XJ'yi Nasıl Off-road Aracı Yaparız?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan asasq Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 23
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,182
Ynt: XJ'yi Nasıl Off-road Aracı Yaparız?

Nejat bey teşekkür ederim..Bu arada sizin aracınız nedir...Selamlar..

Etiketler

Daha önce ne kullanıyordunuz...Benim şuanda ilgilendiğim araçlar.. Cherokee xj veya zj, defender tdi,discovery tdi..Ancak tam olarak kafamda birşey oluşmadı..Tdi lerin motor arızalarının meşakkatli olduğunu duydum...Acele etmeden araştırıp bir sonuca varmayı düşünüyorom..Selamlar..

dr.hunter' Alıntı:
Daha önce ne kullanıyordunuz...Benim şuanda ilgilendiğim araçlar.. Cherokee xj veya zj, defender tdi,discovery tdi..Ancak tam olarak kafamda birşey oluşmadı..Tdi lerin motor arızalarının meşakkatli olduğunu duydum...Acele etmeden araştırıp bir sonuca varmayı düşünüyorom..Selamlar..

Defender harici Suzuki Grand Vtara'm var ama o asfalt kovboyu, pabuçları toprağı görmedi. Başka arazi aracım olmadı, Defender ilk.
Tdi motordan yana hiçbir sıkıntım olmadı çok şükür. Aldıktan sonra 7 bin km yol yaptım (2 bin asfaltta 5 bin arazide) bir kere bile yağına suyuna bakmadım. Tık da demedi. Geçen gün bakımını yaptırdım, motor yağı değişti, ön dif yağı değişti (suya fazla girince içine su almış), filtreleri değişti. Şanzıman yağı ve arka dif yağı eksilmemiş bile. V8 Defender kullanan arkadaşlar ara ara servise gitme ihtiyacı duyarlarken ben periyodik bakımı harici hiçbir bakım ve masraf yapmadım.

Eğer sadece arazi için kullanacağınız hobi aracınız olmayacaksa ve çok ağır off-road yapmayacaksanız XJ, ZJ, Disco I güzel ve konforlu alternatifler. Hepsi 2" veya 3" yükseltme, MT veya AT lastik, şnorkel, vinç ve tampon (siz başta değiştirmeseniz de bir iki sefer araziye girince kendiliğinden kırılacak ve değiştirmek gerekecektir) ve diff kilit ile büyük keyif verecektir. Burada sizin kişisel beğeni ve tercihiniz önemli.

Nejat bey anladığım kadarıyla defender i -doğal olarak -diğerlerinden ayrı tutuyorsunuz..Tabiki tercihinizden dolayı sizinkinin farklı olması mantıklı..Eğer varsa sizin aracın birkaç foto.sunu görebilirmiyim..Selamlar.

dr.hunter' Alıntı:
Nejat bey anladığım kadarıyla defender i -doğal olarak -diğerlerinden ayrı tutuyorsunuz..Tabiki tercihinizden dolayı sizinkinin farklı olması mantıklı..Eğer varsa sizin aracın birkaç foto.sunu görebilirmiyim..Selamlar.

Defender'i farklı tutmuyorum, sadece ZJ, XJ, Discovery ile aynı katagoride değerlendirmek çok doğru olmaz. Defender şehiriçinde ve uzun yolda çok yorucu, rahatsız ve konforsuz bir araç. Nispeten konforlu olan yeni modelleri (2007 sonrası) ise çok pahalı. Defender CJ gibi iş makinası kategorisinde değerlendirilmeli.

Bir iki foto bulur linkini yazarım birazdan. Buy arada aşağıdaki linkte benim Defenderin de olduğu bir çok Gezenbilir üyesinin Defender'larının fotoğrafları mevcut. http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=45887.0;topicseen

Bu arada konu başlığından daha fazla kopmadan şunu hatırlatayım, herşeyden önemlisi sizin 4X4 ile ne yapmak istediğinizi net ve doğru bir şekilde belirlemeniz bundan sonra beklentilerinize en çok cevap verecek aracı seçerseniz bu işten alacağınız kefiy de o kadar fazla olacaktır. Bu kriterlerle ilgili bir çok başlık da mevcut.

Bu konu başlığında resim olarak img kodlarını değil direk linkleri vermem daha uygun olur sanırım.

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=14631.msg397219#msg397219

http://i303.photobucket.com/albums/nn141/nkurtkaya/20091107%20Sarialan/img_0148_std.jpg
http://i303.photobucket.com/albums/nn141/nkurtkaya/20091107%20Sarialan/img_0149_std.jpg
http://i303.photobucket.com/albums/nn141/nkurtkaya/20091107%20Sarialan/img_0150_std.jpg

Selamlar

1- Bir araca modifiye yaparken off road'a hazırlarken ilk önce orjinalliğini nereye kadar değiştireceksiniz hesaplayın
2- hesaplamaya en alttan lastiklerden başlayın çünki lastik ve jant ölçülerine göre kupa nın ne kadar yükseltilmesi gerektiğine karar vereceksiniz ayrıca amortisör ve yaylarda o ölcüye göre degişecek eğer gerekirse ayna mahruti oranlarıda degişecek bu arada alt takım neredeyse tamamiyle degişecek belki salıncaklarında degişmesi de gerekecek
bunları yapınca difransiyele yada ön difransiyelede kilit taktıracaksınız bunları yapınca diffransiyel ön takım karter koruma eklenecek firen ler firen hortumları vs. degişecek uzatılacak hala alttayız. mt lastik takarsanız bu lastik yaz aylarında ve ıslak asfaltta sıkıntı yaratabilir. bide at lastik gerekecek tabii şaft baglantı elemanları istavrozlar gerekirse uyarlanıp takfiye edilecek vs.
3- lastikler artık çamurluklara sıgmıyor çamurluklar ölçüsüne göre kesilip dodik takılacak ön tampon degişip iyi bir vinç bunlara ilave edilmeli arka tampon da degiştirilebilir çekme halkalı çok güzel arka tamponlarda var. aracın içine roll bar yada roll gace telsiz gps sis ve delici kontrolleri koymak çok yararlı
motora gecelim motorun ürettiği beygir gücü ve tork motordan aktarma elemanları vasıtasıyla yani ,şanzumanlar 2 tane şaftlar 2 tane difransiyeller 2 tane akslar 4 tane ve tekerleklere gelene kadar bayagı zayıflar buna jant ve lastiklerin de yükü biner.tahmini rakkam yazsam inanmazsınız(yani 225 beygir %40 önlere %60 arkalara hiç kayba uğramadan 4 tekere orantılı bölünüp gelemez keşke gelebilse) :smiley: motorada modifiye lazım ama jeep ler çok iyi makina kullanıyor zj özellikle modifiye için çok uygun eger uyarsa ve bulursanız 5.2 ye 5.9 eksantiriği bile çok şey fark ettirir(aslında motor modifiyeside altan başlar yaglamadan yani enjektörler ateşlemede güclendirilir ama aşagısı dayanmayabilir). şnorkel de takıldımı performans filitresi ile şimdilik tamam biraz daha yukarı çıkalım
tavana top rack yada ekstra bagaj uyarlaması yapılıp sis ve delici yani ekstra aydınlatma baglatılacak. bunlar yapıldıktan sonra diğer işlemler düşünülür.
4- Ne yaparsanız yapın önce lastik ölçüsü kararını verin çünki lastik ve jant genişliği lastik yanak yüksekliği diffransiyeli yerden yükseltir ve bu yükseltme diğer yapılası gerekenleri ve maliyeti belirler lastik çapı büyüdükçe araç hızlı kalkış özelliğini depar özelliğini kaybeder bu oranda yol mesafesi kısaltma özelliği kazanır yani küçük lastik 1 tur atınca araç 1 metre gidiyorsa büyük lastikle 1 turda 1.5 metre gider ölçü örnektir. aerodinamik ve denge asfaltta sorun olur özellikle virajlarda daha kolay savrulur yüksek hızlarda, ve eger araca bunları yaptıktan sonra mt lastikle virajlara hızlı girerseniz çıkamazsınız .Sonuc olarak aşagığıyı güçlendirip yukarıyı bırakırsanız yazık olur performans olmaz lpg düşünmeyin bile bunları yapınca yazıktır
kolay gelsin

saygılar

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,954
Kayıtlı Üye Sayımız
166,955
Kaydolan Son Üyemiz
meh

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.