<div class="bbWrapper"><b>Ynt: Yaşam Aküsü ile İnverter Kullanımı</b><br />
<br />
Mehmet Bey Merhaba,<br />
<br />
Öncelikle foruma hoşgeldiniz. <br />
<br />
Ben aldığım Hankook aküden şimdilik menunum. Ancak henüz bir yılı dolmadığını da belirtmek isterim. Kışın soğuk havalarda karavanı kullanmadığım dönemde 2-3 haftada bir karavan aküsünün voltajını kontrol ediyorum. Mevcut akümün sulu akülere göre daha uzun süre voltajını koruduğunu söyleyebilirim. Sanırım sonbahardan beri 3 kez şarj ettim. Bunların bazılarında akü 12 voltun altına inmamişti. Bunun iyi bir gösterge olduğunu söyleyebiliriz.<br />
<br />
Aküyü şarj etmek için özel olarak yapılmış bir şarj cihazı kullanıyorum. 220 volt ile çalışan bu cihaz için evden çektiğim kablo ile elektrik alıyorum. Kapasitesi 25 amper ancak ben bu kapasiteye hiç çıkarmadım. Üzerinde hem şarj voltajı hem de şaj akımını görebildiğim 2 dijital gösterge var. Ben genellikle ilk 5-10 dakika 5-6 amper civarında akımla başlayıp daha sonra 13,8 voltta bir kaç saat tutup daha sonra 14 voltta tutuyorum. Manuel olarak bu işleri yaptığım için her zaman bu şekilde uygulamak mümkün olamayabiliyor. Yaklaşık bir gün sonra geldiğimde akım 0,3 amper civarına düşmüş oluyor. Bu da aslında şarj cihazının kendi çektiği akım miktarı. Akü tipine göre farklı şarj algoritmaları var. Benim akü tipi için 14,2 volta kadar çıkılabilir. Sulu akülerde 14,4 volt uygun sanırım. Kuru akülerde ise 13,8 volt öneriliyor.<br />
<br />
Karavanımın(çekme) aküsünü seyir halinde "şarj etmek için değil" ama şarjını korumak için mevcut elektrik bağlantı kablolarını güçlendirdim ve 12 volt +/- hattını 6 lık(6mm2) olanlarla değiştirdim. Arada sigorta var ancak eğer akü tamamen boşalmışsa bu kablolar bile doldurmak için yetmez ve kablolar yanabilir. O yüzden ben bunu seyir halinde dolu akünün buzdolabı kullanımında eksilttiği voltajı takviye amaçlı olarak yaptım. İki farklı hattan gelen (otomobil ve karavan) beslemenin sisteme girişini sizin de belirttiğiniz gibi bir pako şalter ile kontrol ediyorum. Motor karavanlarda mesafe kısa olduğu için kalın kablo kullanarak bitmiş aküyü araç dinamosundan şarj etmek mümkündür. <br />
<br />
Sözkonusu Hankook derin şarj özellikli (kalın plakalı) sulu bir akü. Bu akü için 20 amper çok zorda kullanılacak sınır değerdir. Kendi şarj aletimden takip ettiğim kadarıyla şarj aletlerinde voltaj sabit kalıyor ve akım zaman içinde değişiyor. Eğer piyasadan bir şarj cihazı alıp kullanacaksanız büyük ihtimalle sürekli maksimum değer olarak verilen değeri (örneğin 20 A) kullanamayacaktır. Yani bu değere yakın bir değerle başlayıp daha sonra yavaş yavaş düşecektir. Böyle bir cihazla 5 saatte (5X20=100) bu akü dolmaz. Hesapları buna göre düşünmek gerekir.<br />
<br />
Netice olarak,<br />
-Hankook aküyü ("şu ana kadar" memnun olduğumu belirterek),<br />
-Eğer karavanınız çekme ise mutlaka bir şarj aleti edinmenizi,<br />
-Şarj aletinin 20 ampere kadar çıkabilen ve akıllı şarj özelliği olan(kuru/sulu seçeneği olan, şarj seviyesini başlama/tam doldurma/şarjda tutma gibi otomatik ayarlayabilen)<br />
-Araç dinamosundan karavan aküsüne "takviye"(çekme karavan) ya da "şarj" (motor karavan) için uygun kalınlıkta kablo kullanmanızı ve şalterler ya da rölelerle elektriği <br />
kontrol etmenizi<br />
tavsiye ediyorum.<br />
<br />
Selamlar<br />
<br />
Doğan</div>