumu tolere edemeyeceğinden kasılma ve dişlilerde zorlamalar oluşur. Bu nedenle zemin bu durumu tolere edebilecek şekilde ıslak / çamur /kar vb ise 4H 4L kullanın, zeminin sert olduğu yerde özellikle dönüşler çoksa 2H daha uygun olur.

donusYaricaplari.jpg

Üstadlar;
Bugün ıslak çimenlik olan bir tepe buldum, 4L ye aldım, araç ağır devirde çıkmaya başladı, yarısına kadar gelince arka tekerler tutunamamaya başladı ve araç durdu, camdan kafamı çıkararak baktım, arka tekerler dönerek çıkmaya çalışıyor ama ön tekerler de bir canlılık belirtisi yok. Ne dersiniz? Onların da patinaja geçmesi gerekmez miydi? Nereden kaynaklanıyordur sorun? Erdal Bey, Eren Bey, Abdullah Bey, Yaşar Bey ve Kanyon_Jimny e ilgilerinden dolayı teşekkür ederim.

Bu durumda önlerden bir tanesi dönüyor olmalı. Siz camdan baktım dediniz, sağ ön tekeri de izleyebildiniz mi?

Hayır Erdal Abi, onu göremedim, ama patinaja geçse hissederdim gibime geliyor direksiyondan...

Merhaba, tam sağ sol dönüşlerde tekerlekler kasma yapıyormu yoksa çıt çıt çıt diye dişli atlama sesimi geliyor. eğer ses geliyor ise ön porya kilitleri kilitlenmiyor yada sıyırıyor yada ön aks kafaları sıyırıyor olabilir.

arkadaşlar ilk arazi aracım olduğu için bir sürü şeyi yeni yeni öğreniyorum, cahilce sorular sorarsam mazur görün e mi? :smiley:

yuzen_adam' Alıntı:
Merhaba, tam sağ sol dönüşlerde tekerlekler kasma yapıyormu yoksa çıt çıt çıt diye dişli atlama sesimi geliyor. eğer ses geliyor ise ön porya kilitleri kilitlenmiyor yada sıyırıyor yada ön aks kafaları sıyırıyor olabilir.

kasma da olmuyor, çıt çıt sesi de gelmiyor :eek:
bu pek iyi değil gibi geldi bana :D
acaba porya kilidi mi yok, free wheel hub yazan şey sadece kapak mı acaba? içi boş olabilir mi? doluysa da bozuk heralde...
ama araç liftteyken 4 teker de dönüyordu belki de güçe binince dönmez...

Hmm.. o zaman yine siteden bir arkadaşaımızın yaşadığı bir sorunu sizde yaşıyorsunuz. sitede çok aradım ama bulamadım konuyu. sanırım arazi şanzımanı içindeki bir milin sıyırması ile ilgili bir problemdi. konuya hakim abilerim sizlere eminim yardımcı olacaktır.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,843
Kayıtlı Üye Sayımız
166,944
Kaydolan Son Üyemiz
Bir öğretmen

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.