Ynt: Vitara Isınmama Sorunu!!!
turkergen' Alıntı:
Hocam yemin ederim ki ses yoktu. Şimdi çok ses geliyor. Hani yazın sıcaktan fanlar deli gibi çalışır ya benim fanda öyle çalışıyor. Sanki yaz sıcağındayız. Anlamadım gitti. Sanki elektrikçi bişeyleri yükseltti. Deli gibi çalışıyor hocam.
Bu arada İzmir de aşırı yağmur var. Aracı akşam elektrikçiden alıp direk eve geldim. Yağmurdan kaputu açıp fan ne kadar hızlı çalışıyor diye bakamadım ama inanın çok hızlı çalışıyor. Ben içeriden gelen sesin ne sesi olduğunu anlayamadım. Evi önüne geldiğimde araç çalışır haldeyken dışarı çıktım ve ses inanılmazdı. Ve bu ses içeriden de duyuluyor. Önceden böyle birşey yoktu. Kontağı çevirdiğim an fan çalışıyor.
Merhaba,
şimdi konuyu doğru cevap verebilmek için 1-2 hususu tam olarak anlamamız gerkiyor.
bahsettiğiniz fan ;
a- Radyatörün arkasında kranktan kayış ile dönen termikli fan mı? (bu fan motor belli sıcaklığığa ulaşana kadar motor devrinden daha az dönüyor, motor ısınma yaptığında aşırı harareti önlemek içinde içindeki ısıya duyarlı madde ile sıkışarak motor devri ile aynı devirde dönmeye başlıyor)
b- yoksa bahsettiğiniz fan klima radyatörü önünde bulunan ve elektrik motorlu fan mıdır?
eğer klima radyatörü önündeki elektrikli fan kontakla birlikte çalışıyorsa ortada bir yanlışlık var, bahsedilen fan klima devrede olduğunda (ya da bazı modellerde (model derken 1991 - 1996 arası üretim yıllarına göre değişiklik gösteriyor) klima beyni ile motor beyni tarafından motorun hararet yapmasını önlemek için klima devrede olmasa bile çalışabiliyor.
aklıma gelen bir husus var, elektrik tamircisine gitmeden böyle bir sorun yoksaydı, ustanın ne tamirat yaptığı, nasıl yaptığı merak konusu oluyor, akünün ilerisinde 2 adet (otomatik viteste 3 adet) röle bulunmakta, bu rölelerden 1 tanesi klima komprosörünü, diğeri klima radyatörü fanını çalıştırıyor, 3 röle ise otomatik şanzımanlı araçlarda otomatik şanzımanla alakalı olup tam olarak ne işe yaradığını bilmiyorum.
eğer tamirci usta marş motoruna tamir yaparken bahsettiğim klima radyatörü rölesinden bağlantı falan yapıp marş motoruna da röle falan takmışsa klima radyatör fanını da farkında olmadan sürekli devrede tutacak bir bağlantı yapmış olabilir,
daha detaylı bilgi verebilirseniz sanırım sorunu çözebileceğiz.