Aşağıdaki bilgiler istatistik çalışmalarınızda faydalı olabilir diye düşünüyorum. Almanya Karayolları Kurumu 2000-2010 yıllarında motokaravanların kazalara katılımını konu alan bir araştırma yaptırmış. Araştırma neticelerini detaylı olarak aşağıdaki linkte görmek mümkün.
Araştırma çok detaylı. Almanca bilenler tamamını okuyabilir. Ben sadece 33. sayfadaki Zusammenfassung:özet bölümünden biraz bilgi vermek istiyorum.
-Motokaravanlar kazalarda önemli bir rol oynamasalarda, kaza sonuçları dikkate alındığında, karavandaki yolcuların güvencesinin artırılması lazım.
-2010 yılında insanlarında zarar gördüğü 743 kazada motokaravan katılımı var.
-2010 yılında motokaravanlarında katıldığı kazalarda 19 ölü ve 202 ağır yaralı var. Kazalarda ölen 19 kişiden 4´ü, 202 ağır yaralıdan 62´si karavandaki şahıslar.
-Kazaya katılan karavan sürücülerinde tespit edilen ağır kaza sonuçları/yaralanmalar oranı, otomobil sürücülerinden daha az. Fakat karavandaki yolculardaki (sürücü dışındaki) ağır yaralanmalar oranı otomobillerdeki yolculardan daha fazla. Bu nedenle karavanda yolculuk yapanların güvencelerine önem verilmeli.
-Karavan sürücülerinde ağır yaralanma oranının otomobil sürücüsünden az olması, karavanın büyük/yüksek, ağır olması ve kaza anındaki süratinin az olmasıya açıklanıyor.
-Motoaravan sürücülerinde kaza yapma oranı az, % 6, çekme karavan sürücülerinde % 11, otomobil sürücülerinde % 13.
Tercümeyi anlamına göre ve özet olarak yapmaya çalıştım. Ilaveler ve düzeltmeler olursa sevinirim. Önemli olan konunun doğru anlaşılması.
Tekrar etmekte fayda gördüğüm konu, motokaravanlarda sürücünün güvencesinin iyi fakat diğer yolcuların kazada ağır yaralanma oranının otomobildeki yolculardan yüksek oluşu. Karavan yaparken bu durumu göz önünde bulundurmak lazım.
Motokaravanların otomobillerden çok daha az oranda kaza yaptığını en iyi sigorta şirketleri bilir. Çünkü bütün istatistiki bilgiler, sayılar ellerinde. Almanya´da motokaravan trafik sigortası yapan Allianz, Axa, Zürih gibi sigortalar Türkiye´de de aynı sigortayı yapıyor. Almanya´da motokaravan trafik sigortası en ucuz trafik sigortalarındandır.
http://bast.opus.hbz-nrw.de/volltexte/2013/614/pdf/M236b_nur_ELBA.pdf
-