Vitara V6 Subap Kaçırma ve Gürültülü Çalışma (Motor Teklemesi) Sorunu?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan temizaga Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 15
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 16,872

temizaga

Ana Kamp
Yer
kayseri
merhaba arkadaşlar sorunumu iki ana başlıkta belirteyim: 1-iki ay önce motordan ses geldi motorcuya gittim zincirlerden geldiğini değişmesi gerektiğini söyledi. 2-bu günde arabada rölantide tekleme meydana geldi ustaya gittim ;bir yerlerden hava alıyor diyerek manifoltun altında bir civata söküp taşladı avans ayarını yaptı tamam dedi,yola çıktığımda hem teklemede artma hemde sanki hava filtresizmiş gibi(hörültülü) çalışmaya başladı.tekrar ustaya geldiğimde subaplardan birinde kaçak olduğunu silindir kapağının sökülmesi gerektiğini söyledi.kendisi daha önce 4-5 adet yaptığını bu işibildiğini ve 300 tl işçilikle yapacağını(zincir germe veya değiştirme dahil)söyledi.bu hususda yardımlarınızı bekliyorum tşk.

Etiketler
Ynt: Vitara V6 Subap Kaçırma ve Gürültülü Çalışma (Motor Teklemesi) Sorunu?

arkadaşım öncelikle geçmiş olsun büyük ihtimalle zincirlerle birlikte supaplarıve silindir üst kapağıda gitmiş gibi görünüyor hangi sehirde oldugunu belirtirsen sitedeki arkadslar saglam bir usta önerebilirler belki

deniz bey teşekkür ediyorum ilginize kayseride oturuyorum. ancak gaz kelebeğindede sorun olabilirmi acaba

iyi geceler yaşar bey bende öyle düşünüyorum

arızanızı tam tahmin etmek için kaç kilometrede oldugu nu bilmememiz lazım .. onuda şöyle açayım katolog verilerine göre bu zincir takımının 100 bin km de degişmeşi gerekiyor 150 bin e kadar problemsiz 175-200 bin aralıgına kadarda şakırtılı calışarak durumu idare eder ,200 bin üstü sakıncalıdır o kadar süreyi uzatmadan degiştirilmelir.
aracınızın km si 100 000 altında ise bozuk luk yoktur ,,150 000 altı ise yeni başlıyor olabilir arac yüksek km de ise sizden önceki sahibi kc km de bu nu degiştitdi yada degiştirmediginin bilgisini almanız gerekiyor .
v6 motoru 1995 de üretilmiş şu an üretimde olan 2.7 v6 olarak xl7 de kullanılır. matematiksel olarak 15 sene kadar eski bir teknolojiye sahip diyebilirsiniz .fakat günümüzdeki pek cok motordan teknolojik üstünlükleri vardır . bunların bazılarını sıralayayım fikriniz olsun ..
1-) avans ayarını kendisi yapar ecu dan (elektronık beyınden ) ustanın kurcalaması gerekmiyor , iyi modern bir yerde bilgisayar ve lamba tabancası ile tekrar ayarlatmanız gerekir. westinghaus yanın daki parcadan tekrar baktırın ayarına .
2-) zinciri calışma esnasında hidrolik basınc ile kendisi gerer ,bu parcada setin içinde cıkar zamanla ihtiyarlayınca sıkıntı yaratabilir. germe işlemi mekanik cıvata sıkmalı ,yada yaylı germe sistemli olmadıgından germe işlemi gibi bir işlem söz konusu degildir ..nekadar gerilecegine motor karar verir ve yapar .. usta sadece bakar yapabilecegi bir şey bu konuda olamaz..
3-) sibob ayarlarını calışma esnasında hidrolik basınc ile kendisi yapar ,,ustanın sibob ayarı yapması söz konusu degildir.
4-) distiribitör,buji kablosu ,endiksiyon bobini v.b. gibi eski tip parcaları yoktur onun yerine her buji üstünde ufak birer bobin bulunur enerjisini de ecu dan alır .

ngk bkr 6e ,0.70 ..orjinal bujisidir katolog 40 binde bir degiştirilmeyi tavsiye eder ,ülkemizin pahalı benzinine o sürelerde dayanmaz lpg niz varsa 10 bin .benzin ile kullanıyorsaniz 10 bin de kontrol 20 binde degiştirme yapmanız gerekir .
v6 tı nın tek nazlı kaprisli oldugu nokta motor yag kalitesidir.malesef yag secer ucuz ve dandik yagları istemez kalın yaglarla hidrolik basınc düştügünden siboblarda ve zincirde aşırı şakırtıya sebeb verir bu olaylar başınıza yag degişimi sonrasında geldi ise tek sorumlusu yag dır adam gibi kaliteli ve pahalı bir yag koyun hemen arızanız sona erecektir.
size yag konusunda da bilgi veriyim fazla uzatmadan 3. sınıf yag petrolden üretilen hipoloitli yag türüdür ..2 . snıf yag yarı sentetik yag dır .. 1. sınıf yag tam sentetik yagdır , bu yag kalite ve fiyat olarak en yüksek olanıdır , aracınıza koyacagınız en kötü yag 10/40 tam sentetik olsun ,mümkünse 0/30 tam sentetik kullanın markası cok da önemli degil bu yagın her ceşiti kalitelidir zaten.

size tavsiyem ustanın orjinal parcaların üzerinde degişiklik yapmasına müsade etmeyin civata ucu taşlama gibi .
ilk iş 6 tane buji yag ve yag filitresi ve hava filitresini degiştirin ,aracın kilometseside bu arada önemli ,bir düzelme varmı ona bakın ve şunu gözlemleyin calıştırmadan evvel kaputu acın şakırtılar sogukken cok fazla ısının ca biraz azalıyorsa adres belli zincirin degişmesi gerekir.
subaplardan birinde kaçak olduğunu nasıl anlarız buji bobinleri sökülür ateşleme kesilmiş olur her bujiyi tek tek sökerek yerine motor komprosyon oranını ölcen saati takıp marşa basın ve verilerin 6 silindirdede aynı cıkıp cıkmadıgına bakın,
en zor iş hava almayı bulmaktır ,bu nun en kolay yöntemi motora su dökmektir fakat bunu kendiniz asla yapmayın ,sıcak motora bahce sular gibi dökerseniz başınız cok agrır ,soguk yada ılık motora 0.5 litre su sişesinin ucuna 2-3 mm lik bir delik delerek şüphelendiginiz hortumlara ve onların manifotta baglandıgı yerlere hafif ce püskürterek bulabilirsiniz hava alan yerler faşır fuşur yaparak suyu içine cekecek ve kacak olan yeri yakalayacaksınız .
eger başını za bu iş geldi ise size başınıza gelecekleri tarif ediyim zincir degişimi .bu sadece zincir degil öncelikle onu belirteyim yaklaşık 30x40x10 cm gibi 5-8 kg lık bir kutu ..dişli ,zincir plastik palet vs işi ful dolu hepsinin eskisi cıkacak yerine yenisi takılacak ve en az 5-6 noktada sente dedigimiz ince ayarı vardır birinin bile bir diş kacıklıgı verimsiz calışmaya neden olur.aşırı da yanlış takılırsa sibop piston carpışmasına motoru haşat etmeye de yeter.
ön pancur su ve kilıma radyatörü fan pervanesi sökülür aracın önü tamamen ayıklanır önden sökülerek yapılır ve işçiligi zor bir iştir bilinçsiz tecrübesiz kişilere kesinlikle elletmeyin bu kısmı derim . sizin calıştıgınız ustalar bu sınıfa giriyor gibi dikkat derim.aşagıda belirtecegim konuları da ihmal etmeyin ..
kilometre ye pek bakmadan devirdaimi yenileyin termostatı yenileyin ,motor suyu boşalınca içindeki tortular kalorifer petegine iner onu giriş cıkışına hortumla tazzikli su verek içindeki pisligi temizleyin ,su radyatörünü ustasını bulabilirseniz şişletin yada yenisini alın antifirizi kırmızı olandan koyun aliminyum motorlar için daha saglıklıdır .yag + yag filitresi ve kilima içinde en son gaz bastırmanız gerekiyor ,klima ve sarz kayışlarınıda gözden geçirin gerekiyorsada degiştirin .mali olarakta size liste yapayım tutarları yaklaşık yazayım tek tek araştırıp kendiniz fiyatlandırma yapın

400 yan sanayii set
120 devirdaim
30 termostat
*** işçilik
*** radyatör
** buji
15 yag filitresi
15 hava filitresi
*** tam sentetik yag
** kayışlar
80 kilima gazı
** anfiriz
+ toplamda bin liranın az üstünde bir masraf cıkar bazı şeyleri ucuza hallettmeniz gerekiyor başka seylerde karşınıza cıkmaz ise bu civarlarda tutar ..
size tavsiyem öncelik le bir yag ve filitre buji degiştirin ve duruma bir bakın ne vaziyette ,sonraki adım sogutma suyuna yag karıştırma ,yada motor yagına su karıştırma varmı ona baktırın bahsettiginiz hörültüde kapak contasını andırıyor aşırı teklemede varsa ki var diyorsunuz bu işlemdede blokta carpılma ölçtürüp kapaklarıda mümkün oldugunca az olarak taşlatmanız gerekecek ,bu durumdada sibob ve kayıdlara baktırın gerekiyorsada yenileyin + sibob lastiklerinide tabii ...... aşırı uzun ve felaket tellallıgı gibi oldu ama detaya girince uzadı biraz başka bir v6 kullanıcısına lazım olursada buradan bilgilensin amacı ilede yaptım biraz , v6 tı masraflı derler ya masrafı her 150 bin km de bu tutar 150 bin ni kac senede yaparsınız seneye bölersen 15 senede bir masrafı vardır oda cok degil kullanıcısı olarak keyfi yeter derim . hepinize keyifli sürüşler dilerim .

geniş izahatınızdan dolayı çok teşekkür ederim çok yararlı ve öğretici oldu.yazınızın sonundada belirttiğiniz gibi diğer arkadaşlarada çok faydalı olacaktır.1- tekleme acaba gaz kelebeğindende kaynaklanabilirmi(lpg ustası gaz kelebeğini değiştirdiğini söylemişti tahminende ondan sonra titreme başladı).2-bütün bobinler sökülüp denendiğinde birinin takılıp çıkarılmasında motor çalışmasında bir değişiklik olmadı.dolaysıyla ustada otaraf subapda kaçırma olduğunu söyledi ancak basınç ölçümü normal geldi.dediğiniz gibi manıfoltun üstüne su döktü ve faşırdama sesi geldi ordaki( tahminen enjektor üstü)cıvata somununun orjinal olmadığnı ve burdan geldiğini somunun taşlanarak düzeleceğini söyledi ancak hörültülü çalışma ondan sonra başladı.(taşlanan somundan hava alıyor olabilirmi) 3-ayrca subapların 24 adet olduğnu belki bazılarının taşlanmayla düzelebileceğini takımının 220 tl olduğunuda söyladi.4- üç dört ay önce üst kapaktan egzos üstüne yağ kaçırma nedeni ile iki defa conta değişti ama sorun aynı acaba arızaların bununlada ilgisi olabilirmi.5-aracım 183000 de 1996mod otomatik bir yıl oldu alalı öneki sahibi aracı temiz kullanmamış.yağ olarak 10\40 kullanıyorum bujiler yeni takıldı.5-anladığım kadarıylada zincir setinin tamamının değişmesi yönünde tavsiyeniz.forumda bazı yerlerde okuduğumda uzun zincirde genelde arıza olmadğiı diğer aparatların değişmesiyle arızanın kalkacağı yönünde idi siz ne dersiniz.

arac benzınde de aynı arızaları yapıyormu aracı evvela benzıne göre 10 numara problemsız ayarlayıp enson lpg cıye gidilmesi lazımdır ve lpg cının sadece ayar yapmasını isteyin onun motora müdahale etmesi sakıncalar getirir.
basınç ölçümü normal ise problemi birde bobinleri degiştirip baksanız o teklemeyen yerdeki bobin arızalı gözüküyor .
Kayseride ikamet ediyormuşsunuz bence aracı ufak ufak ankara yada istanbuldaki özel ve tecrübeli suzukici arkadaşlara 1 seferlik yaptırın bir daha da yag ve yakıt koyup ömür boyu keyfine varın ,bu sistem her yerini anlamayan kişilere kurcalatmaya devam ederseniz aracınızı japonyada bile düzeltelimiyecek hale getirecek siniz .
yetkili servise gidin diyecem fakat yanlış adres olucak çünkü ordaki elemanlar şu an üretimde olan aracların egitimini almış ve onları yapabilecek kapasitedelerdir bizim araclar tedavülden kalkalı 15 sene oldugundan artık antika sınıfına girdi nerede ise size özetle en az 20 senedir suzuki ile haşır neşir olan eski ve akıllı usta gerekiyor .

kts sistem (bilgisayar ile arıza bulma)olan bir yere gidin şimdilik benzinle calışırken ne dertleri varmış bilgisayar size söyler en azından bir fikriniz olur .ecu daki arızalar ne imiş bir kagıda yazın ve ecu sıfırlanınca aynı arızaları tekrar yaparsa ismi gecen parcaların degişimi gerekir.
japon araclarının ortak özelligi - negatif şase elektirik sistemli olması ve enjektör acılıp kapanma sürelerinin cok kısa olmasındanda kaynaklı olarak pek cok lpg sistemi bizim araclarda netice vermez ,bu da lpg ecu sunun içindeki programının (yazılımın) yetersiz gelmesinden (beynının az akıllı olma durumu)kaynaklanır ve başınız devamlı agrır .kendimden bir örnek veriyim size 4.0 xj grand cheroke de kme marka lpg 10 numara calışıyor ve problemsiz ve cok memnunlar ben 10 yerde ayar yaptırdım olmadı ,aracı lpg takılı almıştım ,cheroke nin yarısı kadar motoru niye yürütemedigine cok kafa patlattım ve sonunda 2. el tartarini kazalı bir aractan söküp benimkine montaj ettirdim şimdi lpg sorunu diye bir şey tanımıyorum hatta bilmiyorum bile. :smiley:

bazı sorularınızı atlamısım .sibobları kendi ayarlar motor yag basıncı ile taşlanacagı bir yeri yoktur kapak sökerseniz egerde cok haşat cıkarsa katıdlarla beraber yenilenmesi gerekir .
zincir in eskimesi yavaş yavaş uzaması ile olur uzar,uzar ve en son noktadada kopar..setin içindeki parcalar ayrı ayrı satılmıyor, okadar arac sökülmüşkende hidrolik itiçi ve paletleri yenileyip zinciri eski bırakma fikrini ortaya atan ustaya yada herkimse de saygılar derim..
siboblarda fincan tabir edilen bir parcalar vardır bunlarda genelde 500 km üstü ömrü vardır bozmak oldukca zordur ,bu işlere girdiginizde söktürüp baktırsınız .durumu görmek bilmek amacı ile gerekirse yenilenir.

öncelikle bütün suzukicilere hayırlı akşamlar.dün aracın pistonlara kadar heryeri söküldü.usta manifoltun gevşek olduğunu muhtemelen hava aldığını ancak yinede emin olmak için kapakları söktüklerini söyledi bende itiraz etmedim.sağ silindirde daha çok olmak üzere ekzos subapları yanmıştı .rektefiyeciye gönderdiler. Zincirlere gelince eksentriğin ve kartelin içindeki zincirler gevşemişti.siparişleri verdim malzeme geldi set olarak. ancak usta gelenler içindeki dişlilerden birinin (eksantrik) 2.5luk v6 nın olduğunu bunun yerine kendi dişlisini takacağını söyledi.inşallah yarın tamamı bitecek. şimdilik bu kadar.

oğuz1134... verdiğin bilgilere teşekkürler çok faydalı bilgiler... bendede 1996-model 138.km. 2.0.v6.24.v. var, bakımlı sayılır... yakıtı dışında derdim yok gibir... motor fanı soğukken ses-çalışma yapıo oda guzel ses yapıo, buyuk motor sesı gıbı, gaz verınce :smiley: elletmıyom şimdilik... hafıf şakırtı varda şimdilik çalışıyor...fıyat nedenıyle lpg tartarın yerıne atıker olsa sorun olurmu acep... tşk....

bilalrmx54
sakaryalı arkadaşım ayar yaptırdıgım bayilerin içinde sakarya otogazda vardı o arkadaş en cok ugraşanlardandı ,1.6 lara taktırıpda memnun olanlar var sizin için bir soru hazırlayayım bunulpg yi takıcak adamla görüşürken ona iletin vericegi cevaba göre hareket edin
işte lpg çiye sorulacak 10 puanlık uzman sorusu ............... benim aracımın enjektör acılma süreleri 2 mili saniye altında 1,5 milisaniyedir senin takacagın **** marka lpg sistemi otomatik kalibrasyon ayarı tutarmı ...........tutmaz ise senin arabanın beyninde orasının burasının arızalı oldugu zırvalıkları dinlemem aslanlar gibi söker sin 1 kuruşta vermem ona göre ..antlaşmasını yazılı veyasözlü yapın derim .
lpg takılıcak ise bir araca şunlar araca uygulanmalı buji ,hava filitresi,benzin filitresi,degiştirilip bilgisayara baglanıp beyninde arıza varmı ona bakılmalı ,enjektör temizligi yapılmalı ve lpg çinin dükkanına arac benzinle en verimli 10 numara calışır halde girmeli ,tekleyen enjektör,tıkalı hava filitresi ,bitik buji ile ayar oluçagını sanmayın lpg cide durumdan habersiz tırmalar durur kesinliklede ayar tutmaz bunu lpg çilerde bilmiyor her araca yaparız abi derler sonra sac baş yolma durumlar falan olan sizin saclara olur. :smiley:

tşk kardeş...

2.5 V 6 aracımla ilgili ileride karşılaşabileceğim (araç 65.000 km'de) sorunlara yönelik bilgisayarıma kaydettim.
Teşekkürler Oğuz Bey.

bilalrmx54 arkadaşım bende sakaryada oturuyorum ve benimde 2.0 v6 suzukim var aracıma atiker otogaz taktırdım ve sonderece memnunum,racımın bakımlarını ise suzukinin duayeni olan şemsi ustaya yaptırıyorum,şemsi usta suzukinin türkiyeye ilk geldiği yıllardan beri suzuki ustası(gazetelerin araç dağıttığı dönemlerden)aynı zamanda offroad da yarışan yarış araçlarınında serviz ve bakım işlerinide yapıyor,aracınla ilgili bi sıkıntı olduğunda ısrarla tavsiye ederim.

tşk... not aldım... jackal :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,954
Kayıtlı Üye Sayımız
166,955
Kaydolan Son Üyemiz
meh

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.