Ynt: Vitara Benzin Pompası Hakkında?..
cevaplar için teşekkür ederim Hakan bey
.. bi noktayı altını cizeyim tehlikeli şaka kaldırmayan bi iş cok dikkatli olmanız gerek fazla benzin dökerseniz kazalar olabilir
herkesin yapabilecegi bir şey olmadıgını tehlikeli oldugunu belirtmiştim . bu yöntem ile en az 5 kere calıştırdım , kesin saymadım ama fazlasıda olabilir.
bu motor un vazifesini yapıp yapmadıgı nasıl anlaşılır ? ..... bu sorumun cevabını hakan bey fazlası ile vermiş okumanızda fayda var
yolda kalmamak için bu bozuk motor gecici olarak calıştırılabilirmi varsa yöntemleri nedir ? ......otomobillerde her markada % 90 aynıdır tarif edeyim arka oturdugunuz minderi dışarı alınca yaklaşık 15 cm capında bir plastık kapak cıkıcak o kapagıda söküceksiniz . benzin pompası karşınızda . şamandıra ve pompa tamirinde depo sökme geregi olmasın diye tüm üreticiler aynı yere koyuyorlar nerdeyse .bir kişi marşa basarken digeri büyük bir tornavida benzeri bir seyle şamandıra üstüne tık tık vurun ca takılan calışacak gibi bi motorsa calışabiliyor.... gelelim vitaraya ...bunda şamandıra ve depo koltuk altında degil ,,bagaj altında . depoyu sökmeden , şamandıraya ulaşmak mümkün degil , bir konu daha var her aracta depo göstergesi samandırası ve benzin pompa motoru ,aynı plastik kutudadır ..vitarada bu degişik ayrı ayrı ,,sadece 2 tel baglı olan şamandıra . 2 tel + 2 hortumlu olan ise pompa motorudur. vitarada ise şunu yapmanız gerekiyor 15x15x15 cm ölçülerine yakın bir kaya parcası bulmanız gerekiyor ,bir kişi marşa basarken digeri bu kaya ile depoya sert bi şekilde vurması gerekiyor ,bu bilgiyi başım belada iken murat kanaclardan almıştım ,depoya bişi olmazmı delinir falan olmaz demiştim oda bana vur korkma depo çelık bişi olmaz demişti .ben pek kısmetli olmadıgım dan bu tip konularda yuvarlak olan depo dizaynını vurarak nerede ise dört köşe yapmıştım ama nafile benimki nin calışmıyacagı tutmuştu bikere ..sizin başınıza böyle bi olay gelirse denemeyle bi şey kaybetmez olursa bana bi dua benzeri bi laf edersiniz bilgimi paylaşayım dedim.
ceyrek depo benzin bilgisi yaygın genelde ne amaçla bırakılmalı ?
cay bardagı büyüklügündeki bu motor benzinin tam olarak etrafını kapayacak ve üstünü örtecek şekilde depoda durması gerekiyor kendi sogutmasını depodaki benzin ile yapar çünkü. bunun yarısı acıkta kalırsa az tamamı acıkta kalırsa dahada cok ısınacaktır .en az ceyrek normali ise yarım depodur bilhassa yaz günleri için ..
bizde hernekadar olmasada ikaz ışıgı onu devamlı yaktıran az benzin ile gezmeyi adet haline gerirenler yada para durumlarından bu şekil gezen arkadaşların bu pompa arızası oranı cok daha yüksektir.
regülatör isimli bir parca vardır bu motorun vakumunla calışır gelen benzin basıncını ayarlayarak iceri yollar .bizzat saat ile ölçtüm 3.1 -3.3 arası çalışıyor ne zaman artıyor derseniz gaza ani yüklendiginiz an diyebilirim .aldıgım motor fabrika verilerinle tutuyormu diye kontrol etmiştim.
penzin pompası normal devirdaim motoru gibi degil cok çiddi basınc üreten bayagı bir tazzik ile benzin basan (örnegin ön cama su fışkırtan motor gibi basıt bişi degil)
boyuna göre cok büyük iş yapan ufak tefek bi parca diyebiliriz kendisine .
lpg de ise arac lpg ile calışırkende bu motor durmuyor devamlı çalışıyor enjektörlere tazzikli benzini basıyor enjektörlerde calışmadıgından etrafında hafif bi sogutma yapıp ılık bi vaziyette depoya geri dönüyor oradada benzin pompası calıştıgından ısınıyor depo içindeki benzin sogutma olayında yakıtın az veye cok olması bu durumu etkiliyor motor benzini yemedigi için tam tazzik dahada fazla olarak devamı geri döndügünden motorun sırtına biraz daha fazla yük biniyor lpg li araclarda zaten ihtiyarsa ilk gecirdigi kirizde rahmetli oluyor bilmem anlatabildimmi bazı şeyleri harflerle anlatmakta bi ustalık isteyen bisey oda bende hiç yok ..
depoyu fullesek de bütün sene full gezsek ne mahsuru vardır ?
benzin rafineri denilen tesislerde petrolün icinden ayıklanarak cıkar bu cıkan mamule bir cok kimyasal ilaveler karışımlar eklenir petrol ofisi misal bugdaydan elde delilen bir maddeyi katıyormuş ,bilimsel ayrıntılara girmeden kestirme halk dilinde anlatacagım benzinin yanıcı ,uçuçu patlayıçı,özellikleri bekleyip bayatladıkca kaybolur.
benzini cok benzin satan yerlerden taze taze alıp kullanmanız ..cok az benzin satış potansiyeli olan yerlerden aylarca beklemiş icindeki yanıcı ucuçu maddeleri ucmuş benzini almayın derim.
aynı olay lpg li aracta devamlı dolanan tur atan benzin buharlaştıkça havalandırmadan buharı cıkar gider bu buharın içinde yanıçı ,uçucu ,patlayıcı maddeleriniz ucar gider size patlamayan oktanı düşük kalitesiz bi yakıt kalır.gaz,mazot misali.
bir gün yolunuz düşerde giderseniz gökceada ya burada belediye kendinden başkasına benzin istasyonu acmaya ruhsat vermedidinden tek benzinci var alternatifi yok
tüm istasyonlarda depolar toprak altında ,fakat oradakiler özel güneşten daha fazla etkilensin diye siyaha boyanıp 40-50 derece güneş altına koymuşlar , 6 silindir 136 hp olan motorum 3 pistonmu desem 36 beygirmi desem garip bi durum ortaya cıktı 3-4-5 vitesler iptal düzde 2 rampada 1 zor gider oldu 4 kişi var aracta 2 si agır abi biri ben tabii.telaşe düştüm gittim benzincinin sahibi ile kavgaya patron belediye olunca karşımdakilerde belediye elemanı benzin satmaktan bi haber abiler ne olacak bana bi çözüm dedim .abi şuradan aşgıya carşıya gidicen falan dükkanda bi avrupa ilaclar var git bi ondan at dene abi dediler çare yok gittim attım depoya stp,wyns gibi oktan arttırıcı ilaclar 2-3 gün sonra bir daha gittim adamın elinde az vardı 1 tane daha alıyım da dursun dedim ,satıcıda cok meraklı bana bi soru sordu abi bu işe yarıyormu bunu benden turist ler bilhassa cok alıyor nasıl durum diye sordu .şu cevabı verdim kendilerine pisikolojime iyi geldide motordan emin degilim peki neden bitane daha alıyorsun abi dedi belki bi işe yarıyordur görmedigim bilmedigim bi faydası olabilir şu an için yapıcak bundan daha iyi bişey gelmiyor elimden demiştim.
sanırım yakıtla ilgili bilgiler vermişimdir..
depoyu sökmek icin yanınızda hangi anahtarları bulundurmak gerekir ?
12-13-14 oynar başlıklı en az 40-50 cm boyu olan lokma türü anahtarları yanınızda bulundurmanız lazım .bu depoyu terazide tartmadım tahmin vericem alt depo koruma sı ile beraber cikıyor ,en az 30 40 kg gibi bir agırlıgı var dahada fazla olabilir yakıtla beraber ,bunun altına yatıp sökseniz bile üzerinize düşerse sizi sakatlıyabilir .
söktügünüzü varsaysam bile arac altında onu 50-60 cm yukarı kaldırıp yerine vidalama şansınız hiç yok .20 senelik iki suzuki ustası düşünün rambo türü bir vucut yapısına sahip degillerse onu onlarda yerine takamaz bilgilerinize..

vitarada benzin pompası ömrü kilometre olarak nedir.
bundan başka soru sormıyacagım bu 50 tl lik cay bardagı büyüklügündeki parcanın bozulunca başınıza acabilecegi işleri bir bir yazdım . önemini belirttim . bu sorumun cevabıda sizlerden gelsin ;D