Ynt: VW T3 Zorunlu Trafik Sigortası - Yardım..!
Sayın Tahir Turan
Ben minibüsümü aldıktan sonra öğrendim minibüslerin zorunlu trafik sigortalarının bu kadar yüksek olduğunu. Bir de şu var ki, artık sigorta şirketleri serbest piyasa usulü çalışıyorlarmış. Yani isteyen sigorta belli ölçülerde istediği fiyatı belirleyebiliyor. Ama araştırdığım sigortalar arasında en hesaplısı HDI sigorta idi. Ben aracımı 608 YTL ye sigortalattım ve yukarıda bahsettiğim "araç sınıflandırma" mevzuunu aştım, çünkü sigorta yaptırırken gördüm ki aracımın sınıfı değil, marka model, yıl ve kayıt olduğu yerlere göre fiyat çıkıyor. Sizin edindiğiniz fiyatın daha düşük oluşunu aşağıdaki maddelerle açıklayayım.
1- sigorta fiyatını en çok etkileyen etmen, sigortalı aracın hangi ile kayıtlı olduğu. Benim aracım 34 plakalı ve bu yüzden 608 YTL. Aynı şirket, aynı bilgilerle birlikte eğer Sinop plakalı olarak girersem sigorta bedelim 222 ytl olarak çıkıyor. Bu sigortalı aracın risk faktöründen kaynaklanıyor
2- Sigortalı aracın yılı, yine fiyatı etkileyen bir etmen
3- sigortalı aracın sahibinin yaşı da fiyatı etkiliyor. Genç araç sahipleri daha fazla prim öderken ileri yaştakiler daha az prim ödüyor.
4- cinsiyet de fiyatı etkiliyor. Ama hangisinin daha fazla prim ödediğini bilmiyorum.
Yani öyle tahmin ediyorum ki, siz 30 yaş üzerindesiniz ve sigorta bilgilerini girerken kayıtlı olan yer olarak küçük bir şehir girmiş olmalısınız. Ve de öyle sanıyorum ki siz de bu bilgileri sigortam.net ten aldınız. Ben de oradan çok farklı farklı bilgilerle sorgulatmıştım. Aracımın 57 plaka olmadığına üzülmüştüm
Bu arada buradan reklam gibi olmasın ama, Ozan arkadaşımın da bahsettiği gibi sigortamın yanında çekici yardımını da hediye verdiler. Diğer sigortalarda var mı böyle bişey hiç bilmiyorum. Yada teoride yol yardımı var ama pratikte nasıldır bilmiyorum. HDI sigortanın eski İhlas grubu olduğunu söylemişlerdi ve hatta bu yüzden beni iğneleyen arkadaşlarım bile oldu, ama sonuçta bir şirket 800 lira diyor, başka bir şirket 1150 lira diyordu. Bence hiç gerek yok HDI'den 608 liraya yaptırdım.